Συνέντευξη με την Μαριλίζα Φίλου, ειδικευόμενη αναισθησιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “ο Άγιος Ανδρέας”
22-01-2023
Αναστασία Χελιώτη
Καλησπέρα κυρία Φίλου,
Καλή χρονιά με αγάπη, υγεία και χαμογελαστές στιγμές!
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ιστοσελίδας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή συνέντευξη. Είναι μεγάλη μας τιμή! Ας ξεκινήσουμε σιγά-σιγά…
Τι σημαίνει Ιατρική για εσάς και γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε τη συγκεκριμένη επιστήμη;
Ιατρική για εμένα, όπως άλλωστε με δίδαξαν και οι γονείς μου, σημαίνει προσφορά προς τον συνάνθρωπο, αλλά και αυταπάρνηση.
Μιας και οι δύο σας γονείς είναι ιατροί, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ιατρική επιστήμη αποτελεί «κληρονομικό χαρακτηριστικό»;
Δεν θα έλεγα πως αποτελεί «κληρονομικό χαρακτηριστικό». Αναμφίβολα βέβαια, μεγαλώνοντας με δύο γονείς ιατρούς, που τους έβλεπα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε οποιονδήποτε την είχε ανάγκη και σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας, με βοήθησε και με ώθησε να σκέφτομαι από μικρή ότι θα ήθελα και εγώ να συνεχίσω να προσφέρω στον συνάνθρωπο. Άλλωστε, βρισκόμουν από μικρή συχνά μέσα στο νοσοκομείο εν ώρα εφημερίας και περιμένοντας κυρίως τη μητέρα μου στο γραφείο της μέχρι να βγει από τα χειρουργεία. Οι παιδικές μου αυτές αναμνήσεις συνέβαλαν στην επιλογή μου να γίνω ιατρός. Σίγουρα όμως αυτό δεν αποτελεί «κληρονομικό χαρακτηριστικό».
Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η φοίτησή σας έως σήμερα;
Σπούδασα στο εξωτερικό και στερήθηκα τη ζεστασιά του οικογενειακού μου περιβάλλοντος, τους φίλους μου και τις παιδικές και εφηβικές μου παρέες, όμως αυτό με έκανε πιο ανεξάρτητο και πιο ώριμο άτομο.
Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικές σημαντικές εμπειρίες-στιγμές από την κλινική σας πορεία;
Φαντάζομαι, πως για κάθε ειδικευόμενο ιατρό, έτσι και για μένα, ειδικά στην αρχή της ειδικότητάς μου, κάθε μέρα και κάθε καινούργιος ασθενής αποτελεί μία σημαντική εμπειρία που με κρατά σε εγρήγορση και ετοιμότητα.
Έχετε ολοκληρώσει το αγροτικό σας; Σε ποιο μέρος;
Δεν έχω κάνει ακόμη αγροτικό.
Αυτήν την περίοδο, γνωρίζουμε πως πραγματοποιείτε την ειδικότητά σας ως αναισθησιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας». Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους επιλέξατε τη συγκεκριμένη ειδικότητα;
Σε αυτό το σημείο πρέπει να ομολογήσω ότι πολύ σημαντικό λόγο συνέβαλε στην επιλογή μου η ειδικότητα που έχουν και οι δύο γονείς μου, που είναι αναισθησιολόγοι και που τους θαύμαζα από παιδί.
