Συνέντευξη με τον γιατρό Κωνσταντίνο Αποστόλου

25-2-2022

Σταματία Κύρλα

  • Κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο, πότε περίπου καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε γιατρός; Τί ήταν αυτό που σας ώθησε στην ιατρική;

Για να είμαι ειλικρινής, την επιθυμία μου να ακολουθήσω και να υπηρετήσω το ιατρικό λειτούργημα την αντιλήφθηκα από μικρός, θα έλεγα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα με γοήτευε η προσφορά στον πλησίον και η υπηρέτηση της υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού!

  • Η ιατρική επιστήμη περιλαμβάνει ένα μεγάλο θα έλεγε κάποιος αριθμό ειδικοτήτων. Θα θέλαμε να μας πείτε γιατί επιλέξατε να γίνεται γενικός χειρουργός; 

Το ευρύ φάσμα παθήσεων και χειρουργικών επεμβάσεων, όπως επίσης και τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά, τα οποία συνιστούν την καθημερινότητα της ειδικότητας της γενικής χειρουργικής, αποτέλεσαν τους σταθμούς της επιλογής της ως ειδικότητα.  

  • Έχοντας πραγματοποιήσει διάφορες μετεκπαιδεύσεις, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πόσο σημαντικές αποδείχθηκαν στην μετέπειτα εξέλιξη σας.

Κάθε δυνατότητα ιδιαίτερης και αποκλειστικής, κάθε φορά, ενασχόλησης με κάποιο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για κάποιον να εισχωρήσει στα άδυτα της γνώσης, αποκτώντας νέες εμπειρίες και δεξιότητες, οι οποίες αποδεικνύονται εξαιρετικά σημαντικές στην καθημερινή κλινική πράξη, ιδιαίτερα δε στη διαχείριση σπάνιων όπως και απαιτητικών περιστατικών.  

 

  • Πολλοί θεωρούν πως οι χειρουργοί είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο καθώς τα ωράριά τους είναι εξαντλητικά. Θα θέλαμε λοιπόν τη γνώμη σας πάνω σε αυτό. Είναι αλήθεια ή απλά ένας μύθος;

Για να είμαστε ειλικρινείς, η ειδικότητα της Χειρουργικής είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την έννοια του επείγοντος, είτε αυτό ονομάζεται η προσέλευση ενός επείγοντος περιστατικού ή η εμφάνιση κάποιας επείγουσας κατάστασης σε ασθενείς που βρίσκονται στη μετεγχειρητική περίοδο. Υπό το πρίσμα αυτό, θα έλεγα πως η Χειρουργική και γενικότερα οι χειρουργικές ειδικότητες χαρακτηρίζονται από μία αστάθεια όσον αφορά στον ελεύθερο χρόνο, παρά έλλειψη αυτού. 

  • Πηγαίνοντας πάλι στο παρελθόν, θα θέλαμε να μας πείτε τι θυμάστε από το πρώτο σας χειρουργείο.

Το πρώτο χειρουργείο κάθε χειρουργού μετά τη λήψη της ειδικότητας πιστεύω πως χαράζεται ανεξίτηλα στη μνήμη του. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, το άγχος που είχα τόσο για την ομαλή εξέλιξη του χειρουργείου, όσο και για τη μετεγχειρητική ανάρρωση του ασθενούς.

Παρόλα αυτά, η ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση που μου προσέφερε η ορθή διαχείριση και επιτυχής έκβαση του ασθενούς υπήρξε μοναδική. 

 

  • Εκτός από γνώσεις, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας γιατρός κατά τη γνώμη σας; Ποια είναι με άλλα λόγια, η δική σας φιλοσοφία;

Θεωρώ πως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ιατρού είναι το αίσθημα προσφοράς στο συνάνθρωπο, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στοιχείο της προσωπικότητάς του, συνοδευόμενο και από αισθήματα αλτρουισμού.

Εξαιρετικά σημαντική είναι, ωστόσο, και η αφοσίωση του ιατρού στο λειτούργημά του, το οποίο αγγίζει και επεκτείνεται στην ηθική και ψυχική σφαίρα του ασθενούς, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με ματαιόδοξες ιδέες και αντιλήψεις του σύγχρονου κόσμου. 

  • Η ρομποτική ιατρική, έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Πώς φαντάζεστε τον χειρουργικό τομέα στο μέλλον;

Η ρομποτική χειρουργική αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο για την προώθηση της ιατρικής επιστήμης και πιο συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων εξ’αποστάσεως. Συνοδεύεται, όμως και από άλλα πλεονεκτήματα, συγκριτικά με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, όπως η τρισδιάστατη όραση, η μοναδική σταθερότητα και ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων καθώς και η δυνατότητα πλήρους περιστροφής του άκρου του ρομποτικού βραχίονα κατά 360°. Τα πλεονεκτήματα αυτά, έναντι της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, έχουν ήδη αποδειχθεί στη βιβλιογραφία όσον αφορά συγκεκριμένα είδη επεμβάσεων.

Πιστεύω πως η ρομποτική χειρουργική ήλθε για να ανοίξει νέους ορίζοντες στη χειρουργική και θα έχει λαμπρό μέλλον, με την προϋπόθεση πως η συνεχής εξέλιξη αυτού του τομέα θα συνοδευθεί από μία ελάττωση του κόστους των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών.

TrueMed-ForLivingMore

Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου MD, MSc, PhD

Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Εισήχθη με Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα». Κατόπιν διετούς εκπαίδευσης και επιτυχών εξετάσεων απέκτησε με βαθμό «Άριστα» το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο αντικείμενο της «Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Ρομποτικής Χειρουργικής και Τηλεχειρουργικής». Η πρόοδος και το αμείωτο ενδιαφέρον του σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο επισφραγίστηκαν με την ομόφωνη αναγόρευσή του με βαθμό «Άριστα» ως Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Την απόκτηση της ειδικότητας της Χειρουργικής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ακολούθησε η εξειδίκευση του ιατρού σε ένα εκ των μεγαλύτερων και πιο αναγνωρισμένων διεθνώς Κέντρων Αριστείας στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπου απέκτησε τεράστια εμπειρία πραγματοποιώντας εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις του φάσματος της Ενδοκρινικής Χειρουργικής (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), ενώ επιπροσθέτως συμμετείχε και σε περισσότερες των 800 επεμβάσεων. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών, καθώς και των φοιτητών των τμημάτων Ιατρικής και Νοσηλευτικής του ομώνυμου Πανεπιστημίου.

Τα πεδία ενδιαφέροντος του είναι η χειρουργική ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και επινεφριδίων), η ογκολογική χειρουργική, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και η ιατρική εκπαίδευση.

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων καθώς και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (ESES).

Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε έγκριτα διεθνή ιατρικά περιοδικά, με τις συνολικές βιβλιογραφικές αναφορές (citations) στο ερευνητικό του έργο να ξεπερνούν τις 2000.

Ιατρείο: Ηροδότου 22, Γλυφάδα

              Τηλ: 6940167070

              E-mail: konstantinos.apostolou@gmail.com

 

Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου

Άρεως 36, Παλαιό Φάληρο

Τηλ: 210 9892100

www.drapostolou.gr

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.