Ολα οσα πρέπει να γνωρίζεις για το άσθμα

20-7-2020

Ιλόνα Καστρίτση

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών. Εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, και είναι η πιο κοινή νόσος του κατώτερου αναπνευστικού. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με ”βρογχική υπεραντιδραστικότητα” με την ανάπτυξη δηλαδή της ευαισθησίας των βρόγχων. Τις τελευταίες δεκατίες παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.

Το άσθμα παρουσιάζει εξάρσεις(που ονομάζονται κρίσεις άσθματος) και υφέσεις, με συμπτώματα που άλλοτε έιναι ήπια άλλοτε χειροτερέυουν διαρκώς. Το άσθμα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που μπορεί χωρίς τους κατάλληλους ιατρικούς χειρισμούς να αποβεί πολύ επικίνδυνο.

Ποιά είναι όμως τα συμπτώματα του άσθματος ;

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται επεισοδιακά και μπορεί να περάσουν είτε με την κατάλληλη θεραπεία είτε μερικές φορές χωρίς αντιμετώπιση. Χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται με την άσκηση, κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, σε συγκεκριμένες εποχές (συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο), μετά από ιώσεις και μετά από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον. Γενικότερα όμως μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε στα εξής:

1) Δυσφορία στο στήθος

2) Βήχας

3) Συριγμός. ( Ο συριγμικός ήχος είναι το αποτέλεσμα της βεβιασμένης διέλευσης αέρα μέσω των διογκωμένων και διαρκώς αποφραγμένων αεραγωγών στους πνεύμονες, η οποία προκαλεί συριγμούς διαφόρων ειδών και εντάσεων)

4) Δύσπνοια (Δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή)

Κάποιες φορές ενδέχεται τα συμπτώματα να επιδεινωθούν με την πάροδο των λεπτών ή ωρών οδηγώντας σε σοβαρή στένωση των αεραγωγών, γνωστή ως κρίση άσθματος. Η κατάσταση αυτή αμβλύνεται συνήθως μόνο με πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, ή και σε σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων προκαλείται συνήθως από πνευμονικές λοιμώξεις. Μερικά πολύ σοβαρά επεισόδια μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τη ζωή, αλλά η πρόκληση θανάτου από άσθμα δεν είναι συνηθισμένη. Σε ενήλικες που πάσχουν από αλλεργίες, παράλληλα με το άσθμα τους, τα συμπτώματα προκαλούνται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως οικιακή σκόνη, κατοικίδια ζώα , ή υλικά στο χώρο εργασίας. Άλλοι κοινοί παράγοντες είναι η σωματική άσκηση σε ξηρό ή ψυχρό αέρα και οι κυκλοφοριακοί ρύποι. Γενικότερα τα συμπτώματα ποικίλλουν ανά άτομο και η βαρύτητα και η συχνότητα επίσης δεν είναι ίδια.

Ωστόσο γεννιέται εύλογα το ερώτημα,

 

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν το άσθμα ;

Τα περισσότερα περιστατικά άσθματος ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης του άσθματος είναι απόρροια και γενετικών αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων. Όταν αυτοί οι δύο παράγοντες αλληλεπιδρούν, τότε εμφανίζεται η νόσος. Πχ μπορεί κάποιο άτομο να έχει το γονίδιο και να εμφανίζει προδιάθεση αλλά να ζει και σε ένα περιβάλλον πχ μολυσμένη περιοχή που ευνοεί την εμφάνιση της ασθένειας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια αίτια πολύ κοινότυπα. Γενικότερα άσθμα μπορούν να προκαλέσουν τα αλλεργιογόνα (τις περισσότερες φορές είναι αερογενή), τα φάρμακα και οι χημικές ουσίες (στα περισσότερα συγκαταλέγεται η ασπιρίνη, οι β αναστολείς, παράγοντες που προκαλούν θείωση, και η κοκαι΄΄ι΄΄νη ) . Οι παράγοντες αυτοί εισέρχονται στον οργανισμό με το στόμα ή με την εισπνοή, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ( ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι μεγαλύτερος σε άτομα που καπνίζουν, ιδιαίτεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι το όζον, το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου). Ένας άλλος παράγοντας είναι και το άγχος. Η διάμετρος των αεροφόρων οδών επηρεάζεται από τα επίπεδα άγχους στα ευαίσθητα άτομα, ενώ η ποσότητα των ενδορφινών του οργανισμού, διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν ωστόσο και πολλά νοσήματα που προκαλούν άσθμα. Για παράδειγμα τα μικρόβια και οι ιοί, οδηγούν σε αυξημένη δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού και αποτελεί αίτιο έξαρσης στους ασθματικούς ασθενείς. Γενικότερα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυπαραγοντικό νόσημα.

