Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

21-10-2023

Σκαρτσανης Νικολαος

Η άρθρωση του ισχίου έχει εξέχουσα σημασία για την στάση, τη βάδιση, το κάθισμα αλλά και την κατανομή των μηχανικών φορτίων στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για άρθρωση με μεγάλο εύρος κίνησης ,σχηματίζεται βαθιά στο σώμα (σε αντίθεση με επιπολής αρθρώσεις λχ. αγκώνας) και έχει ιδιαίτερη ανατομία. Αποτελείται απο την σφαιρική  κεφαλή του μηριαίου οστού η οποία <<εισέρχεται>> στην επίσης σφαιρική κοτύλη της λεκάνης. Για την αποφυγή της τριβής μεταξύ των 2 αυτών οστών υπάρχει ο αρθρικός χόνδρος ο οποίος λιπαίνεται απο το αρθρικό υγρό (Εικόνα 1). Όλες οι αρθρώσεις πλην αυτών που στηρίζουν το βάρος σώματος περιβάλλονται απο τον αρθρικό υμένα ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την παραγωγή του αρθρικού υγρού.

      (Εικόνα 1.)

Ως σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (Femoroacetabular Impingement)  ορίζεται η απώλεια της σφαιρικότητας της άρθρωσης λόγω σχηματικών μεταβολλών είτε στην κεφαλή του μηριαίου είτε στην κοτύλη. Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στην αλλοίωση τύπου Cam στην οποία διακρίνουμε τη δημιουργία οστεόφυτου στον αυχένα του μηριαίου. Η αλλοίωση Cam φαίνεται να συσχετίζεται πιο πολύ με την άθληση και τις μεγάλες απαιτήσεις στην κίνηση των ισχίων ιδιαίτερα σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ. Στην περίπτωση που το σύνδρομο οφείλεται στην παραγωγή επιπλέον οστού στο άνω χείλος της κοτύλης ονομάζεται τυπος Pincer ενω όταν  συνδυάζονται και οι δυο μορφές πρόκειται για  μεικτή αλλοίωση (Εικόνα 2.). 

   

 (Εικόνα 2.)

Οι πιο συχνές ενοχλήσεις που αναφέρουν οι ασθενείς είναι:

  • Πόνος στην μηροβουβωνική περιοχή ή και την ηβική σύμφυση  σε συγκεκριμένες ασκήσεις και θέσεις πχ. βαθύ κάθισμα, παρατεταμένο περπάτημα
  • Αίσθηση καψίματος στην ανωτέρω περιοχή ή κλειδώματος της αρθρωσης
  • Άλγος στην οσφύ η στο εσωτερικό του μηρού 

Η παραπάνω συμπτωματολογία δεν είναι ειδική για την μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και χρήζει ενδελεχούς ελέγχου και μεγάλης κλινικής υποψίας απο τον θεράποντα ορθοπαιδικό ειδικώ στις περιπτωσεις που οι ασθενείς ειναι νέοι και αθλητές. Λόγω και της περίπλοκης ανατομίας ίσως χρειαστεί να αποκλειστούν και παθήσεις απο άλλα συστήματα όπως χειρουργικά και ουρολογικά.

Η διάγνωση απαιτεί καλή φυσική εξέταση απο τον ορθοπαιδικό και ύστερα το πιο πιθανό είναι να σας ζητηθεί να κάνετε:

  • Μια ακτινογραφία (Εικόνα 3.)
  • Αξονική τομογραφία 
  • Μαγνητική τομογραφία 

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης είναι η μαγνητική τομογραφία και είναι και αυτή που μπορεί να αποκαλύψει και βλάβες παρακείμενων δομών λόγω της τριβής των οστών μεταξύ τους. Μια απο αυτές είναι η συνοδή ρήξη του επιχείλιου χόνδρου για την οποία απαιτείται είτε μαγνητική τομογραφία με μεγαλύτερης εντάσεως μαγνητικό τομογράφο (3 Tesla) ή μαγνητική αρθρογραφια (χρήζει χορήγησης σκιαγραφικού εντός της άρθρωσης).

 (Εικόνα 3.)

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση μπορεί και να αποτελεί μόνο ακτινολογικό εύρημα χωρίς να αναφερονται συμπτώματα απο τους ασθενείς. Στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών δεν προτείνεται κάποια θεραπευτική παρέμβαση. Η αντιμετώπιση των συμπτωματικών ασθενών γίνεται ή συντηρητικα ή χειρουργικά (αρθροσκοπικά). Πρώτη επιλογή είναι η συντηρητική αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει 6-8 εβδομάδες φυσικοθεραπεία, αποφυγή ασκήσεων και δραστηριοτήτων που επιτεινουν τη συμπτωματολογια και τροποποιηση των καθημερα δραστηριοτητων, με βάση τις οδηγίες του SANFORD ORTHOPEDICS SPORTS MEDICINE (Πηγή 5.) Σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν οι ενοχλήσεις των ασθενών μετά τις 8 εβδομάδες οι ορθοπαιδικοί μπορεί να συζητήσουν το ενδεχόμενο της επεμβατικής αντιμετώπισης. Οι ενδείξεις δεν είναι σαφώς καθορισμένες αλλά είναι γενικά αποδεκτό οτι ασθενείς με έντονες ενοχλήσεις ,που εμμένουν για πάνω απο 6 μήνες, ασθενείς με θετικές δοκιμασίες και χαρακτηριστική ακτινολογική εικόνα αλλά και μεγάλων επιδόσεων επαγγελματίες αθλητές μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά.

Η αρθροσκόπηση του ισχίου έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην ποιότητα ζωής των ασθενών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, με την οποία o χειρουργός ορθοπαιδικός εισάγει μια κάμερα (αρθροσκόπιο) μέσω δυο τομών μερικών χιλιοστών (Εικόνα 4.). Η κάμερα συνδέεται με μια οθόνη και έτσι δίνεται η δυνατότητα άμεσης απεικόνισης της άρθρωσης και επιδιόρθωσης της μέσω εργαλείων που εισάγονται μέσω των δυο οπών. Η αρθροσκόπηση έχει βρει μεγάλη εφαρμογή λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει.

  • Άμεση απεικόνιση της άρθρωσης σε πραγματικό χρόνο
  • Δυνατότητα μεγέθυνσης της εικόνας
  • Τομές λίγων χιλιοστών συνεπάγεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερο χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο
  • Κινητοποίηση του ασθενούς την επομένη του χειρουργείου
  • Καθυστερεί την εξέλιξη οστεοαρθρίτιδας

Πρεπεί να σημειωθεί όμως οτι πρόκειται για μια δύσκολη χειρουργική τεχνική λόγω του στενού χώρου της άρθρωσης του ισχίου, της δυσκολίας στην εκμάθηση της, την μεγάλη εξειδίκευση που απαιτείται και του κόστους της.

         (Εικόνα 4.)

 

Βιβλιογραφία

 

https://www.muhealth.org/conditions-treatments/orthopaedics/hip-pain/anatomy-of-the-hiphttps://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/femoroacetabular-impingement/https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/bones-joints-and-muscles/femoroacetabular-impingement/symptoms.htmlhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8886969/https://www.sanfordhealth.org/-/media/org/files/medical-professionals/resources-and-education/hip-labrum-and–fai-non-operative-rehabilitation-guideline.pdfhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6717725/https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hip-arthroscopy

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.