Ειδικότητα και εργασία στη Γερμανία: συνέντευξη με τον Κ. Παντσίδη
4-27-2023
Σταματία Κύρλα
Προτού ξεκινήσουμε, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για την παραχώρηση της συνέντευξης. Θεωρούμε θα βοηθήσει αρκετούς φοιτητές που σκέφτονται να πραγματοποιήσουν την ειδικότητά τους στη Γερμανία.
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας. Θεωρώ ότι μέσα από τη σελίδα σας δίνετε τη δυνατότητα στους φοιτητές να ενημερωθούν και να επιλέξουν το καλύτερο για τη σταδιοδρομία τους.
1. Κ. Παντσίδη, ας ξεκινήσουμε με κάποιες ερωτήσεις σχετικά με εσάς. Τί σημαίνει η ιατρική για εσάς και γιατί επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;
Δεν μπορώ πια να πω πώς ακριβώς αποφάσισα να ακολουθήσω τις ιατρικές σπουδές, όμως αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ότι ήδη από τις πρώτες μέρες στη σχολή με γοήτευε το αντικείμενο. Και σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό. Ως φοιτητής μαζεύεις πολλές γνώσεις γύρω από ασθένειες ή τις λειτουργίες του οργανισμού. Όμως όταν βλέπεις ότι αυτές τις γνώσεις μπορείς να τις εφαρμόσεις στην πράξη και μέσα από αυτό να βελτιώσεις ή να σώσεις τη ζωή του συνανθρώπου σου, σου δίνει ένα αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης. Ουσιαστικά αυτό είναι και το μεγάλο νόημα που βρίσκω στην ιατρική, η διαρκή προσφορά στον συνάνθρωπο.
2. Τί σας οδήγησε στο να επιλέξετε τη Γερμανία για να πραγματοποιήσετε την ειδικότητα σας;
Ήδη από τα χρόνια των σπουδών μου σκεφτόμουν μία εκπαίδευση ή εξειδίκευση στο εξωτερικό, όμως ως σχέδιο για κάποτε μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Νομίζω καταλυτικός παράγοντας για να αποφασίσω τη μετανάστευση στο εξωτερικό για την πραγματοποίηση της ειδικότητας ήταν η οικονομική κρίση. Προς το τέλος των σπουδών άρχισα, λοιπόν, να εξετάζω τα διάφορα ενδεχόμενα, τις χώρες και τα συστήματά τους. Η Γερμανία έχει ένα μεγάλο και σταθερό σύστημα υγείας με αρκετές θέσεις εργασίας και έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και σήμερα. Με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα για άμεσο ξεκίνημα της ιατρικής σου καριέρας, χωρίς αναμονές. Επιπλέον έχει ελευθερία στην επιλογή ειδικότητας. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με την ειδικότητα της Παθολογίας και να δει ότι δεν του ταιριάζει και θέλει να ακολουθήσει κάτι διαφορετικό. Η αλλαγή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και εύρεση μιας νέας θέσης είναι εφικτή.
3. Γιατί επιλέξατε την ειδικότητα της πνευμονολογίας;
Όπως είπα και πριν το σύστημα ειδικοτήτων στη Γερμανία είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Έτσι ξεκίνησα αρχικά με τη Γενική Παθολογία για πέντε χρόνια την οποία και ολοκλήρωσα το 2019. Στη συνέχεια και μέσα από την τριβή με διάφορους τομείς της Παθολογίας, βρήκα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Πνευμονολογία, την οποία και συνέχισα, ολοκληρώνοντας την το 2022.
4. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να πάρετε την απόφαση και να φύγετε από την Ελλάδα για ειδικότητα;
Σίγουρα το να μεταναστεύσεις σε μια καινούρια χώρα και σε ένα διαφορετικό σύστημα υγείας δεν είναι το ευκολότερο πράγμα. Αυτό που τον πρώτο καιρό, αλλά και στην πορεία, βοηθάει κάποιον που πρωτοέρχεται στη Γερμανία είναι ότι στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχουν Έλληνες συνάδελφοι, οι οποίοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν τον πρώτο καιρό και να σε βοηθήσουν.
