Υπάρχει τρόπος διόρθωσης για όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες;

21-7-2023

Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη

Τι είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες;

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι ατέλειες του οπτικού συστήματος του ματιού. Σε αυτές συγκαταλέγονται η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες έχουν σαν αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται καθαρή εικόνα των αντικειμένων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Το αποτέλεσμα είναι  η όραση να είναι θολή.

Στο παρελθόν τα γυαλιά και οι φακοί επαφής ήταν οι μόνοι τρόποι αντιμετώπισης των διαθλαστικών ανωμαλιών. Σήμερα όμως η Διαθλαστική Χειρουργική μπορεί να απαλλάξει τα άτομα από αυτή την εξάρτηση. Αυτό είναι δυνατό κυρίως με την χρήση  χειρουργικών μεθόδων οι οποίες είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και αποτελεσματικές.

 

Πώς διορθώνεται η μυωπία;

H μυωπία  είναι μια διαθλαστική ανωμαλία που προκαλείται από διαταραχή της ανατομίας του ματιού. Πιο συγκεκριμένα το μάτι είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό (αξονική μυωπία) ή ο κερατοειδής είναι πιο κυρτός από το μέσο όρο (διαθλαστική μυωπία) ή συμβαίνουν και τα δυο. Σαν αποτέλεσμα η εικόνα των αντικειμένων σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Για αυτό το λόγο η μυωπία εκδηλώνεται με θολή όραση για τα μακρινά αντικείμενα, ενώ η κοντινή όραση είναι καλή.

Η μυωπία αντιμετωπίζεται σήμερα με διαθλαστική επέμβαση Εxcimer Laser με τις μεθόδους Femto Lasik και Trans PRK εφόσον δεν ξεπερνά τις 10-12 διοπτρίες.

Υπάρχει όμως λύση και για υψηλότερους βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί ενδοφακός που να διορθώσει πλήρως τη μυωπία.

 

Πώς μπορεί να διορθωθεί η υπερμετρωπία;

Στην υπερμετρωπία το μήκος του βολβού του ματιού είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τη διαθλαστική δύναμη του ματιού. Συγκεκριμένα το μάτι είτε είναι μικρότερο από το φυσιολογικό (αξονική υπερμετρωπία) ή ο κερατοειδής είναι πιο επίπεδος από το μέσο όρο (διαθλαστική υπερμετρωπία) ή συμβαίνουν και τα δυο. Έτσι η εικόνα των αντικειμένων σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Στην υπερμετρωπία τα άτομα βλέπουν θολά τόσο τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις, όσο και αυτά που βρίσκονται σε κοντινές.

Χαμηλή υπερμετρωπία (έως 2 διοπτρίες) δεν προκαλεί συνήθως ενοχλήματα έως την ηλικία των 30-35 ετών. Μετά την ηλικία αυτή εκδηλώνεται με κόπωση αρχικά στο διάβασμα και αργότερα στην μακρινή όραση. Υψηλότερη υπερμετρωπία παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα αλλά σε μικρότερη ηλικία.

Η υπερμετρωπία αντιμετωπίζεται με Laser  αν δεν υπερβαίνει τις 5-6 διοπτρίες. Για υψηλότερη υπερμετρωπία και ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών, η καταλληλότερη μέθοδος είναι η αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού και τοποθέτηση ενός απλού ή πολυεστιακού ενδοφακού (RLE).

 

Πώς διορθώνεται ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός οφείλεται σε ασυμμετρία της καμπυλότητας του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό 2 ειδώλων για κάθε αντικείμενο, κάτι που γίνεται αντιληπτό σαν μια θολή και παραμορφωμένη εικόνα. Μπορεί να συνοδεύει την μυωπία ή την υπερμετρωπία, αλλά κάποιες φορές αποτελεί την μοναδική διαθλαστική ανωμαλία.

Αν ο αστιγματισμός δεν ξεπερνά τις 5-6 διοπτρίες αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο Femto Lasik. Διαφορετικά υπάρχει η εναλλακτική της ένθεσης ενός τορικού ενδοφακού.

 

Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία δεν ανήκει στις διαθλαστικές ανωμαλίες, καθώς πρόκειται για αποτέλεσμα φυσιολογικών ηλικιακών αλλοιώσεων. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών. Προκαλείται λόγω της μείωσης της προσαρμοστικής ικανότητας του φακού του ματιού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εστίαση σε κοντινές αποστάσεις.

Αντιμετωπίζεται μερικώς με την μέθοδο Femto Lasik/trans PRK και μόνιμα με  την ένθεση πολυεστιακών ενδοφακών.

 

Υπάρχει τρόπος οριστικής αντιμετώπισης κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας. Η απαλλαγή από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής μπορεί να γίνει γρήγορα και ανώδυνα. Στόχος είναι με εξατομικευμένες λύσεις να επιτευχθούν ασφαλή αποτελέσματα για τον ασθενή.

 

Η Βασιλική Ντρισμπιώτη, ΜD, FEBO έχει πιστοποιηθεί με επίσημη εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο (Fellowship in Cataract and Refractive Surgery – Manchester Eye Hospital, Consultant Ophthalmic Surgeon – Darlington Memorial Hospital) ως Εξειδικευμένος Χειρουργός Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

H Δρ. Βασιλική Ντρισμπιώτη, MD, FEBO  εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 από όπου αποφοίτησε με Άριστα τιμώμενη με Βραβείο Αριστείας ήθους και επιδόσεων. Απέκτησε με Άριστα τον Ευρωπαϊκό τίτλο Οφθαλμολογίας FEBO.

Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική Οφθαλμολογία στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εκπαιδεύτηκε στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής – Laser μυωπίας.

Εξειδικεύτηκε με επίσημα Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Free, Manchester Royal Eye, Nottigham University Hospital) στους τομείς Χειρουργικής Καταρράκτη, της Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής βλεφάρων και δακρυικής συσκευής και της Διαθλαστικής Χειρουργικής – Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. 

Εργάστηκε ως το βαθμό της Διευθύντριας (Consultant) στο Manchester Royal Eye Hospital και στο Darlington Memorial Ηospital.

Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6446521, 698 88 99 100

www.eyelasermed.gr

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.