Για ποιους λόγους αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε την ειδικότητά σας στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό;
Θέλω να προσφέρω στην Ελλάδα και όχι να συμβάλλω στο “braindrain”, χωρίς βέβαια να κατηγορώ τους συναδέλφους που το κάνουν. Αισθάνομαι ότι οφείλω και εγώ να προσφέρω σύμφωνα με τις δυνάμεις μου τα μέγιστα στη χώρα μου, ειδικά αυτή την εποχή και εν μέσω αυτής της πανδημίας COVID-19.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως μία αναισθησιολόγος αποτελεί μία ιατρό-χαμαιλέων, δεδομένου ότι η παρουσία και η κλινική σας γνώση είναι απαραίτητη σε πληθώρα περιστατικών και κλινικών;
Το θέσατε στη σωστή του βάση. Όντως, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε πληθώρα ασθενών οι οποίοι είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους – από χορήγηση αναισθησίας σε μεταμόσχευση καρδιάς έως πραγματοποίηση καισαρικής τομής. Βλέπετε πόσο πολύ απέχουν αυτά τα δύο περιστατικά. Ο αναισθησιολόγος όμως είναι ίδιος. Και οι υπηρεσίες μας δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο των χειρουργείων, αλλά προσφέρουμε και υπηρεσίες εκτός των χειρουργείων, όπως σε ιατρεία πόνου, στις Μ.Ε.Θ., σε όλες τις κλινικές και τα Τ.Ε.Π., καθώς η ειδικότητά μας έχει πρωτεύοντα ρόλο στην επείγουσα ιατρική και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Πώς είναι μία τυπική βάρδια για εσάς;
Από την προηγούμενη ημέρα, μαζί με τη διευθύντριά μας ή τους επιμελητές μας έχουμε ενημερωθεί, αξιολογήσει και συζητήσει επιστημονικά για το είδος της αναισθησίας που θα χορηγήσουμε. Έτσι λοιπόν, η βάρδια ξεκινάει περίπου στις 07:30 με 08:00 πμ όταν δίνεται εντολή να προσέλθει ο εκάστοτε ασθενής στον χώρο του χειρουργείου. Η διευθύντριά μας, μας έχει τοποθετήσει μαζί με τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο στη χειρουργική αίθουσα για την πραγματοποίηση της εκάστοτε χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως τα χειρουργεία το πρωινό ωράριο πραγματοποιούνται μέχρι τις 15:00 έως 15:30. Βέβαια, έχουν υπάρξει ημέρες που έχουμε παραμείνει στον χώρο των χειρουργείων και μετά τις 15:30, επειδή κάποια χειρουργική επέμβαση παρατάθηκε.
Πώς είναι μία τυπική εφημερία για εσάς;
Πάντα ελπίζουμε η εφημερία να είναι πολύ ήσυχη, για να είναι ο κόσμος ασφαλής στα σπίτια του. Όμως, συνήθως αντιμετωπίζονται έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, π.χ. τροχαία ατυχήματα, επείγουσες καισαρικές τομές κ.ά.
Ποια είναι η αγαπημένη σας και ποια η λιγότερη επιθυμητή δεξιότητα ως ειδικευόμενη αναισθησιολόγος;
Θα ήθελα να επανέλθουμε στη συγκεκριμένη ερώτηση μετά από περίπου ένα χρόνο, γιατί προς το παρόν για εμένα είναι όλα πρωτόγνωρα και μαγικά.
Κλείνοντας αυτήν την όμορφη συζήτηση θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε δικές μας απορίες που αφορούν την καθημερινότητα μιας ειδικευόμενης. Είναι εφικτή η ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την προσωπική ζωή;
Η απάντησή μου είναι απόλυτη. Ναι , είναι εφικτή. Είμαι παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο και πιστεύω ότι προς το παρόν ανταπεξέρχομαι ικανοποιητικά στα επαγγελματικά μου καθήκοντά και στην προσωπική μου ζωή, πάντα βέβαια με τη συμπαράσταση και αρωγή του συζύγου μου και των συναδέλφων μου.
Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Στον ελεύθερο χρόνο μας, μαζί με τον σύζυγό μου, ασχολούμαστε τόσο με καλλιτεχνικά, όσο και με αθλητικά δρώμενα. Άλλωστε, ο σύζυγός μου ασχολείται ενεργά με το βόλεϊ, ενώ επιπρόσθετα βρισκόμαστε συχνά με τους φίλους μας. Προσωπικά αθλούμαι αρκετά συχνά, ενώ παράλληλα προσπαθώ να τελειοποιήσω την εξάσκησή μου στο πιάνο.
