Μητρικός Θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

 5-11-2020

 Βάκρινου Θεοφανεία

 Χριστίνα Κούστα

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο καλύτερος και φυσικότερος τρόπος διατροφής των νεογνών και των βρεφών. Ο μητρικός θηλασμός παρέχει στα νεογνά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την καλύτερη ανάπτυξή τους, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μητρικής φροντίδας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό (ΑΜΘ) για τους πρώτους 6 μήνες ζωής των νεογνών και τον μεικτό θηλασμό (ΜΘ) ύστερα από την προσθήκη των στερεών τροφών κατά τον 6ο μήνα.

1. Μητρικό Γάλα

 • Παραγωγή Μητρικού Γάλακτος

Κατά την ολοκλήρωση του τοκετού παράγονται και εκκρίνονται 2 ορμόνες από έναν αδένα του εγκεφάλου, ονομαζόμενος υπόφυση. Οι 2 αυτές ορμόνες είναι η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη, οι οποίες αποτελούν πηγή για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Η διαδικασία για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Εικ. 1: Σχήμα από συγγραφείς

 • Ορμόνες Θηλασμού

Προλακτίνη: Η ορμόνη της μητρότητας.

Η προλακτίνη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, η οποία αυξάνεται αρκετά μετά τον τοκετό. Η ορμόνη αυτή έχει αντισυλληπτική δράση, καθώς εμποδίζει τόσο στην παραγωγή, όσο και στην έξοδο των ωαρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή για την έναρξη μιας επόμενης πιθανής εγκυμοσύνης κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης.

Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται από την υπόφυση και παράγεται σε τρεις περιπτώσεις:

1. Κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

2. Στον τοκετό

3. Και στον θηλασμό

Πιο συγκεκριμένα, οι θηλαστικές κινήσεις του βρέφους αποτελούν ερέθισμα για την ενεργοποίηση της γαλακτοφορίας. Τέλος, το στήθος της μητέρας επανέρχεται στην αρχική του μορφή ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

 • Σύνθεση Μητρικού Γάλακτος

Το μητρικό γάλα εξαιτίας της ειδικά διαμορφωμένης βιολογικής του σύνθεσης είναι πιο εύπεπτο και θρεπτικό για το βρέφος. Περιέχει ειδική αναλογία θρεπτικών συστατικών όπως είναι τα λευκώματα, οι βιταμίνες, το σάκχαρο, το λίπος, τα άλατα και τα αντισώματα. Ταυτόχρονα, περιέχει διάφορα ένζυμα, τα οποία διευκολύνουν την πέψη του μωρού.

ΝΕΡΟ:

Το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος αποτελείται από νερό.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ:

Το μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι ιδανικές για το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Τα νεογνά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα έχουν μαλακές κενώσεις, ενώ αυτά που τρέφονται με ξένο γάλα υποφέρουν συχνά από κoλικούς. Ταυτόχρονα, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε νουκλεοτίδια, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών, ενισχύοντας το αμυντικό τους σύστημα. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος περιέχουν όλα τα αντισώματα που προστατεύουν από λοιμώξεις στο αναπνευστικό, μολύνσεις και ιώσεις.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:

Οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην προστασία των νεογνών από παθήσεις που προσβάλλουν το έντερο, καθώς και την φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος. Το μητρικό γάλα περιέχει ένα πολύ σημαντικό είδος υδατανθράκων, το οποίο ονομάζεται παράγοντας Bifidus. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες ενισχύουν την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλων στο έντερο του βρέφους.

ΛΙΠΗ:

Τα λίπη είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας για το νεογνό και συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και στην καλή λειτουργία της όρασής του. Επιπλέον, το ποσοστό των λιπιδίων διαφέρει στην γυναίκα από ώρα σε ώρα. Πιο συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερο λίπος σε σχέση με το ποσοστό κατά τις βραδινές ώρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην αρχή του θηλασμού το γάλα περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και λιγότερο λίπος, ενώ προς το τέλος του γεύματος, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά.

ΑΛΑΤΑ:

Το μητρικό γάλα περιέχει άλατα, όπως φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο, τα οποία απορροφώνται ευκολότερα στον οργανισμό του νεογνού. Για τον λόγο αυτό έχει αποδειχθεί ότι το νεογνό που θηλάζει έχει μικρότερη πιθανότητα για αναιμία.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:

Τo μητρικό γάλα περιέχει Βιταμίνη Β, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Ε. Ταυτόχρονα, η Βιταμίνη C υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπρόσθετα, η μορφή της Βιταμίνης D, έχει χαμηλή πυκνότητα και η περιεκτικότητά της εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας. Τέλος, η Βιταμίνη Κ υπάρχει γενικά στο μητρικό γάλα, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα υπάρχει στο πύαρ και στο μεταβατικό μητρικό γάλα. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η εντερική χλωρίδα του νεογνού μετά την πρώτη εβδομάδα, η οποία παράγει από μόνη της την Βιταμίνη Κ.

 • Είδη Μητρικού Γάλακτος

Το μητρικό γάλα είναι ικανό να καλύψει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του βρέφους από τη στιγμή της γέννησης του μέχρι και τον 6ο μήνα που εισάγονται οι στερεές τροφές στη διατροφή του. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει σταδιακά και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού για την καλύτερη ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα χωρίζεται σε τρία είδη, στο πύαρ ή πρωτόγαλα, το μεταβατικό και το ώριμο.

Εικ. 2: Σχήμα από συγγραφείς

2. Μητρικός Θηλασμός

 

 • Αξία Μητρικού Θηλασμού

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός (ΑΜΘ) είναι ο καλύτερος και φυσικότερος τρόπος σίτισης των νεογνών τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους. Σύμφωνα με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα βρέφη πρέπει να ξεκινούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό την πρώτη ώρα μετά τη γέννησή τους και να συνεχίζεται για τους πρώτους έξι μήνες. Ύστερα, προτείνεται η μεικτή σίτιση, δηλαδή ο θηλασμός μαζί με συμπληρωματικές τροφές, μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων ή και περισσότερο.

