Η κατανάλωση Διαιτητικών Ινών συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

22-8-2021

Μαρία Φοίβη Νικολοπούλου

Χοληστερόλη 

 

Η χοληστερόλη είναι στεροειδές μόριο που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και αποτελεί το πρόδρομο μόριο των στεροειδών ορμονών και των χολικών αλάτων. Είναι επίσης συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Η χοληστερόλη βρίσκεται στο πλάσμα ως μέρος συμπλεγμάτων πρωτεϊνών δύο εκ των οποίων είναι και οι λιποπρωτεΐνες LDL (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας) & HDL (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας).  Η LDL μεταφέρει τη χοληστερίνη στα κύτταρα σε όλο το σώμα, και η HDL απομακρύνει την περίσσεια χοληστερίνη από το αίμα τους ιστούς και τα κύτταρα που διαθέτουν χοληστερίνη στις αθηρωματικές πλάκες. 

Η χοληστερόλη LDL ονομάζεται και ‘κακή’ χοληστερόλη, καθώς η αυξημένη συγκέντρωση της στο πλάσμα έχει συσχετιστεί με αυξημένη εναπόθεση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αρτηριών και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής νόσου και επεισοδίων καρδιακής προσβολής. 

 

Διαιτητικές  Ίνες

 

Σύμφωνα με τον FDA (οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ), ως διαιτητικές ή φυτικές ίνες ορίζονται οι διαλυτοί ή αδιάλυτοι υδατάνθρακες, οι οποίοι δεν υφίστανται πέψη και απορρόφηση στον ανθρώπινο οργανισμό και παρουσιάζουν ευεργετικές φυσιολογικές επιδράσεις. Οι διαιτητικές ίνες είναι κατά κύριο λόγο ουσίες οι οποίες βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτικών κυττάρων (π.χ κυτταρίνη).

Οι διαιτητικές ίνες διακρίνονται σε διαλυτές και μη διαλυτές. Στις διαλυτές διαιτητικές ίνες ανήκουν η πηκτίνη, τα κόμμεα, οι φυτοβλέννες  και κάποιες ημικυτταρίνες και στις μη διαλυτές κάποιες κυτταρίνες, η λιγνίνη, η κυτταρίνη και η χιτίνη.

 

Κατανάλωση Διαιτητικών Ινών και μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

 

Η κατανάλωση διαιτητικών ινών παρουσιάζει πολλές ευεργετικές φυσιολογικές επιδράσεις, μία εκ των οποίων είναι και η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό. Οι δύο κύριοι μηχανισμοί  με τους οποίους οι διαιτητικές ίνες οδηγούν στη μείωση της χοληστερόλης είναι οι εξής:

  • Αύξηση της απέκκρισης χολικών αλάτων με τα κόπρανα

Οι διαιτητικές ίνες προσροφούν τα χολικά άλατα και αυξάνουν την απέκκρισή τους στα κόπρανα με αποτέλεσμα να μειώνουν την επαναρρόφησή τους, γεγονός που οδηγεί στην εξάντληση των αποθεμάτων χολικών αλάτων στο ήπαρ. Συνέπεια της εξάντλησης αυτής είναι ο γρηγορότερος καταβολισμός της χοληστερόλης και η αυξημένη πρόσληψη LDL από το ήπαρ, για την αναπλήρωση των επιπέδων χολικών οξέων, με αποτέλεσμα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα να μειώνονται.

  • Αλλαγές στην απορρόφηση των λιπιδίων και της χοληστερόλης που προέρχονται από τη διατροφή.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες εισέρχονται στο έντερο με τη μορφή πηκτού gel και έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν τα  λιπαρά της τροφής, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους από τον οργανισμό, βοηθώντας, με τον τρόπο αυτό, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. 

 

Για την αποφυγή εμφάνισης αθηρωματικής νόσου και επεισοδίων καρδιακής προσβολής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης πλάσματος αλλά και της LDL χοληστερόλης να παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων. Η κατανάλωση 25g φυτικών ινών/ ημέρα (ημερήσια σύσταση) μπορεί, όπως εξηγήθηκε, να συμβάλλει σημαντικά (μαζί με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής) στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης. 

 

Πηγές Διαιτητικών Ινών 

 

Τρόφιμα όπως φρούτα (ιδιαίτερα εσπεριδοειδή), ξηροί καρποί, όσπρια, σιτάρι, πλιγούρι και λαχανικά, που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Άλλες πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά και αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως και η βρώμη. 

 

*Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε τους ειδικούς υγείας που σας παρακολουθούν.

Πηγές 

Gunness, P. and Gidley, M., 2010. Mechanisms underlying the cholesterol-lowering properties of soluble dietary fibre polysaccharides. Food & Function, 1(2), p.149.

Topping, D., 1991. Dietary fibre and cholesterol metabolism. Current Opinion in Lipidology, 2(1), pp.20-23.

U.S. Food and Drug Administration. 2021. U.S. Food and Drug Administration. [online] Available at: <https://www.fda.gov> [Accessed 20 August 2021].

Widmaier, E., Vander, A., Raff, H. and Strang, K., n.d. Vander’s human physiology.

Συντώσης, Λ. &  Σκενδέρη, Κ., 2016. Διατροφή & Μεταβολισμός. Broken Hill Publishers.

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.