Η διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

26-9-2021

Νεκταρία Κοκόσια

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ετερογενής ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει περίπου μία στις 15 γυναίκες παγκοσμίως και είναι η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας. 

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται απο τα εξής συμπτώματα:

1) Ασταθής εμμηνόρροια

2) Υπερπαραγωγή ανδρογόνων με αποτέλεσμα την υψηλή τριχοφυϊα σε όλο το σώμα.

3)Αρκετές κύστεις στις ωοθήκες.

Τουλάχιστον δυο απο τα τρία παραπάνω συμπτώματα θεωρούνται απαραίτητα για την διάγνωση της νόσου.

Η νόσος επίσης, χαρακτηρίζεται απο υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (ινσουλινοαντίσταση).

Συνοδά νοσήματα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (T2DM)
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD)
  • Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (NAFLD)
  • Παχυσαρκία.

Καθώς και τα συμπτώματα κατάθλιψης και των αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Αντιμετώπιση

Εκτός απο την φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν θα λάβει κανείς απο τον ιατρό, η σωματική άσκηση (>30 min/day) και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση του συνδρόμου. 

Όσο αφορά την άσκηση, οι μύες μετά την άσκηση γίνονται πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να συμβαίνει αντιστροφή στην αντίσταση της ινσουλίνης και να επιτυγχάνεται η ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. 

Όσο αφορά την διατροφή οφείλει να περιλαμβάνει τα εξής: 

Υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Φυτικές ίνες 

Βιταμίνη D

Μειωμένα λιπαρά ή/και αντικαταστασή τους με καλά λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6 κλπ.).

 Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως: 

  • Αντικατάσταση λευκών μακαρονιών με μακαρόνια ολικής άλεσης ( γλυκαιμικού δείκτη, πηγή φυτικών ινών)
  • Αντικατάσταση λευκού ψωμιού με πολύσπορο ψωμί  ( γλυκαιμικού δείκτη, πηγή φυτικών ινών)
  • Αντικατάσταση λευκού ρυζιού με αναποφλοίωτο ρύζι π.χ. Basmati ( γλυκαιμικού δείκτη, πηγή φυτικών ινών)
  • Χρήση δημητριακών ολικής άλεσης, βρώμης, μούσλι και all bran προϊόντων στη διατροφή
  •  (↓ γλυκαιμικού δείκτη, πηγή φυτικών ινών)
  • Πολλά φρούτα και λαχανικά (↓ γλυκαιμικού δείκτη, πηγή φυτικών ινών)
  • Καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια, φουντούκια, κάσιους ως σνακ (↓ γλυκαιμικού δείκτη, πηγή φυτικών ινών και καλών λιπαρών)
  • Γιαούρτι και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα (↓ γλυκαιμικού δείκτη, πηγές βιταμίνης D)
  • Κατανάλωση ψαρίων όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, ψάρι σε κονσέρβα κλπ. ( πηγές βιταμίνης D και καλών λιπαρών)
  • Αρκετό ελαιόλαδο.

Τέλος προσοχή στην κατανάλωση junk food και την ποιότητα του λίπους καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση γρήγορου φαγητού εντείνει τις επιπλοκές του συνδρόμου, κυρίως προβλημάτων εμμηνορρυσίας.

TrueMed-ForLivingMore

Βιβλιογραφία

Björck, I. L. (2000). Low glycaemic-index foods. British Journal of Nutrition.

Hajivandi, L. N. (2020). ood habits in overweight and obese adolescent girls with Polycystic ovary syndrome (PCOS): a qualitative study in Iran. BMC pediatrics.

Liepa, G. U. (n.d.). Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and Other Androgen Excess–Related Conditions: Can Changes in Dietary Intake Make a Difference? Nutrition in clinical practice.

Norman, R. J. (2007). Polycystic ovary syndrome. The Lancet, 685-697.

Thomson, R. L. (2012). Vitamin D in the aetiology and management of polycystic ovary syndrome. In Clinical endocrinology.

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.