Ο Θηλασμός:

 • Παίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την δια βίου υγεία του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του.

 • Μειώνει την παιδική και νεογνική θνησιμότητα και παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

 • Προστατεύει από πολλές ασθένειες.

 • Αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης.

 • Προάγει ισχυρό δεσμό μεταξύ της μητέρας και του βρέφους.

Όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενημερωθεί σωστά και έχουν την υποστήριξη της οικογένειας τους, του συστήματος υγείας αλλά και της κοινωνίας. Πολλές φορές η απόφαση της μητέρας να θηλάσει το παιδί της επηρεάζεται έντονα από οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η πρόωρη διακοπή του μητρικού θηλασμού έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία του βρέφους όσο και της μητέρας.

 • Οφέλη Μητρικού Θηλασμού

ΜΗΤΕΡΑ

 • Προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

 • Έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

 • Αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους.

 • Ο μαστός της γυναίκας που θηλάζει, ανακτά το σχήμα που έχασε κατά την εγκυμοσύνη καλύτερα, σε σχέση με την μητέρα που δεν θηλάζει.

 • Ο θηλασμός επηρεάζει και την επανέναρξη της έμμηνης ρήσης, η μητέρα κατά τον θηλασμό παραμένει μη γόνιμη, με μικρότερη πιθανότητα να μείνει έγκυος πριν το μωρό κλείσει τον έκτο μήνα. Αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία.

 • Προσφέρει γρηγορότερη ανάκτηση του βάρους που διατηρούσε η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη.

 • Προστασία από την οστεοπόρωση.

 • Ικανοποίηση για την ολοκλήρωσή της σαν γυναίκα.

 • Προαγωγή της ψυχικής υγείας της μητέρας κατά την περίοδο της λοχείας.

ΒΡΕΦΟΣ

 • Ο συχνός θηλασμός από την πρώτη ώρα, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.

 • Μικρότερος κίνδυνος για το σύνδρομο αιφνίδιου νεογνικού θανάτου. (Οι ακριβείς αιτίες του δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί).

 • Προφύλαξη από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

 • Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.

 • Παρέχεται στη σωστή θερμοκρασία, γιατί βγαίνει κατευθείαν από το σώμα της μητέρας.

 • Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται βράσιμο και γι’ αυτό δεν χάνει μέρος από τις βιταμίνες του.

 • Ο οργανισμός του βρέφους απορροφά πολύ καλά το σίδηρο που υπάρχει στο μητρικό γάλα.

 • Προφύλαξη από αλλεργίες.

 • Προστασία από μολύνσεις.

 • Τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν πολύ καλύτερη νοημοσύνη, λόγω της ειδικής σύστασης των λιπών του μητρικού γάλακτος, που ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

 • Επειδή απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από το μωρό για να θηλάσει, έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών και στην οδοντοφυΐα.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Έχει αποδειχθεί ότι η στενή σωματική επαφή που εξασφαλίζεται με το μητρικό θηλασμό αποτελεί προϋπόθεση για τη συναισθηματική προσκόλληση του παιδιού στη μητέρα.

 • Λόγω των μεγάλων διαστημάτων που περνούν μαζί μητέρα και παιδί έχουν πολλές ευκαιρίες να κοιτάζει ο ένας στα μάτια του άλλου.

 • Ο θηλασμός είναι πηγή στοργής και ασφάλειας.

 • Η δερματική επαφή διεγείρει και αυξάνει το δεσμό μητέρας μωρού.

 • Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε λιγότερο, γιατί βρίσκονται για περισσότερη ώρα στην αγκαλιά της μητέρας τους.

 • Τα παιδιά που έχουν απολαύσει τη σωματική επαφή με τη μητέρα τους κατά το θηλασμό αλλά και γενικότερα, έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα.

 • Η ψυχική ανάπτυξη του μωρού επηρεάζεται και αυτή πολύ ουσιαστικά από το θηλασμό.

 • Ο θηλασμός βοηθά τη μητέρα να ερμηνεύει και να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στα μηνύματα που της δίνει το μωρό της, πράγμα που κάνει το μωρό να οργανώσει καλύτερα τη συμπεριφορά του και να μάθει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους.

 • Στήριξη Μητρικού Θηλασμού

ΠΑΤΕΡΑΣ

Η θετική στάση του πατέρα διευκολύνει τη μητέρα να αρχίσει και να συνεχίσει τον θηλασμό. Ο εν αναμονή πατέρας αλλά και ο νέος πατέρας μπορεί να μάθει για τον θηλασμό παράλληλα με τη γυναίκα του. Μία μητέρα που για πρώτη φορά θηλάζει, είναι πλήρως απασχολημένη με αυτό και χρειάζεται να την προσέχουν και να την φροντίζουν έτσι ώστε να μπορεί να είναι ελεύθερη να αισθανθεί τη μητρότητα χωρίς να την εμποδίζουν άλλα προβλήματα. Ένας σύζυγος μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τον θηλασμό και μπορεί να προσφέρει την βοήθεια του σε δουλειές του σπιτιού για παράδειγμα. Αρκετές μητέρες που θηλάζουν είναι σίγουρες ότι θα τα καταφέρνουν μόνο και μόνο όταν οι άντρες τους πιστεύουν σε αυτές και τις ενθαρρύνουν συνεχώς. Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας πατέρας με το μωρό του έτσι ώστε να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί, να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή και να δημιουργήσουν έναν δεσμό, όπως γίνεται με την μητέρα στον μητρικό θηλασμό.