 

Υπάρχει πρόληψη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η προέλευση και ο γενετικός τόπος της ασθένειας είναι άγνωστοι, και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την πρόληψη της ασθένειας. Γενικότερα ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η πρόληψη είναι εφικτά με την φαρμακευτική αγωγή και την ιατρική παρακολούθηση.

 

Ποιές είναι οι ευπαθείς ομάδες της νόσου ;

1) Παιδιά κάτω των 5 ετών: Η διάγνωση του άσθματος στην εφηβική και παιδική ηλικία, βασίζεται περισσότερο στην εμπειρία του γιατρού και το ιστορικό του παιδιού. Συχνά επεισόδια συριγμού που βελτιώνονται θεαματικά μετά απο τη χορήγηση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών και εισπνεόμενων κορτικοειδών αυξάνουν τις πιθανότητες ύπαρξης άσθματος.

2) Άτομα τρίτης ηλικίας : Συχνά στα άτομα τρίτης ηλικίας, συνυπάρχουν νοσήματα που κάνουν πολλές φορές δύσκολη τη διάγνωση του άσθματος. Τα νοσήματα που συνδέονται άρρηκτα με το άσθμα είναι η Χρόνια Αναπνευστική Καρδιοπάθεια (ΧΑΠ) και η Καρδιακή ανεπάρκεια.

Συχνά συγχέεται το άσθμα με την ΧΑΠ. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου το ίδιο. Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από απόφραξη των βρόγχων που δεν είναι ολοκληρωτικά αναστρέψιμη όπως συμβαίνει στο άσθμα. Συνήθως είναι η νόσος που επιδεινώνεται προοδευτικά και σχετίζεται σχεδόν απόλυτα με το κάπνισμα. Πολλές φορές όμως σε πολλούς ασθενείς αυτά τα δύο νοσήματα συνυπάρχουν.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει ευρέως χρησιμοποιούμενη εξέταση η οποία μπορεί να διαγνώσει το άσθμα, ως εκ τούτου αναγνωρίζεται και αξιολογείται από απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, απλές εξετάσεις οι οποίες κοιτούν τη λειτουργία των πνευμόνων και πληροφορίες για επισκέψεις σε νοσοκομεία και συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Επίσης, τα συμπτώματα του άσθματος δεν είναι συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην πάθηση. Συνεπώς, ενδέχεται να υπάρξει σύγχυση με άλλες παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Δεν υπάρχει θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άσθματος ενηλίκων, συνεπώς κύριος στόχος είναι περισσότερο η διαχείριση παρά η θεραπεία της ασθένειας. Αυτό περιλαμβάνει την επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου των συμπτωμάτων, καθώς επίσης την πρόληψη τυχόν επιδείνωσης των συμπτωμάτων και των κρίσεων άσθματος. Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας χρησιμοποιούν τον όρο ‘έλεγχος του άσθματος για να αναφερθούν στο πόσο καλά διαχειρίζονται τα συμπτώματα και τον αντίκτυπο που έχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Ο όρος σοβαρότητα άσθματος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσκολία στον έλεγχο του άσθματος μέσω θεραπείας και βοηθάει τους γιατρούς να αποφασίσουν τι επίπεδο θεραπείας απαιτείται.

Η διαχείριση της ασθένειας περιλαμβάνει:

1) Αποφυγή του παθητικού ή ενεργητικού καπνίσματος

2) Εντοπισμό τυχόν παραγόντων που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα

3) Αποφυγή έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα

4) Αποφυγή έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο έλεγχος του άσθματος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη, παρά την αυξανόμενη χρήση φαρμακευτικών αγωγών για το άσθμα. Οι φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν:

1) Ρυθμιστική φαρμακευτική αγωγή: Η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται τακτικά για την εδραίωση προστατευτικής επίδρασης ενάντια στα συμπτώματα του άσθματος. Αυτή η φαρμακευτική αγωγή έχει συνήθως τη μορφή εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (ICS), τα οποία χρησιμοποιούνται με ή χωρίς μακράς δράσης β-αγωνιστές.

