Πόσο σημαντική ειναι η επαφή μητέρας-βρέφους μετα τη γέννα: η μεθοδος καγκουρο

23-7-2021

Μαρία Νάσκα

Σκοπός της εργασίας: 

O σκοπός της παρούσάς εργασίας είναι να μελετήσει κατα πόσο η μέθοδος καγκουρό ( KC) ή αλλιώς επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ψυχολογία της μητέρας, στην μείωση του στρές, της κατάθλιψης μετα τον τοκετό, στο  πρωίμο δέσιμο μεταξύ μητέρας και φυσιολογικού νοεγνού  αλλά και όταν αυτο βρίσκεται στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Τέλος, στόχος της εργασίας είναι και η επίδραση της KC στα πρόωρα και στα βρέφη με χαμηλό  βάρος γέννησης, ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα και η  νοσηρότητα. 

Η επίδραση της επαφής δέρμα με δέρμα στη ψυχολογία της  μητέρας

 

Η απώλεια πολλές φορές του γονεικου ρόλου της μητέρας λόγω  απομάκρυνσης του νεογνόυ σε περιπτώσεις προωρότητας του  ή κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος επιδρούν αρνητικά  στην ψυχολογία της μητέρας τόσο κατά την νοσηλεία του  νεογνού στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών αλλά και  μετά την έξοδο του απο αυτήν κατά την προσαρμογή του στο σπιτι. 

Σε αυτή την φάση λοιπόν πρέπει να γίνει άμεσα μια παρέμβαση  για την αντιμετώπιση αυτής της δυσφορίας της μητέρας λόγω  της απώλειας του μητρικού της ρόλου. Η παρέμβαση που μπορεί  να γίνει ακόμη και κατά την νοσηλεία του νεογνού είναι η  φροντίδα καγκουρό δηλαδή η επαφη δέρμα με δέρμα, όπου  γίνεται συγκράτηση του νεογνού ακουμπώντας το δέρμα του  πάνω στο δέρμα της μητέρας, συγκεκριμένα στην περιοχή των μαστών της. Βεβαία φροντίδα καγκουρό είναι η συνεχής 

εικοσιτετράωρη επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με την  μητέρα στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, ωστόσο και η διαλλέιπουσα  επαφή δέρμα με δέρμα έχει θετικά αποτελέσματα. Η μέθοδος  KC λοιπόν περιγράφτηκε απο τις περισσότερες μητέρες ώς μια θετική εμπερία και προτιμήθηκε σε σύγκριση με την άπλη  συγκράτηση του βρέφους. Επιπλέον, μέσα απο κλινικές δοκιμές  που έγιναν φάνηκε ότι οι μητέρες που παρείχαν KC είχαν  λιγότερο άγχος και καταθληπτικά συμπτώματα και η σχέση της  αλληλεπίδρασης του με τα βρέφη ήταν καλύτερη μέσα στους  πρώτους έξι μήνες σέ σχέση με τις μητέρες που δεν παρέιχαν KC.

Η επίδρασης της επαφής δέρμα με δέρμα στο προώρα νεογνά  και στα νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης.  

Η μεθόδος KC εκτελείται στη MENN( Μονάδα Εντατικής  Νοσηλέιας Νεογνών) όχι μόνο ώς θεραπευτική λύση, αλλά για  την ενίσχυση του δέσμου του νεογνού με τους γονείς του. Όπως  διαπίστώθηκε μετά την μέθοδο cangaroo care τα νεογνά είχαν  καλύτερο και πιο ήσυχο ύπνο, έκλαιγαν λιγότερο και η αναπνοή  τους έγινε πιο σταθερή . Ακόμη , μέσα απο μελέτες φάνηκε ότι η  θερμοκρασία , η οξυγόνωση και ο καρδιακός παλμός παραμείναν  σταθερά ή ακόμα και βελτιώθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις, σε  σχέση με την φροντίδα που τους παρείχε η θερμοκοιτίδα .

