Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού
8-10-2021
Στάθης Δημουλάς


Ο Οκτώβριος, από το 1985, καθιερώθηκε ως Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, σε μία διεθνή εκστρατεία για την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού και τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες.
Στην πρόληψη, ενημέρωση αλλά και στήριξη συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού, με στόχο έναν κόσμο χωρίς θανάτους από καρκίνο μαστού.
Όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Βασικοί άξονες λειτουργίας του Συλλόγου είναι η ενημέρωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οργανωμένη αλληλοβοήθεια, η ενδυνάμωση και η ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών με καρκίνο μαστού.
- Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον μήνα Οκτώβριο το “Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας”, για 9η συνεχή χρονιά και με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, διοργανώνει την εκδήλωση – θεσμό για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, το Pink the City 2021.
Ειδικότερα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την συχνότερη μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό, με τα τελευταία δεδομένα να αναφέρουν πως 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει σε κάποιο στάδιο της ζωής της καρκίνο του μαστού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην διαδικασία του αυτοελέγχου, που θα οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση.
Παράγοντες κινδύνου
Ένας παράγοντας κινδύνου καρκίνου του μαστού είναι οτιδήποτε καθιστά πιο πιθανό να πάθετε καρκίνο του μαστού. Αλλά έχοντας έναν ή ακόμα και αρκετούς παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.
Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
- Το φύλο. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
- Η ηλικία. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε.
- Προσωπικό ιστορικό με καρκίνο του μαστού. Εάν είχατε βιοψία μαστού που βρήκε λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) ή άτυπη υπερπλασία του μαστού, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή εάν είχατε καρκίνο του μαστού σε ένα στήθος, έχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο άλλο στήθος.
- Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Εάν η μητέρα, η αδελφή ή η κόρη σας διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται. Ακόμα, η πλειοψηφία των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
- Κληρονομικά γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορούν να μεταφερθούν από γονείς σε παιδιά. Οι πιο γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις αναφέρονται ως BRCA1 και BRCA2. Αυτά τα γονίδια μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων καρκίνων, αλλά δεν κάνουν τον καρκίνο αναπόφευκτο.
- Έκθεση σε ακτινοβολία. Εάν λάβατε θεραπείες ακτινοβολίας στο στήθος σας ως παιδί ή νεαρό ενήλικα, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.
- Παχυσαρκία. Το να είσαι παχύσαρκος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
- Πρόωρη έμμηνος ρύση. Η έναρξη της περιόδου σας πριν από την ηλικία των 12 ετών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
- Έναρξη της εμμηνόπαυσης σε μεγαλύτερη ηλικία. Εάν ξεκινήσατε την εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.
- Εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
- Μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία. Οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα ορμονικής θεραπείας που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη για τη θεραπεία των σημείων και συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώνεται όταν οι γυναίκες σταματούν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα.
- Αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο;
Μπορείτε να κάνετε πράγματα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και ασκηθείτε τακτικά.
- Μην πίνετε αλκοόλ ή περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε.
- Εάν λαμβάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή χάπια ελέγχου των γεννήσεων, ρωτήστε το γιατρό σας για τους κινδύνους.
- Θηλάστε τα παιδιά σας, αν είναι δυνατόν.


