Συνέντευξη με τον κύριο Σούλη Κωνσταντίνο: ειδικευόμενο πλαστικό χειρουργό στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ο Άγιος Ανδρέας

12-02-2023

Αναστασία Χελιώτη

 

Καλησπέρα κύριε Σούλη,

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ιστοσελίδας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή συνέντευξη. Είμαστε ενθουσιασμένοι! Ας ξεκινήσουμε σιγά-σιγά…

 • Τι σημαίνει Ιατρική για εσάς και γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε τη συγκεκριμένη επιστήμη;

Καλησπέρα και σε εσάς. 

Η ιατρική για εμένα αποτελεί την κορυφαία πρακτική επιστήμη καθώς μελετά τον ανθρώπινο οργανισμό. Η αρχική γνώση της ανθρώπινης φυσιολογίας είναι συναρπαστική και αξιοθαύμαστη. Η επακόλουθη γνώση της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας αποτελεί ένα ισχυρό όπλο το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου να αντιμετωπίσει μια παθολογική κατάσταση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο ίδιος. Η ιατρική, όντας συνυφασμένη με το θεμέλιο ένστικτο της επιβίωσης από τα αρχαία χρόνια, αποτελεί την τελευταία ελπίδα του ανθρώπου για παράταση ή/και βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η ηθική ικανοποίηση που αποκτάται όταν αυτό επιτυγχάνεται είναι ανεκτίμητη.

Το μικρόβιο της ιατρικής μεταδόθηκε στον αδερφό μου και σε εμένα από την μητέρα μου η οποία είναι ιδιώτης ιατρός στο Βαρθολομιό Ηλείας και πτυχιούχος της Ιατρικής Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Με τις ιατρικές γνώσεις που κατέχει με βοηθάει και με συμβουλεύει ακόμα και σήμερα.

 • Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η φοίτησή σας έως σήμερα;

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο μου γονείς μου για την παιδεία και την στήριξη που μου παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αυτούς η φοίτησή μου δεν θα ήταν καν εφικτή. Τώρα ως προς το εύκολη ή δύσκολη αποτελεί καθαρά υποκειμενικό χαρακτηρισμό και εξαρτάται από τις αντοχές του κάθε ατόμου. Είμαι απόφοιτος της ιατρικής πανεπιστημίου Πατρών, μιας από τις πιο δύσκολες ιατρικές σχολές στην Ελλάδα. Γενικά αρχή μου είναι η ισορροπία στα πάντα. Θυσίες έγιναν και γίνονται. Ωστόσο δεν αισθάνομαι στερημένος. Επομένως, σαν τελικό προσδιορισμό της φοίτησής μου θα επέλεγα τη λέξη «βατή».

 • Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικές σημαντικές εμπειρίες-στιγμές από την κλινική σας πορεία;

Η ζωή ενός κλινικού ιατρού περικλείει μια πληθώρα συναισθημάτων όπως: ενθουσιασμός, έκπληξη, χαρά, λύπη, γέλιο, εξάντληση, ανοχή, υπομονή, θυμός, απογοήτευση κτλ. Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε μια ξεχωριστή συνέντευξη για τη διήγηση αποκλειστικά βιωματικών εμπειριών. Μια χαρακτηριστική στιγμή που με στιγμάτισε, όμως, ήταν όταν ο παλιός διευθυντής μου κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου μαστού έβγαλε τα γάντια και μου είπε «Αν βγει αρνητική η ταχεία βιοψία κλείσε, αν βγει θετική κάνε μαστεκτομή μόνος σου». Τότε εγώ, ως νέος ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής, ένιωσα για 1η φορά αυτό το χειρουργικό άγχος καθώς με έκανε να συνειδητοποιήσω την ευθύνη που έχεις απέναντι στον άνθρωπο που έχει εμπιστευτεί τη ζωή του στα χέρια σου. Η κλινική ζωή ενός ειδικευόμενου ιατρού συνιστά μια σταδιακή και συνεχή διαδικασία εκμάθησης και ωρίμανσης που αποκτάται μέσω εμπειριών. 


