Δυσμηνόρροια και διατροφή

25-1-2022

Μαρία Παπουτσάκη

Δυσμηνόρροια 

Η δυσμηνόρροια είναι ελληνικός ιατρικός όρος και σημαίνει επώδυνη έμμηνος ρύση. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας που απασχολούν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς μπορεί να μειώσει τη ποιότητα της ζωής τους και να επηρεάσει τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, ειδικά όταν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κόπωση, διάρροια, ναυτία, έμετος, ρίγη και μυϊκές κράμπες. 

Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή δυσμηνόρροια. Στη πρωτοπαθή δυσμηνόρροια αποκλείεται οποιαδήποτε αξιόλογη οργανική βλάβη στην πύελο. Από την άλλη, η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια είναι συνέπεια παθολογικών καταστάσεων όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα της μήτρας, η πυελική φλεγμονή και η στένωση του τραχήλου, που προκαλούν το χαρακτηριστικό άλγος της δυσμηνόρροιας. 

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή ή τα μη ισορροπημένα επίπεδα προσταγλανδινών, αποτέλεσμα της αυξημένης συσταλτικότητας της μήτρας, της μειωμένης ροής αίματος στη μήτρα και της αυξημένης ευαισθησίας των περιφερικών νεύρων. Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ο δείκτης μάζας σώματος, η εκπαίδευση, το κάπνισμα και το αλκοόλ συνιστούν παράγοντες που επηρεάζουν την σοβαρότητα της.  

Υπολογίζεται ότι το 1% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας χάνει αρκετές ώρες παραγωγικότητας για 1 έως και 3 ημέρες κάθε μήνα. Επίσης, περίπου το 14% των κοριτσιών απουσιάζουν από το σχολείο λόγω επώδυνων συσπάσεων της μήτρας. Η διάθεση που συνεχώς αλλάζει και τα αισθήματα ντροπής που οφείλονται στη δυσμηνόρροια, ιδίως σε νεότερες ηλικίες, επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις των γυναικών. 

 

Διάγνωση

Σύμφωνα με τον χειρούργο μαιευτήρα-γυναικολόγο Τζεννάρο Καστάλντο η διάγνωση της δυσμηνόρροιας και της αιτιολογίας της βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις, κυρίως το διακολπικό υπερηχογράφημα. Ένα λεπτομερές ιστορικό θα κατευθύνει τον ιατρό ως προς την αιτία της δυσμηνόρροιας. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια συνήθως παρουσιάζεται σε νεαρή ηλικία και δεν παρουσιάζει μεταβολές, παρά μόνο μετά από θεραπεία ή και μετά τους τοκετούς. Στην δευτεροπαθή δυσμηνόρροια τα συμπτώματα διαφέρουν κατά περίπτωση και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία της γυναίκας, αναλόγως με την πάθηση που τα προκαλεί. Θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται τα χαρακτηριστικά του κύκλου και της εμμήνου ρύσεως όπως και συνοδά συμπτώματα όπως ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, η μηνο-μητρορραγία, οι άτυπες κολπικές εκκρίσεις κτλ. Η γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα θα αποκλείσουν τυχόν οργανικές παθήσεις όπως ινομυώματα, πολύποδες, εκτοπισμένα σπιράλ κτλ.

Θεραπεία

Αναφορικά με τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια η θεραπεία στοχεύει στην εξάλειψη της αιτίας και μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν τις πιο κοινές φαρμακευτικές θεραπείες για γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Φαίνεται, όμως, ότι και η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαχείριση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας. 