Εικόνα 1. 3D απεικόνιση.
Προληπτικός έλεγχος μαστού
Ο προληπτικός έλεγχος βασίζεται τόσο στις απεικονιστικές εξετάσεις και την κλινική εξέταση, όσο και στον αυτοέλεγχο, ένα πολύτιμο εργαλείο που συμβάλλει στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο.
Αυτοεξέταση μαστού. Η εξοικείωση με το πώς φαίνεται και αισθάνεται το στήθος σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως εξογκώματα, πόνο ή αλλαγές στο μέγεθος που μπορεί να σας ανησυχούν. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αλλαγές που βρέθηκαν κατά την αυτοεξέταση μαστού. Θα πρέπει να αναφέρετε τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε στον γιατρό.
Κλινική εξέταση μαστού. Μια κλινική εξέταση μαστού είναι μια εξέταση από γιατρό ή νοσηλεύτρια, ο οποίος χρησιμοποιεί τα χέρια του για να αισθανθεί εξογκώματα ή άλλες αλλαγές.
Μαστογραφία. Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του μαστού. Για πολλές γυναίκες, η μαστογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί ο καρκίνος του μαστού νωρίς, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί και πριν είναι αρκετά μεγάλος για να αισθανθεί ή να προκαλέσει συμπτώματα. Η τακτική μαστογραφία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Αυτή τη στιγμή, μια μαστογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού για τις περισσότερες γυναίκες.
Υπερηχογράφημα μαστού. Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες δομών βαθιά μέσα στο σώμα. Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί εάν ένα νέο εξόγκωμα στήθους είναι μια στερεή μάζα ή μια κύστη γεμάτη με υγρό.
Μαγνητική τομογραφία μαστού (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία μαστού χρησιμοποιεί μαγνήτες και ραδιοκύματα για να τραβήξει φωτογραφίες του μαστού. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται μαζί με μαστογραφίες για τον έλεγχο των γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επειδή οι μαγνητικές τομογραφίες μαστού μπορεί να φαίνονται ανώμαλες ακόμη και όταν δεν υπάρχει καρκίνος, δεν χρησιμοποιούνται για γυναίκες με μέσο κίνδυνο.


Εικόνα 2. Μαγνητική τομογραφία.
Αφαίρεση δείγματος κυττάρων του μαστού για έλεγχο (βιοψία). Η βιοψία είναι ο μόνος οριστικός τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Κατά τη διάρκεια της βιοψίας, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια εξειδικευμένη συσκευή βελόνας καθοδηγούμενη από ακτινογραφία ή άλλη εξέταση απεικόνισης για να εξαγάγει έναν πυρήνα ιστού από την ύποπτη περιοχή. Συχνά, ένας μικρός μεταλλικός δείκτης αφήνεται στο σημείο μέσα στο στήθος σας, ώστε η περιοχή να μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί σε μελλοντικές απεικονιστικές εξετάσεις.
Δείγματα βιοψίας αποστέλλονται σε εργαστήριο για ανάλυση όπου οι ειδικοί καθορίζουν εάν τα κύτταρα είναι καρκινικά. Ένα δείγμα βιοψίας αναλύεται επίσης για να καθοριστεί ο τύπος των κυττάρων που εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού, η επιθετικότητα (βαθμός) του καρκίνου και εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν υποδοχείς ορμονών ή άλλους υποδοχείς που μπορεί να επηρεάσουν τις θεραπευτικές σας επιλογές.


Εικόνα 3. Λήψη βιοπτικού υλικού.
Συμπτωματολογία καρκίνου του μαστού
Υπάρχουν διαφορετικά συμπτώματα καρκίνου του μαστού και ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους.
- Πόνος σε οποιαδήποτε περιοχή του μαστού.
- Εκκένωση θηλών εκτός από το μητρικό γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος).
- Ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος ή στην μασχάλη.


Εικόνα 4. Συμπτωματολογία.
Εάν έχετε κάποια σημάδια που σας ανησυχούν, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.
Σταδιοποίηση καρκίνου του μαστού
Μόλις ο γιατρός σας διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού σας, εργάζεται για να καθορίσει την έκταση (στάδιο) του καρκίνου σας. Το στάδιο του καρκίνου σας βοηθά στον προσδιορισμό της πρόγνωσης και των καλύτερων θεραπευτικών επιλογών.
Πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το στάδιο του καρκίνου σας μπορεί να μην είναι διαθέσιμες παρά μόνο αφού υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού.
Οι δοκιμές και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αιματολογικές εξετάσεις, όπως γενική εξέταση αίματος (CBC)
- Μαστογραφία του άλλου μαστού για να αναζητήσετε σημάδια καρκίνου
- MRI μαστού
- Σάρωση οστών Υπολογιστική τομογραφία (CT)
- Σάρωση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET)
Δεν θα χρειαστούν όλες οι γυναίκες όλες αυτές τις εξετάσεις και διαδικασίες. Ο γιατρός σας επιλέγει τις κατάλληλες εξετάσεις με βάση τις συγκεκριμένες περιστάσεις σας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.
Το παθολογικό στάδιο του καρκίνου του μαστού είναι ένα μέτρο του πόσο προχωρημένος είναι ο όγκος ενός ασθενούς. Το στάδιο του καρκίνου του μαστού κυμαίνεται από το στάδιο 0 (προ-επεμβατική ασθένεια) έως το στάδιο IV (μεταστατική νόσο). Το στάδιο είναι ένας προγνωστικός παράγοντας και σε ευρεία γενίκευση, οι καρκίνοι “χαμηλού σταδίου” (στάδια 0-II) τείνουν να έχουν καλύτερη μακροπρόθεσμη έκβαση από τους καρκίνους “υψηλού σταδίου” (στάδια III-IV). Η κατανόηση του σταδίου ενός ασθενούς βοηθά την κλινική ομάδα να καθορίσει τη σωστή θεραπεία.
Η σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού λαμβάνει επίσης υπόψη τον βαθμό του καρκίνου σας. την παρουσία δεικτών όγκου, όπως υποδοχέων οιστρογόνων, προγεστερόνης και HER2. και παράγοντες πολλαπλασιασμού.