Αναλυτικότερα:

Εικ. 3: Σχήμα από συγγραφείς

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η οικογένεια αποτελεί το άμεσο και συνεχές δίκτυο υποστήριξης της μητέρας. Πολύ συχνά είναι απαραίτητη η επίδραση του συγγενικού περιβάλλοντος, η οποία καθορίζει άμεσα ή έμμεσα, την απόφαση της μητέρας να θηλάσει ή όχι. Οι συγγενείς όμως, μπορεί να ασκήσουν αρνητική κριτική ή να μη βοηθήσουν τη νέα μητέρα κατά τη περίοδο του θηλασμού. Οι συγγενείς που μπορούν να παρέχουν βοήθεια στην μητέρα είναι οι γονείς της ή τα πεθερικά της, οι οποίοι ξέρουν να εμψυχώνουν, να περιποιούνται και φυσικά να αγαπούν το νεογέννητο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποδειχθούν σύμμαχοι της γυναίκας από άποψη προσφοράς εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υποστήριξη προεκτείνεται πέρα από την άμεση οικογένεια και περιλαμβάνει τους φίλους, τους γείτονες, αλλά και όσους συναντά στον κοινωνικό της περίγυρο η γυναίκα. Το να μπορεί να θηλάζει άνετα σε αυτόν τον περίγυρο, μπορεί να φαίνεται προκλητικό, μόνο αν η τοπική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει το θηλασμό σαν μία φυσιολογική δραστηριότητα. Η υποστήριξη του θηλασμού περιλαμβάνει τη βοήθεια και την ενθάρρυνση προς τη μητέρα και το μωρό, έτσι ώστε να είναι μαζί σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.

 • Μέθοδοι που μπορούν να συνεισφέρουν στην στήριξη του μητρικού θηλασμού (οικογένεια και κοινωνία):

Εικ. 4: Σχήμα από συγγραφείς

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Ο παιδίατρος που θα επιλεχθεί από την οικογένεια, θα πρέπει να έχει πειστεί για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού έναντι του ξένου γάλακτος. Είναι σημαντικό να έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξει την θηλάζουσα. Αρχικά, καλό είναι να ενημερώσει τη μητέρα για την αξία του θηλασμού την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό για το νεογνό και την ίδια, καθώς κρίνεται ωφέλιμη και η υποστήριξή του στη συνδιαμονή στο μαιευτήριο. Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερώνει την μητέρα να θηλάζει αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες και ύστερα με την προσθήκη των στέρεων τροφών να μην διακόψει τον θηλασμό, αλλά να την παροτρύνει να θηλάσει το μωρό της μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του ή και περισσότερο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ποιες είναι οι τεκμηριωμένες ιατρικές αντενδείξεις του θηλασμού, έτσι ώστε να ενημερώσει πλήρως και σωστά την γυναίκα. Τέλος, όσο αφορά τον προσωρινό αποχωρισμό της μητέρας με το παιδί, όταν η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της, καλό είναι να την συμβουλεύει τη διατήρηση της γαλουχίας.

3. Διαδικασία Μητρικού Θηλασμού

 

 • Προτεινόμενες Στάσεις Μητρικού Θηλασμού

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος θέση στον θηλασμό. Η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από αυτές τις θέσεις, με γνώμονα την διευκόλuνση τόσο της ίδιας, όσο και του βρέφους.

Ξαπλωτή Θέση (Side-Lying Hold)

Είναι μία από τις πιο κατάλληλες θέσεις για τις πρώτες μέρες, που οι μητέρες δυσκολεύονται να καθίσουν σε πιο όρθια θέση.

Θέση Αγκαλιάς ή Κλασική Θέση (Cradle Hold)

Είναι η θέση που συνήθως επιλέγουν οι μητέρες. Στην θέση αυτή το κεφάλι του βρέφους υποστηρίζεται από το μπράτσο της μητέρας του.

Θέση «Αντίστροφης Αγκαλιάς» (Cross Cradle Hold)

Είναι προτεινόμενη θέση για πρωτοτόκες μητέρες, διότι το κεφάλι του βρέφους είναι καλά υποστηριζόμενο από το χέρι της μητέρας του και καθοδηγείται έυκολα προς την θηλή.

Πλαϊνή Θέση (Rugby Ball)

Το βρέφος βρίσκεται κάτω από το βραχίονα της μητέρας του σε πλαϊνή θέση. Η θέση αυτή μπορεί να διευκολύνει τις μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή έχουν μεγάλους μαστούς.

 • Συχνότητα Μητρικού Θηλασμού

 • Το μωρό για τις πρώτες 40 μέρες, μπορεί να περνά περισσότερες από 18 ώρες το 24ωρο θηλάζοντας. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

 • Το μωρό μέχρι να κλείσει 2 εβδομάδες, έχοντας ανακτήσει το βάρος γέννησής του και ~200gr επιπλέον, πρέπει να ξυπνάει ανά 2 ώρες την μέρα και ανά 3 ώρες τη νύχτα.

 • Σε κάθε γεύμα η μητέρα πρέπει να θηλάζει το βρέφος από τον έναν μαστό κάθε φορά. Δεν πρέπει να αλλάζει μαστό όταν το μωρό θηλάζει σωστά και καλά. Αν το μωρό γκρινιάζει ή χάσει το ενδιαφέρον του για τον θηλασμό μόνο τότε μπορεί η μητέρα να το βάλει στον άλλον μαστό.


  4. Αντενδείξεις

 

 • Από Την Πλευρά Της Μητέρας

Εικ. 5: Σχήμα από συγγραφείς

 • Από Την Πλευρά Του Βρέφους

Εικ. 6: Σχήμα από συγγραφείς

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Ανδρονίκου Σ., Στέφος Θ., 1994, «Οδηγός Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Φροντίδας», Εκδόσεις: Γρ. Παρισιανός, Αθήνα.

 • Αντωνιάδου Κ., Σοφιανού Ι. Α., 2007 – 2013, «Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για επαγγελματίες υγείας», Ινστιτούτο υγεία του παιδιού – Αλκυόνη, Αθήνα.

 • Ζάχου Θ., Σοφατζής Ι., 1996, «Συμβουλές για μητρικό θηλασμό», Εκδόσεις: Φωτοσύνθεση, Αθήνα.

 • Ζάχου Θ., Σοφατζής Ι., 2000, «Συμβουλές για μητρικό θηλασμό». 5η Έκδοση.

 • Ιατράκης Γ., Μ., 2004, «Μαιευτική», Εκδόσεις Δεσμός , Αθήνα.

 • Λαγός Π., Αντωνιάδης Σ., 1995, «Βασική Παιδιατρική», Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα.