 Επιπρόσθετα,συμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το  10% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως είναι είτε χαμηλού  βάρους γέννησης ( κάτω απο 2500 gr) είτε πρόωρα ( γέννηση πρίν  τις 37 εβδομάδες κύησης ).Όσα απ’αυτα τα νεογνά καταφέραν  και επιζήσαν παρουσίασαν σε μεγαλύτερη συχνότητα  νευρολογικές ή συμπεριφορικές διαταραχές, γνωστικά και  μαθησιακά ελλείματα, αλλά και προβληματα που έχουν να  κάνουν με την διάσπαση προσοχής.Ενώ στη πορεία της ζωής  τους ήταν λιγότερο κοινωνικοί και αποδεκτοί απο τους  υπόλοιπους αλλά και πιό απρόσεκτοι. Μια παρέμβαση που θα  μπορούσε να γίνει για την αποφυγή των παραπάνω καταστάσεων  είναι η μητρική φροντίδα καγκουρό μια μέθοδος που μπορεί να  αποτρέψει τις μελλοντικές συνέπειες τους, χάρη στην στενή αυτή  επαφή μητέρας βρέφους και της οποίας η αποτελεσματικότητα  βασίζεται σε τρείς παραμέτρους αρχικά στην συνεχή επαφή  δέρμα με δέρμα της μητέρας με το νεογνό προσφέροντας και την  κατάλληλη θερμική ρύθμιση στο νεογνό, στην συνέχεια τον  αποκλειστικό μητρικό θηλασμό όταν αυτό είναι δυνατόν και  τέλος η όσο το δυνατόν πιο πρώιμη έξοδος απο την ΜΕΝΝ με  στενή παρακολούθηση μετέπειτα.  

 Επιπρόσθετα,τα LBWI ( βρεφη με χαμηλό βάρος γέννησης)  παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για νεογνική και βρεφική  θνησιμότητα, καθώς η συμβατική νεογνική φροντίδα η  εκπαίδευση του προσωπικού και ο ιατρικός εξοπλισμός που  απαιτούνται είναι πολύ ακριβα για τις αναπτυσσόμενες και  υποανάπτυκτες χώρες όπου οι οικονομικοί πόροι αλλά και το  ανθρώπινο δυναμικό είναι περιορισμένα ώστε να παρέχεται η  σωστή νεογνική περίθαλψη. Έτσι, λοιπόν μια παρέμβαση όπως η 

μέθοδος καγκουρό που δεν έχει οικονομικό κόστος και  εξοπλισμό, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της  θνησιμότητας αλλά και της νοσηρότητας, και να αποτελεσεί  σημαντικό αρωγό στην αύξηση βάρους των νεογνών αυτών,  μέσως της στενής αυτής επαφής της μητέρας με το νεογνό. Τέλος,  φάνηκε ότι η αύξηση του βάρους των προώρων που τους  παρείχαν KC ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με βρέφη που δεν  τους παρείχαν KC.

H συμβολή της μεθόδου καγκουρό στην μείωση της  κατάθλιψης μετά τον τοκετό. 

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό εμφανίζεται περίπου στο 10-15%  των γυναικών μετα τον τοκετό και επηρεάζει αρνητικά τόσο την  υγεία της γυναίκας όσο και του νεογνού. Ωστόσο, βρέθηκε ότι η  μέθοδος καγκουρό είναι μια μη φαρμακευτική παρέμβαση που  συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη μετά τον τοκετό, καθώς προκαλέι την απελευθέρωση της  οξυτοκίνης, η οποία συντίθεται στον υποθάλαμο και στην  συνέχεια απελευθερώνεται και αποθηκευέται στην οπίσθια  υπόφυση, όπου φάνηκε ότι μειώνει το στρές αλλά και τα  συμπτωματα της κατάθλιψης, όπως είναι οι αλλαγές στο  πρόγραμμα φαγητού και ύπνου, αγχος, συναισθηματική  αστάθεια, αυπνία , κόπωση, συναισθήματα ενοχής ντροπής,  μειωμένης αυτοεκτίμησης και σκέψεις για αυτοκτονία. 

