Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

2-11-2024

Κοκορου Πολυκαρπια

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία επαναλαμβανόμενων και εμμονικών σκέψεων ( ιδεοληψίες) καθώς και από αναγκαστικές συμπεριφορές που ο ασθενής νιώθει την ανάγκη να εκτελεί για να μειώσει το άγχος που προκαλούν οι  ιδεοληψίες.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΨΔ

Οι ιδεοληψίες είναι σκέψεις ή εικόνες που επανέρχονται αυθόρμητα στο μυαλό του ατόμου, προκαλώντας του ανησυχία και άγχος. Οι ψυχαναγκασμοί είναι οι ενέργειες που οι ασθενείς νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν για να μειώσουν την ανησυχία αυτή. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει εμμονές σχετικά με τη μόλυνση και να νιώθει την ανάγκη να πλένει τα χέρια του επανειλημμένα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής γίνεται μέσω κλινικών συνεντεύξεων και ψυχολογικών αξιολογήσεων που εκτελούνται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η διάγνωση βασίζεται στα παρακάτω.

  1. Η παρουσία ιδεοληψιών ή ψυχαναγκασμών που προκαλούν σημαντική δυσφορία.
  2. Οι σκέψεις ή οι συμπεριφορές να διαρκούν περισσότερο από μία ώρα ημερησίως ή να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή.
  3. Ο ασθενής αναγνωρίζει ότι οι ιδεοληψίες ή οι ψυχαναγκασμοί είναι υπερβολικοί ή παράλογοι.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της ΙΨΔ περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Οι κύριες θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

  1. Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ΙΨΔ. Εστιάζει στη μείωση των συμπτωμάτων μέσω της έκθεσης σε τρομακτικές σκέψεις και της αποφυγής των ψυχαναγκασμών.
  2. Φαρμακευτική αγωγή: Αντικαταθλιπτικά, ειδικά οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ΙΨΔ και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.
  3. Ομαδική θεραπεία: Μπορεί να είναι χρήσιμη, προσφέροντας υποστήριξη και ανταλλαγή εμπειριών.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πρόγνωση της ΙΨΔ ποικίλλει ανάλογα με τον ασθενή και την παρέμβαση. Πολλοί άνθρωποι επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση με τη θεραπεία. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να συνεχίζουν να βιώνουν συμπτώματα για χρόνια. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμες για την καλύτερη έκβαση.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Η ΙΨΔ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις σχέσεις τους, να εργαστούν και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Η προσαρμογή σε αυτή τη διαταραχή περιλαμβάνει:

  • Συνεχή υποστήριξη από οικογένεια και φίλους.
  • Εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης άγχους, όπως η αναπνοή και η χαλάρωση.
  • Συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια περίπλοκη και προκλητική διαταραχή, αλλά με κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.

Abramowitz, J. S., & Foa, E. B. (2000). “Behavioral therapy for obsessive-compulsive disorder.” Journal of Consulting and Clinical Psychology, 68(4), 648-658.

Rachman, S. (2002). “A cognitive theory of compulsive checking.” Behaviour Research and Therapy, 40(7), 767-782.

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.