 • Λώλης Δ., Ε., 2005 «Γυναικολογία και μαιευτική». Β’ Έκδοση – Τόμος Α. Εκδόσεις Παρισιάνου.

 • Μωραίτου Μ., 2004, «Το βίωμα της μητρότητας» Αθήνα: Βήτα.

 • Φύσσας Γ. Π., 2006 «Ο μαστός και οι παθήσεις του. Ένας οδηγός για κάθε γυναίκα», Εκδόσεις: Λιβάνη, Αθήνα.

 • Χατζημπούγιας Ι., 2002 «Στοιχεία ανατομικής του ανθρώπου» Εκδόσεις: Γιώργος Μαντατογιάννης.

 • Heffner L., (Επιμέλεια Ελληνικής έκδοσης Αριστείδης Αντσακλής), 2005, «Ανθρώπινη αναπαραγωγή με μία ματιά». Εκδόσεις Παρισιάνου.

 • Maryse D., 1991, «Το παιδί μου – Θηλασμός ή Μπιμπερό», Εκδόσεις: Γκοβόστη, Αθήνα.

 • Murloney S. E., Myers A. K., 2010, «Βασικές αρχές φυσιολογίας του ανθρώπου», Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα.

 • Shapiro P., J., (Επιμέλεια Ελληνικής έκδοσης Ανδρέας Γεωργόπουλος), 2004, «Μαιευτική και Γυναικολογική νοσηλευτική». Εκδόσεις “Έλλην” Γ. Παρίκος.

ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Albers L., 2008, «Health problems after childbirth», Journal of Midwifery and Woman Health.

 • American Academy of Pediatrics, 2012, «Breastfeeding and the use of human milk» Pediatrics 129, e827–e841

 • American Academy of Pediatrics, 2015, «AAP policy on breastfeeding and use of human milk».

 • Avery A. B., Magnus J. H., 2011, «Expectant fathers’ and mothers’ perceptions of breastfeeding and formula feeding: a focus group study in three US cities». Journal of Human Lactation, 27, 147-154.

 • Bailey J., 2007, «Modern parents’ perspectives on breastfeeding: a small study». British Journal of Midwifery, 15, 148.

 • Bartick Melissa and Arnold Reinhold, 2010 «The Burden of Suboptimal Breastfeeding in the United States». A Pediatric cost Analysis

 • Buchner F. I., Hoekstra J., 2007 «Health gain and Economic, Evaluation of Breastfeeding policies»

 • Chantry C et al, 2006 «Full breastfeeding duration and associated decrease in respiratory tract infection in US Children», Pediatrics, vol 117, no 2, pp 425-432

 • Department of Health (DoH), 2004, «Breastfeeding: Good practice guidance to the NHS», London.

 • Kramer M., et al, 2001, «Promotion of breastfeeding intervention trial (PROBIT) – a randomized trial in the Republic of Belarus». Journal of the American Medical Association, vol 285, no 4, pp 413-420.

 • Leung A. K., Sauve R. S., 2005, «Breast is best for babies». Journal of the National Medical Association, 97(7), 1010–1019.

 • Li R., Darling N., Maurice E., Barker L., Grummer – Strawn L., 2005, «Breastfeeding Rates in the United States by Characteristics of the Child, Mother, or Family: The 2002 National Immunization Survey» Journal of the American Academy of Pediatrics, 115:31- 37.

 • Ludlow V., Newhook L., Newhook J., Bonia K., Goodridge J., Twells L., 2012, «How formula feeding mothers balance risks and define themselves as good mothers» Health, Risk & Society, 14, 291-306.

 • Marasco L., 1998, «Common breastfeeding myths», Leaven 34 (2): 21 – 24.

 • Nommsen – Rivers L.A., Dolan L. M., Huang B., 2012, «Timing of stage II lactogenesis is predicted by antenatal metabolic health in a cohort of primiparas». Breastfeed Med. 7(1):43–9.

 • Oddy W. H., 2002, «The impact of breastmilk on infant and child health», Breastfeed Rev.

 • Oftedal O. T., 2012 «The evolution of milk secretion and its ancient origins» Animal, 6(3):355–68.

 • Pilkington H. 2003, «Should we encourage exclusive breastfeeding at all cost» Lancet. 362(9379):247.

 • Riordan J., Wambach K. Breastfeeding and Human Lactation. 4th ed. Sudbury MA: Jones and Bartlett Publishers; 2010.

 • Tung K., et al, 2003, «Reproductive factors and epithelial ovarian cancer risk by histologic type: a multiethnic case-control study». American Journal of Epidemiology, vol 158, no 7, pp 629-638.

 • World Health Organization, 2003 «Global Strategy for infant and Young Feeding», Geneva.

Κοινοποιήστε 

Κούστα Χριστίνα

Συντάκτρια

Η Κούστα Χριστίνα είναι φοιτήτρια μαιευτικής στο 2ο ακαδημαϊκό έτος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών. Τα ενδιαφέροντά της βασίζονται στην υποστήριξη του φυσικού τοκετού, έχοντας ως γνώμονα την διασφάλιση της υγείας των γυναικών και των νεογνών τους. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον της εστιάζει στην συμβουλευτική εγκυμοσύνης, στην προώθηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, στην μέθοδο hypnobirthing, την τεχνική rebozo και στο βρεφικό μασάζ. Τέλος έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, καθώς στόχο της αποτελεί η ενασχόλησή της με όλα τα παραπάνω.

Βάκρινου Θεοφανεία

Συντάκτρια

Η Βάκρινου Θεοφανεία είναι φοιτήτρια μαιευτικής στο 2o ακαδημαϊκό έτος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών. Είναι αφοσιωμένη στην μαιευτική και έχει παρακολουθήσει μεγάλη ποικιλία σεμιναρίων, έτσι ώστε να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της. Θεωρεί την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μία ιερή διαδικασία και πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από την σύλληψη μέχρι και την λοχεία. Τέλος, το ενδιαφέρον της βασίζεται στην προάσπιση του φυσικού τοκετού, στον οποίον θέλει να εξειδικευτεί αργότερα, έχοντας πάντα ως πυλώνα την διασφάλιση της υγείας την μητέρας αλλά και του νεογνού της.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Μητρικός Θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

 5-11-2020

 Βάκρινου Θεοφανεία

 Χριστίνα Κούστα

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο καλύτερος και φυσικότερος τρόπος διατροφής των νεογνών και των βρεφών. Ο μητρικός θηλασμός παρέχει στα νεογνά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την καλύτερη ανάπτυξή τους, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μητρικής φροντίδας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό (ΑΜΘ) για τους πρώτους 6 μήνες ζωής των νεογνών και τον μεικτό θηλασμό (ΜΘ) ύστερα από την προσθήκη των στερεών τροφών κατά τον 6ο μήνα.