Εικόνα 5. Σταδιοποίηση καρκίνου του μαστού.
Επιλογές θεραπευτικής αντιμετώπισης
Ο γιατρός σας καθορίζει τις επιλογές θεραπείας του καρκίνου του μαστού με βάση τον τύπο του καρκίνου του μαστού, το στάδιο και τον βαθμό, το μέγεθος και εάν τα καρκινικά κύτταρα είναι ευαίσθητα στις ορμόνες. Ο γιατρός σας λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνολική σας υγεία και τις δικές σας προτιμήσεις.
Οι περισσότερες γυναίκες υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού και πολλές λαμβάνουν επιπλέον θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση, όπως χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή ακτινοβολία. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε ορισμένες καταστάσεις.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι καθώς λαμβάνετε περίπλοκες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από έναν ειδικό μαστού σε κέντρο μαστού ή κλινική. Μιλήστε με άλλες γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει την ίδια απόφαση.
- Χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού
Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
- Αφαίρεση του καρκίνου του μαστού (lumpectomy). Κατά τη διάρκεια της ογκοπλαστικής, η οποία μπορεί να αναφέρεται ως χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού ή ευρεία τοπική εκτομή, ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και ένα μικρό περιθώριο περιβάλλοντος υγιούς ιστού. Για την αφαίρεση μικρότερων όγκων μπορεί να συνιστάται ογκοπλαστική. Μερικοί άνθρωποι με μεγαλύτερους όγκους μπορεί να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να συρρικνωθεί ένας όγκος και να καταστεί δυνατή η πλήρης αφαίρεση με μια διαδικασία ογκεκτομής.
- Αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (μαστεκτομή). Η μαστεκτομή είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση όλου του ιστού του μαστού σας. Οι περισσότερες διαδικασίες μαστεκτομής αφαιρούν ολόκληρο τον ιστό του μαστού – τους λοβούς, τους αγωγούς, τον λιπώδη ιστό και κάποιο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της θηλής και της αρόλας (ολική ή απλή μαστεκτομή). Νεότερες χειρουργικές τεχνικές μπορεί να είναι μια επιλογή σε επιλεγμένες περιπτώσεις προκειμένου να βελτιωθεί η εμφάνιση του μαστού. Η μαστεκτομή που προστατεύει το δέρμα και η μαστεκτομή που προστατεύει τη θηλή είναι όλο και πιο συχνές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού.


Εικόνα 6. Μαστεκτομή.
- Αφαίρεση περιορισμένου αριθμού λεμφαδένων (βιοψία φρουρού κόμβου). Για να διαπιστώσετε εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας, ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας το ρόλο της αφαίρεσης των λεμφαδένων που είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν τη λεμφική παροχέτευση από τον όγκο σας. Εάν δεν βρεθεί καρκίνος σε αυτούς τους λεμφαδένες, η πιθανότητα εύρεσης καρκίνου σε οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους λεμφαδένες είναι μικρή και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν άλλοι κόμβοι.