Ο κλινικός χώρος συνοδεύεται από έντονη ψυχολογική πίεση και αρνητικά συναισθήματα (π.χ. θυμός). Τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην ψυχολογία ενός ειδικευόμενου;
Ο γιατρός οφείλει να είναι κυματοθραύστης στον φόβο, στην αγωνία και στον θυμό που παρουσιάζουν μερικοί ασθενείς, όχι όλοι, γιατί όντως ο χώρος των χειρουργείων είναι ψυχοφθόρος. Δε σημαίνει όμως ότι ο χώρος των χειρουργείων δε μας δίνει και ικανοποίηση όταν διεκπεραιώνουμε με ασφάλεια δύσκολες επεμβάσεις βοηθώντας συνανθρώπους μας.
Ποιες είναι οι δικές σας στρατηγικές αντιμετώπισης;
(Συνεχίζει η ερώτηση αυτή αναφερόμενη στην ψυχολογία του ειδικευόμενου.)
Δε μπορώ να σας απαντήσω μη έχοντας αρκετή εμπειρία.
Κατά τη γνώμη σας, πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία των ειδικευόμενων;
Το ίδιο σημαντική όσο είναι και η ψυχική υγεία όλων των άλλων που ασχολούνται με την ιατρική και ιδιαίτερα με τον χώρο των χειρουργείων.
Ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να υποστηριχθεί;
Ο κάθε ειδικευόμενος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και ανάλογα με τις ανάγκες που πιθανώς θα εμφανίσει.
Τι συμβουλή θα δίνατε στους μελλοντικούς ειδικευόμενους, νυν προπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής;
Να μη σταματήσουν ποτέ να μελετούν, να ερευνούν και να ενημερώνονται, να ζητούν βοήθεια, να απαιτούν πρωτίστως από τον εαυτόν τους να γίνονται κάθε μέρα και καλύτεροι και μαζί με την αριστεία τους στην ιατρική, οποιαδήποτε ειδικότητα και αν ακολουθήσουν να παραμείνουν υπέροχοι άνθρωποι και πάνω απ’ όλα να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους ψαλλιδίσει τα όνειρά τους.
Ποιο γνωμικό-φράση σας κινητοποιεί καθημερινά;
Ο καλός γιατρός θεραπεύει τη νόσο, ο άριστος γιατρός θεραπεύει τον ασθενή.
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας επαγγελματικοί στόχοι;
Να εκπαιδευτώ με τον καλύτερο τρόπο στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, τόσο στο νοσοκομείο που εργάζομαι, όσο και με την παρακολούθηση σεμιναρίων, μετεκπαιδευτικών μαθημάτων και συνεδρίων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Επίσης, θα μου άρεσε να ασχοληθώ και με την αντιμετώπιση του πόνου, που είναι ένας κλάδος της ειδικότητάς μου, δηλαδή με λίγα λόγια να φτάσω σε ένα σημείο , ώστε να χορηγώ με ασφάλεια αναισθησία.
Κάπου εδώ, ολοκληρώνεται η συνέντευξή μας. Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο!
Ένα σύντομο βιογραφικό-λίγες πληροφορίες:
Γεννήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Σικάγο).
Μεγάλωσα στην Πάτρα. Αποφοίτησα από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών. Γνωρίζω άπταιστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.
Αποφοίτησα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας με βαθμό άριστα και από τον μήνα Οκτώβριο 2022 ξεκίνησα την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στο ΠΓΝ Πατρών “ο Άγιος Ανδρέας”.
Είμαι παντρεμένη από τον Αύγουστο του 2022 με τον Γεώργιο Σύρο.
Κοινοποιήστε
Γονιδιακή ρύθμιση της παραγωγής μυελίνης
Τα χαμηλά επίπεδα μυελίνης στον άνθρωπο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς η μυελίνη είναι απαραίτητη για την ταχεία και αποτελεσματική μετάδοση των νευρικών σημάτων. Η μυελίνωση ελέγχεται από γονίδια που ρυθμίζουν την παραγωγή μυελίνης, και οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε αυτά τα γονίδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.
Ευλογιά των πιθήκων: Η σιωπηλή έξαρση στην παγκόσμια κοινότητα
Ο ιός Mpox ή αλλιώς ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής νόσος που προκαλεί συμπτώματα οξείας ιογενούς λοίμωξης με χαρακτηριστικά τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, καθώς και μυϊκούς πόνους. Επίσης, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση εξανθήματος , όπως οι φουσκάλες
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.