Συνέντευξη με τον φυσικοθεραπευτή Θανάση Χαλιμούδρα

23-11-2021

Σταματία Κύρλα

Μία βασική ερώτηση με την οποία θα θέλαμε να ξεκινήσουμε είναι σχετικά με τον ορισμό της φυσικοθεραπείας. Τι είναι λοιπόν η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται τόσο με την αποκατάσταση όσο και με την πρόληψη μυοσκελετικών, νευρολογικών, αναπνευστικών αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, προάγει, υποστηρίζει και αποκαθιστά όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία. Μέσω της φυσικοθεραπείας γίνεται μία ολιστική προσέγγιση στην παθολογία του ασθενή, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αιτία του προβλήματος μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας ποικίλουν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Πιο συγκεκριμένα, στο στάδιο της προληπτικής φυσικοθεραπείας επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση και η βελτίωση της ελαστικότητας των μυών, η καλύτερη ιδιοδεκτικότητα καθώς και η σωστή εργονομία του ατόμου, στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής του. Επιπλέον, στο στάδιο διαχείρισης ενός προβλήματος επιτυγχάνετε άμεση μείωση του πόνου και καλύτερη λειτουργικότητα του ασθενή. Ταυτόχρονα, σε χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και λοιπά αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Τέλος, στο στάδιο της αποκατάστασης ενός τραυματισμού, με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση και το εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης μπορούμε να συμβάλλουμε σε μεγάλο βαθμό στην θεραπεία του ασθενούς.

Σε ποιους απευθύνεται; Υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων για τις οποίες αντενδείκνυται;

Η φυσικοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Παρόλα αυτά όμως σε κάθε ασθενή εφαρμόζουμε συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο αποκατάστασης, αφού προηγηθεί μία λεπτομερή φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και γίνει λήψη πλήρους ιστορικού. Σκοπός αυτού είναι να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα μέσα και τις σωστές τεχνικές αποφεύγοντας πιθανές αντενδείξεις.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει από πολλούς είναι εάν το αποτέλεσμα της φυσικοθεραπείας είναι μόνιμο. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;

 Κατά κόρον το αποτέλεσμα της φυσικοθεραπείας σε κοινούς τραυματισμούς και παθήσεις είναι μόνιμο. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι χρήζουν συστηματική παρακολούθηση με ένα συντηρητικό πλάνο θεραπείας (π.χ: σε χρόνιες οσφυαλγίες μη ειδικής αιτιολογίας).

 

Μία πιο ειδική ερώτηση αφορά τις μυοσκελετικές παθήσεις. Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε τι εννοούμε με τον όρο μυοσκελετικές παθήσεις;

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι τραυματισμοί οι οποίοι επηρεάζουν τους μύες, τους τένοντες, τα νεύρα, τις αρθρώσεις, τους χόνδρους και τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότεροι από αυτούς οφείλονται στην υπέρχρηση, σε έναν οξύ τραυματισμό ή στην κακή εργονομία, όπου παρατηρείται μηχανική παραμόρφωση των φυσιολογικών μαλακών ιστών. Η αιτία αυτού είναι η παρατεταμένη φόρτιση της τελικής τροχιάς των περιαρθρικών δομών. 

Ποιες είναι οι πιο συχνές μυοσκελετικές παθήσεις που έρχεστε αντιμέτωπος στην καθημερινότητά σας;

Η πλειοψηφία των ασθενών με μυοσκελετικές παθήσεις αναφέρουν κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου στη μέση ή στον αυχένα με έντονη συμπτωματολογία. Ταυτόχρονα, ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι οι κακώσεις των μηνίσκων, η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ή  η χονδροπάθεια στα γόνατα.  Επιπλέον,  συναντάμε συχνά ασθενείς με προβλήματα στην άρθρωση του ώμου (π.χ: ρήξεις υπερακανθίου, παγωμένο ώμο, κτλ). Τέλος, οι θλάσεις, αλλά και τα διαστρέμματα στην ποδοκνημική άρθρωση βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μυοσκελετικών παθήσεων και ειδικά σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό. 

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρει από κήλες. Μπορεί η φυσικοθεραπεία να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους ή χρήζουν χειρουργική αντιμετώπιση;

 Βεβαίως και η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του πόνου που προέρχεται από τις κήλες και να βελτιώσει την συμπτωματολογία  Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος McKenzie, το Manual therapy και ο σύγχρονος εξοπλισμός μας φαίνεται να έχουν δραστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία και επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδείκνυται χειρουργική αντιμετώπιση.       

    

Σε αυτό το σημείο, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι το φυσικοθεραπευτήριο σας, Physio BMS, πρωταγωνιστεί ανάμεσα σε πολλά φυσικοθεραπευτήρια στην Αθήνα. Τι είναι αυτό που κάνει εσάς και την ομάδα σας να ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους;

Το φυσικοθεραπευτήριο μας είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως είναι το TECAR BTL-6000 TR-Therapy Elite, το BTL-6000 Super Inductive System Elite, το  BTL-6000 SWT Easy , το BTL-6000 High Intensity Laser και πολλά ακόμα. Η ομάδα μας αποτελείται από άτομα που έχουν αποκτήσει ισχυρούς τίτλους εξειδίκευσης πάνω στη φυσικοθεραπεία όπως είναι το Orthopedic Manual Therapy (OMT), τη μέθοδο McKenzie (MDT), τον Βιοιατρικό βελονισμό, τη μέθοδο Schroth, το Myofascial Release, Το Kinesio Taping, το Kinetic Flossing και το Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM). Κλείνοντας το πιο σημαντικό “όπλο” μας που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η αγάπη μας για το επάγγελμα, η αφοσίωση, καθώς και η άψογη συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας.

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.