Νεκρωτική εντεροκολίτιδα: το πιο σοβαρό επίκτητο πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος των νεογνών

29-10-2024

Μπάτσαρη Ελένη

Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα (NEC) είναι μια από τις ασθένειες των νεογνών, με υψηλό ποσοστό νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα στα πρόωρα νεογνά. Αποτελεί το πιο σοβαρό επίκτητο πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος στα πρόωρα νεογνά, με μέση έναρξη τις πρώτες 10 ημέρες μετά τη γέννηση. Η θεραπευτική προσέγγιση σε συνδυασμό με την εντατική νεογνική φροντίδα, επιτρέπει σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων νεογνών να επιζήσουν.

 

Τι είναι η νεκρωτική εντεροκολίτιδα;

Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα χαρακτηρίζεται από νέκρωση, εξέλκωση και απόπτωση του εντερικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα την περιχαράκωση του νεκρωμένου ιστού και τη διάτρηση.Αρχικά, προσβάλλονται ο τελικός ειλεός και το δεξιό κόλο και ακολουθούν με μειωμένη συχνότητα προσβολής το εγκάρσιο κόλο, το κατιόν κόλο, η σκωληκοειδής απόφυση,η νήστιδα, ο στόμαχος, το δωδεκαδάκτυλο και ο οισοφάγος.

 

Κλινική εικόνα 

Τα κλινικά ευρήματα περιλαμβάνουν : αυξανόμενο γαστρικό υπόλειμμα, χολώδεις εμέτους, κοιλιακή διάταση, αιματηρές κενώσεις, λήθαργο, πτωχή σπαργή δέρματος. 

Η βαρύτητα της νόσου ταξινομείται σύμφωνα με τα κριτήρια Bell:

 

Στάδιο Ι Ύποπτη ΝΕΚ

Συστηματικά: άπνοιες, βραδυκαρδία, αστάθεια θερμοκρασίας

Τοπικά: διάταση κοιλίας, γαστρικά υπόλοιπα, αιμορραγικές κενώσεις

Ακτινολογικά ευρήματα μη ειδικά ή φυσιολογικά

 

Στάδιο ΙΙ Βέβαιη ΝΕΚ

Ήπιας ή μέτριας βαρύτητας συστηματικές εκδηλώσεις

Επιπρόσθετα τοπικά σημεία (έλλειψη εντερικών ήχων, ευαισθησία κοιλιάς)

Ακτινολογικά: πνευμάτωση εντέρου ή αέρας στην πυλαία

Εργαστηριακά: μεταβολική οξέωση, θρομβοπενία

 

Στάδιο ΙΙΙ Προχωρημένη νόσος

Σοβαρή γενικευμένη σήψη με καταπληξία Εκσημασμένη διάταση κοιλιάς, περιτονίτιδα

Ακτινολογικά: πνευμοπεριτόναιο

Εργαστηριακά: μεταβολική και αναπνευστική οξέωση, διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη 

 

Διάγνωση 

Οι ακτινογραφίες κοιλίας σε ύπτια ή πλάγια λήψη αναδεικνύουν παρουσία διάτασης στο λεπτό έντερο, ακολουθούμενη από εντερική πνευμάτωση. Επίσης μπορεί να αναγνωριστεί αέρας εντός του συστήματος της πυλαίας φλέβας. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα και στα χαρακτηριστικά ακτινολογικά ευρήματα, όπως παρουσιάζονται παρακάτω.

 

Εικόνα 1

Ακτινογραφία κοιλίας σε νεογνό με νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Διακρίνεται η πνευμάτωση του εντέρου.

Εικόνα 2

Ακτινογραφία κοιλίας πρόωρου νεογνού με ΝΕΚ. Διακρίνεται ελεύθερος αέρας στην περιτοναϊκή κοιλότητα, διάταση εντέρου και αέρας μέσα στο εντερικό τοίχωμα.

 

Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα & μητρικό γάλα 

Προστατευτική δράση φαίνεται να έχει η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου (δισχιδής βάκιλος, γαλακτοβάκιλλος ). Η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου στο νεογνό ευνοείται από τη σίτιση με μητρικό γάλα. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της ΝΕΚ είναι η σίτιση του νεογνού αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

 

Θεραπεία 

Η θεραπεία περιλαμβάνει διακοπή της σίτισης, τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα, συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών και διόρθωση της υποξαιμίας της υποογκαιμίας, της οξέωσης και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών γενικότερα. Ανάλογα με τις περαιτέρω εκδηλώσεις υποστηρίζεται το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα ενώ υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μεταγγίσεις αίματος και αιμοπεταλίων. Η μόνη απόλυτη ένδειξη για χειρουργική επέμβαση αποτελεί η παρουσία πνευμοπεριτόναιου. Σχετικές ενδείξεις αποτελούν: η παρουσία αέρα στην πυλαία φλέβα, η κλινική επιδείνωση, η παρουσία συμφυόμενης εντερικής έλικας σε επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες, ερύθημα κοιλιακού τοιχώματος, κοιλιακή μάζα και η ανάδειξη βακτηρίων στο υγρό της παρακέντησης. Το νεκρωμένο έντερο κατά τη λαπαροτομία τέμνεται και το εγγύς τμήμα αυτού παροχετεύεται με τη δημιουργία στομίας.

 

Ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιμετώπιση της Νεκρωτικής Εντεροκολίτιδας  στα Πρόωρα Νεογνά

Η αναγνώριση της ΝΕΚ σε πρώιμο στάδιο και η άμεση αντιμετώπισή  της έχει καίρια σημασία. Οι νοσηλευτές, με την καθημερινή παροχή φροντίδας στα νεογνά, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν έγκαιρα αλλαγές στην κλινική τους εικόνα και να το αναφέρουν στην ιατρική ομάδα. Για να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τη νόσο έγκαιρα, είναι απαραίτητο να μπορούν να αναγνωρίζουν τα  συμπτώματα  και  τα  σημεία  της  ΝΕΚ. Οι νοσηλευτές οφείλουν επίσης, εκτός της τήρησης των ατομικών κανόνων υγιεινής και πρόληψης των  λοιμώξεων,  να  ενημερώνουν  και  να  εκπαιδεύουν  εκείνους που έρχονται σε επαφή με τα πρόωρα νεογνά (γονείς ή επιστήμονες υγείας λοιπών ειδικοτήτων) σχετικά με τα προληπτικά μέτρα κατά των λοιμώξεων.

Βιβλιογραφία

Βασική Παιδιατρική, Κανακούδη, 4η έκδοση 

Current- Σύγχρονη Χειρουργική 

Διάγνωση και Θεραπεία, 3η έκδοση

https://hjn.gr/index.php/hjn/article/view/255

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38196049/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30020729/

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.