Συνέντευξη με τον Κο. Κουκόπουλο Παναγιώτη, υπεύθυνο πληρώματος ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ

24-7-2022

Αναστασία Χελιώτη

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την εκπαιδευτική, και επαγγελματική σας πορεία, σήμερα.

Η επαγγελματική μου επαφή με την προνοσοκομειακή φροντίδα, ξεκίνησε το 1994 στα πλαίσια της συμμετοχής μου ως σπουδαστής σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα, ετήσιας διάρκειας με θέμα την εκπαίδευση πληρωμάτων ασθενοφόρου. Από τότε ξεκίνησα δειλά – δειλά την περαιτέρω ενασχόληση μου με τον χώρο.

Η εκπαιδευτική μου εμπειρία ξεκινά από το 1995 όπου παρακολούθησα για πρώτη φορά ένα πιστοποιημένο από το European Resuscitation Council – ERC εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Κάρδιο Πνευμονική Αναζωογόνηση.

 

Καλή επιτυχία, στην εκπόνηση της διδακτορικής σας διατριβής. Με τι ακριβώς, θα ασχοληθείτε σε αυτή; Ταυτόχρονα, θα σας ενδιέφερε η ακαδημαϊκή, επαγγελματική σταδιοδρομία;

Η διδακτορική μου διατριβή έχει ως θέμα την συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, σχετικά με την διδασκαλία ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού αντικειμένου με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά με την υπάρχουσα μορφή δια ζώσης εκπαίδευσης σε σχέση με τον υβριδικό τρόπο διδασκαλίας δλδ την θεωρητική προσέγγιση με ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε συνδυασμό σε με την δια ζώσης εκτέλεση των τεχνικών δεξιοτήτων 

 

Συνεχίζοντας τη συνέντευξή μας, σας παρακαλούμε, πείτε μας λίγες εισαγωγικές πληροφορίες για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Ανάγκης, και τη δράση του.

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας – ΕΚΑΒ αποτελεί τον μοναδικό πάροχο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείτε σε Πανελλήνια εμβέλεια και έχει υπό την αποκλειστική του ευθύνη την μεταφορά του βαρέως πάσχοντα ασθενή με το κατάλληλο μέσο προς τον καταλληλότερο υγειονομικό σχηματισμό.

 

Ποια είναι η διαφορά του (θεσμικά και νομικά) από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό;

Δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο θα έλεγα. Ο Ερυθρός Σταυρός αποτελεί ένα εθελοντικό σώμα που δραστηριοποιείτε στον Ελλαδικό και όχι μόνο χώρο με τελείως διαφορετικό σκοπό από το ΕΚΑΒ.

Εσείς, είστε επικεφαλής, του παραρτήματος μοτοσυκλετιστών ταχείας ανταπόκρισης, στην Αθήνα. Είναι ένας θεσμός που προϋπήρχε, ή τον εμπνευστήκατε εσείς;

Από τον Ιούλιο 2021 πραγματικά έχω αναλάβει ως επικεφαλής,  της ομάδας μοτοσικλετών ταχείας επέμβασης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθηνών. Ο ομάδα μας είναι ένας θεσμό που προϋπήρχε, ξεκίνησε το 1995, διακόπηκε η λειτουργεία του το 2005, ενώ ξανά ξεκίνησε η λειτουργία του το 2010, με διαφορετική όμως μορφή όσο αναφορά το επιχειρησιακό πλάνο.  

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μίας μοτοσυκλέτας, συγκριτικά με ένα πλήρως επανδρωμένο ασθενοφόρο; (ιατρική κινητή μονάδα)

Σαφώς και υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα σχετικά με τον χρόνο ανταπόκρισης εντός της πόλης των Αθηνών σε ώρες μεγάλης κυκλοφοριακής αιχμής.

 

Ποιος είναι ο εξοπλισμός μίας τέτοιας μοτοσυκλέτας;

Ο εξοπλισμός μιας μοτοσικλέτας ταχείας ανταπόκρισης περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό ενός ασθενοφόρου εκτός τα μέσα μεταφοράς τους ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει AED με δυνατότητα χρήσης ως Monitor καρδιακού ρυθμού, φιάλη Οξυγόνου, υλικά για αντιμετώπιση αεραγωγού, για αντιμετώπιση αιμορραγίας, για τοποθέτηση φλεβικής γραμμής, χορήγησης ορών, καθώς και εξοπλισμός για μέτρηση ζωτικών σημείων. 

 

Τι δεξιότητες χρειάζεται κανείς, για να ενταχθεί στο δυναμικό σας;

Οι βασικές προϋποθέσεις είναι να είναι απόφοιτος της ειδικότητας διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου, με έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, με επικαιροποιημένες γνώσεις πάνω στην καρδιακή ανακοπή και στη  διαχείριση τραυματία, και επιθυμητή οποιαδήποτε περαιτέρω εκπαίδευση.