5. Ας προχωρήσουμε στις ερωτήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει ειδικότητα στη Γερμανία. Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς ώστε να μεταβεί στη Γερμανία. Μπορεί ο/η ενδιαφερόμενος/η να δηλώσει κατευθείαν το νοσοκομείο που επιθυμεί ή υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις;
Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εργαστεί ένας γιατρός στη Γερμανία είναι η έκδοση της άδειας άσκησης επαγγέλματος από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ομόσπονδων κρατιδίων. Στα πλαίσια διαδικασίας ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει κάποια έγγραφα και, εφόσον είναι όλα σωστά, στη συνέχεια καλείται από τον ιατρικό σύλλογο σε εξετάσεις γλωσσικής επάρκειας. Οι εξετάσεις αυτές είναι ουσιαστικά μια προσομοίωση της καθημερινότητας ενός γιατρού σε συζήτηση με ασθενή, καταγραφή του ιστορικού και συζήτηση με συναδέλφους. Στόχος της εξέτασης είναι να πιστοποιηθεί η επάρκεια της γλώσσας και όχι οι γνώσεις του εξεταζόμενου. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πετύχει στις εξετάσεις τότε μπορεί να αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος και να εργαστεί ως γιατρός στη Γερμανία. Για την εύρεση θέσης σε κάποιο νοσοκομείο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει αίτηση σε αυτά που τον ενδιαφέρουν ή έχουν κενές θέσεις και στη συνέχεια θα κληθεί από το διευθυντή της κλινικής ή το γραφείο προσωπικού για μια συνέντευξη. Μετά τη συνέντευξη και, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, υπογράφεται το συμβόλαιο εργασίας. Καθώς, λοιπόν, δεν υπάρχει μια ενιαία λίστα για τα νοσοκομεία, που δίνουν ειδικότητα και τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουν ελεύθερες θέσει, είναι πολλές φορές προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει τη βοήθεια κάποια γραφείου εύρεσης εργασίας γιατρών για να τον κατευθύνουν ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και σε νοσοκομεία που έχουν ανοιχτές θέσεις.
6. Σε τί επίπεδο θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος τη γερμανική γλώσσα ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει την ειδικότητα στη Γερμανία;
Η τυπική προϋπόθεση για την αίτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος είναι στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια η κατοχή τίτλου γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 (σε κάποια κρατίδια Γ1). Οι εξετάσεις γλώσσας, που διενεργούνται από τους ιατρικούς συλλόγους, είναι επιπέδου Β2-Γ1.
7. Αν κάποιος δεν πληροί την παραπάνω προϋπόθεση, μπορεί να ενταχθεί στο γερμανικό σύστημα υγείας ως ειδικευόμενος;
Δυστυχώς όχι, καθώς για να εργαστεί κάποιος ως γιατρός θα πρέπει να κατέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
8. Πέραν της γλώσσας, ποια είναι τα υπόλοιπα κριτήρια που θα καθορίσουν το εάν κάποιος θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την ειδικότητα στη Γερμανία;
Τα τυπικά κριτήρια είναι να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος μια σειρά από έγγραφα, όπως πτυχίο, πιστοποιητικό γέννησης, ταυτότητα κλπ. Βασικότερο κριτήριο, όμως, σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει μία σοβαρή παρουσία κατά τις συνεντεύξεις με τους διευθυντές των κλινικών, στις οποίες θα ήθελε να εργαστεί. Δυστυχώς στο ελληνικό σύστημα δεν εκπαιδευόμαστε για τέτοιες περιστάσεις, όπου ουσιαστικά ο υποψήφιος θα πρέπει να `πουλήσει` τον εαυτό του στο μελλοντικό εργοδότη.
9. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τα κριτήρια πληρούνται και ο ενδιαφερόμενος έχει καταφέρει να «πάρει» μια θέση ειδικότητας. Υπάρχει αναμονή όπως και στην Ελλάδα ή μπορεί να ξεκινήσει κατευθείαν;
Η έννοια της λίστας αναμονής δεν υπάρχει στο γερμανικό σύστημα υγείας. Μετά τη συνέντευξη με τον εργοδότη και, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνούν, υπογράφεται το συμβόλαιο εργασίας με το νοσοκομείο και ο ειδικευόμενος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται.
10. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε μια τυπική βάρδια σε ένα νοσοκομείο της Γερμανίας.
