Δακρύρροια: Οχτώ λόγοι που μπορεί να την προκαλέσουν

4-3-2023

Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη

Τι είναι η δακρύρροια;

Η δακρύρροια είναι μια κατάσταση που το δάκρυ λιμνάζει στο κάτω βλέφαρο με αποτέλεσμα αυτό να υπερχειλίζει. Μπορεί να προκληθεί λόγω υπερβολικής παραγωγής δακρύων ή εξαιτίας μειωμένης παροχέτευσής τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, καθώς ο ασθενής έχει θολή όραση και είναι αναγκασμένος να σκουπίζει διαρκώς τα μάτια του.

Η δακρύρροια είναι ένα πρόβλημα που οι περισσότεροι τείνουν να τοαντιμετωπίζουν σαν απλή ενόχληση. Όμως όταν η ένταση και η συχνότητάτης αυξηθούν θα πρέπει οι ασθενείς να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες δακρύρροιας;

Στις πιο συχνές αιτίες που μπορεί να κάνουν τα μάτια να «τρέχουν» περιλαμβάνονται:

1. Ξηροφθαλμία

Μπορεί να ακούγεται κάπως αντιφατικό, όμως είναι πραγματικότητα. Όταν η επιφάνεια των ματιών δεν είναι λεία ή είναι ιδιαίτερα στεγνή, τα νεύρα στέλνουν εντολή στον δακρυϊκό αδένα να εκκρίνει επιπλέον δάκρυα και να ενυδατώσει την επιφάνεια του ματιού.

3. Συγκεκριμένα φάρμακα

Πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τις χημειοθεραπείες, τα διουρητικά, τα αντισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνουν την παραγωγή της υδάτινης στοιβάδας των δακρύων και οδηγούν σε δυσλειτουργία του δακρυϊκού φιλμ.

3. Αυτοάνοσες ασθένειες

Διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Αυτό συμβαίνειλόγω της μειωμένης παραγωγής δακρύων την οποία προκαλούν και κατ΄ επέκταση της αντανακλαστικής δακρύρροιας.

4. Απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου

Όταν ο δακρυϊκός αγωγόςαποχέτευσης των δακρύων έχει στένωση ή απόφραξη, τα δάκρυα δεν μπορούν να παροχετευτούν κανονικά και υπερχειλίζουν.Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα μπορεί να υπάρξουν ακόμη και φλεγμονές με πύον στην γωνία του ματιού.

5. Οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά

Οι περισσότερες σταγόνες για τα μάτια περιέχουν συντηρητικά που μπορεί να ερεθίσουν την οφθαλμική επιφάνεια και να προκαλέσουν δάκρυα. Η χρήση σταγόνων χωρίς συντηρητικά, όπου αυτό είναι εφικτό, θα μειώσει σημαντικά την τοξικότητα και το δάκρυ που αυτή προκαλεί.

6. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες αποτελούν μια άλλη αιτία που κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Συνήθως συνοδεύονται από έντονη αίσθηση κνησμού. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ο ασθενής σε αυτή τη φάση είναι να τρίψει τα μάτια του. Αυτό συμβαίνει επειδή το πιο πιθανό είναι ότι την αλλεργία αυτή την προκάλεσαν αλλεργιογόνα από τα ίδια τους τα χέρια. Τα δάκρυα που εκκρίνονται σε αυτή τη περίπτωση έχουν σκοπό να εξουδετερώσουν το αλλεργιογόνο, να το διαλύσουν και να το απομακρύνουν από την περιοχή των ματιών.

7. Τριχίαση

Η τριχίαση είναιμια πάθηση των βλεφάρων που χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη κατεύθυνση των βλεφαρίδων προς το μάτι. Οι τρίχες τρίβονται πάνω στην οφθαλμική επιφάνεια ερεθίζοντας της. Έτσι πυροδοτείτε το αντανακλαστικό των δακρύων και προκαλείται δακρύρροια.

8. Λειτουργικές Παθήσεις των βλεφάρων

Η φυσιολογική ανατομία του κάτω βλεφάρου επιτρέπει να συγκρατεί το δάκρυ ώστε να παραμένει το μάτι ενυδατωμένο. Υπάρχουν όμως παθήσεις που η ανατομία αυτή αλλοιώνεται. Πρόκειται για το εντρόπιο και το εκτρόπιο. Το εντρόπιο είναι μία παθολογική κατάσταση στην οποία το βλεφαρικό χείλος στρέφεται προς το βολβό. Στο εκτρόπιο τα βλέφαρα στρέφονται προς τα έξω με αποτέλεσμα η εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων να είναι εκτεθειμένη στον αέρα και να υφίσταται συνεχή ερεθισμό.

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της δακρύρροιας, είναι σημαντική η εξέταση των οφθαλμών και της δακρυικής συσκευής από τον οφθαλμίατρό σας προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία και να δοθεί η αντίστοιχη θεραπεία για αυτό το πολύ ενοχλητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις και δυσεπίλυτο πρόβλημα του δακρυσμένου ματιού.

Η χειρουργική βλεφάρων αποτελεί μία από τις υποειδικότητες της Οφθαλμολογίας. Η Βασιλική Ντρισμπιώτη, ΜD, FEBO έχει πιστοποιηθεί με επίσημη εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο (Fellowships in Ophthalmic, Plastic and Reconstructive Surgery) ως Οφθαλμοπλαστικός Χειρουργός βλεφάρων και δακρυϊκής συσκευής.

H Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη, MD, FEBO  εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 από όπου αποφοίτησε με Άριστα τιμώμενη με Βραβείο Αριστείας ήθους και επιδόσεων. Απέκτησε με Άριστα τον Ευρωπαϊκό τίτλο Οφθαλμολογίας FEBO.

Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική Οφθαλμολογία στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εκπαιδεύτηκε στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής – Laser μυωπίας.

Εξειδικεύτηκε με επίσημα Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Free, Manchester Royal Eye, Nottigham University Hospital) στους τομείς Χειρουργικής Καταρράκτη, της Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής βλεφάρων και δακρυικής συσκευής και της Διαθλαστικής Χειρουργικής – Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. 

Εργάστηκε ως το βαθμό της Διευθύντριας (Consultant) στο Manchester Royal Eye Hospital και στο Darlington Memorial Ηospital.

Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6446521, 698 88 99 100

www.eyelasermed.gr

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.