2) Αναλγητική φαρμακευτική αγωγή: Λαμβάνεται για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άσθματος. Χαλαρώνουν τους μύες που περιβάλλουν τους αεραγωγούς σε στένωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης άσθματος ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Συνήθως πρόκειται για βραχείας δράσης β-αγωνιστές.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και δεν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο θεραπείας. Ως εκ τούτου, οι δοσολογίες της φαρμακευτικής αγωγής τροποποιούνται σύμφωνα με τα εκάστοτε συμπτώματα. Για να μπορέσει να διαχειριστεί κάποιος από μόνος του την ασθένειά του, θα πρέπει να μάθει ποια θεραπεία του αρμόζει.

Το 10% περίπου των ενηλίκων με άσθμα αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα και εξάρσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, παρά τη χορήγηση επαρκούς θεραπείας. Το άσθμα αυτό αναφέρεται ως ‘δύσκολο στη θεραπεία άσθμα και συχνά μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Παρόλο που ο θάνατος από άσθμα είναι σχετικά σπάνιος, μπορεί να συμβεί σε κάθε ενήλικα με ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος.

Η διάγνωση του άσθματος μπορεί να γίνει με βάση το τυπικό ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά και με την ανταπόκριση στην κατάλληλη θεραπεία. Συχνά, ωστόσο, χρειαζόμαστε επιπλέον εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν στη διάγνωση του άσθματος. Ο πνευμονολόγος μπορεί να προτείνει τα εξής:

1) Σπιρομέτρηση

2) Ροομέτρηση

3) Δοκιμασίες πρόκλησης

4) Δοκιμασίες άσκησης

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ

– Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε την προέλευση του άσθματος, ώστε να μπορεί να προληφθεί

– Η έκθεση στο χώρο εργασίας πρέπει να ελέγχεται καλύτερα ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης άσθματος ενηλίκων

– Πιο επικεντρωμένα εθνικά προγράμματα για βελτίωση του ελέγχου του άσθματος στο σύνολο του πληθυσμού και, κατά συνέπεια, μείωση της μακροχρόνιας ασθένειας, θανάτου και κόστους

– Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε περισσότερο το σοβαρό άσθμα, ώστε να εξατομικευτούν μελλοντικά τα φάρμακα.


TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Ολα οσα πρέπει να γνωρίζεις για το άσθμα

20-7-2020

Ιλόνα Καστρίτση

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών. Εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, και είναι η πιο κοινή νόσος του κατώτερου αναπνευστικού. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με ”βρογχική υπεραντιδραστικότητα” με την ανάπτυξη δηλαδή της ευαισθησίας των βρόγχων. Τις τελευταίες δεκατίες παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.

Το άσθμα παρουσιάζει εξάρσεις(που ονομάζονται κρίσεις άσθματος) και υφέσεις, με συμπτώματα που άλλοτε έιναι ήπια άλλοτε χειροτερέυουν διαρκώς. Το άσθμα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που μπορεί χωρίς τους κατάλληλους ιατρικούς χειρισμούς να αποβεί πολύ επικίνδυνο.

Ποιά είναι όμως τα συμπτώματα του άσθματος ;

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται επεισοδιακά και μπορεί να περάσουν είτε με την κατάλληλη θεραπεία είτε μερικές φορές χωρίς αντιμετώπιση. Χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται με την άσκηση, κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, σε συγκεκριμένες εποχές (συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο), μετά από ιώσεις και μετά από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον. Γενικότερα όμως μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε στα εξής:

1) Δυσφορία στο στήθος

2) Βήχας

3) Συριγμός. ( Ο συριγμικός ήχος είναι το αποτέλεσμα της βεβιασμένης διέλευσης αέρα μέσω των διογκωμένων και διαρκώς αποφραγμένων αεραγωγών στους πνεύμονες, η οποία προκαλεί συριγμούς διαφόρων ειδών και εντάσεων)

4) Δύσπνοια (Δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή)

Κάποιες φορές ενδέχεται τα συμπτώματα να επιδεινωθούν με την πάροδο των λεπτών ή ωρών οδηγώντας σε σοβαρή στένωση των αεραγωγών, γνωστή ως κρίση άσθματος. Η κατάσταση αυτή αμβλύνεται συνήθως μόνο με πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, ή και σε σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων προκαλείται συνήθως από πνευμονικές λοιμώξεις. Μερικά πολύ σοβαρά επεισόδια μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τη ζωή, αλλά η πρόκληση θανάτου από άσθμα δεν είναι συνηθισμένη. Σε ενήλικες που πάσχουν από αλλεργίες, παράλληλα με το άσθμα τους, τα συμπτώματα προκαλούνται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως οικιακή σκόνη, κατοικίδια ζώα , ή υλικά στο χώρο εργασίας. Άλλοι κοινοί παράγοντες είναι η σωματική άσκηση σε ξηρό ή ψυχρό αέρα και οι κυκλοφοριακοί ρύποι. Γενικότερα τα συμπτώματα ποικίλλουν ανά άτομο και η βαρύτητα και η συχνότητα επίσης δεν είναι ίδια.

