DATE RAPE DRUGS: Η αθέμιτη κάμψη των αντιστάσεων

28-2-2022

 Μπάτσαρη Ελένη

Η σεξουαλική επίθεση με τη βοήθεια ναρκωτικών- το φαινόμενο Drug Facilitated Sexual Assault (DFSA) είναι μία μη συναινετική σεξουαλική πράξη υπό την επίρροια των  Date Rape Drugs, των γνωστών ‘’χαπιών βιασμού΄’ κατά την οποία το θύμα είναι ανίκανο να αντιδράσει λόγω της επίδρασης του αλκοόλ, ενός ναρκωτικού ή/και συνδυασμού τους. Έχει εξελιχθεί σε μία πολυσύνθετη μάστιγα που παρουσιάζεται ,συχνά, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με τα θύματα της κακοποίησης να είναι σε ευάλωτη ψυχολογική και σωματική κατάσταση. Πολλά φάρμακα μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σεξουαλικών επιθέσεων, αλλά το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB), η Φλουνιτραζεπάμη( Rohypnol) και η κεταμίνη  είναι τα πιο κοινά “χάπια βιασμού’’.

Rohypnol (φλουνιτραζεπάμη)

H φλουνιτραζεπάμη (Rohypnol)είναι μία βενζοδιαζεπίνη και βρίσκεται πιο συχνά σε μορφή δισκίου. Τα δισκία είναι είτε μικρά στρογγυλά λευκά χάπια είτε ωοειδούς σχήματος, πράσινου-μπλέ χρώματος. Όταν πέσει σε ένα ανθρακούχο ποτό, το λευκό χάπι διαλύεται και γίνεται αόρατο. Τα  χάπια πράσινου-μπλέ χρώματος εκπέμπουν μια μπλε βαφή. Ωστόσο, το Rohypnol μπορεί να βρεθεί και σε υγρή μορφή. Τα δισκία Rohypnol συνήθως πέφτουν ολόκληρα ή συνθλίβονται σε ανθρακούχα ποτά. Όταν το Rohypnol διαλύεται σε ένα ποτό, συνήθως δεν μπορούμε να το διακρίνουμε, να το μυρίσουμε ή να το γευτούμε.

Τα αποτελέσματα συνήθως γίνονται αισθητά μέσα σε 30 λεπτά και περιλαμβάνουν:

 • μπερδεμένη ομιλία
 • νιώθετε πολύ μεθυσμένοι, ακόμα κι αν δεν έχετε ξεπεράσει το προσωπικό επιτρεπτό όριο αλκοόλ
 • ζάλη
 • αναισθησία
 • απώλεια μυϊκού ελέγχου
 • ναυτία
 • σύγχυση
 • απώλεια μνήμης
 • συσκότιση
 • μείωση της αρτηριακή πίεσης

Το Rohypnol μπορεί να προκαλέσει πλήρη ή μερική αμνησία με αποτέλεσμα την απουσία μνήμης των γεγονότων που συνέβησαν μετά την κατάποσή της. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα πιθανό όταν το Rohypnol λαμβάνεται με αλκοόλ. Ωστόσο, είναι πολύ επικίνδυνο να αναμειγνύεται το Rohypnol με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα ,καθώς ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, αναπνευστική καταστολή, δυσκολία στην αναπνοή, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ Rohypnol

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Rohypnol μπορεί να παραμείνει στο σύστημα ενός ατόμου για τρεις έως πέντε ημέρες. Αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της δοσολογίας, μπορούν να επηρεάσουν το χρονικό διάστημα που παραμένει ανιχνεύσιμο. Οι χρόνοι ανίχνευσης φαρμάκων για το Rohypnol μπορεί επίσης να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του τεστ που χρησιμοποιείται.

Οι εξετάσεις

Ούρων:  είναι η πιο κοινή μέθοδος για την ανίχνευση ναρκωτικών. Γενικά, το Rohypnol μπορεί να ανιχνευθεί στα ούρα για έως και πέντε ημέρες. Οι υψηλές δόσεις μπορεί να παραμείνουν ανιχνεύσιμες έως και 10 ημέρες.

Αίμα: Το Rohypnol μπορεί να ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος έως και 24 ώρες.

Τρίχες: Τα τεστ τριχοθυλακίων είναι σε θέση να ανιχνεύσουν φάρμακα στο σύστημα ενός ατόμου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα τεστ ούρων και αίματος. Μετά τη λήψη του Rohypnol, ένα τεστ μαλλιών μπορεί να ανιχνεύσει το φάρμακο έως και 30 ημέρες μετά τη χρήση.

