Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο

31-5-2021

Ελένη Τέγου

Η χρήση αλκοόλ κατά την διάρκεια της κυήσεως δύναται να προκαλέσει  σειρά μη αναστρέψιμων σωματικών και νευροαναπτυξιακών βλαβών γνωστές ως φάσμα διαταραχών εμβρυικού αλκοολισμού (Fetal Alcohol Syndrome Disorders – FASD). Μία διαταραχή εξ αυτού, αποτελεί το  σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού (Fetal Alcohol Syndrome – FAS). 

Αιτιολογία 

Ο απόλυτος ενοχοποιητικός παράγοντας για την πρόκληση αυτού του συνδρόμου είναι η προγεννητική έκθεση σε αλκοόλ. Το τελευταίο αποτελεί εξαιρετικά βλαβερή ουσία, του οποίου η συχνά αλόγιστη κατανάλωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με συνονθύλευμα επιπλοκών όπως πρόωρη αποβολή, αυξημένη θνησιγένεια και περιορισμό ενδομητρικής ανάπτυξης. Έως και σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να υποδεικνύουν ποσοτικά ένα ασφαλές εύρος κατανάλωσης αλκοόλ κατά την κύηση, με αποτέλεσμα να συνίσταται η πλήρης αποχή από αυτό.

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη FAS αποτελούν οι κάτωθι:

Γυναίκες > 30 ετών με πλούσιο ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ

Η ήδη ύπαρξη ενός τέκνου με FSA 

Γυναίκες με γενετική ευαισθησία, που ενδέχεται να μεταβολίζουν με χαμηλό ρυθμό το καταναλωθέν αλκοόλ.

Επιδημιολογία 

Καθώς η εμφάνιση των διαταραχών του FAS ποικίλουν ευρέως και λόγω των πρόσφατων μεταβολών στα διαγνωστικά κριτήρια που ορίζουν αυτές τις καταστάσεις, η ακριβής επικράτηση δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Εντός ενός γενικού πλαισίου, η επίπτωση του FAS  επηρεάζει το 2-5% των γεννήσεων στις ΗΠΑ και την Δυτική Ευρώπη. Μέσω της χρήσης ιατρικών αρχείων και άλλων πληροφοριών, μελέτες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) εντόπισαν 0,2-1,5 βρέφη με FAS ανά χίλιες ζώντες γεννήσεις σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα υψηλότερα ποσοστά προκύπτουν από μελέτες κοινωνικών νορμών χαμηλού βιοτικού επιπέδου και με μη πρόσβαση σε δομές υγείας. Παρόλα αυτά, η πιο πρόσφατη μελέτη του CDC οδήγησε στον εντοπισμό εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου σε 0,3/1000 παιδιά μεταξύ 7-9 ετών. 

Παθοφυσιολογία 

Από στιγμής που η μητέρα καταναλώσει αλκοόλ, αυτό μεταφέρεται διαμέσου του πλακούντα στο έμβρυο, το οποίο δεν διαθέτει επαρκώς ανεπτυγμένους μηχανισμούς έτσι ώστε να το απομακρύνει. Το δυσμενές αποτέλεσμα είναι η ανακύκλωση της καταστροφικής αυτής ουσίας, καθώς ό,τι αποβάλλεται από το έμβρυο περνά στο αμνιακό υγρό το οποίο διέπει την ανάπτυξη του. Κατ’αυτό τον τρόπο παρατείνεται η προγεννητική έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ. Να τονιστεί πως οι επιπτώσεις του στην εμβρυική ανάπτυξη είναι δοσοεξαρτώμενες, δίχως αυτό να δικαιολογεί την παραμικρή κατανάλωση του σε περίοδο κυήσεως.

Συμπτώματα 

  • Μικροκεφαλία 
  • Μικρά ευρεία μάτια με στενή σχισμή 
  • Έλλειψη της εντομής ανάμεσα στο χείλος και τη μύτη Λεπτό άνω χείλος 
  • Μειωμένη διακορική απόσταση 
  • Υποπλασία της γνάθου 
  • Μικρογναθία 
  • ΚΝΣ: ευερεθιστότητα, νευρικότητα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, υπερκινητικότητα, απροσεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Στην εφηβεία οι ανωμαλίες από το ΚΝΣ μπορούν να εκδηλωθούν με πτωχό συντονισμό κινήσεων, ανεπαρκείς κοινωνικές δεξιότητες και αδυναμία ελέγχου παρορμήσεων.

Διάγνωση 

Για την διάγνωση του FAS απαιτείται η παρουσία όλων των ακόλουθων κριτηρίων: δύο από τα τρία χαρακτηριστικά του προσώπου (Μικρά μάτια με στενή σχισμή, πρόσωπο με έλλειψη της εντομής ανάμεσα στο χείλος και τη μύτη & λεπτό άνω χείλος), αναπτυξιακή καθυστέρηση και διαταραχές του ΚΝΣ. Η λήψη ιστορικού προγεννητικής έκθεσης σε αλκοόλ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς τα συμπτώματα επαρκούν από μόνα τους για τον καθορισμό της διάγνωσης. Η διαγνωστική ομάδα αποτελείται από ένα παιδίατρο ή ιατρό με εξειδίκευση πάνω στο φάσμα διαταραχών εμβρυικού αλκοολισμού (FASD), έναν εργοθεραπευτή, έναν λογοθεραπευτή και έναν ψυχολόγο.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση 

Δεδομένων των μη αναστρέψιμων βλαβών που προκαλούνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα από την προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ, δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο του εμβρυικού αλκοολισμού. Ωστόσο, υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τον μετριασμό των επιδράσεων του συνδρόμου στο άτομο, η οποία εξατομικεύεται. Αναλόγως των συμπτωμάτων, ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει τακτική ιατρική περίθαλψη, φάρμακα (διεγερτικά, αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά και αγχολυτικά) και γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η εκπαίδευση των γονέων έτσι ώστε να προσεγγίζουν κατάλληλα τα παιδιά αυτά, αλλά και να συνδράμουν στην προσωπική τους εξέλιξη. 

Συμπέρασμα 

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, το αλκοόλ αποτελεί έναν ύπουλο και πανίσχυρο εχθρό της κυοφορίας, του οποίου η κατανάλωση θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Είναι μείζονος σημασίας η ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών κάθε πληθυσμιακής ομάδας, προκειμένου να αποφεύγεται αυστηρά η κατανάλωση του και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Βιβλιογραφία 

https://cyma.eu/2017/images/KLINIKES_KATEUTHINTHRIES_GRAMMES.pdf 

https://www.naac.org.cy/uploads/sinedrio/9c8af2f3d9.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448178/ https://wikihealth.gr/health/emvryiko-alkooliko-syndromo/ https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/treatments.html#TypesTreatment

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.