Η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης

27-3-2021

Κέϊσι Μάρα

Το άλγος χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (International Association for the Study of Pain, IASP) ως «μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, που συνδέεται με πραγματική ή δυνητική βλάβη ιστών ή περιγράφεται με όρους τέτοιας βλάβης» (IASP, 1979).

Σύμφωνα με έρευνες, το 1985 στις Ηνωμένες πολιτείες 4 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάθηκαν λόγω πόνου. Στον Καναδά περισσότερο από το 34% του πληθυσμού απουσιάζουν από την εργασία τους, εξαιτίας ενός πονοκεφάλου. Μερικοί απ’ αυτούς συμβουλεύονται κάποιον γιατρό ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αγοράζει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι συνδυάζουν τα δυο προαναφερόμενα – το ποσοστό αυτών ανέρχεται στο 37%.

Τι είναι όμως τα αναλγητικά; Τα αναλγητικά είναι φάρμακα, τα οποία μειώνουν το άλγος και δρουν είτε στο περιφερικό είτε στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σ’ αυτή την κατηγορία φαρμάκων ανήκει και η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη), η οποία είναι ένα περιφερικώς δρών αναλγητικό. Οι ιδιότητες της είναι αναλγητικές και αντιπυρετικές ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση της είναι ελάχιστη, για αυτό δεν εντάσσεται και στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη), λοιπόν, θεωρείται ως το πιο συχνό παγκοσμίως στην χρήση του μη συνταγογραφούμενο φάρμακο. Αν και θεωρείται ασφαλές, οι άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν λήψη του, μερικές φορές και ημερησίως, χωρίς να γνωρίζουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά και τις αλληλεπιδράσεις της με άλλα φάρμακα.

Ποιες είναι αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες λοιπόν; Έχουν παρατηρηθεί λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες της παρακεταμόλης σε θεραπευτικές δόσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της προκαλούνται λόγω υπερδοσολογίας. Η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια της είναι η ηπατική βλάβη. Παράλληλα, μια έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με 716 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για νεφρική νόσο τελικού σταδίου (ESRD) και 361 άτομα ελέγχου παρόμοιας ηλικίας, έδειξε ότι η αθροιστική πρόσληψη ακεταμινοφαίνης αυξάνει τον κίνδυνο για ESRD.

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι σε κάποιο αίσθημα άλγους ακόμα και όταν λαμβάνουν άλλα φάρμακα, κάνουν λήψη της παρακεταμόλης. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στην χρήση της παρακεταμόλης με τα παρακάτω:

  • Αλκοόλ, βαρβιτουρικά και αντιχολινεστεράσες (Μειώνεται ο μεταβολισμός μεγάλων δόσεων παρακεταμόλης και έτσι αυξάνεται ο χρόνος ημιζωής στο πλάσμα)

  • ΜΣΑΦ και ιντερφερόνες (Αύξηση κινδύνου ηπατικής βλάβης)

  • Στεροειδικά αντισυλληπτικά (Αυξάνεται ο μεταβολισμός πρώτης διόδου στο ήπαρ με αποτέλεσμα να μην έχουμε ικανοποιητικά θεραπευτικά αποτελέσματα της παρακεταμόλης στο πλάσμα)

  • Μετοκλοπραμίδη και δομπεριδόνη (Αύξηση απορρόφησης παρακεταμόλης)

  • Χλωραμφαινικόλη (Αυξάνεται η συγκέντρωση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού στο πλάσμα)

  • Χολεστυραμίνη (Μειώνεται η απορρόφηση της παρακεταμόλης)

  • Προβενεσίδη (Μειώνει την νεφρική απέκκριση, επομένως αυξάνει τα επίπεδα της στο αίμα).

Καταλήγοντας, οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους πόνους μόνοι τους, χρησιμοποιώντας αλόγιστα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί είτε να επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες είτε να μειώσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Εντούτοις, θα πρέπει οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν την λήψη κάποιου μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου για την αποφυγή κάποιας αλληλεπίδρασης ή ανεπιθύμητης ενέργειας. Η παρακεταμόλη και γενικότερα οποιοδήποτε φάρμακο είναι ασφαλές μόνο όταν το λαμβάνουμε σωστά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Simonsen T., Aarbakke J., Kay I., Coleman I., Sinnott P., Lysaa R(2009). ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ. 2η έκδοση. Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, Λευκωσία, 178-190.

  • Abbott F V,  Fraser M I, (1998 JAN). ‘Use and abuse of over-the-counter analgesic agents’. National Center for Biotechnology Information.  23(1): 13–34. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1188892/

  • Thomas V. Perneger, Paul K. Whelton, Michael J. Klag, (DEC 22, 1994).Risk of Kidney Failure Associated with the Use of Acetaminophen, Aspirin, and Nonsteroidal Antiinflammatory Drugs’. The New England Journal of Medicine. 331:1675-1679
    DOI: 10.1056/NEJM199412223312502.

  • https://www.iasp-pain.org/

  • www.galinos.gr

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Αρθρογράφος

Η Κέϊσι Μάρα γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2001 στην Χαλκιδική, όπου εκεί πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Από μικρή ηλικία ήξερε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον χώρο της υγείας. Έβρισκε τον χώρο των θετικών επιστημών ιδιαίτερα ελκυστικό. Κατά τα σχολικά της χρόνια συμμετείχε σε διαγωνισμούς βιολογίας αλλά και διαγωνισμούς πειραμάτων φυσικών επιστημών σε επίπεδο νομού αλλά και πανελλαδικά. Το 2019 ξεκίνησε να φοιτά στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο φοιτά μέχρι και σήμερα. Αγαπημένος τομέας ενασχόλησης είναι η παθολογική.

Λοιπά προσόντα

Πτυχίο αγγλικών Β2 ( Lower ) του πανεπιστημίου του Michigan .

Πτυχίο αγγλικών C1 (Advanced) TOEIC.

Πόλη που θα ήθελε να ζήσει: Μιλάνο

Αγαπημένος συγγραφέας: Κάρολος Ντίκενς

Μεγαλύτερος φόβος: Η στασιμότητα

Αγαπημένο quote “Once you stop learning, you start dying”- Albert Einstein

 

Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed:  2