 Τέλος, σε μια μελέτη που έγινε απο τους Bigelow, Power,  MacLellan-Peters, Alex και McDonald για την επίδραση του KC  στις μητέρες με κατάθλιψη στους πρώτους τρείς μήνες μετά τον  τοκετό , διαπιστώθηκε ότι οι μητέρες που εφάρμοσαν την μέθοδο  καγκουρό είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη  κατά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό. Τα αποτελέσματα αυτής  της έρευνα παρόλου που είναι ασαφή, έδειξαν οτι η KC μπορεί  να βελτιώσει την αρνητική μητρική διάθεση και να προάγει την  ανάπτυξη του πρώιμου δεσμού μεταξύ μητέρας και νεογνού.

 

Συμπέρασμα: Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι μια μεθοδος αρκετά  εύκολη, μη κοστοβόρα και έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο δέσιμο  μητέρας και νεογνού, στη ψυχολογία της μητέρας , στη μείωση  της νοσηρότητας και θνησιμότητας των προώρων νεογνών, και  στην αύξηση βάρους στα νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης.  Κάθε μαιά και μαιευτής λοιπόν, θα πρέπει να φροντίζει ώστε  αυτή η μέθοδος να γίνεται πράξη πάντα και το λιγότερο εώς την  πρώτη ώρα της ζωής του κάθε νεογνο να την περνάει στην  αγκαλιά της μητέρας του (με ένα λεπτό ύφασμα πάνω απο το  δέρμα του για να μην χάσει θερμότητα)αν δεν διατρέχει κάποιος  σημαντικός κίνδυνος για την ζωή του. 

Bιβλιογραφία: 

1 Diane Holditch-Davis, Rosemary C. White-Traut, Janet A. Levy, T. Michael O’Shea, Victoria  Geraldo, and Richard J. David , [Infant Behavior and Development Volume 37, Issue 4, November  2014, Pages 695-710] : Μητρικές χορηγούμενες παρεμβάσεις για τα πρόωρα  βρέφη στην μονάδα εντατικής θεραπείας: Eπιδράσεις στην μητρική  ψυχολογική δυσφορία και στη σχέση μητέρας- βρέφους. 

2 Nathalie Charpak, Rejean Tessier, Juan G. Ruiz, Jose Tiberio Hernandez, Felipe Uriza, Julieta  Villegas, Line Nadeau, Catherine Mercier, Francoise Maheu, Jorge Marin, Darwin Cortes, Juan  Miguel Gallego and Dario Maldonado ,Pediatrics January 2017, 139 (1) e20162063; DOI:  https://doi.org/10.1542/peds.2016-2063 : Eικοσαετής παρακολουθήσης της  φορντίδας με την μέθοδο καγκουρό έναντι της παραδοσιακής φροντιδας.  [American Academy of Pediatrics] 

3 Cochrane Database Syst Rev. 2016 Aug; 2016(8): CD002771.,Published online 2016 Aug 23.  doi: 10.1002/14651858.CD002771.pub4 :Η επίδραση της μητρικής μεθόδου  καγκουρό στην μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας στα βρέφη με  χαμηλό βάρος γέννησης.

4 Melvina Evereklian ,Bobbie Posmontier. Published: March 12,2017  

:https://doi.org/10.1016/j.pedn.2017.02.006 : O αντίκτυπος της φροντίδας  καγκουρό στην πρόωρη αύξηση του βάρους των βρεφών. 

5 Hanan A. Badr,Jaclene A. Zauszniewski, Published online 2017 Jan 5. doi:  10.1016/j.ijnss.2017.01.001: Φροντίδα καγκουρό και κατάθλιψη μετά τον  τοκετό : Ο ρόλος της οξυτοκίνης. 

Πηγες απο τις εικόνες: 

Εικόνα 1: Η Σημασία της «Δέρμα με Δέρμα» Επαφής και η Μέθοδος  Καγκουρό. Κάτι Τόσο Απλό Αλλά Πολύ Αποτελεσματικό. – B for Birth  (bfbirth.gr) 

Eικόνα 2 : https://childbirthnow.com/skin-to-skin-the-first-hour/ 

Εικόνα 3 : http://www.iatrikossymvoulos.gr/eidiseis/exelixeis-stin iatriki/monada-entatikis-nosilias-neognon/

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.