Εικόνα 7. Βιοψία αδένα φρουρού.
- Αφαίρεση αρκετών λεμφαδένων (μασχαλιαίος λεμφαδενικός διαχωρισμός). Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί στους λεμφαδένες -φρουρούς, ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας το ρόλο της αφαίρεσης επιπλέον λεμφαδένων στη μασχάλη σας.
- Αφαίρεση και των δύο μαστών. Ορισμένες γυναίκες με καρκίνο στο ένα στήθος μπορεί να επιλέξουν να αφαιρέσουν το άλλο (υγιές) στήθος τους (ετερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή) εάν έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον άλλο μαστό λόγω γενετικής προδιάθεσης ή ισχυρού οικογενειακού ιστορικού.
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού στο ένα στήθος δεν θα αναπτύξουν ποτέ καρκίνο στο άλλο στήθος. Συζητήστε με τον γιατρό σας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μαζί με τα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της διαδικασίας.
- Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως ακτίνες Χ και πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μηχάνημα που στοχεύει τις δέσμες ενέργειας στο σώμα σας (ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης). Αλλά η ακτινοβολία μπορεί επίσης να γίνει με την τοποθέτηση ραδιενεργού υλικού μέσα στο σώμα σας (βραχυθεραπεία).


Εικόνα 8. Ακτινοθεραπεία.
Η ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης ολόκληρου του μαστού χρησιμοποιείται συνήθως μετά από ακτινοσκόπηση. Η βραχυθεραπεία του μαστού μπορεί να είναι μια επιλογή μετά από ογκεκτομή εάν έχετε χαμηλό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.
Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν ακτινοθεραπεία στο θωρακικό τοίχωμα μετά από μαστεκτομή για μεγαλύτερους καρκίνους του μαστού ή καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Η ακτινοβολία του καρκίνου του μαστού μπορεί να διαρκέσει από τρεις ημέρες έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με τη θεραπεία. Ένας γιατρός που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγος ακτινοβολίας) καθορίζει ποια θεραπεία είναι καλύτερη για εσάς με βάση την κατάστασή σας, τον τύπο του καρκίνου σας και τη θέση του όγκου σας.
Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν κόπωση και κόκκινο εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, όπου απευθύνεται η ακτινοβολία. Ο ιστός του μαστού μπορεί επίσης να φαίνεται πρησμένος ή πιο σφιχτός. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως βλάβη στην καρδιά ή στους πνεύμονες ή, πολύ σπάνια, δεύτερος καρκίνος στην περιοχή που αντιμετωπίζεται.
- Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να καταστρέψει τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα. Εάν ο καρκίνος σας έχει υψηλό κίνδυνο να επιστρέψει ή να εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματός σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.
Μερικές φορές η χημειοθεραπεία χορηγείται πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε γυναίκες με μεγαλύτερους όγκους του μαστού. Ο στόχος είναι να συρρικνωθεί ένας όγκος σε μέγεθος που να διευκολύνει την αφαίρεσή του με χειρουργική επέμβαση.
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης σε γυναίκες των οποίων ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Η χημειοθεραπεία μπορεί να συνιστάται για τον έλεγχο του καρκίνου και τη μείωση τυχόν συμπτωμάτων που προκαλεί ο καρκίνος.
Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας εξαρτώνται από τα φάρμακα που λαμβάνετε. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών, ναυτία, έμετο, κόπωση και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης. Σπάνιες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, υπογονιμότητα (εάν είναι προεμμηνοπαυσιακή), βλάβη στην καρδιά και τα νεφρά, βλάβη στα νεύρα και, πολύ σπάνια, καρκίνο των κυττάρων του αίματος.
- Ορμονοθεραπεία
Η ορμονοθεραπεία-ίσως πιο σωστά ονομαζόμενη θεραπεία αποκλεισμού ορμονών- χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων του μαστού που είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτούς τους καρκίνους ως καρκίνοι θετικοί στον υποδοχέα οιστρογόνων (θετικοί σε ER) και θετικοί σε υποδοχείς προγεστερόνης (θετικοί σε PR).
Η ορμονική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά από χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες για να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου σας. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, η ορμονοθεραπεία μπορεί να συρρικνωθεί και να τον ελέγξει.
Οι θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία ορμονών περιλαμβάνουν:
- Φάρμακα που εμποδίζουν την προσκόλληση των ορμονών στα καρκινικά κύτταρα (εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων)
- Φάρμακα που εμποδίζουν το σώμα να παράγει οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση (αναστολείς αρωματάσης)
- Χειρουργική επέμβαση ή φάρμακα για τη διακοπή της παραγωγής ορμονών στις ωοθήκες
Οι παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη θεραπεία σας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα. Οι πιο σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν κίνδυνο αραίωσης των οστών και θρόμβων αίματος.


