Συνέντευξη με τον κύριο Βασιλάγκο Γεώργιο, ειδικευόμενο καρδιολογίας και ιατρό υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου
18-03-2023
Αναστασία Χελιώτη
Καλημέρα κύριε Βασιλάγκο,
Καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και αλληλεγγύη!
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ιστοσελίδας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή συνέντευξη. Είναι μεγάλη μας τιμή! Ας ξεκινήσουμε σιγά-σιγά…
-
Τι σημαίνει Ιατρική για εσάς και γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε τη συγκεκριμένη επιστήμη;
Ιατρική για εμένα σημαίνει βοήθεια προς το συνάνθρωπο και προσφορά ελπίδας, μέσα από τη γνώση του ανθρώπινου οργανισμού.
-
Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η φοίτησή σας έως σήμερα;
Θα έλεγα ότι οι δυσκολίες ενός μέλλοντα ιατρού δεν περιορίζονται στα φοιτητικά χρόνια αλλά ξεκινούν από τη μαθητική ζωή οπότε και καθορίζεται ο στόχος της ιατρικής πορείας. Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας που αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, τη δυσκολότερη Ιατρική Σχολή της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα, η ζωή του φοιτητή απαιτούσε θυσίες και προσήλωση που πολλές φορές λείπουν από την «κλασσική» φοιτητική ζωή. Απαιτήθηκε προσήλωση, προγραμματισμός και περίσσεια ψυχικών αποθεμάτων. Θεωρώ όμως πως υπήρξε μια καταπληκτική περίοδος της ζωής μου στην οποία δε στερήθηκα τίποτα.
-
Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικές σημαντικές εμπειρίες-στιγμές από την κλινική σας πορεία;
Η ζωή ενός γιατρού περιλαμβάνει μια πληθώρα συναισθημάτων που μπορεί μάλιστα να εναλλάσσονται ραγδαία.
Θεωρώ πως σε κάθε νέο κλινικό γιατρό οι πρώτες στιγμές που χαράσσονται στη μνήμη του είναι όταν «χάνει» και όταν «σώζει» τον πρώτο του ασθενή.
Θέλοντας να μείνω στα ευχάριστα, θα αναφέρω την πρώτη μου ανάταξη καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και το συγκινητικό μήνυμα της τότε επιμελήτριας μου Βασιλικής Κωλέττη: «Ένας άνθρωπος ανασαίνει ανοιξιάτικο αέρα και απόψε χάρη σε εσένα! Πάντα έτσι, πάντα τέτοιος!»
-
Έχετε ολοκληρώσει τη στρατιωτική σας θητεία; Πώς ήταν αυτή η περίοδος για εσάς; Για παράδειγμα, αισθανθήκατε πως εμπόδισε την επαγγελματική σας εξέλιξη ή ήταν ένα ανακουφιστικό διάλλειμα;
Δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα τη στρατιωτική μου θητεία. Αν και τη θεωρώ χρέος μου προς την πατρίδα, θεωρώ πως ανακόπτει την επαγγελματική και ακαδημαϊκή ορμή ενός νέου γιατρού. Παρόλα αυτά είμαστε τυχεροί διότι συνεχίζουμε να ασκούμε την επιστήμη μας και ως οπλίτες, απαλλαγμένοι συνήθως από λοιπά καθήκοντα.
Γνωρίζουμε πως έχετε πραγματοποιήσει το προπαρασκευαστικό έτος της ειδικότητάςσας ως ειδικευόμενος εσωτερικής παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας».
-
Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους επιλέξατε τη συγκεκριμένη ειδικότητα;
Υπηρέτησα 13 μήνες ως ειδικευόμενος Εσωτερικής Παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» στα πλαίσια του προπαρασκευαστικού έτους για την ειδικότητα της Καρδιολογίας την οποία έχω επιλέξει να ακολουθήσω.
Η αλήθεια είναι ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο από παιδί με γοήτευε η καρδιολογία ως ειδικότητα, ίσως λόγω των βασικών αρχών μηχανικής από τις οποίες διέπεται. Αυτός είναι και ο λόγος που ήμουν, από την εισαγωγή μου κιόλας στην ιατρική, σίγουρος για τη μετέπειτα επιλογή ειδικότητας ενώ η τριβή με το αντικείμενο δε με απογοήτευσε. Συνέχισα να στηρίζω την επιλογή μου λόγω της παθοφυσιολογίας των καρδιολογικών παθήσεων και των δυνατοτήτων θεραπείας τους, του εύρους αντικειμένων και εξειδικεύσεων που προσφέρει αλλά και της επείγουσας «φύσης» της.