 • Έχετε ολοκληρώσει το αγροτικό σας; Σε ποιο μέρος;

Ναι. Το αγροτικό μου το έκανα στην Τήνο. Η ζωή σε ένα νησί ήταν μια εμπειρία μοναδική και για πάντα θα μείνει χαραγμένη. Πέρασα πολύ ωραία. Η Τήνος είναι ένα όμορφο νησί με ιδιαίτερη αύρα. Μου δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να επισκεφτώ και αλλά νησιά του Αιγαίου. Η συνεργασία που είχα με τους συναδέλφους και το λοιπό προσωπικό στο κέντρο υγείας ήταν εξαιρετική. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ και να επισκεφτώ τo νησί.

 • Ανάμεσα σε μία αστική (π.χ. πανεπιστημιακή κλινική) και μία περιφερική μονάδα υγείας (π.χ. αγροτικό ιατρείο) ποια θα προτιμούσατε;

Σήμερα που προέρχομαι από 2 μέρες ξεκούρασης θα προτιμούσα μια αστική μονάδα υγείας. Αν αυτή την ερώτηση μου την θέτατε προχθές πιθανότατα να προτιμούσα την αγροτική. Παραμερίζοντας το χιουμοράκι, μια πανεπιστημιακή κλινική θα μπορούσε να καλύψει τις δικές μου επιστημονικές ανησυχίες και επαγγελματικές φιλοδοξίες. Η αυτονομία διαχείρισης ενός περιστατικού στα μεγάλα νοσοκομεία είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα την αστική ιατρική ζωή. Όντας σε ένα αγροτικό ιατρείο η ιατρική σου εξέλιξη περιορίζεται σημαντικά, ωστόσο για πολλούς συναδέλφους προσφέρεται μια πιο human-friendly ζωή με λιγότερο άγχος, κάτι σεβαστό και μερικές φορές αξιοζήλευτο.

 

Αυτήν την περίοδο, γνωρίζουμε πως πραγματοποιείτε την ειδικότητά σας ως πλαστικός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών: «ο Άγιος Ανδρέας».

 • Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους επιλέξατε τη συγκεκριμένη ειδικότητα;

Καταρχάς απέκλεισα τον παθολογικό τομέα από νωρίς ως φοιτητής γιατί είμαι άνθρωπος που αρέσκεται να δουλεύει με τα χέρια του. Η πλαστική χειρουργική για εμένα αποτελεί τέχνη. Την τέχνη σμίλευσης του ανθρώπινου σώματος με τρόπο τέτοιον ώστε να προφέρει στον ασθενή θεραπεία ή αντιμετώπιση, είτε σωματικής είτε ψυχογενούς φύσεως. Η δημιουργία ενός λειτουργικού και καλαίσθητου αποτελέσματος με γεμίζει σαν άνθρωπο. Επίσης, είναι η χειρουργική ειδικότητα με τo μεγαλύτερο εύρος επεμβάσεων, γι΄ αυτόν ίσως το λόγο είναι και η πιο γοητευτική. Από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες ένιωθα πως αυτή μου ταίριαζε περισσότερο και χαίρομαι που την επέλεξα, καθώς αγαπώ αυτό που κάνω.

 • Για ποιους λόγους αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε την ειδικότητά σας στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό;

Η πλαστική χειρουργική είναι μια από τις δημοφιλέστερες ιατρικές ειδικότητες παγκοσμίως. Γεγονός που καθιστά τις λίστες αναμονής τεράστιες σε όλες τις χώρες. Όταν ήρθε η στιγμή σχεδιασμού του επάγγελματικού μου πλάνου ερεύνησα και τις 2 επιλογές και επέλεξα την Ελλάδα καθώς την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η αναμονή ήταν μικρότερη. Ωστόσο, ο δρόμος του εξωτερικού αποτελεί μια προσωπική πρόκληση και σίγουρα στο μέλλον θα αποτελέσει σταθμό μετεκπαίδευσης. 