1. Μητρικό Γάλα

 • Παραγωγή Μητρικού Γάλακτος

Κατά την ολοκλήρωση του τοκετού παράγονται και εκκρίνονται 2 ορμόνες από έναν αδένα του εγκεφάλου, ονομαζόμενος υπόφυση. Οι 2 αυτές ορμόνες είναι η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη, οι οποίες αποτελούν πηγή για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Η διαδικασία για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Εικ. 1: Σχήμα από συγγραφείς

 • Ορμόνες Θηλασμού

Προλακτίνη: Η ορμόνη της μητρότητας.

Η προλακτίνη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, η οποία αυξάνεται αρκετά μετά τον τοκετό. Η ορμόνη αυτή έχει αντισυλληπτική δράση, καθώς εμποδίζει τόσο στην παραγωγή, όσο και στην έξοδο των ωαρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή για την έναρξη μιας επόμενης πιθανής εγκυμοσύνης κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης.

Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται από την υπόφυση και παράγεται σε τρεις περιπτώσεις:

1. Κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

2. Στον τοκετό

3. Και στον θηλασμό

Πιο συγκεκριμένα, οι θηλαστικές κινήσεις του βρέφους αποτελούν ερέθισμα για την ενεργοποίηση της γαλακτοφορίας. Τέλος, το στήθος της μητέρας επανέρχεται στην αρχική του μορφή ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

 • Σύνθεση Μητρικού Γάλακτος

Το μητρικό γάλα εξαιτίας της ειδικά διαμορφωμένης βιολογικής του σύνθεσης είναι πιο εύπεπτο και θρεπτικό για το βρέφος. Περιέχει ειδική αναλογία θρεπτικών συστατικών όπως είναι τα λευκώματα, οι βιταμίνες, το σάκχαρο, το λίπος, τα άλατα και τα αντισώματα. Ταυτόχρονα, περιέχει διάφορα ένζυμα, τα οποία διευκολύνουν την πέψη του μωρού.

ΝΕΡΟ:

Το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος αποτελείται από νερό.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ:

Το μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι ιδανικές για το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Τα νεογνά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα έχουν μαλακές κενώσεις, ενώ αυτά που τρέφονται με ξένο γάλα υποφέρουν συχνά από κoλικούς. Ταυτόχρονα, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε νουκλεοτίδια, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών, ενισχύοντας το αμυντικό τους σύστημα. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος περιέχουν όλα τα αντισώματα που προστατεύουν από λοιμώξεις στο αναπνευστικό, μολύνσεις και ιώσεις.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:

Οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην προστασία των νεογνών από παθήσεις που προσβάλλουν το έντερο, καθώς και την φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος. Το μητρικό γάλα περιέχει ένα πολύ σημαντικό είδος υδατανθράκων, το οποίο ονομάζεται παράγοντας Bifidus. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες ενισχύουν την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλων στο έντερο του βρέφους.

ΛΙΠΗ:

Τα λίπη είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας για το νεογνό και συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και στην καλή λειτουργία της όρασής του. Επιπλέον, το ποσοστό των λιπιδίων διαφέρει στην γυναίκα από ώρα σε ώρα. Πιο συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερο λίπος σε σχέση με το ποσοστό κατά τις βραδινές ώρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην αρχή του θηλασμού το γάλα περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και λιγότερο λίπος, ενώ προς το τέλος του γεύματος, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά.

ΑΛΑΤΑ:

Το μητρικό γάλα περιέχει άλατα, όπως φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο, τα οποία απορροφώνται ευκολότερα στον οργανισμό του νεογνού. Για τον λόγο αυτό έχει αποδειχθεί ότι το νεογνό που θηλάζει έχει μικρότερη πιθανότητα για αναιμία.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:

Τo μητρικό γάλα περιέχει Βιταμίνη Β, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Ε. Ταυτόχρονα, η Βιταμίνη C υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπρόσθετα, η μορφή της Βιταμίνης D, έχει χαμηλή πυκνότητα και η περιεκτικότητά της εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας. Τέλος, η Βιταμίνη Κ υπάρχει γενικά στο μητρικό γάλα, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα υπάρχει στο πύαρ και στο μεταβατικό μητρικό γάλα. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η εντερική χλωρίδα του νεογνού μετά την πρώτη εβδομάδα, η οποία παράγει από μόνη της την Βιταμίνη Κ.

 • Είδη Μητρικού Γάλακτος

Το μητρικό γάλα είναι ικανό να καλύψει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του βρέφους από τη στιγμή της γέννησης του μέχρι και τον 6ο μήνα που εισάγονται οι στερεές τροφές στη διατροφή του. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει σταδιακά και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού για την καλύτερη ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα χωρίζεται σε τρία είδη, στο πύαρ ή πρωτόγαλα, το μεταβατικό και το ώριμο.

Εικ. 2: Σχήμα από συγγραφείς

2. Μητρικός Θηλασμός

 

 • Αξία Μητρικού Θηλασμού

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός (ΑΜΘ) είναι ο καλύτερος και φυσικότερος τρόπος σίτισης των νεογνών τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους. Σύμφωνα με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα βρέφη πρέπει να ξεκινούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό την πρώτη ώρα μετά τη γέννησή τους και να συνεχίζεται για τους πρώτους έξι μήνες. Ύστερα, προτείνεται η μεικτή σίτιση, δηλαδή ο θηλασμός μαζί με συμπληρωματικές τροφές, μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων ή και περισσότερο.

