Τί επιλογές ενδοφακών έχει ο ασθενής στο χειρουργείο του καταρράκτη;

26-01-2023

Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση του ματιού που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών. Πρόκειται για θόλωση του φυσικού φακού του ματιού που κατ’ επέκταση οδηγεί σε θόλωση της όρασης. 

Η αντιμετώπιση του καταρράκτη γίνεται με χειρουργική επέμβαση η οποία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και βελτιώνει πολύ την ποιότητα της όρασης. Σε αυτή την επέμβαση ο θολωμένος φακός αντικαθίσταται με τεχνητό ενδοφακό. Η διαδικασία δεν έχει πόνο με τη χρήση αναισθητικής σταγόνας. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα.

Χάρη στην εξέλιξη των υλικών και της κατασκευής των ενδοφακών οι ασθενείς έχουν πλέον πολλές επιλογές που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

 

Ποιοι είναι σήμερα  οι διαθέσιμοι ενδοφακοί;

Τα κυριότερα είδη ενδοφακών που χρησιμοποιούνται σήμερα στο χειρουργείο του καταρράκτη είναι:

1.Μονοεστιακοί ή σφαιρικοί ενδοφακοί

Είναι οι παραδοσιακοί ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στα χειρουργεία του καταρράκτη. Οι φακοί αυτοί εξασφαλίζουν βελτίωση της όρασης μόνο σε μακρινές αποστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν την ίδια διαθλαστική δύναμη σε όλη την επιφάνειά τους. Έτσι δεν προσφέρουν δυνατότητα εστίασης σε διαφορετικές αποστάσεις, όπως η  κοντινή.

2. Τορικοί ενδοφακοί 

Πρόκειται για φακούς που έχουν διαφορετική δύναμη εστίασης στους άξονες. Με αυτόν τον τρόπο εκτός από τη μακρινή όραση βελτιώνουν και τον αστιγματισμό. Έτσι ο ασθενής είναι ακόμα πιο ανεξάρτητος από τη χρήση γυαλιών. Όμως οι τορικοί φακοί απαιτούν μεγάλη ακρίβεια κατά την τοποθέτηση. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η επιλογή του κατάλληλου οφθαλμιάτρου, εξειδικευμένου στη χρήση αυτών των ενδοφακών.    

  3. Πολυεστιακοί ενδοφακοί

  Είναι οι πιο σύγχρονοι ενδοφακοί. Προσφέρουν βελτίωση της όρασης σε όλες τις αποστάσεις. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής μπορεί να εστιάσει σε κοντινές, σε μακρινές, αλλά και σε ενδιάμεσες αποστάσεις. Κάτι τέτοιο  είναι δυνατό επειδή η επιφάνειά τους είναι χωρισμένη σε δακτυλιοειδείς ζώνες. Κάθε ζώνη έχει διαφορετική δύναμη εστίασης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί πλήρως από τα γυαλιά. Ταυτόχρονα έχει καλή όραση σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού.

  4. Ενδοφακοί αυξημένης εστίασης (EDOF)

  Πρόκειται για το πιο σύγχρονο είδος ενδοφακών. Οι ενδοφακοί αυξημένης εστίασης συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των μονοεστιακών και των πολυεστιακών φακών. Δηλαδή  παρέχουν πολύ καλή ποιότητα όρασης σε ευρύ φάσμα. Επιτρέπουν στους ασθενείς να δουν αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους. Εξασφαλίζουν πολύ καλή όραση ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν τους ασθενείς σχεδόν εντελώς ανεξάρτητους από τη χρήση γυαλιών. Επίσης, για όσους το χρειάζονται, διατίθενται ενδοφακοί αυξημένης εστίασης που παρέχουν τη δυνατότητα διόρθωσης και του αστιγματισμού.

   Βιβλιογραφία 

   1. Yusaku Miura et al., Comparison of Different IOL Types in the Flanged IOL Fixation Technique, 2020.
   2. Line Kessel et al., Toric Intraocular Lenses in the Correction of Astigmatism During Cataract Surgery: A Systematic Review and Meta-analysis, 2015.
   3. Samantha R de Silva et al., Multifocal versus monofocal intraocular lenses after cataract extraction, 2016.
   4. Piotr Kanclerz et al., Extended Depth-of-Field Intraocular Lenses: An Update, 2020.

   H Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη, MD, FEBO  εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 από όπου αποφοίτησε με Άριστα τιμώμενη με Βραβείο Αριστείας ήθους και επιδόσεων. Απέκτησε με Άριστα τον Ευρωπαϊκό τίτλο Οφθαλμολογίας FEBO.

   Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική Οφθαλμολογία στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εκπαιδεύτηκε στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής – Laser μυωπίας.

   Εξειδικεύτηκε με επίσημα Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Free, Manchester Royal Eye, Nottigham University Hospital) στους τομείς Χειρουργικής Καταρράκτη, της Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής βλεφάρων και δακρυικής συσκευής και της Διαθλαστικής Χειρουργικής – Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. 

   Εργάστηκε ως το βαθμό της Διευθύντριας (Consultant) στο Manchester Royal Eye Hospital και στο Darlington Memorial Ηospital.

   Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα. 

   Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6446521, 698 88 99 100

   www.eyelasermed.gr

   Κοινοποιήστε 

   Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

   Επικοινωνία
    Η ομάδα μας
   Διαφημιστείτε στη truemed.gr
   Όροι χρήσης
   Προσωπικά δεδομένα
   Copyright©Truemed
   Για περισσότερη ζωή
   Designed – Developed by Premiumweb.gr

    

   | Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
   Designed – Developed by Premiumweb.gr

    

   © 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.