 

Διατροφή

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανασκόπηση φάνηκε ότι μία υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με τη μείωση του πόνου της περιόδου καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Ακόμη, τα ψάρια έχουν προστατευτικό ρόλο απέναντι στη πρωτοπαθή δυσμηνόρροια καθώς είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Το αυγό μπορεί να αποτρέψει τη πρωτοπαθή δυσμηνόρροια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε μαγνήσιο και ασβέστιο που συμβάλλουν στη μείωση της σύνθεσης των προσταγλανδινών και, κατ’ επέκταση, στην αναστολή της σύσπασης των μυών. Επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο παρουσιάζουν θετική συσχέτιση με την ανακούφιση από τον πόνο της έμμηνου ρύσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή περιεκτικότητα του ασβεστίου στον οργανισμό ελέγχει την νευρική δραστηριότητα των μυών, σε αντίθεση με την χαμηλή περιεκτικότητα ασβεστίου που οδηγεί σε μυϊκούς σπασμούς και συσπάσεις. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού, το κορεσμένος λίπος (κόκκινο κρέας,  βούτυρο, κρέμα γάλακτος) και το γρήγορο φαγητό (fast food) ελλοχεύουν υψηλότερο κίνδυνο πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας. Ακόμη, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ και τσαγιού σχετίζεται με αυξημένο πόνο περιόδου. Διαιτητικές συνήθειες που καταγράφεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο δυσμηνόρροιας αποτελεί η προσκόλληση σε δίαιτες αδυνατίσματος καθώς και η παράλειψη του πρωινού και άλλων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.9

 

Αναμφισβήτητα, η διατροφή αποτελεί σύμμαχο στην καταπολέμηση ανεπιθύμητων ασθενειών. Μία από αυτές τις ασθένειες αποτελεί και η δυσμηνόρροια. Δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου του πόνου στην καθημερινότητα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να εξασφαλιστεί μία πιο σφαιρική ενημέρωση πάνω στην αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας μέσω της διατροφής προκειμένου να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Βιβλιογραφία

Bajalan, Z, Alimoradi, Ζ, & Moafi, F, Nutrition as a Potential Factor of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Observational Studies. Gynecologic and Obstetric Investigation 2019, 1–16.

Chuamoor K, Kaewmanee K, Tanmahasamut P: Dysmenorrhea among Siriraj nurses; prevalence, quality of life, and knowledge of management. J Med Assoc Thai 2012;95: 983–991.

Gagua T, Tkeshelashvili B, Gagua D: Primary dysmenorrhea: prevalence in adolescent population of Tbilisi, Georgia and risk factors. J Turk Ger Gynecol Assoc 2012; 13:162–168.

Haidari F, Akrami A, Sarhadi M, Mohammad Shahi M: Prevalence and severity of primary dysmenorrhea and its relation to anthropometric parameters. Tums Hayat 2011; 17:70– 77.

Iacovides S, Avidon I, Baker FC: What we know about primary dysmenorrhea today: a critical review. Hum Reprod Update 2015;21: 762–778. 

Jonatan S, Berek J: Novak’s Gynecology: 14th. New York, Lippincott Williams and Wilkins Publishers, 2012.

Ju H, Jones M, Mishra G: The prevalence and risk factors of dysmenorrhea. Epidemiol Rev 2014; 36:104–113.

Mathias SD, Kuppermann M, Liberman RF, Lipschutz RC, Steege JF: Chronic pelvic pain: prevalence, health-related quality of life, and economic correlates. Obstet Gynecol 1996;87: 321–327.

Muluneh AA, Nigussie TS, Gebreslasie KZ, Anteneh KT, Kassa ZY: Prevalence and associated factors of dysmenorrhea among secondary and preparatory school students in Debremarkos town, North-West Ethiopia. BMC Womens Health 2018; 18:57.

Osayande AS, Mehulic S: Diagnosis and initial management of dysmenorrhea. Am Fam Physician 2014; 89:341–346.

Ozerdogan N, Sayiner D, Ayranci U, Unsal A, Giray S: Prevalence and predictors of dysmenorrhea among students at a university in Turkey. Int J Gynaecol Obstet 2009; 107:39– 43.

Shewte MK, Sirpurkar MS: Dysmenorrhoea and quality of life among medical and nursing students: a cross-sectional study. Nat J Comm Med 2016; 7:474–479.

Τζενάρο Καστάλντο (2019), Δυσμηνόρροια: Συμβουλές αντιμετώπισης του πόνου, πρόσβαση στις 12 Ιανουαρίου 2021 από https://www.mitera.gr/arthra-ygeias/dysminorroia-symvoyles-antimetopisis-toy-ponoy/

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.