Ο Θηλασμός:

 • Παίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την δια βίου υγεία του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του.

 • Μειώνει την παιδική και νεογνική θνησιμότητα και παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

 • Προστατεύει από πολλές ασθένειες.

 • Αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης.

 • Προάγει ισχυρό δεσμό μεταξύ της μητέρας και του βρέφους.

Όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενημερωθεί σωστά και έχουν την υποστήριξη της οικογένειας τους, του συστήματος υγείας αλλά και της κοινωνίας. Πολλές φορές η απόφαση της μητέρας να θηλάσει το παιδί της επηρεάζεται έντονα από οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η πρόωρη διακοπή του μητρικού θηλασμού έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία του βρέφους όσο και της μητέρας.

 • Οφέλη Μητρικού Θηλασμού

ΜΗΤΕΡΑ

 • Προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

 • Έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

 • Αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους.

 • Ο μαστός της γυναίκας που θηλάζει, ανακτά το σχήμα που έχασε κατά την εγκυμοσύνη καλύτερα, σε σχέση με την μητέρα που δεν θηλάζει.

 • Ο θηλασμός επηρεάζει και την επανέναρξη της έμμηνης ρήσης, η μητέρα κατά τον θηλασμό παραμένει μη γόνιμη, με μικρότερη πιθανότητα να μείνει έγκυος πριν το μωρό κλείσει τον έκτο μήνα. Αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία.

 • Προσφέρει γρηγορότερη ανάκτηση του βάρους που διατηρούσε η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη.

 • Προστασία από την οστεοπόρωση.

 • Ικανοποίηση για την ολοκλήρωσή της σαν γυναίκα.

 • Προαγωγή της ψυχικής υγείας της μητέρας κατά την περίοδο της λοχείας.

ΒΡΕΦΟΣ

 • Ο συχνός θηλασμός από την πρώτη ώρα, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.

 • Μικρότερος κίνδυνος για το σύνδρομο αιφνίδιου νεογνικού θανάτου. (Οι ακριβείς αιτίες του δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί).

 • Προφύλαξη από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

 • Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.

 • Παρέχεται στη σωστή θερμοκρασία, γιατί βγαίνει κατευθείαν από το σώμα της μητέρας.

 • Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται βράσιμο και γι’ αυτό δεν χάνει μέρος από τις βιταμίνες του.

 • Ο οργανισμός του βρέφους απορροφά πολύ καλά το σίδηρο που υπάρχει στο μητρικό γάλα.

 • Προφύλαξη από αλλεργίες.

 • Προστασία από μολύνσεις.

 • Τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν πολύ καλύτερη νοημοσύνη, λόγω της ειδικής σύστασης των λιπών του μητρικού γάλακτος, που ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

 • Επειδή απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από το μωρό για να θηλάσει, έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών και στην οδοντοφυΐα.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Έχει αποδειχθεί ότι η στενή σωματική επαφή που εξασφαλίζεται με το μητρικό θηλασμό αποτελεί προϋπόθεση για τη συναισθηματική προσκόλληση του παιδιού στη μητέρα.

 • Λόγω των μεγάλων διαστημάτων που περνούν μαζί μητέρα και παιδί έχουν πολλές ευκαιρίες να κοιτάζει ο ένας στα μάτια του άλλου.

 • Ο θηλασμός είναι πηγή στοργής και ασφάλειας.

 • Η δερματική επαφή διεγείρει και αυξάνει το δεσμό μητέρας μωρού.

 • Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε λιγότερο, γιατί βρίσκονται για περισσότερη ώρα στην αγκαλιά της μητέρας τους.

 • Τα παιδιά που έχουν απολαύσει τη σωματική επαφή με τη μητέρα τους κατά το θηλασμό αλλά και γενικότερα, έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα.

 • Η ψυχική ανάπτυξη του μωρού επηρεάζεται και αυτή πολύ ουσιαστικά από το θηλασμό.

 • Ο θηλασμός βοηθά τη μητέρα να ερμηνεύει και να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στα μηνύματα που της δίνει το μωρό της, πράγμα που κάνει το μωρό να οργανώσει καλύτερα τη συμπεριφορά του και να μάθει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους.

 • Στήριξη Μητρικού Θηλασμού

ΠΑΤΕΡΑΣ

Η θετική στάση του πατέρα διευκολύνει τη μητέρα να αρχίσει και να συνεχίσει τον θηλασμό. Ο εν αναμονή πατέρας αλλά και ο νέος πατέρας μπορεί να μάθει για τον θηλασμό παράλληλα με τη γυναίκα του. Μία μητέρα που για πρώτη φορά θηλάζει, είναι πλήρως απασχολημένη με αυτό και χρειάζεται να την προσέχουν και να την φροντίζουν έτσι ώστε να μπορεί να είναι ελεύθερη να αισθανθεί τη μητρότητα χωρίς να την εμποδίζουν άλλα προβλήματα. Ένας σύζυγος μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τον θηλασμό και μπορεί να προσφέρει την βοήθεια του σε δουλειές του σπιτιού για παράδειγμα. Αρκετές μητέρες που θηλάζουν είναι σίγουρες ότι θα τα καταφέρνουν μόνο και μόνο όταν οι άντρες τους πιστεύουν σε αυτές και τις ενθαρρύνουν συνεχώς. Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας πατέρας με το μωρό του έτσι ώστε να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί, να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή και να δημιουργήσουν έναν δεσμό, όπως γίνεται με την μητέρα στον μητρικό θηλασμό.