 • Πέρα από το αισθητικό μέρος της, ποιοι είναι οι άλλοι τομείς ενασχόλησης της πλαστικής χειρουργικής;

Ο πλήρης όρος περιλαμβάνει την πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η απαρχή της πλαστικής χειρουργικής έγινε με την επανορθωτική. Η επανορθωτική πλαστική χειρουργική επικεντρώνεται στην αποκατάσταση ιατρικών ανωμαλιών/δυσμορφιών που δημιουργούνται είτε εκ γενετής όπως οι σχιστίες, είτε είναι επίκτητες ως αποτέλεσμα κάποιου όγκου (πχ καρκίνος), τραύματος, εγκαύματος, φλεγμονής ή άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, η αποκατάσταση ενός μεγάλου δερματικού ελλείμματος που δεν δύναται να γίνει με απευθείας συρραφή και μπορεί να δημιουργηθεί μετά από εκτομή κάποιου όγκου ή από τροχαίο ατύχημα συνιστά έναν από τους βασικούς πυλώνες της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής. Η αποκατάσταση αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κλασικής χειρουργικής είτε της μικροχειρουργικής. Μάλιστα, η μικροχειρουργική αποκατάσταση, μια από τις πιο πολύπλοκες και εξεζητημένες μορφές που προβάλει η σύγχρονη χειρουργική, αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της πλαστικής.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως κάθε πλαστική χειρουργική επέμβαση έχει ως σκοπό τόσο το αισθητικό, όσο και το λειτουργικό αποτέλεσμα. Κατά μια έννοια αισθητική πλαστική χειρουργική χωρίς το λειτουργικό αποτέλεσμα και επανορθωτική πλαστική χειρουργική χωρίς το αισθητικό αποτέλεσμα δεν νοείται.

 • Πώς είναι μία τυπική βάρδια για εσάς;

Ένα τυπικό πρωινό περιέχει τη συμμετοχή στα τακτικά ιατρεία, όπου εκεί γίνεται η πρωταρχική εξέταση και επανεξέταση ασθενών. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, διάφορες μικροεπεμβάσεις κυρίως ογκολογικού χαρακτήρα, αλλαγές τραύματος, προεγχειρητικός σχεδιασμός ασθενών και άλλα πολλά. Αναλόγως με την ημέρα, περιλαμβάνει συμμετοχή σε σηπτικά χειρουργεία καθώς και 1 με 2 φορές την εβδομάδα σε τακτικά και έκτακτα χειρουργεία. Προς στο τέλος κάθε ημέρας γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη στην κλινική. 

 • Πώς είναι μία τυπική εφημερία για εσάς;

Τυπική εφημερία δεν υπάρχει. Κάθε εφημερία επιφυλάσσει εκπλήξεις οποιαδήποτε ώρα. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών της πλαστικής χειρουργικής εφημερεύει σε καθημερινή βάση, καλύπτοντας τεράστια γεωγραφική ακτίνα. Κυρίως βλέπουμε περιστατικά εγκαύματος, ακρωτηριασμών και εκτεταμένων ή πολύπλοκων θλαστικών τραυμάτων. 

 • Ποια είναι η αγαπημένη σας και ποια η λιγότερη επιθυμητή δεξιότητα ως ειδικευόμενος πλαστικός χειρουργός;

Αν μπορεί να αναχθεί η γραφειοκρατική εργασία στον φάσμα των δεξιοτήτων τότε αυτή είναι η λιγότερο επιθυμητή! Αγαπημένη μου δεξιότητα είναι να χειρουργώ.

 

Συνεχίζοντας, θα μου επιτρέψετε να χαρακτηρίσω την ειδικότητά σας ως «αμφιλεγόμενη». Ειδικότερα, είναι μία άκρως ανταγωνιστική ειδικότητα, πολυπόθητη από πολλούς μελλοντικούς ιατρούς, η οποία παράλληλα εγείρει ηθικούς και νομικούς προβληματισμούς.

 • Κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι σύγχρονες απαιτήσεις προκειμένου ένας πλαστικός χειρουργός να είναι ανταγωνιστικός και ενημερωμένος; Για παράδειγμα, αρκεί η συνεχόμενη επικαιροποίηση των γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα καριέρας έτσι και ο πλαστικός χειρουργός πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται. Προκειμένου κάποιος ιατρός να γίνει ή να παραμείνει ανταγωνιστικός θα πρέπει να παρακολουθεί την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και να ενημερώνεται για τα ιατρικά δρώμενα μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, περιοδικών κτλ. Ειδικά ένας πλαστικός θα μπορούσε να κάνει κάποιο fellowship, δηλαδή κάποια ειδική μετεκπαίδευση, και να πιστοποιηθεί από οργανισμούς όπως είναι η EBOPRAS, ABPS κτλ. Επίσης, η καινοτομία πάντα θα αποτελεί ελκυστικό πόλο για την αγορά. Ένα ακόμα στοιχείο που θεωρώ σημαντικό είναι το προσωπικό με το οποίο συνεργάζεσαι καθώς και η διαφήμιση. 

 • Η υγειονομική κατεύθυνση των εθνικών συστημάτων υγείας των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι ο ολισμός. Πώς αυτός εφαρμόζεται στην πλαστική χειρουργική;

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το τι λαμβάνει χώρα στα αλλά νοσοκομείο της Ελλάδος, αλλά ο Άγιος Ανδρέας έχει κάνει γενναία βήματα προς την ολιστική ιατρική με την έννοια της αντιμετώπισης του ασθενούς συνολικά και όχι της πάθησης καθαυτής. Φαντάζομαι πως εννοείτε την αισθητική πλαστική χειρουργική. Ολισμός και αισθητική πλαστική είναι στην πράξη αντικρουόμενες.

 • Ειδικότερα για τα άτομα που έχουν επιλέξει την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, οι πλαστικοί χειρουργοί πώς αντιμετωπίζουν τα trans άτομα; Πιστεύουν στη διαφορά μεταξύ κοινωνικού και βιολογικού φύλου και λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας;

Τα trans άτομα αντιμετωπίζονται με τη δέουσα διακριτικότητα, χωρίς να γίνεται κάποιος διαχωρισμός από τα αλλά άτομα. Ένας επιστήμονας και πόσο μάλλον ένας χειρουργός, αν δεν πιστεύει στην βιολογική διαφορά των 2 φύλων θα ήταν σοφό, για όλους, να αλλάξει επάγγελμα. Τα κοινωνικά φύλα θα πρέπει να είναι αποδεχτά και σεβαστά από όλους τους ανθρώπους ασχέτως επαγγέλματος. Σχετική ακαδημαϊκή εκπαίδευση δεν λαμβάνουμε. Ενημερωνόμαστε όπως ο λοιπός κόσμος.

 • Ποια είναι η διαδικασία της φυλομετάβασης; Το άτομο χρειάζεται να συμβουλευτεί και άλλες ιατρικές ειδικότητες; Ποια κριτήρια δίνουν «το πράσινο φως» στην πραγματοποίηση της επέμβασης;

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν τον πρωταρχικό και πιο καθοριστικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία του transition. Ο ψυχίατρος είναι αυτός που θα επιβεβαιώσει τα κριτήρια ετοιμότητας και καταλληλότητας μετά από χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Μετά την ψυχιατρική πιστοποίηση ο ασθενής θα πρέπει να διευθετήσει ληξιαρχικά και νομικά ζητήματα. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει ορμονική θεραπεία του ασθενούς, η οποία προϋποθέτει τουλάχιστον 3 μήνες υποχρεωτικής συμβουλευτικής ή 3 μήνες διαβίωσης στο επιθυμητό κοινωνικό φύλο. Για να προβεί στο τελικό στάδιο που είναι οι χειρουργική επέμβαση θα πρέπει ο ασθενής να είναι ενήλικος, να έχει συμπληρώσει 1 χρόνο διαβίωσης στο επιθυμητό φύλο, να λαμβάνει τακτική παρακολούθηση-συμβουλευτική και σαφώς να έχει ενημερωθεί για τις πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου καθώς και για την μη αναστροφή του αποτελέσματος. 

