Ραγάδα Πρωκτού: Οριστική Θεραπεία με Botox και Laser

16-2-2024

Δρ Κωνσταντίνος Αποστόλου

Ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου: ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή ρωγμή (σκίσιμο) στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού ή πρωκτικού σωλήνα. Είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, καθώς και μία από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν έντονο πόνο στον πρωκτό.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ραγάδας του πρωκτού διατρέχουν οι ενήλικες μέσης ηλικίας, με τη σωστή διάγνωσή τους συχνά να καθυστερεί, διότι τα συμπτώματά της νόσου αποδίδονται, συνήθως, σε άλλες παθήσεις του πρωκτού.

 

Πως σχηματίζεται; 

Καθοριστικός παράγοντας για τον σχηματισμό όσο και για την ανεπαρκή επούλωση της ραγάδας του πρωκτού είναι η ανεπαρκής παροχή αίματος στο δέρμα του πρωκτού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλαπλών επιστημονικών ερευνών.

Με απλά λόγια, η ραγάδα του πρωκτού αρχίζει ως ένα μικρό σκίσιμο στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού, το οποίο με την πάροδο του χρόνου εξακολουθεί να προκαλεί πόνο και απώλεια αίματος στην αφόδευση, καταλήγοντας έτσι ως μία χρόνια ραγάδα πρωκτού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρόνια ραγάδα του πρωκτού δημιουργείται έως και στο 40% των ασθενών που πάσχουν από οξεία ραγάδα πρωκτού

 

Ποια αίτια προκαλούν τη Ραγάδα του Πρωκτού;

Οι περισσότερες των περιπτώσεων δεν οφείλονται σε κάποιο άλλο νόσημα του πρωκτού και ως εκ τούτου προκαλούνται πρωτοπαθώς.

Παρά ταύτα, διάφορες αιτίες αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ραγάδας του πρωκτού, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Οι συχνές διάρροιες
  • Ο φυσιολογικός τοκετός
  • O πρωκτικός έρωτας

Πως θα καταλάβω ότι πάσχω από Ραγάδα στον Πρωκτό;

Η ραγάδα δακτυλίου προκαλεί κάποια έντονα συμπτώματα, τα οποία ανησυχούν  ιδιαίτερα τους ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια επισκέπτονται τον ιατρό που θα διαγνώσει την πάθηση.

Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί η ραγάδα πρωκτού είναι:

 • Ο έντονος πόνος και η αίσθηση καύσου και σκισίματος στον πρωκτό κατά την αφόδευση
 • Το αίμα στα κόπρανα
 • Ο κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται κατά την αφόδευση αλλά διαρκούν και αρκετές ώρες μετά από αυτή. Αποτέλεσμα των έντονων αυτών συμπτωμάτων είναι να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ποια είναι η Θεραπεία για τη Ραγάδα Πρωκτού;

Ποικίλλουν οι μορφές θεραπείας για τη ραγάδα πρωκτού και εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από τη χρονιότητα της, δηλαδή εάν πρόκειται για οξεία ή για χρόνια ραγάδα του πρωκτού.

Αρχικά, η συντηρητική θεραπεία επιτυγχάνει την επούλωση έως και στο 50% των περιπτώσεων οξείας ραγάδας του πρωκτού. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της είναι εξαιρετικά περιορισμένη στις περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας του δακτυλίου.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τις διατροφικές αλλαγές (με στόχο την αποφυγή της δυσκοιλιότητας αλλά και της διάρροιας), τον επιμελή καθαρισμό της περιοχής μετά από κάθε κένωση, καθώς και την εφαρμογή τοπικών ειδικών φαρμακευτικών κρεμών. Να σημειωθεί ότι παρόλα τα οφέλη τους, οι τοπικές φαρμακευτικές κρέμες δεν είναι πανάκεια, καθώς δεν είναι καλώς ανεκτές από τους μισούς περίπου ασθενείς, εξαιτίας των παρενεργειών τους.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την οριστική θεραπεία για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ασθενείς με οξεία ραγάδα που δεν ανταποκρίθηκαν στη συντηρητική θεραπεία και τις ειδικές κρέμες.
 • Ασθενείς με χρόνια ραγάδα, εξαιτίας της συχνής μη ανταπόκρισής της στη συντηρητική θεραπεία, τις ειδικές φαρμακευτικές κρέμες και τις άλλες μορφές θεραπείας.

 

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν το Botox και το Laser;

Σήμερα, μετά από πολλαπλές έρευνες και εφαρμογές διαφόρων θεραπειών, η θεραπεία για τη ραγάδα πρωκτού με Botox και Laser αποτελεί την σημαντικότερη μέθοδο που γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στη συντηρητική θεραπεία και το παραδοσιακό χειρουργείο, στο οποίο ενυπήρχε πάντοτε ο κίνδυνος πρόκλησης ακράτειας των κοπράνων.

Από την μία, το Botox αποτελεί μία μορφή θεραπείας που πραγματοποιείται ανώδυνα στο ιατρείο, δίχως να απαιτείται προσέλευση και νοσηλεία του ασθενούς σε κάποια κλινική. Η τοξίνη του Botox εγχέεται με μία πολύ λεπτή βελόνα στον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, πέριξ της ραγάδας καθώς και σε άλλα σημεία. Η αποτελεσματικότητα της έγχυσης του Botox είναι η ελάττωση της τονικότητας του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, με αποτέλεσμα την ταχύτατη επούλωση της ραγάδας του πρωκτού.

Το Botox, εντούτοις, έχει ένδειξη εφαρμογής του κυρίως στους ασθενείς με οξεία ραγάδα πρωκτού, καθώς η αποτελεσματικότητά του περιορίζεται σημαντικά στις περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας του πρωκτού.

Από την άλλη, η θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού με Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού. Το Laser διοχετεύει ενέργεια κατά απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο, η οποία καυτηριάζει τη ραγάδα του πρωκτού, με αποτέλεσμα την πλήρη επούλωση της ραγάδας και την αποφυγή του ενδεχομένου ακράτειας που συνοδεύει το παραδοσιακό χειρουργείο.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι, η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με Laser μπορεί να εφαρμοσθεί και να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών είτε ως μοναδική μορφή θεραπείας είτε ως δεύτερη γραμμή θεραπείας, στους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στα συντηρητικά θεραπευτικά μέτρα.

Αναμφίβολα είναι εξαιρετικά σημαντικό ο γενικός χειρουργός να διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία στις νεότερες θεραπείες για τη ραγάδα του πρωκτού, για μια επιτυχή και ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. 

Κοινοποιήστε 

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση Τύπου 1 VS Τύπου 2: μία γενετική και κλινική σύγκριση

Νευροϊνομάτωση χαρακτηρίζεται η γενετική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το νευρικό σύστημα και το δέρμα, λόγω μεταλλάξεων σε γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που ελέγχουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.