-
Για ποιους λόγους αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε την ειδικότητά σας στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό;
Θεωρώ πως στη χώρα μας, παρά τις πάσης φύσεως ελλείψεις και δυσκολίες που μαστίζουν το Ε.Σ.Υ., μπορεί κανείς να ειδικευτεί με υψηλέςπροδιαγραφές, αρκεί να επιλέξει το κατάλληλο κέντρο. Αντίστοιχα έχω απομυθοποιήσει με τα χρόνια ορισμένες από τις επιλογές του εξωτερικού. Παρόλα αυτά, η πρόκληση του εξωτερικού αποτελεί ένα μελλοντικό στόχο ως σταθμός μετεκπαίδευσης.
-
Με μία φράση πως θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας ως ειδικευόμενος εσωτερικής παθολογίας;
Υπηρέτησα την ειδικότητα της παθολογίας σε μια δύσκολη συγκυρία, αυτή της πανδημίας της COVID-19. Κλήθηκα και εγώ ως μέρος του συστήματος υγείας να δουλέψω «στα κόκκινα» όντας μάλιστα ακόμα άπειρος ως νέος γιατρός. Παρόλα αυτά τα κατάφερα και βγήκα πιο δυνατός και σοφός παρά τις δυσκολίες, τις ελλείψεις και τις παθογένειες που συνάντησα. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως την εμπειρία μου χαρακτηρίζει η φράση-συμβουλή με την οποία με είχε καλωσορίσει αστειευόμενος ο διευθυντής μου Κωνσταντίνος Κούκιος την πρώτη μου μέρα στο Γ.Ν. Πατρών: «Γιώργο, σκάσε και κολύμπα!».
-
Σκέφτεστε να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα εξειδίκευσης; Αν ναι, ποιο και για ποιους λόγους;
Μακροπρόθεσμος στόχος μου είναι να ακολουθήσω την εξειδίκευση της Επεμβατικής Καρδιολογίας και πιο συγκεκριμένα με κατεύθυνση τη Στεφανιαία Νόσο. Όπως προανέφερα, με συναρπάζουν τα επείγοντα περιστατικά της καρδιολογίας και η επείγουσα αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και των εμφραγμάτων στο αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι ακριβώς αυτό. Επίσης, ως άνθρωπος που αρέσκεται να δουλεύει με τα χέρια του και θεωρεί την ιατρική εκτός από επιστήμη και τέχνη, η εξειδίκευση αυτή συνδυάζει θα λέγαμε την «αμιγώς παθολογική» ειδικότητα της καρδιολογίας με το επεμβατικό κομμάτι.
Αυτήν την περίοδο, πραγματοποιείτε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.
-
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο αγροτικό και την ειδικότητα;
Στην παρούσα φάση πραγματοποιώ την υπηρεσία υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου το οποίο εξυπηρετεί μια μεγάλη περιφέρεια που περιλαμβάνει την πόλη της Ναυπάκτου, τις ορεινές περιοχές καθώς και μεγάλα μέρη των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Ως αποτέλεσμα δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο περιστατικών, ιδιαίτερα τις τουριστικές περιόδους.
Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ αγροτικού και ειδικότητος εντοπίζονται:
Στη μεγάλη γκάμα περιστατικών που αναλαμβάνει ένας αγροτικός γιατρός σε ένα τέτοιο κέντρο υγείας – τα οποία δεν περιορίζονται σε παθολογικά. Καλείσαι να αντιμετωπίσεις παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, παιδιατρικά περιστατικά ενός εύρους που ξεκινά από την απλή συνταγογράφηση και την κοινοτική ιατρική έως την αναζωογόνηση τροχαίων και καρδιοαναπνευστικών ανακοπών αποτελώνταςτην πρώτη γραμμή επαφής των ασθενών με το σύστημα υγείας.
Επίσης, μια βασική διαφορά έγκειται στην εμβάθυνση και διερεύνηση των περιστατικών. Σε ένα κέντρο υγείας καλείσαι συνήθως να αντιμετωπίσεις τις προφανείς παθήσεις με τα λιγοστά μέσα που διαθέτεις, και να αποφασίσεις κατά πόσο πρέπει ο ασθενής να κλιμακωθεί σε βαθμίδα παροχής φροντίδας. Αντίθετα,ως ειδικευόμενος παθολογίας στοχεύεις στη διερεύνηση και τη διάγνωση της παθήσεως.
-
Πώς είναι μία τυπική βάρδια για εσάς;
Σε μια τυπική βάρδια ως ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου ασχολούμαι κυρίως με περιστατικά ιατρικής της κοινότητας όπως συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικών εξετάσεων, περιποίηση τραυμάτων καθώς και κλινική εξέταση και θεραπεία ενός εύρους καθημερινών παθήσεων.
