Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση των δοντιών

21-8-2021

Νανσυ Χαμπηλοματη

Το χαμόγελο, έχει καταλυτικό χαρακτήρα στην κοινωνική ζωή, τον εργασιακό χώρο αλλά και κατ επέκταση στην ψυχική υγεία του ατόμου. Ένα ποσο μαλλον προσεγμένο χαμόγελο καθιστά τον άνθρωπο περισσότερο ελκυστικό,έμπιστο και αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Τα τελευταία χρόνια, η λεύκανση έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία και τη διατήρηση λευκότερων δοντιών.

 

Όσα είναι απαραίτητα να γνωρίζετε για την προκειμένη διαδικασία:

 

Πότε πρέπει να κάνω λεύκανση?

Η λεύκανση ενδείκνυται όταν το χρώμα της αδαμαντινης από λευκο έχει μετατραπεί σε κίτρινο,καφέ ή οποιονδήποτε άλλο αντιαισθητικό χρωματισμό. Παράγοντες που το προξενούν: κάπνισμα,καφές,κρασί,χρωστικές φαγητού,μεγάλη λήψη σιδήρου,είτε οδοντιατρικοί λόγοι όπως: νέκρωση του πολφού μετά από τραυματισμό,δυσχρωματισμός λόγω μεταλλικού οδοντικου άξονα ή μονωτικού υλικού κατόπιν απονεύρωσης.

 

-Πονάει?

Σε γενικά πλαίσια,η λεύκανση αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία. Παρόλα αυτά,μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια καθώς και τα ούλα. Κατά κύριο λόγο παρατηρείται σε δόντια που έχουν υποστεί κατάγματα ή έχουν εκτεθειμένα μέρη της ρίζας.Σημαντικό ρόλο παίζουν η διαπερατότητα καθώς και η αραιότητα της ύλης των οδοντικών σκληρών ιστών. Η υπερευαισθησία σταματά στο τέλος της λεύκανσης μολονότι μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιο βαθμό κατά την κατανάλωση κρύου νερού κλπ.

 

-Πόσο διαρκεί?

Η διατήρηση του λευκότερου αποτελέσματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μειωμένη  κατανάλωση των προαναφερθέντων παραγόντων . Καθώς και τη χρήση σωστής στοματικής υγιεινής. Συνεπώς διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο με βάση τις διατροφικές του και όχι μόνο συνήθειες.

 

-Κάθε πότε πρέπει να κάνω λεύκανση?

Μιας και η διάρκεια του λευκότερου χαμόγελου διαφέρει, έτσι λοιπόν και το διάστημα μέχρι την επανάληψη της διαδικασίας. Ο γιατρός κρίνει με βάση τις ανάγκες του ασθενούς.

Βέβαια εάν κάποιος επιθυμεί μόνιμα λευκοτερο αποτέλεσμα καλυτερα να απευθυνθεί σε κάποιον αισθητικό οδοντίατρο για την τοποθέτηση όψεων ρητίνης στα μπροστινά δόντια.

 

-Πως γίνεται η λεύκανση?

Διαφορετικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν,προσαρμοσμένες πάντα στις ανάγκες του ασθενούς και την οικονομική του δυνατότητα.

  • Χημική λεύκανση στο ιατρείο:

Πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών διαλυμάτων που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, τα οποία έχουν την δυνατότητα αφού διεισδύσουν στα δόντια να προκαλέσουν τον αποχρωματισμό των χρωστικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει ο οδοντίατρος την λεύκανση των δοντιών. Η μέση διάρκεια αυτής της μεθόδου είναι μία ώρα.

Πλεονέκτημα : άμεσο αποτέλεσμα

Μειονέκτημα :υψηλότερο  κόστος 

 

Η χρήση των παραπάνω χημικών ουσιών μπορεί να γίνει και μέσα στο μυελικο θάλαμο απονευρωμένων δοντιών, επαναλαμβανομενες φορες μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρο στο οδοντιατρειο,η χρήση των παραπάνω χημικών γίνεται συνδυαστικά με τη χρήση θερμικών και υπεριωδών εκπομπών που αποφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

 

  • Χημική λεύκανση στο σπίτι: 

Ο οδοντίατρος κατασκευάζει δύο πλαστικά δισκάρια που περιέχουν το υλικό της λεύκανσης, με τα οποία προμηθεύει τον ασθενή, μαζί με τις οδηγίες χρήσης αυτών. Ο ασθενής εφαρμόζει τα δισκάρια στα δόντια του, μία με δύο ώρες κάθε μέρα ή καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας. Ο μέσος συνολικός χρόνος αυτής της θεραπείας είναι τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Πλεονέκτημα : χαμηλότερο κόστος

Μειονέκτημα : όχι άμεσο αποτέλεσμα

 

Ο τόνος των δοντιών μπορεί να γίνει 2 έως 7 τόνους πιο ανοιχτός.

  • Επιπλεον πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε:

-Μόνο τα φυσικά δόντια μπορούν να υποστούν λεύκανση. Πρόσθετα δόντια όπως όψεις ρητίνης,όψεις πορσελάνης,στεφάνες,γέφυρες καθώς και σφραγίσματα παραμένουν στο προέχον χρώμα.

-Σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια μπορεί να χρειαστούν αφαίρεση και επανατοποθέτηση με λευκότερη ρυτίνη ,για την αποφυγή διαφοράς στο χρώμα.

-Ο ερεθισμός των ούλων πρέπει να αναφερθεί εξ αρχής. Είτε λόγω του νάρθηκα,όπου πρέπει να υποστεί διόρθωση. Είτε λόγω υπερχείλισης του όξινου παράγοντα.

ΠΗΓΕΣ:

  • Clinics of conservatives book Assoc. Prof. Dr. Emilia Goshova Karova

TrueMed-ForLivingMore

 

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.