10 καθημερινά λάθη που βλάπτουν την υγεία των ματιών

13-2-2024

Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη

Τα μάτια είναι αναγκαίο εργαλείο για να λειτουργήσουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Είναι το μέσο με το οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Υπάρχουν όμως απλές, καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια και υποβαθμίζουν την ποιότητα της όρασης.

 

Ποιά είναι τα σημαντικότερα λάθη που βλάπτουν τα μάτια μας;

  1. Γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου μπλοκάρουν τις επικίνδυνες ακτινοβολίες (UVA και UVB). Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τα μάτια από την εμφάνιση μορφωμάτων, όπως το πτερύγιο. Επίσης προφυλάσσουν από την εμφάνιση καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μπορούν να προστατέψουν ακόμα και από την ανάπτυξη οφθαλμικού καρκίνου.

 

  1. Κάπνισμα 

Το κάπνισμα είναι μια από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες για τα μάτια. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να επισπεύσει την εμφάνιση καταρράκτη, γλαυκώματος και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα φθείρουν τα αγγεία των ματιών και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Την ίδια στιγμή μειώνεται σημαντικά η παραγωγή δακρύων και προκαλείται ξηροφθαλμία. 

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την οφθαλμική, όσο και για την γενικότερη υγεία μας, να γίνει διακοπή του καπνίσματος.

 

  1. Διατροφή

Τα μάτια χρειάζονται μια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων για να παραμείνουν υγιή. Ειδικότερα είναι απαραίτητες οι βιταμίνες C, A, E, ο ψευδάργυρος και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η μειωμένη πρόσληψή τους είναι μια από τις συνήθεις που βλάπτουν τα μάτια επηρεάζοντας την υγεία του οπτικού νεύρου και μειώνοντας την οπτική οξύτητα.

 

  1. Λανθασμένη χρήση φακών επαφής

Οι φακοί επαφής είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε άτομα με διαθλαστικές ανωμαλίες. Ωστόσο κακές πρακτικές στην υγιεινή και την αντικατάστασή τους μπορεί να βλάψουν σε μεγάλο βαθμό τα μάτια. Ως αποτέλεσμα μπορεί να προκληθούν ξηροφθαλμία, μολύνσεις, και φθορά του κερατοειδούς χιτώνα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή χρήση των φακών επαφής με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

 

  1. Πλημμελής φωτισμός

Ο κακός φωτισμός, ειδικά κατά το διάβασμα, καταπονεί πολύ τα μάτια. Αυτό συμβαίνει από την προσπάθεια να προσαρμοστούν στο σκοτεινό περιβάλλον. Ο πλημμελής φωτισμός μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και να υποβαθμίσει την όραση. Ωστόσο αυτές οι επιπτώσεις φαίνεται να μην είναι μόνιμες και να υποχωρούν με την ξεκούραση και τη χρήση καλύτερου φωτισμού.

 

  1. Τρίψιμο των ματιών

Το τρίψιμο στην περιοχή των οφθαλμών αποτελεί μια πολύ κακή συνήθεια. Τα χέρια είναι βρώμικα και μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στα μάτια. Προκαλούνται μολύνσεις, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να τραυματιστεί ο βλεννογόνος των βλεφάρων. Μελέτες υποδεικνύουν πως το τρίψιμο των ματιών σε παιδιά αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κερατόκωνου, δηλαδή παραμόρφωσης του σχήματος του κερατοειδούς. Συνεπώς πρόκειται για μια πρακτική που θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

  1. Παράλειψη οφθαλμολογικής εξέτασης

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε όλοι να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους 1 φορά το χρόνο. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, καθώς η οπτική τους ικανότητα αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 8. Ωστόσο εξαιτίας της αναβλητικής φύσης των περισσότερων ανθρώπων οι επισκέψεις παραβλέπονται. Αυτό επιτρέπει σε πολλά προβλήματα να εξελιχθούν πολύ μέχρι να γίνουν αντιληπτά.

 

  1. Κολλύρια

Τα κολλύρια κάποιες φορές είναι απαραίτητα για τη υγεία των ματιών μας. Ωστόσο όταν δεν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες οφθαλμιάτρου ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουν τις δραστικές ουσίες που περιέχουν ή τα κριτήρια καθορισμού της θεραπευτικής δόσης. Επίσης τα συντηρητικά που βρίσκονται στα κολλύρια, σε άτομα με ευαισθησία ή σε εκτεταμένη χρήση, ερεθίζουν τα μάτια. Τέλος τα σκευάσματα αυτά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιούνται μετά τη λήξη τους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην λαμβάνονται χωρίς τη σύσταση οφθαλμιάτρου.

 

9.Οθόνες

Οι άνθρωποι περνούν μεγάλο τμήμα της μέρας τους μπροστά από οθόνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαθλαστικών ανωμαλιών. Ειδικά στα παιδιά όταν οι οθόνες είναι μικρές, όπως κινητό, και σε μικρή απόσταση από το πρόσωπό τους. Επίσης, λόγω της προσήλωσης, τα άτομα ξεχνούν να βλεφαρίσουν και το μάτι ξηραίνεται.

Με την σωστή ωστόσο χρήση και τις απαραίτητες προφυλάξεις, διασφαλίζεται η υγεία των ματιών.

 

10.Ύπνος

Ο ύπνος θα πρέπει να διαρκεί 7-8 ώρες καθημερινά. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει πολύ την υγεία των ματιών. Πιο συγκεκριμένα δεν σταματούν να δέχονται ερεθίσματα και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ξεκούρασης και ενυδάτωσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και κακής ποιότητας όραση κατά τη διάρκεια της μέρας. Ειδικά για τα παιδιά είναι απαραίτητη η επαρκής ξεκούραση.

 

Η υγεία των ματιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να την υποστηρίξουμε και έτσι να απολαμβάνουμε καλή όραση όλη μας τη ζωή!

H Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη, MD, FEBO  εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 από όπου αποφοίτησε με Άριστα τιμώμενη με Βραβείο Αριστείας ήθους και επιδόσεων. Απέκτησε με Άριστα τον Ευρωπαϊκό τίτλο Οφθαλμολογίας FEBO.

 

Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική Οφθαλμολογία στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εκπαιδεύτηκε στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής – Laser μυωπίας.

 

Εξειδικεύτηκε με επίσημα Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Free, Manchester Royal Eye, Nottigham University Hospital) στους τομείς Χειρουργικής Καταρράκτη, της Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής βλεφάρων και δακρυικής συσκευής και της Διαθλαστικής Χειρουργικής – Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. 

 

Εργάστηκε ως το βαθμό της Διευθύντριας (Consultant) στο Manchester Royal Eye Hospital και στο Darlington Memorial Ηospital.

 

Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6446521, 698 88 99 100

www.eyelasermed.gr

Κοινοποιήστε 

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση χαρακτηρίζεται η γενετική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το νευρικό σύστημα και το δέρμα, λόγω μεταλλάξεων σε γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που ελέγχουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.