Αναλυτικότερα:

Εικ. 3: Σχήμα από συγγραφείς

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η οικογένεια αποτελεί το άμεσο και συνεχές δίκτυο υποστήριξης της μητέρας. Πολύ συχνά είναι απαραίτητη η επίδραση του συγγενικού περιβάλλοντος, η οποία καθορίζει άμεσα ή έμμεσα, την απόφαση της μητέρας να θηλάσει ή όχι. Οι συγγενείς όμως, μπορεί να ασκήσουν αρνητική κριτική ή να μη βοηθήσουν τη νέα μητέρα κατά τη περίοδο του θηλασμού. Οι συγγενείς που μπορούν να παρέχουν βοήθεια στην μητέρα είναι οι γονείς της ή τα πεθερικά της, οι οποίοι ξέρουν να εμψυχώνουν, να περιποιούνται και φυσικά να αγαπούν το νεογέννητο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποδειχθούν σύμμαχοι της γυναίκας από άποψη προσφοράς εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υποστήριξη προεκτείνεται πέρα από την άμεση οικογένεια και περιλαμβάνει τους φίλους, τους γείτονες, αλλά και όσους συναντά στον κοινωνικό της περίγυρο η γυναίκα. Το να μπορεί να θηλάζει άνετα σε αυτόν τον περίγυρο, μπορεί να φαίνεται προκλητικό, μόνο αν η τοπική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει το θηλασμό σαν μία φυσιολογική δραστηριότητα. Η υποστήριξη του θηλασμού περιλαμβάνει τη βοήθεια και την ενθάρρυνση προς τη μητέρα και το μωρό, έτσι ώστε να είναι μαζί σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.

 • Μέθοδοι που μπορούν να συνεισφέρουν στην στήριξη του μητρικού θηλασμού (οικογένεια και κοινωνία):

 Εικ. 4: Σχήμα από συγγραφείς

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Ο παιδίατρος που θα επιλεχθεί από την οικογένεια, θα πρέπει να έχει πειστεί για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού έναντι του ξένου γάλακτος. Είναι σημαντικό να έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξει την θηλάζουσα. Αρχικά, καλό είναι να ενημερώσει τη μητέρα για την αξία του θηλασμού την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό για το νεογνό και την ίδια, καθώς κρίνεται ωφέλιμη και η υποστήριξή του στη συνδιαμονή στο μαιευτήριο. Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερώνει την μητέρα να θηλάζει αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες και ύστερα με την προσθήκη των στέρεων τροφών να μην διακόψει τον θηλασμό, αλλά να την παροτρύνει να θηλάσει το μωρό της μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του ή και περισσότερο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ποιες είναι οι τεκμηριωμένες ιατρικές αντενδείξεις του θηλασμού, έτσι ώστε να ενημερώσει πλήρως και σωστά την γυναίκα. Τέλος, όσο αφορά τον προσωρινό αποχωρισμό της μητέρας με το παιδί, όταν η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της, καλό είναι να την συμβουλεύει τη διατήρηση της γαλουχίας.

3. Διαδικασία Μητρικού Θηλασμού

 

 • Προτεινόμενες Στάσεις Μητρικού Θηλασμού

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος θέση στον θηλασμό. Η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από αυτές τις θέσεις, με γνώμονα την διευκόλυνση τόσο της ίδιας, όσο και του βρέφους.

Ξαπλωτή Θέση (Side-Lying Hold)

Είναι μία από τις πιο κατάλληλες θέσεις για τις πρώτες μέρες, που οι μητέρες δυσκολεύονται να καθίσουν σε πιο όρθια θέση.

Θέση Αγκαλιάς ή Κλασική Θέση (Cradle Hold)

Είναι η θέση που συνήθως επιλέγουν οι μητέρες. Στην θέση αυτή το κεφάλι του βρέφους υποστηρίζεται από το μπράτσο της μητέρας του.

Θέση «Αντίστροφης Αγκαλιάς» (Cross Cradle Hold)

Είναι προτεινόμενη θέση για πρωτοτόκες μητέρες, διότι το κεφάλι του βρέφους είναι καλά υποστηριζόμενο από το χέρι της μητέρας του και καθοδηγείται έυκολα προς την θηλή.

Πλαϊνή Θέση (Rugby Ball)

Το βρέφος βρίσκεται κάτω από το βραχίονα της μητέρας του σε πλαϊνή θέση. Η θέση αυτή μπορεί να διευκολύνει τις μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή έχουν μεγάλους μαστούς.

 • Συχνότητα Μητρικού Θηλασμού

 • Το μωρό για τις πρώτες 40 μέρες, μπορεί να περνά περισσότερες από 18 ώρες το 24ωρο θηλάζοντας. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

 • Το μωρό μέχρι να κλείσει 2 εβδομάδες, έχοντας ανακτήσει το βάρος γέννησής του και ~200gr επιπλέον, πρέπει να ξυπνάει ανά 2 ώρες την μέρα και ανά 3 ώρες τη νύχτα.

 • Σε κάθε γεύμα η μητέρα πρέπει να θηλάζει το βρέφος από τον έναν μαστό κάθε φορά. Δεν πρέπει να αλλάζει μαστό όταν το μωρό θηλάζει σωστά και καλά. Αν το μωρό γκρινιάζει ή χάσει το ενδιαφέρον του για τον θηλασμό μόνο τότε μπορεί η μητέρα να το βάλει στον άλλον μαστό.


  4. Αντενδείξεις

 

 • Από Την Πλευρά Της Μητέρας

Εικ. 5: Σχήμα από συγγραφείς

 • Από Την Πλευρά Του Βρέφους

Εικ. 6: Σχήμα από συγγραφείς

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Ανδρονίκου Σ., Στέφος Θ., 1994, «Οδηγός Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Φροντίδας», Εκδόσεις: Γρ. Παρισιανός, Αθήνα.

 • Αντωνιάδου Κ., Σοφιανού Ι. Α., 2007 – 2013, «Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για επαγγελματίες υγείας», Ινστιτούτο υγεία του παιδιού – Αλκυόνη, Αθήνα.

 • Ζάχου Θ., Σοφατζής Ι., 1996, «Συμβουλές για μητρικό θηλασμό», Εκδόσεις: Φωτοσύνθεση, Αθήνα.

 • Ζάχου Θ., Σοφατζής Ι., 2000, «Συμβουλές για μητρικό θηλασμό». 5η Έκδοση.

 • Ιατράκης Γ., Μ., 2004, «Μαιευτική», Εκδόσεις Δεσμός , Αθήνα.

 • Λαγός Π., Αντωνιάδης Σ., 1995, «Βασική Παιδιατρική», Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα.