 

Έχετε κινδυνέψει ο ίδιος, εν ώρα υπηρεσίας; Με ποιους τρόπους, και σε τι ποσοστό, ένας διασώστης – μοτοσυκλετιστής, διατηρεί την ατομική του ασφάλεια;

Στην ομάδα μας δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια του αναβάτη – διασώστη, ξεκινώντας από την επιλογή υψηλής ποιότητας ρούχων και κρανών προστασίας μοτοσικλετών. Επιπρόσθετα επικαιροποιούμε συνεχώς τις δεξιότητες μας με σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλετών.

Με μία φράση, πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας, ως μοτοσυκλετιστής ταχείας ανταπόκρισης;

Μοναδική εμπειρία με τεράστια εναλλαγή συναισθημάτων 

Θα θέλατε να μας παραθέσετε ένα με δύο αξιομνημόνευτα περιστατικά, που έχετε αντιμετωπίσει;

Κάθε περιστατικό που έχω κληθεί να αντιμετωπίσω είναι διαφορετικό, και όλα έχουν κάτι μοναδικό να θυμάμαι … 

 

Υπάρχουν αρκετές μοτοσυκλέτες ταχείας ανταπόκρισης και ο θεσμός σας, λαμβάνει την προσοχή, και υποστήριξη που απαιτούνται, από την πολιτεία;

Η δύναμη της ομάδας μας αριθμεί 24 αναβάτες – διασώστες, Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα μεγάλο διάστημα με μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της ομάδας μας σε όλα τα επίπεδα, στην οποία η διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι δίπλα μας και ευελπιστώ ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν αρχίσει και είναι εμφανή.  

 

Υπάρχουν ελλείψεις, στο τμήμα σας; 

Σαφώς όπως υπάρχουν σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο που έχετε στη φαρέτρα σας. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα είναι αναλφάβητη, όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες. Θέλετε να μας πείτε πόσο σημαντικό είναι κάποιος να γνωρίζει πρώτες βοήθειες, και πως θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε συνανθρώπους μας, ως εν δυνάμει επαγγελματίες υγείας;

Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην μείωση των θανάτων και των αναπηριών. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο περισσότερους συνανθρώπους μας θα υποστηρίξουμε. 

 

Στο σώμα σας, υπάγονται γυναίκες; 

Έχουμε την χαρά να έχουμε μια συνάδελφο στην ομάδα μας.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι, του παραρτήματός σας;

Να βελτιωνόμαστε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα: σε επίπεδο βελτίωσης των δεξιοτήτων μας, σε επίπεδο εξοπλισμού, σε επίπεδο επικοινωνίας, αλλά κυρίως να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σαν ομάδα με κοινούς στόχους και κοινά χαρακτηριστικά 

Ένα σύντομο βιογραφικό-λίγες πληροφορίες για εσάς:

Ονομάζομαι Κουκόπουλος Παναγιώτης, εργάζομαι ως διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ Αθηνών, υπηρετώ στην ομάδα μοτοσυκλετών ταχείας ανταπόκρισης έχοντας παράλληλα τον ρόλο του υπευθύνου.

Οι κλινική μου εμπειρία ξεκινά από το 1995 έχοντας υπηρετήσει σε ασθενοφόρα οχήματα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Ιατρείο Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, στο τμήμα Αεροδιακομιδών και τα τελευταία χρόνια στην Ομάδα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης. Παράλληλα αποτελώ μέλος του ειδικού τμήματος Ιατρικής των Καταστροφών του ΕΚΑΒ με συμμέτοχή σε αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι σπουδές μου περιλαμβάνουν : ΙΕΚ Διασωστών – Πληρωμάτων Ασθενοφόρου, ΙΕΚ Νοσηλευτικής Τραυματολογίας, ΕΑΠ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών στην Διεθνή Ιατρική – Ιατρική των Καταστροφών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διδακτορικός φοιτητής του πανεπιστήμιου Πατρών, τμήμα νοσηλευτικής. Πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ως εκπαιδευόμενος, εκπαιδευτής, υπεύθυνος εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Πληθώρα ομιλιών σε Συνέδρια, ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είμαι παντρεμένος και έχω 2 γιούς 23 & 13 χρονών αντίστοιχα.  

Κοινοποιήστε 

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΘΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΟΔΟΣ)”

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΘΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΟΔΟΣ)”

Πρόκειται για πρόγραμμα ασύγχρονης εκπαίδευσης 450 ωρών, το οποίο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Συνημμένα μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του προγράμματος.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.