-
Πώς είναι μία τυπική εφημερία για εσάς;
Τυπική εφημερία δεν υπάρχει. Σε μια εφημερία ως αγροτικός ιατρός επανδρώνεις το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Κ.Υ. Ναυπάκτου και καλείσαι να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε περάσει το κατώφλι σου, προσφέροντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πραγματοποιώντας διαλογή των περιστατικών που χρήζουν περεταίρω φροντίδα.
-
Μεταξύ μιας αστικής (νοσοκομείο, πολυκλινική) και μιας περιφερειακής (κέντρο υγείας, ΤΟΜΥ) μονάδας, σε ποια θα προτιμούσατε να εργαστείτε;
Μια αστική μονάδα, με την πλειάδα μέσων που διαθέτει, καλύπτει τις δικές μου επαγγελματικές φιλοδοξίες για ολιστική αντιμετώπιση των περιστατικών αλλά και δυνατότητες εργασίας στον επεμβατικό τομέα.
Παράλληλα,δραστηριοποιείστε τόσο ακαδημαϊκά, όσο και εθελοντικά σε επίπεδο κοινότητας.
-
Παρακολουθείτε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
Φοιτώ στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δομικές Παθήσεις της Καρδιάς. Διάγνωση και Θεραπεία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
-
Συμμετέχετε στη συγγραφή ερευνητικών άρθρων και στην πραγματοποίηση κλινικών μελετών;
Είμαι τυχερός που το μικρόβιο της έρευνας, και κατ’ επέκταση της συγγραφής, μπήκε μέσα μου από τα πρώτα φοιτητικά χρόνια. Οδηγήθηκα έτσι στην πόρτα της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως 4οετής φοιτητής ιατρικής σε μια περίοδο έναρξης σημαντικών ερευνητικών πρωτοκόλλων. Τρεις φοιτητές υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Γρηγόριου Τσίγκα ιδρύσαμε την ερευνητική ομάδα της κλινικής που επεκτάθηκε σε μέλη και πρωτόκολλα με την πάροδο των ετών. Έτσι, είχα την ευκαιρία, με πολλή δουλειά και θυσία προσωπικού χρόνου, να συμμετάσχω σε 6 κλινικές μελέτες και στη συγγραφή περισσότερων από 15 επιστημονικών δημοσιεύσεων. Συνεχίζω μέχρι και σήμερα την ερευνητική μου ενασχόληση ως ερευνητικός συνεργάτης της κλινικής και διδακτορικός φοιτητής.
-
Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία της Ιατρικής επιστήμης στο ευρύ κοινό και ποια η ευθύνη ενός ιατρού;
Η επικοινωνία της Ιατρικής επιστήμης στο ευρύ κοινό με τρόπο κατανοητό και εύπεπτο είναι πιο καίρια από ποτέ, δεδομένης της παραπληροφόρησης και του σκεπτικισμού της κοινωνίας πάνω στα ιατρικά θέματα.
-
Θα σας ενδιέφερε η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία;
Είναι ένας δύσκολος και μακροπρόθεσμος στόχος μου.
-
Τι σημαίνει εθελοντισμός για εσάς και σε ποια/ες ομάδες δραστηριοποιείστε;
Εθελοντισμός σημαίνει βοήθεια προς την κοινωνία και το συνάνθρωπο με κάθε μέσο βάσει των δεξιοτήτων κάθε ατόμου.
Είμαι Εθελοντής Σαμαρείτης τουΣώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 2015, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια ασκώ τα καθήκοντα μου και ως Εθελοντής Ιατρός του Ε.Ε.Σ.
-
Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε 1-2 σημαντικές στιγμές από την εθελοντική σας πορεία;
Οι σημαντικότερες στιγμές της εθελοντικής μου πορείας θα έλεγα πως είναι οι υγειονομικές καλύψεις των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού τις χρονιές 2022 και 2023 όπου ηγήθηκα ως εθελοντής γιατρός, προσφέροντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε κινητό ιατρείο πεδίου με καταστάσεις που ομοιάζουν ιατρικήκαταστροφών και μαζικών απωλειών υγείας.
-
Πιστεύετε πως οι υγειονομικοί, στο σύνολό τους (π.χ. ιατροί, νοσηλευτές) οφείλουν να προσφέρουν και εθελοντικά τις υπηρεσίες τους;
Θεωρώ πως η εθελοντική προσφορά πηγάζει από μέσα μας και αποτελεί δείγμα παιδείας. Σίγουρα η εθελοντική προσφορά των υγειονομικών θα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο ενώ και οι ίδιοι θα αποκτούσαν πολύτιμες εμπειρίες και δεξιότητες.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε δικές μας απορίες που αφορούν την καθημερινότητα ενός ειδικευόμενου.
-
Είναι εφικτή η ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την προσωπική ζωή;
Θα έλεγα ότι η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ειδικότητα και το κέντρο εργασίας του γιατρού. Σε γενικές γραμμές πάντως ένας ειδικευόμενος μπορεί να μη στερείται τίποτα στην προσωπική του ζωή.
