Έρπητας Ζωστήρας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

20-10-2023

Σπυριδούλα Ντρε

Ο έρπης Ζωστήρας προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλείται και η Ανεμοβλογιά.

Ο ιός της Ανεμουλογιάς – Ζωστήρα(VZV) εμφανίζεται με δύο μορφές: όταν ένα άτομο μολυνθεί για πρώτη φορά από τον ιό (πρωτολοίμωξη) αναπτύσσει Ανεμοβλογιά – κυρίως παιδιά- και έπειτα από το πέρας της νόσου ο ιός συνεχίζει να παραμένει στο σώμα, αλλά σε λανθάνουσα κατάσταση (αδρανοποιημένος) για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς. Η δεύτερη μορφή της νόσου (δευτεροπαθής λοίμωξη) εκδηλώνεται με τον Έρπη Ζωστήρα έπειτα από επανενεργοποίηση/αναζωπύρωση του ιού που βρίσκοταν ως τώρα σε λανθάνουσα κατάσταση.

Ο ιός VZV (Varicella Zoster Virus) ανήκει στους ανθρώπινους άλφα- ερπητοϊούς, είναι DNA ιός και μεταδίδεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού. Έπειτα από τοπικό πολλαπλασιασμό του ιού στο αναπνευστικό, διασπείρεται με ιαιμία σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι οδηγεί σε σχηματισμό δερματικών βλαβών. Ο VZV εμφανίζει υψηλή συγγένεια για το δέρμα, τους βλεννογόνους και το νευρικό ιστό. 

Η Ανεμοβλογιά προσβάλει κυριώς τα παιδιά. Χαρακτηρίζεται από γενικευμένο κηλίδοβλατιδώδες, φυσαλιδώδες εξάνθημα το οποίο συνοδεύεται από πυρετό, αδιαθεσία και κνησμό. Έπειτα από διάστημα 3-7 ημερών οι φυσαλίδες του εξανθήματος ξηραίνονται και μετατρέπονται σε κρούστες. Η ανεμοβλογιά είναι μεταδοτική 1-2 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι οι φυσαλίδες να μετατραπούν σε κρούστα. Μετά την Ανεμοβλογιά ο ιός δεν εγκαταλείπει το σώμα αλλά παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα στην οπίσθια ρίζα νωτιαία και στα κρανιακά γάγγλια. 

Ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά πιο συχνά σε ενήλικες άνω των 60 ετών, όταν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο και να προκαλέσει έρπητα Ζωστήρα. Η λοίμωξη χαρακτηρίζεται από επώδυνο εξάνθημα με  φυσαλίδες συνήθως στην μία πλευρά του σώματος. Κύρια προσβάλλεται ο θώρακας, οι άνω οσφυϊκές περιοχές (πλάτη) ή το τρίδυμο (οφθαλμικό) νεύρο. Το εξάνθηµα µετατρέπεται σε επώδυνες, γεµάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηµατίζουν κρούστα και επουλώνονται µέσα σε λίγες εβδοµάδες.

Επιπλοκές Έρπητα Ζωστήρα:

Οι συνήθεις επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα είναι η μετερπητική νευραλγία (30-50% των ασθενών), λόγω καταστροφής του προσβεβλημένου νεύρου και μπορεί να παραμείνει για μήνες ή και χρόνια. Σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε βαριά νόσο. Σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να παρατηρηθεί διασπορά του ιού στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και στο ήπαρ.

 Ο Οφθαλμικός έρπητας ζωστήρας προκαλείται από εμπλοκή του οφθαλμικού νεύρου ως κλάδου του τριδύμου. Παρατηρούνται βλάβες του κερατοειδούς, στρωματική κερατίτιδα και πρόσθια ραγοειδίτιδα. Ως αποτέλεσμα μπορεί να προκληθεί επιδείνωση της όρασης ή ακόμη και τύφλωση.

 ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ.

Ο έρπης ζωστήρας µπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής στην προσβεβληµένη πλευρά του σώµατος, λοίµωξη του δέρµατος από δευτεροπαθή βακτηριακή επιμόλυνση των φυσαλίδων, µόνιµες ουλές ή ακόµα πιο σπάνια, περιφερική κινητική νευροπάθεια.

Η διάγνωση του Έρπητα Ζωστήρα γίνεται με κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο.

 

Πρόληψη και θεραπεία VZV: 

Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια, το εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL) και το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο (RΖV).

Το εμβόλιο δρα βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα –το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος- να αντιμετωπίσει τον ιό. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να κρατήσει τον ιό αδρανή, βοηθώντας έτσι στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα (Το εμβόλιο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει ενεργή νόσο από έρπητα ζωστήρα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που σχετίζεται με εγκατεστημένο έρπητα ζωστήρα).

 Η συνιστώμενη θεραπεία είναι η χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων του τύπου της Ακυκλοβίρης (αναστολείς σύνθεσης DNA του ιού). Επίσης σημαντική είναι η αντιμετώπιση του πόνου.Είναι σημαντικό η θεραπεία να ξεκινήσεις το πολύ έως 72 ώρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Η ανοσοσφαιρίνη ανεμευλογιάς ζωστήρα (VariZIG) ενδείκνυται για χορήγηση σε άτομα υψηλού κινδύνου εντός 10 ημερών (ιδανικά εντός 4 ημερών) από την έκθεση στην ανεμοβλογιά (VZV). 

Βιβλιογραφία

 

https://erpiszostir.gr/sybtomata-ke-epiplokes/

https://emedicine.medscape.com/article/231927-overview?&icd=login_success_email_match_fpf

Ιατρική Μικροβιολογία MURRAY, ROSENTHAL, PFALLER

Ιατρική Μικροβιολογία  GREENWOOD, SLACK PEUTHERER, BARER

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.