 • Λώλης Δ., Ε., 2005 «Γυναικολογία και μαιευτική». Β’ Έκδοση – Τόμος Α. Εκδόσεις Παρισιάνου.

 • Μωραίτου Μ., 2004, «Το βίωμα της μητρότητας» Αθήνα: Βήτα.

 • Φύσσας Γ. Π., 2006 «Ο μαστός και οι παθήσεις του. Ένας οδηγός για κάθε γυναίκα», Εκδόσεις: Λιβάνη, Αθήνα.

 • Χατζημπούγιας Ι., 2002 «Στοιχεία ανατομικής του ανθρώπου» Εκδόσεις: Γιώργος Μαντατογιάννης.

 • Heffner L., (Επιμέλεια Ελληνικής έκδοσης Αριστείδης Αντσακλής), 2005, «Ανθρώπινη αναπαραγωγή με μία ματιά». Εκδόσεις Παρισιάνου.

 • Maryse D., 1991, «Το παιδί μου – Θηλασμός ή Μπιμπερό», Εκδόσεις: Γκοβόστη, Αθήνα.

 • Murloney S. E., Myers A. K., 2010, «Βασικές αρχές φυσιολογίας του ανθρώπου», Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα.

 • Shapiro P., J., (Επιμέλεια Ελληνικής έκδοσης Ανδρέας Γεωργόπουλος), 2004, «Μαιευτική και Γυναικολογική νοσηλευτική». Εκδόσεις “Έλλην” Γ. Παρίκος.

ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Albers L., 2008, «Health problems after childbirth», Journal of Midwifery and Woman Health.

 • American Academy of Pediatrics, 2012, «Breastfeeding and the use of human milk» Pediatrics 129, e827–e841

 • American Academy of Pediatrics, 2015, «AAP policy on breastfeeding and use of human milk».

 • Avery A. B., Magnus J. H., 2011, «Expectant fathers’ and mothers’ perceptions of breastfeeding and formula feeding: a focus group study in three US cities». Journal of Human Lactation, 27, 147-154.

 • Bailey J., 2007, «Modern parents’ perspectives on breastfeeding: a small study». British Journal of Midwifery, 15, 148.

 • Bartick Melissa and Arnold Reinhold, 2010 «The Burden of Suboptimal Breastfeeding in the United States». A Pediatric cost Analysis

 • Buchner F. I., Hoekstra J., 2007 «Health gain and Economic, Evaluation of Breastfeeding policies»

 • Chantry C et al, 2006 «Full breastfeeding duration and associated decrease in respiratory tract infection in US Children», Pediatrics, vol 117, no 2, pp 425-432

 • Department of Health (DoH), 2004, «Breastfeeding: Good practice guidance to the NHS», London.

 • Kramer M., et al, 2001, «Promotion of breastfeeding intervention trial (PROBIT) – a randomized trial in the Republic of Belarus». Journal of the American Medical Association, vol 285, no 4, pp 413-420.

 • Leung A. K., Sauve R. S., 2005, «Breast is best for babies». Journal of the National Medical Association, 97(7), 1010–1019.

 • Li R., Darling N., Maurice E., Barker L., Grummer – Strawn L., 2005, «Breastfeeding Rates in the United States by Characteristics of the Child, Mother, or Family: The 2002 National Immunization Survey» Journal of the American Academy of Pediatrics, 115:31- 37.

 • Ludlow V., Newhook L., Newhook J., Bonia K., Goodridge J., Twells L., 2012, «How formula feeding mothers balance risks and define themselves as good mothers» Health, Risk & Society, 14, 291-306.

 • Marasco L., 1998, «Common breastfeeding myths», Leaven 34 (2): 21 – 24.

 • Nommsen – Rivers L.A., Dolan L. M., Huang B., 2012, «Timing of stage II lactogenesis is predicted by antenatal metabolic health in a cohort of primiparas». Breastfeed Med. 7(1):43–9.

 • Oddy W. H., 2002, «The impact of breastmilk on infant and child health», Breastfeed Rev.

 • Oftedal O. T., 2012 «The evolution of milk secretion and its ancient origins» Animal, 6(3):355–68.

 • Pilkington H. 2003, «Should we encourage exclusive breastfeeding at all cost» Lancet. 362(9379):247.

 • Riordan J., Wambach K. Breastfeeding and Human Lactation. 4th ed. Sudbury MA: Jones and Bartlett Publishers; 2010.

 • Tung K., et al, 2003, «Reproductive factors and epithelial ovarian cancer risk by histologic type: a multiethnic case-control study». American Journal of Epidemiology, vol 158, no 7, pp 629-638.

 • World Health Organization, 2003 «Global Strategy for infant and Young Feeding», Geneva.

Κούστα Χριστίνα

Συντάκτρια

Η Κούστα Χριστίνα είναι φοιτήτρια μαιευτικής στο 2ο ακαδημαϊκό έτος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών. Τα ενδιαφέροντά της βασίζονται στην υποστήριξη του φυσικού τοκετού, έχοντας ως γνώμονα την διασφάλιση της υγείας των γυναικών και των νεογνών τους. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον της εστιάζει στην συμβουλευτική εγκυμοσύνης, στην προώθηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, στην μέθοδο hypnobirthing, την τεχνική rebozo και στο βρεφικό μασάζ. Τέλος έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, καθώς στόχο της αποτελεί η ενασχόλησή της με όλα τα παραπάνω.

Βάκρινου Θεοφανεία

Συντάκτρια

Η Βάκρινου Θεοφανεία είναι φοιτήτρια μαιευτικής στο 2o ακαδημαϊκό έτος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών. Είναι αφοσιωμένη στην μαιευτική και έχει παρακολουθήσει μεγάλη ποικιλία σεμιναρίων, έτσι ώστε να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της. Θεωρεί την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μία ιερή διαδικασία και πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από την σύλληψη μέχρι και την λοχεία. Τέλος, το ενδιαφέρον της βασίζεται στην προάσπιση του φυσικού τοκετού, στον οποίον θέλει να εξειδικευτεί αργότερα, έχοντας πάντα ως πυλώνα την διασφάλιση της υγείας την μητέρας αλλά και του νεογνού της.

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook 

Και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.