-
Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου αφιερώνεται στο διάβασμα και τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις.
Πέρα από αυτό, λατρεύω τις εξόδους με φίλους και τα ταξίδια, ενώ προσπαθώ, όσο μπορώ, να μένω ενεργός αθλητής του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
-
Ο κλινικός χώρος συνοδεύεται από έντονη ψυχολογική πίεση και αρνητικά συναισθήματα (π.χ. θυμός). Τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην ψυχολογία ενός νεαρού ιατρού;
Ο κλινικός χώρος είναι όντως αδυσώπητος και βομβαρδίζει τους γιατρούς με αρνητικά συναισθήματα. Η ικανότητα να παραμένεις επαγγελματίας και να μην επηρεάζεσαι, στο βαθμό του δυνατού, από τέτοια συναισθήματα είναι κάτι που υποσυνείδητα διδάσκεσαι με την εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η πίεση να μη μεταφέρεται από τον εργασιακό χώρο στην προσωπική ζωή διότι μπορεί να σε καταβάλλει ψυχικά. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστηρικτικό και φιλικό κλίμα σε κάθε κλινική και νοσοκομείο μεταξύ συναδέλφων χτίζοντας έτσι άμυνες απέναντι στην καθημερινή πίεση.
-
Ποιά συμβουλή θα δίνατε στους μελλοντικούς ιατρούς, νυν προπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής;
Θα τους συμβούλευα αρχικά να απολαύσουν το «ταξίδι της ιατρικής», παραμένοντας πάντοτε ανθρωπιστές, και να στοχεύουν συνεχώς στην αρτιότερη εκπαίδευση τους.
-
Ποιο γνωμικό-φράση σας κινητοποιεί καθημερινά;
Θα μπορούσα να παραθέσω διάφορα διάσημα γνωμικά αλλά στηρίζω την καθημερινότητα μου στη φράση του πατέρα μου «Η επιμονή είναι δύναμη» και στο γνωμικό του καθηγητή μου Γρηγόριου Τσίγκα «Ακόμα και από μια μικρή πόλη όπως η Πάτρα μπορείς να κάνεις τη διαφορά και να συμβάλλεις ακαδημαϊκά στην επιστήμη».
-
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Στόχος μου είναι να εκπαιδευτώ άρτια στην ειδικότητα της καρδιολογίας και στη συνέχεια να εξειδικευτώ στην επεμβατική καρδιολογία βάζοντας τις απαραίτητες βάσεις κλινικών δεξιοτήτων. Επίσης, στόχο μου αποτελεί η ακαδημαϊκή εκπαίδευση και πρόοδος με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών μουσπουδών και κατ’ επέκταση του συγγραφικού μου έργου.
Κάπου εδώ, ολοκληρώνεται η συνέντευξή μας. Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε κάθε επιτυχία τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο!
Ένα σύντομο βιογραφικό-λίγες πληροφορίες:
Ο Γεώργιος Βασιλάγκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022, πραγματοποίησε το προπαρασκευαστικό έτος της ειδικότητάς του ως ειδικευόμενος εσωτερικής παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών: «ο Άγιος Ανδρέας». Από τον Οκτώβριο του 2022, υπηρετεί ως ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Πλατάνου που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.Αποσκοπεί να ειδικευτεί στην καρδιολογία.
Μιλάει την αγγλική, ελληνική και γερμανική γλώσσα. Παράλληλα, με τα ιατρικά του καθήκοντα δραστηριοποιείται τόσο, ως Εθελοντής Σαμαρείτης του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ως Εθελοντής Ιατρός του Ε.Ε.Σ. όσο και ως αθλητής του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αγαπάει τα ταξίδια και τις παρέες με φίλους. Επίσης, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναγνώσετε εδώ:
Στοιχεία Επικοινωνίας:
E-Mail:
Κοινοποιήστε
Γονιδιακή ρύθμιση της παραγωγής μυελίνης
Τα χαμηλά επίπεδα μυελίνης στον άνθρωπο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς η μυελίνη είναι απαραίτητη για την ταχεία και αποτελεσματική μετάδοση των νευρικών σημάτων. Η μυελίνωση ελέγχεται από γονίδια που ρυθμίζουν την παραγωγή μυελίνης, και οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε αυτά τα γονίδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.
Ευλογιά των πιθήκων: Η σιωπηλή έξαρση στην παγκόσμια κοινότητα
Ο ιός Mpox ή αλλιώς ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής νόσος που προκαλεί συμπτώματα οξείας ιογενούς λοίμωξης με χαρακτηριστικά τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, καθώς και μυϊκούς πόνους. Επίσης, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση εξανθήματος , όπως οι φουσκάλες
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.