 • Είναι σωστό να πούμε πως η ειδικότητά σας «τρέφεται από την ανθρώπινη ματαιοδοξία» για την επίτευξη της τέλειας εικόνας;

Ετυμολογικά η λέξη ματαιοδοξία σημαίνει ασχολία, αναζήτηση και επίδειξη πραγμάτων ασήμαντων και μάταιων μεταξύ άλλων. Θα μπορούσα και να προσβληθώ δηλαδή, αλλά πιστεύω βαθιά πως το επάγγελμα που διάλεξα να ακολουθήσω είναι σπουδαίο! Ένα κομμάτι μόνο τις πλαστικής χειρουργικής ενισχύεται από την ανασφάλεια της ανθρώπινης φύσης. Το λοιπό κομμάτι βασίζεται στην προσφορά και στην αυτοβελτίωση. Για παράδειγμα η αποκατάσταση μαστού σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανθρώπινη ματαιοδοξία. Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία, αλλά ποιότητα ζωής. Η ομορφιά, η αρμονία είναι θεμιτή, επιθυμητή, απόλυτα αποδεκτή και ένα επιπλέον όπλο για την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη του καθενός μας. Η ανάγκη για αυτοβελτίωση συνιστά βασικό κομμάτι της φύσης της ανθρωπότητας και μία θεμέλια προϋπόθεση για την εξέλιξή της. 

Ο ορισμός του τέλειου, κατ’ εμέ, δεν υφίσταται στη φύση, επομένως η κάθε προσπάθεια μη υγιούς τελειοθηρίας είναι ανέφικτη. Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει περισσότερο άτομα με τέτοιες πεποιθήσεις, παρά η πλαστική χειρουργική αντιμετώπιση.

 

 • Σε ποιο σημείο η αρετή της καλαισθησίας, δίνει τη θέση της στην υπερβολή;

Δυστυχώς η καλαισθησία παρερμηνεύεται από πολλούς, σε συνδυασμό με τις εξαρτημένες από την μόδα και το lifestyle, απαιτήσεις κάποιας μερίδας ασθενών καθώς και το οικονομικό όφελος που προκύπτει έχει οδηγήσει στην εμφάνιση φαινομένων πέραν του μέτρου. Η αισθητική μου έγκειται στο φυσικό και κάθε μορφή υπερβολής την βρίσκω αποκρουστική.

 • Ποιος είναι ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού; Θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν συναφείς επαγγελματίες υγείας όπως οι νοσηλευτές;

Ο πλαστικός χειρουργός διαδραματίζει μείζονα ρόλο στον τομέα αυτό και είναι κύριος υπεύθυνος στην οριοθέτηση των προσδοκιών του εκάστοτε ασθενούς. Ασχέτως της αισθητικής που πρεσβεύει, οφείλει να σέβεται τα φυσικά χαρακτηριστικά της ατομικότητας και μοναδικότητας του ασθενούς παράλληλα με τις επιθυμίες του και να ενεργεί με γνώμονα κάποιες βασικές αρχές όπως η συμμετρία, η αρμονία και το μέτρο. Τo ωφελείν ή μη βλάπτειν τo θεωρώ αυτονόητο. Πάντα οι συναφείς επαγγελματίες υγείας, εφ’ όσον είναι επαρκώς καταρτισμένοι, θα αποτελούν πολύτιμη βοήθεια. 

 

Μεταξύ των εργασιακών απαιτήσεων ενός πλαστικού χειρουργού, είναι η διαφήμιση και προώθηση της δουλειάς του.

 • Ποιος είναι ο ρόλος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τη βιωσιμότητα ενός πλαστικού χειρουργού;

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας υπάρχει νομικό πλαίσιο περί απαγόρευσης διαφήμισης ιατρών. Το ιατρικό επιχειρείν, στη χώρα μας, δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, ωστόσο χάρη σε κάποια νομικά παράθυρα ανθίζει! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους προβολής ενός πλαστικού χειρουργού. Ουσιαστικά προβάλεις την δουλειά σου στο κυρίως ενδιαφερόμενο αγοραστικό κοινό. Αν τo έργο σου αρέσει, θα βρεις απήχηση. 