Ωστόσο γεννιέται εύλογα το ερώτημα,

 

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν το άσθμα ;

Τα περισσότερα περιστατικά άσθματος ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης του άσθματος είναι απόρροια και γενετικών αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων. Όταν αυτοί οι δύο παράγοντες αλληλεπιδρούν, τότε εμφανίζεται η νόσος. Πχ μπορεί κάποιο άτομο να έχει το γονίδιο και να εμφανίζει προδιάθεση αλλά να ζει και σε ένα περιβάλλον πχ μολυσμένη περιοχή που ευνοεί την εμφάνιση της ασθένειας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια αίτια πολύ κοινότυπα. Γενικότερα άσθμα μπορούν να προκαλέσουν τα αλλεργιογόνα (τις περισσότερες φορές είναι αερογενή), τα φάρμακα και οι χημικές ουσίες (στα περισσότερα συγκαταλέγεται η ασπιρίνη, οι β αναστολείς, παράγοντες που προκαλούν θείωση, και η κοκαι΄΄ι΄΄νη ) . Οι παράγοντες αυτοί εισέρχονται στον οργανισμό με το στόμα ή με την εισπνοή, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ( ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι μεγαλύτερος σε άτομα που καπνίζουν, ιδιαίτεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι το όζον, το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου). Ένας άλλος παράγοντας είναι και το άγχος. Η διάμετρος των αεροφόρων οδών επηρεάζεται από τα επίπεδα άγχους στα ευαίσθητα άτομα, ενώ η ποσότητα των ενδορφινών του οργανισμού, διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν ωστόσο και πολλά νοσήματα που προκαλούν άσθμα. Για παράδειγμα τα μικρόβια και οι ιοί, οδηγούν σε αυξημένη δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού και αποτελεί αίτιο έξαρσης στους ασθματικούς ασθενείς. Γενικότερα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυπαραγοντικό νόσημα.

 

Υπάρχει πρόληψη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η προέλευση και ο γενετικός τόπος της ασθένειας είναι άγνωστοι, και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την πρόληψη της ασθένειας. Γενικότερα ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η πρόληψη είναι εφικτά με την φαρμακευτική αγωγή και την ιατρική παρακολούθηση.

 

Ποιές είναι οι ευπαθείς ομάδες της νόσου ;

1) Παιδιά κάτω των 5 ετών: Η διάγνωση του άσθματος στην εφηβική και παιδική ηλικία, βασίζεται περισσότερο στην εμπειρία του γιατρού και το ιστορικό του παιδιού. Συχνά επεισόδια συριγμού που βελτιώνονται θεαματικά μετά απο τη χορήγηση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών και εισπνεόμενων κορτικοειδών αυξάνουν τις πιθανότητες ύπαρξης άσθματος.

2) Άτομα τρίτης ηλικίας : Συχνά στα άτομα τρίτης ηλικίας, συνυπάρχουν νοσήματα που κάνουν πολλές φορές δύσκολη τη διάγνωση του άσθματος. Τα νοσήματα που συνδέονται άρρηκτα με το άσθμα είναι η Χρόνια Αναπνευστική Καρδιοπάθεια (ΧΑΠ) και η Καρδιακή ανεπάρκεια.