Παράγοντες Που Μπορούν Να Επηρεάσουν Τον Χρόνο Ανίχνευσης

Οι χρόνοι ανίχνευσης για το Rohypnol μπορεί να διαφέρουν για κάθε άτομο ανάλογα με διάφορους προσωπικούς και βιολογικούς παράγοντες, όπως:

 • δόση
 • ηλικία
 • δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
 • κατάχρηση πολυουσιών
 • συχνότητα και διάρκεια χρήσης

GHB (γ-Υδροξυβουτυρικό οξύ)

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζοντας σήμερα, οι ερευνητές μελέτησαν το GHB ως πιθανή θεραπεία για διαταραχές ύπνου. Στην Ευρώπη, το GHB χρησιμοποιείται ως αναισθητικό, αλλά με φθίνουσα συχνότητα καθώς η δραστηριότητα που μοιάζει με επιληπτική κρίση συνδέθηκε με αυτό. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα στην Ευρώπη για τη θεραπεία του εθισμού στο αλκοόλ και της ηρωίνης και της στέρησης. 

Είναι συνήθως διαθέσιμη ως άοσμο, άχρωμο υγρό. Τα αποτελέσματα της πρόσληψης GHB, τα οποία αυξάνονται σημαντικά όταν συνδυάζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, περιλαμβάνουν υπνηλία, αποπροσανατολισμό, ζάλη, μπερδεμένη ομιλία, ναυτία, δυσκολία στην κίνηση και μειωμένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

 Σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.  ​​Ενώ το Rohypnol προκαλεί προοδευτική αμνησία και μυϊκή χαλάρωση, το GHB αυξάνει τον αισθησιασμό, την ευφορία και τη χαλάρωση.Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε δεκαπέντε έως τριάντα λεπτά από την κατάποση του φαρμάκου. 

Τα αποτελέσματα του GHB ξεκινούν σε περίπου 15 λεπτά. Μια μικρή ποσότητα GHB μπορεί να έχει σημαντική επίδραση. Το GHB μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα:

 • υπνηλία και ζάλη
 • προβλήματα όρασης
 • αισθήματα χαλάρωσης
 • αυξημένος αισθησιασμός
 • επιληπτικές κρίσεις
 • απώλεια μνήμης
 • έντονη εφίδρωση
 • αργό καρδιακός ρυθμό
 • ναυτία και έμετο
 • συσκότιση
 • απώλεια συνείδησης

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ GHB

Ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται για να επεξεργαστεί το σώμα όλο το GHB είναι μοναδικός για κάθε άτομο, αλλά θα διαρκέσει περίπου από δύο έως πέντε ώρες. Μεμονωμένοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, η σύσταση του σώματος, η διατροφή, η πρόσληψη αλκοόλ και ο μεταβολισμός, μπορούν όλοι να επηρεάσουν ελαφρώς αυτόν τον αριθμό. Η ποσότητα της δόσης και η συχνότητα χρήσης θα επηρεάσουν επίσης. 

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ GHB

Έχουν αναπτυχθεί δοκιμές ούρων, αίματος, σάλιου και μαλλιών για τον έλεγχο της GHB.

Οι εξετάσεις ούρων είναι μη επεμβατικές και σχετικά προσιτές μέθοδοι εξέτασης για χρήση GHB. Το περιθώριο ανίχνευσης είναι σύντομο, ωστόσο, μπορεί να ανιχνεύσει μια μικρή ποσότητα GHB στα ούρα έως και 12 ώρες μετά την τελευταία χρήση.

 

Οι αιματολογικές εξετάσεις , αν και επεμβατικές, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος ελέγχου για χρήση GHB, επειδή είναι εξαιρετικά ακριβής. Οι εξετάσεις αίματος θα ανιχνεύσουν τη χρήση GHB μόνο έως και οκτώ ώρες μετά την τελευταία χρήση.

Τα τεστ σάλιου χρησιμοποιούνται συχνά ως δευτερεύουσα εξέταση για την επιβεβαίωση της ακρίβειας μιας εξέτασης ούρων. Οι φθηνές και μη επεμβατικές δοκιμές σάλιου αποτελούν τρόποι επιβεβαίωσης της χρήσης GHB  έως και έξι ώρες μετά την τελευταία χρήση.

Τα τεστ μαλλιών είναι λιγότερο ακριβή από τις άλλες μορφές δοκιμής φαρμάκων για το GHB, αλλά προσφέρουν ένα πολύ μεγαλύτερο περιθώριο ανίχνευσης έως και ενός μήνα. Τα τεστ μαλλιών μπορεί να είναι χρήσιμα για τον έλεγχο θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης με τη βοήθεια GHB που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν έγκαιρα μία από τις προηγούμενες μορφές τεστ ναρκωτικών.

 

Γενικά, το GHB είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στις δοκιμές φαρμάκων λόγω των σύντομων περιθωρίων ανίχνευσης και της έλλειψης ακρίβειας που εμφανίζεται σε κάθε δοκιμή. 

Σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου συχνά αγνοούν ότι το GHB έχει καταποθεί και δεν σκέφτονται καν να το εξετάσουν, καθώς η χρήση άλλων που επίσης καταναλώθηκαν, όπως το αλκοόλ, είναι συνήθως πιο εμφανής.