Θα ήθελα αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι στη Γερμανία κάθε νοσοκομείο και κάθε κλινική προσαρμόζει την εργασία των γιατρών στις ανάγκες και το φόρτο εργασίας που έχει, οπότε δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα εργασίας. Παρόλα αυτά υπάρχει για κάθε ειδικευόμενο ένα Logbook, στο οποίο περιγράφονται όλες οι δεξιότητες που θα πρέπει να έχει συλλέξει στο τέλος της ειδικότητας του. Ο ειδικευόμενος γιατρός είναι υπεύθυνος στη κλινική συνήθως για 10 ως 12 ασθενείς, τους οποίους και επισκέπτεται καθημερινά ώστε σε συνεννόηση με τον αντίστοιχο επιμελητή να καταρτίσει το θεραπευτικό τους πλάνο. Στη συνέχεια και στα πλαίσια της εκπαίδευσης συμμετέχει στις διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες (για παράδειγμα βρογχοσκόπηση ή υπέρηχο), όπου έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε τεχνικές της ειδικότητας του.
11. Πέραν από τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια στα οποία αναφερθήκαμε, ιδιαίτερα σημαντική είναι εξίσου και η προετοιμασία των εγγράφων για να μεταβεί κάποιος στη Γερμανία. Όπως θα γνωρίζετε, στην Ελλάδα η γραφειοκρατία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν γραφεία, ή αλλιώς σύμβουλοι που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους γιατρούς να πραγματοποιήσουν πιο εύκολα το νέο τους ξεκίνημα;
Υπάρχουν γραφεία συμβουλευτικής, που βοηθούν νέους γιατρούς στη μετανάστευσή τους στη Γερμανία και την εύρεση θέσης σε κάποιο νοσοκομείο. Θεωρώ καλό οι νέοι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με ένα τέτοιο γραφείο, ώστε να λύσουν τις απορίες τους, αλλά και να βρουν στήριξη στο νέο τους ξεκίνημα.
12. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που εντοπίζονται στο να πραγματοποιήσει κάποιος ειδικότητα στη Γερμανία;
Το γερμανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα ισχυρότερα παγκοσμίως, έτσι δίνει στους ειδικευόμενους τη δυνατότητα να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον τρόπο προσέγγισης των ασθενών και τη διαχείρισή τους. Σαφώς πλεονέκτημα για τους γιατρούς, που θα εργαστούν στη Γερμανία, είναι και οι υψηλότεροι μισθοί σε σχέση με την Ελλάδα.
13. Τί θα συμβουλεύατε έναν νέο ιατρό που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία;
Αν πραγματικά σκέφτεται να εργαστεί σε χώρα του εξωτερικού είναι να τολμήσει να κάνει αυτό το βήμα. Καταλαβαίνω ότι όταν κάποιος σκέφτεται ότι θα βγει από comfort zone του φαίνεται βουνό, όμως σίγουρα δε θα μετανιώσει αυτή του την επιλογή.
14. Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε, ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού γιατρού;
Θα έλεγα ότι ένας γιατρός χρειάζεται ενσυναίσθηση και εμπάθεια ώστε να κατανοεί αυτό που του εξηγεί ο ασθενής και να μπορεί να τον βοηθήσει αποτελεσματικά, επιλέγοντας, σύμφωνα με τις γνώσεις του και την εμπειρία του, την κατάλληλη θεραπεία.
Για να μπορέσω να βοηθήσω νέους συναδέλφους, οι οποίοι σκέφτονται τη μετανάστευσή τους στη Γερμανία, ώστε να ξεκινήσουμε μία νέα καριέρα εδώ, δημιούργησα μαζί με έναν καλό φίλο και συνεργάτη ένα γραφείο συμβουλευτικής και εύρεσης εργασίας σε ειδικευόμενους αλλά και ειδικούς γιατρούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να τους υποστηρίξουμε στο νέο ξεκίνημά τους.
PS Doctor Consulting
giatrosstigermania.gr
Τηλέφωνο: 210 3008877
e-mail: info@giatrosstigermania.gr
Κοινοποιήστε
Γονιδιακή ρύθμιση της παραγωγής μυελίνης
Τα χαμηλά επίπεδα μυελίνης στον άνθρωπο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς η μυελίνη είναι απαραίτητη για την ταχεία και αποτελεσματική μετάδοση των νευρικών σημάτων. Η μυελίνωση ελέγχεται από γονίδια που ρυθμίζουν την παραγωγή μυελίνης, και οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε αυτά τα γονίδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.
Ευλογιά των πιθήκων: Η σιωπηλή έξαρση στην παγκόσμια κοινότητα
Ο ιός Mpox ή αλλιώς ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής νόσος που προκαλεί συμπτώματα οξείας ιογενούς λοίμωξης με χαρακτηριστικά τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, καθώς και μυϊκούς πόνους. Επίσης, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση εξανθήματος , όπως οι φουσκάλες
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.