Συχνά συγχέεται το άσθμα με την ΧΑΠ. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου το ίδιο. Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από απόφραξη των βρόγχων που δεν είναι ολοκληρωτικά αναστρέψιμη όπως συμβαίνει στο άσθμα. Συνήθως είναι η νόσος που επιδεινώνεται προοδευτικά και σχετίζεται σχεδόν απόλυτα με το κάπνισμα. Πολλές φορές όμως σε πολλούς ασθενείς αυτά τα δύο νοσήματα συνυπάρχουν.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει ευρέως χρησιμοποιούμενη εξέταση η οποία μπορεί να διαγνώσει το άσθμα, ως εκ τούτου αναγνωρίζεται και αξιολογείται από απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, απλές εξετάσεις οι οποίες κοιτούν τη λειτουργία των πνευμόνων και πληροφορίες για επισκέψεις σε νοσοκομεία και συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Επίσης, τα συμπτώματα του άσθματος δεν είναι συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην πάθηση. Συνεπώς, ενδέχεται να υπάρξει σύγχυση με άλλες παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Δεν υπάρχει θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άσθματος ενηλίκων, συνεπώς κύριος στόχος είναι περισσότερο η διαχείριση παρά η θεραπεία της ασθένειας. Αυτό περιλαμβάνει την επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου των συμπτωμάτων, καθώς επίσης την πρόληψη τυχόν επιδείνωσης των συμπτωμάτων και των κρίσεων άσθματος. Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας χρησιμοποιούν τον όρο ‘έλεγχος του άσθματος για να αναφερθούν στο πόσο καλά διαχειρίζονται τα συμπτώματα και τον αντίκτυπο που έχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Ο όρος σοβαρότητα άσθματος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσκολία στον έλεγχο του άσθματος μέσω θεραπείας και βοηθάει τους γιατρούς να αποφασίσουν τι επίπεδο θεραπείας απαιτείται.

Η διαχείριση της ασθένειας περιλαμβάνει:

1) Αποφυγή του παθητικού ή ενεργητικού καπνίσματος

2) Εντοπισμό τυχόν παραγόντων που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα

3) Αποφυγή έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα

4) Αποφυγή έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο έλεγχος του άσθματος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη, παρά την αυξανόμενη χρήση φαρμακευτικών αγωγών για το άσθμα. Οι φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν:

1) Ρυθμιστική φαρμακευτική αγωγή: Η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται τακτικά για την εδραίωση προστατευτικής επίδρασης ενάντια στα συμπτώματα του άσθματος. Αυτή η φαρμακευτική αγωγή έχει συνήθως τη μορφή εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (ICS), τα οποία χρησιμοποιούνται με ή χωρίς μακράς δράσης β-αγωνιστές.

2) Αναλγητική φαρμακευτική αγωγή: Λαμβάνεται για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άσθματος. Χαλαρώνουν τους μύες που περιβάλλουν τους αεραγωγούς σε στένωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης άσθματος ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Συνήθως πρόκειται για βραχείας δράσης β-αγωνιστές.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και δεν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο θεραπείας. Ως εκ τούτου, οι δοσολογίες της φαρμακευτικής αγωγής τροποποιούνται σύμφωνα με τα εκάστοτε συμπτώματα. Για να μπορέσει να διαχειριστεί κάποιος από μόνος του την ασθένειά του, θα πρέπει να μάθει ποια θεραπεία του αρμόζει.

Το 10% περίπου των ενηλίκων με άσθμα αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα και εξάρσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, παρά τη χορήγηση επαρκούς θεραπείας. Το άσθμα αυτό αναφέρεται ως ‘δύσκολο στη θεραπεία άσθμα και συχνά μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Παρόλο που ο θάνατος από άσθμα είναι σχετικά σπάνιος, μπορεί να συμβεί σε κάθε ενήλικα με ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος.

Η διάγνωση του άσθματος μπορεί να γίνει με βάση το τυπικό ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά και με την ανταπόκριση στην κατάλληλη θεραπεία. Συχνά, ωστόσο, χρειαζόμαστε επιπλέον εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν στη διάγνωση του άσθματος. Ο πνευμονολόγος μπορεί να προτείνει τα εξής:

1) Σπιρομέτρηση

2) Ροομέτρηση

3) Δοκιμασίες πρόκλησης

4) Δοκιμασίες άσκησης

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ

– Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε την προέλευση του άσθματος, ώστε να μπορεί να προληφθεί

– Η έκθεση στο χώρο εργασίας πρέπει να ελέγχεται καλύτερα ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης άσθματος ενηλίκων

– Πιο επικεντρωμένα εθνικά προγράμματα για βελτίωση του ελέγχου του άσθματος στο σύνολο του πληθυσμού και, κατά συνέπεια, μείωση της μακροχρόνιας ασθένειας, θανάτου και κόστους

– Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε περισσότερο το σοβαρό άσθμα, ώστε να εξατομικευτούν μελλοντικά τα φάρμακα.


TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.