Επισκεφθείτε και τον λογαριασμό μας στο Instagram
- Στοχευμένες θεραπείες μεφάρμακα
Οι στοχευμένες θεραπείες με φάρμακα προσβάλλουν συγκεκριμένες ανωμαλίες εντός των καρκινικών κυττάρων. Για παράδειγμα, πολλά στοχευμένα φάρμακα θεραπείας επικεντρώνονται σε μια πρωτεΐνη που ορισμένα κύτταρα καρκίνου του μαστού υπερπαραγωγή ονομάζεται υποδοχέας ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2). Η πρωτεΐνη βοηθά τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Με τη στόχευση κυττάρων που παράγουν πάρα πολύ HER2, τα φάρμακα μπορούν να βλάψουν τα καρκινικά κύτταρα ενώ παράλληλα σώζουν υγιή κύτταρα.
Διατίθενται στοχευμένα φάρμακα θεραπείας που εστιάζουν σε άλλες ανωμαλίες εντός των καρκινικών κυττάρων. Και η στοχευμένη θεραπεία είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας για τον καρκίνο.
Τα καρκινικά σας κύτταρα μπορεί να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να επωφεληθείτε από στοχευμένα φάρμακα θεραπείας. Ορισμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται μετά από χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου. Άλλα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του μαστού για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου.
- Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά τις ασθένειες του σώματός σας μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο σας επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που τυφλώνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία.
Η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, πράγμα που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν υποδοχείς για οιστρογόνα, προγεστερόνη ή HER2. Για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, η ανοσοθεραπεία συνδυάζεται με τη χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.
- Υποστηρικτική (παρηγορητική) φροντίδα
Η παρηγορητική φροντίδα είναι εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη που επικεντρώνεται στην παροχή ανακούφισης από τον πόνο και άλλα συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας. Οι ειδικοί της παρηγορητικής φροντίδας συνεργάζονται με εσάς, την οικογένειά σας και τους άλλους γιατρούς σας για να παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης που συμπληρώνει τη συνεχή φροντίδα σας. Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ υποβάλλεστε σε άλλες επιθετικές θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
Όταν χρησιμοποιείται η παρηγορητική φροντίδα μαζί με όλες τις άλλες κατάλληλες θεραπείες, τα άτομα με καρκίνο μπορεί να αισθάνονται καλύτερα και να ζουν περισσότερο.
Η παρηγορητική φροντίδα παρέχεται από μια ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών. Οι ομάδες παρηγορητικής φροντίδας στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο και των οικογενειών τους. Αυτή η μορφή φροντίδας προσφέρεται παράλληλα με θεραπευτικές ή άλλες θεραπείες που ενδέχεται να λαμβάνετε.
TrueMed-ForLivingMore
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
- https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/
- https://www.mayoclinic.org/
- https://www.nationalbreastcancer.org/
- https://www.cdc.gov/cancer/dcpc/resources/features/breastcancerawareness/
- Anastasiadi Z., Lianos G. D., Ignatiadou E., Harissis H. V., Mitsis M. Breast cancer in young women: an overview. Updates in Surgery. 2017;69(3):313–317. doi: 10.1007/s13304-017-0424-1.
- Radecka B., Litwiniuk M. Breast cancer in young women. Ginekologia Polska. 2016;87(9):659–663. doi: 10.5603/gp.2016.0062.
- McDonald ES, Clark AS, Tchou J, Zhang P, Freedman GM. Clinical diagnosis and management of breast cancer. J Nucl Med. 2016;57(Suppl 1):9s–16s.
Εικόνες: https://www.mayoclinic.org/
Κοινοποιήστε






Μητροτητα και Διπολικη διαταραχη: Προκλησεις στην ασκηση του γονεϊκού ρολου και ζητηματα γονικης μεριμνας


Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Επικαιρότητα
Στις 29 Ιανουαρίου 2025, η κοινότητα της Πάτρας συγκλονίστηκε από τον αιφνίδιο θάνατο ενός 20χρονου φοιτητή λόγω κεραυνοβόλου μηνιγγίτιδας.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr


© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.