 

Κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ένα διασπαστικό γενικό αναισθητικό σε υγρή μορφή ή μορφή σκόνης. Έχει υπνωτικές, διεγερτικές και παραισθησιογόνες ιδιότητες.Χρησιμοποιείται σε ορισμένα ιατρικά περιβάλλοντα, και κυρίως από κτηνιάτρους για την αναισθησία ζώων με σκοπό την χειρουργική επέμβασή τους.

Η κεταμίνη έχει γρήγορη δράση και μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων ,ζάλη, αποσύνδεση, αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις, μειωμένες κινητικές δεξιότητες και δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ανεπάρκεια. Λόγω των διασπαστικών επιδράσεών του, μπορεί να αισθάνεστε αποκομμένοι από το σώμα σας και το περιβάλλον σας, μια κατάσταση που μερικές φορές αναφέρεται ως «συνειδητή καταστολή». Μπορεί να γνωρίζετε τι σας συμβαίνει, αλλά να μην μπορείτε να κινηθείτε. Μπορεί να χάσετε τις αισθήσεις σας απότομα. Η κεταμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει μια περίοδο μιας έως δύο ωρών αμνησίας. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν αναμιγνύεται με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα. 

Η κεταμίνη αρχίζει να δρα πολύ γρήγορα, μερικές φορές μόλις ένα λεπτό μετά την κατάποση. Μπορεί να οδηγήσει σε:

 • παραμορφωμένες αντιλήψεις για την όραση και τον ήχο
 • εξωσωματικές ή ονειρεμένες εμπειρίες
 • προβλήματα αναπνοής
 • απώλεια συντονισμού
 • σπασμούς
 • μούδιασμα
 • βίαιη συμπεριφορά
 • υψηλή πίεση του αίματος

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΕΤΑΜΙΝΗΣ

Οι εξετάσεις ούρων 

είναι μια από τις πιο κοινές και λιγότερο επεμβατικές μεθόδους για την ανίχνευση φαρμάκων. Ο τυπικός χρόνος ανίχνευσης της κεταμίνης στα ούρα είναι έως τρεις ημέρες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίχνη κεταμίνης μπορεί να βρεθούν στα ούρα  έως και 14 ημέρες.

Η τακτική ή υπερβολική χρήση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει χρόνους ανίχνευσης που υπερβαίνουν το τυπικό περιθώριο των δύο ημερών. Διαφορετικές μέθοδοι ανάλυσης ούρων (η διαδικασία ανίχνευσης φαρμάκων στα ούρα) μπορεί επίσης να διαφέρουν ως προς το πόσο χρόνο μπορούν να ανιχνεύσουν το φάρμακο.

Εξετάσεις σάλιου

Η κεταμίνη μπορεί να ανιχνευθεί στο σάλιο εντός 24 ωρών μετά τη χρήση. Η ακρίβεια της ανίχνευσης κεταμίνης στο σάλιο μπορεί να ποικίλλει. Οι δοκιμές σάλιου που αγοράζονται για χρήση στο σπίτι, για παράδειγμα, είναι πιθανό να είναι λιγότερο ακριβείς από τα αποτελέσματα που αναλύονται σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Εξετάσεις αίματος

Η κεταμίνη πιστεύεται ότι παραμένει ανιχνεύσιμη στο αίμα για έως και 24 ώρες μετά την τελευταία χρήση. Αυτό το μικρό περιθώριο ανίχνευσης, καθώς και το κόστος των αιματολογικών εξετάσεων , την καθιστούν λιγότερο κοινή μέθοδο για τον έλεγχο φαρμάκων κεταμίνης.

Δοκιμές μαλλιών

Τα τεστ μαλλιών, που περιλαμβάνουν την ανάλυση των τριχοθυλακίων για ίχνη φαρμάκων, έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο ανίχνευσης. Με ένα τεστ μαλλιών, η χρήση κεταμίνης μπορεί να ανιχνευθεί έως και τρεις μήνες μετά τη χρήση.

Παράγοντες Που Επηρεάζουν Τον Χρόνο Ανίχνευσης Κεταμίνης

Ο χρόνος ανίχνευσης της κεταμίνης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους προσωπικούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα το σώμα σας είναι σε θέση να μεταβολίσει (διασπάσει) το φάρμακο και να το αφαιρέσει από το σύστημά σας.

Οι παρακάτω είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρονικό διάστημα που η κεταμίνη είναι ανιχνεύσιμη στον οργανισμό:

 • δόση
 • ηλικία
 • υγεία
 • κατάχρηση κεταμίνης

TrueMed-ForLivingMore

 

Κοινοποιήστε 

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση χαρακτηρίζεται η γενετική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το νευρικό σύστημα και το δέρμα, λόγω μεταλλάξεων σε γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που ελέγχουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.