Κύστη Κόκκυγα: Εύκολη, Γρήγορη και Αναίμακτη Θεραπεία με Laser!

13-2-2024

Δρ Κωνσταντίνος Αποστόλου

Τι είναι η κύστη κόκκυγα?

Η κύστη κόκκυγα πρόκειται ουσιαστικά για μία κύστη, η οποία δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στο κατώτερο – τελευταίο μέρος της σπονδυλικής στήλης, στο υψηλότερο μέρος της σχισμής ανάμεσα στους γλουτούς.

Θεωρείται μία από τις πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρεί αρκετά συχνά τον πληθυσμό και φαίνεται να εμφανίζεται στην πλειοψηφία της περισσότερο σε νεαρούς άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Ωστόσο, η εμφάνιση της στις γυναίκες δεν είναι καθόλου σπάνια και δεν θα πρέπει να θεωρείται μικρής σημασίας, ιδιαίτερα εάν στις γυναίκες που παρουσιάζεται η πάθηση, υπάρχει έντονη τριχοφυΐα.

 

Τι προκαλεί όμως την Κύστη Κόκκυγα;

Ο πιο συχνός τρόπος πρόκλησης της κύστης κόκκυγα γίνεται από τη διείσδυση τόσο των τριχών όσο και των μικροβίων του δέρματος της περιοχής εντός του δέρματος, συνέπεια της συνεχούς τριβής των γλουτών. Η τριβή των γλουτών με τη σειρά της θα προκαλέσει την εμφάνιση φλεγμονής στην περιοχή (θα μπορούσε ωστόσο, να αποφευχθεί με αποτρίχωση της περιοχής).

Πολλαπλές είναι οι πιθανές αιτίες για τη δημιουργία της κύστης κόκκυγα, με τις σημαντικότερες να είναι:

  • Το ανδρικό φύλο
  • Η έντονη τριχοφυΐα
  • Η παχυσαρκία
  • Η έντονη εφίδρωση
  • Η καθιστική ζωή

Ποια τα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχω από Κύστη Κόκκυγα;

Οι ασθενείς που πάσχουν από κύστη κόκκυγα εμφανίζουν ένα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό πόνο στο κατώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης, στην περιοχή του κόκκυγα. Ο πόνος αυτός αυξάνεται και γίνεται εντονότερος ενόσω βρίσκονται σε καθιστή θέση, και βελτιώνεται ελάχιστα κατά την όρθια θέση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς, την πρώτη φορά θα εκδηλώσουν την κύστη κόκκυγα ως ένα απόστημα, δηλαδή συλλογή πύου εντός της κύστης. Στις περιπτώσεις αυτές, ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος και συνοδεύεται από:

  • Θερμότητα και ερυθρότητα στο πάσχον σημείο
  • Οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής
  • Σε κάποιες περιπτώσεις από πυρετό.

Σπανιότερα, η κύστη κόκκυγος μπορεί να παρουσιαστεί με την μορφή του χρόνιου πόνου στο πάσχον σημείο και την τριγύρω περιοχή, ο οποίος συνοδεύεται από την εκροή ενός δύσοσμου υγρού. Στις περιπτώσεις αυτές, η φλεγμονή της πάσχουσας περιοχής έχει δημιουργήσει συρίγγια της κύστης κόκκυγος, μέσω των οποίων μέρος της οξείας φλεγμονής και του πύου εκτονώνονται.

 

Τι είναι τα Συρίγγια της Κύστης Κόκκυγα;

Τα συρίγγια της κύστης του κόκκυγα πρόκεινται ουσιαστικά για προεκτάσεις της κύστης σε σημεία εκτός της κύστης κόκκυγα. Εντοπίζονται κάτω από το δέρμα και καταλήγουν στο δέρμα σε διαφορετική κάθε φορά θέση και απόσταση από την κύστη κόκκυγα.

Τα συρίγγια αναπτύσσονται συνήθως αθόρυβα, σε ασθενείς που πάσχουν για αρκετό χρονικό διάστημα από κύστη του κόκκυγα, χωρίς να προκαλούν κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα.

Την ύπαρξη συριγγίων την αντιλαμβανόμαστε, όπως προαναφέρθηκε, από την ξαφνική εκροή υγρού από κάποια μικροσκοπική οπή του δέρματος που εντοπίζεται τριγύρω της κύστης κόκκυγος.

 

Ποια είναι η Θεραπεία για το Απόστημα της Κύστης Κόκκυγα;

Η θεραπεία για το απόστημα της κύστης κόκκυγα συνίσταται στη χειρουργική διάνοιξη και συνακόλουθα στη παροχέτευση του αποστήματος υπό τοπική αναισθησία και τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής από του στόματος.

Στην οξεία φάση, της ύπαρξης αποστήματος, απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση του, με στόχο την άμεση ανακούφιση των ασθενών και την αποτροπή δημιουργίας συριγγίων, με την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος να  προσδιορίζεται σε μερικές εβδομάδες αργότερα.

 

Οριστική Θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος με Laser

 Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με Laser αποτελεί την πιο σύγχρονη, ασφαλή, αναίμακτη, ανώδυνη και οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία τόσο για την κύστη κόκκυγα όσο και για τα συρίγγιά της.

Η ίνα του Laser διοχετεύει την απαραίτητη ενέργεια για τον καυτηριασμό της κύστης και των ενδεχόμενων συριγγίων της, διαμέσου μίας μικροσκοπικής οπής στο δέρμα, η οποία δεν ξεπερνά τα 2 χιλιοστά.

Η χειρουργική επέμβαση λαμβάνει χώρα με τοπική αναισθησία και μέθη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να εξέρχεται της κλινικής μόλις δύο ώρες μετά το χειρουργείο.

Σαφώς τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του Laser δεν αρκούνται μόνο  στην ταχύτατη ανάρρωση των ασθενών, αλλά συμπεριλαμβάνουν και:

  • Την απουσία μετεγχειρητικού πόνου
  • Την αποφυγή των δύσκολων αλλαγών του μετεγχειρητικού τραύματος που διαφορετικά θα συνόδευαν το παραδοσιακό χειρουργείο.

Σαφέστατα, λοιπόν, η θεραπεία με Laser αποτελεί την πιο σύγχρονη και οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των ενδεχόμενων συριγγίων της, με μηδενικό ποσοστό υποτροπής (επανεμφάνισης) της νόσου, με την προϋπόθεση, ωστόσο, πως ο γενικός χειρουργός που την πραγματοποιεί να διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία στη χρήση Laser. 

Κοινοποιήστε 

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση χαρακτηρίζεται η γενετική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το νευρικό σύστημα και το δέρμα, λόγω μεταλλάξεων σε γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που ελέγχουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.