 • Ποια είναι η ευθύνη του πλαστικού χειρουργού μέσα από τη χρήση τους και ποιες οι απαιτήσεις για την προσωπική του εικόνα που κοινοποιεί σε αυτά;

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για κάθε άτομο έχει πολλαπλούς και ξεχωριστούς σκοπούς. Είναι ένα θέμα πολυδιάστατο το οποίο απαιτεί μεγάλη συζήτηση. Σαν σχόλιο, ο καθένας κοινοποιεί στιγμές της ζωής του και κυρίως τις ευχάριστες. Αυτές οι στιγμές καταλαμβάνουν κάποια χρονικά σημεία της ζωής μας. Η ζωή μας, όμως, δεν είναι μόνο επιτυχίες, γέλια, πάρτι, κότερα και ελικόπτερα.

 • Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί δημιουργούν τις δικές τους κλινικές; Αφορά σε μία έλλειψη του εθνικού συστήματος υγείας ή στην επιθυμία απόκτησης περισσότερων χρημάτων;

Αφορά και στα δύο και όχι μόνο. Οι λόγοι είναι ίδιοι με εκείνους που κάποιος επιλέγει το ιδιωτικό επάγγελμα.

Ολοκληρώνοντας την εξαιρετική μας συζήτηση,  θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε μερικές δικές μας απορίες που αφορούν την καθημερινότητα ενός ειδικευόμενου.

 • Είναι εφικτή η ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την προσωπική ζωή;

Προς το παρόν θα έλεγα είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Σίγουρα θα βοηθούσε μια αύξηση των ωρών που έχει η ημέρα αλλά με σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται. 

 • Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Συνήθως με γυμναστική, μπάσκετ, εξόδους με φίλους και ταινίες/σειρές στο σπίτι, χωρίς να λογίζω τον χρόνο που αφιερώνω στο διάβασμα σαν ελεύθερο χρόνο. Σκοπεύω να ξαναρχίσω και τα ταξίδια πάλι.

 • Ο κλινικός χώρος συνοδεύεται από έντονη ψυχολογική πίεση και αρνητικά συναισθήματα (π.χ. θυμός). Τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην ψυχολογία ενός ειδικευόμενου;

Όπως προείπα στην αρχή η κλινική ζωή ενός ιατρού είναι μια παλέτα συναισθημάτων. Παντού θα υπάρχουν ups ‘n’ downs. Το θέμα είναι να προχωράς μπροστά και να αφήνεις το παρελθόν στο παρελθόν. Ευτυχώς, στην κλινική της πλαστικής χειρουργικής του Άγιου Ανδρέα, χάριν στην διευθύντρια και τους επιμελητές μας, το εργασιακό κλίμα είναι πολύ φιλικό και συλλογικό. Αισθάνομαι τυχερός που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που θαυμάζω για πολλούς λόγους και πόσο μάλλον να μαθαίνω από αυτούς. Επομένως, όποιο και να είναι το ψυχολογικό αντίκτυπο της ημέρας, στο κάθε τέλος της, κερδίζεις σημαντικά εφόδια. 

 • Ποιες είναι οι δικές σας στρατηγικές αντιμετώπισης;

Ψυχραιμία και αφοσίωση. 

 • Τι συμβουλή θα δίνατε στους μελλοντικούς ειδικευόμενους, νυν προπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής;

Να διαβάζουν, να γίνουν άξιοι των γνώσεων που απέκτησαν και να επιλέξουν την ειδικότητά τους με πολύ προσοχή. Να μην “μεγαλοπιαστούν” και να είναι πάντα ανθρώπινοι.

 • Ποιο γνωμικό-φράση σας κινητοποιεί καθημερινά;

keep going! 

 • Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Θα δείτε! Stay tuned 

 

Κάπου εδώ, η συνέντευξή μας έφτασε στο τέλος της. Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο!

Ευχαριστώ και εγώ και ανταποδίδω τις ευχές! 

Ένα σύντομο βιογραφικό-λίγες πληροφορίες:
Γυμνάσιο: Βαρθολομιό Ηλείας (Άριστα)
Λύκειο: Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης (Άριστα) –
Υποτροφία
Πανεπιστήμιο: Ιατρική Πανεπιστημίου Πατρών (Λείαν Καλώς)
Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.