Ρήξη συνδέσμου αντίχειρα (goalkeeper’s thumb/gamekeeper’s thumb)

5-10-2021

Σταμάτιος Κουτρουλάκης

Ο αντίχειρας είναι το πιο σημαντικό δάκτυλο του χεριού μας, καθώς, με τη δυνατότητα αντίθεσης που διαθέτει, προσφέρει στο χέρι τη συλληπτική ικανότητα. Αυτό διαχωρίζει τη λειτουργία του χεριού του ανθρώπου από τα άλλα θηλαστικά και έχει διαμορφώσει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη του. Παρόλο που το συγκεκριμένο δάκτυλο είναι δομημένο να ‘’αντέχει’’ και στις πιο επίπονες διαδικασίες, μία άτσαλη κίνηση ενός αθλητή, ή ένα ατύχημα σε μια ανύποπτη καθημερινή κίνηση μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Ο πιο συνηθισμένος από αυτούς είναι η (μερική) ρήξη του πλάγιου ωλένιου συνδέσμου(UCL) η οποία μπορεί να προκληθεί από την απότομη απαγωγή του αντίχειρα. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός συναντάται συχνά στους τερματοφύλακες (κρούση με μπάλα) και στους σκιερ, ενώ η βλάβη αυτή αναφέρεται και ως ‘’αντίχειρας του δασοφύλακα’’ καθώς είναι μία κάκωση που συνέβαινε κατά κανόνα στους δασοφύλακες, οι οποίοι τραβούσαν την σκανδάλη του όπλου τους προτού το σταθεροποιήσουν στον ώμο τους.

→Ο πλάγιος ωλένιος σύνδεσμος (UCL) είναι ο κύριος σύνδεσμος, που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά (προς την μεριά των υπόλοιπων δακτύλων) της βάσης του αντίχειρα, και σταθεροποιεί τη μετακαρποφαλαγγική άρθρωση.

Βίαιη απαγωγή του αντίχειρα που έχει ως αποτέλεσμα την βλάβη του πλάγιου ωλένιου συνδέσμου

 

Συμπτώματα και πως να τα αντιμετωπίσετε:

Τα κοινά συμπτώματα είναι: πόνος, πρήξιμο, δυσκολία εκτέλεσης απλών καθημερινών δεξιοτήτων. Για την ανακούφιση του πόνου, συνίσταται η τοποθέτηση πάγου στον αντίχειρα για περίπου 20 λεπτά ανά μία ώρα τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τραυματισμό. Είναι σημαντικό να μην έρχεται σε απευθείας επαφή ο πάγος με το δέρμα του ασθενή.

 

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική σε κάθε τραυματισμό των χεριών για την πρόληψη πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Εκτός από ένα ολοκληρωμένο ιστορικό και ανασκόπηση των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και σε σύγκριση με  τον αντίθετο αντίχειρα θα διαπιστώσει εάν υπάρχει χαλαρότητα στο σημείο του τραυματισμού. Στην συνέχεια θα διατάξει απεικονιστικό έλεγχο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση των οστών και τον αποκλεισμό πιθανών καταγμάτων, ενώ η μαγνητική τομογραφία (MRI) και ο υπέρηχος μπορεί να παραγγελθούν για να παρατηρηθεί η σοβαρότητα της βλάβης των μαλακών ιστών.

Εικόνες από MRI και ακτινογραφικό μηχάνημα αντίστοιχα.

 

Θεραπεία ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης

Το πόσο σοβαρή είναι μία πιθανή βλάβη, ποικίλει ανάλογα με την ζημιά που έχει υποστεί ο σύνδεσμος. Έτσι, σε κάθε περίπτωση ακολουθείται διαφορετική προτεινόμενη θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, τα διαστρέμματα του αντίχειρα ταξινομούνται σε:

Βαθμός 1: Οι σύνδεσμοι είναι τεντωμένοι, αλλά όχι σκισμένοι (ήπιος τραυματισμός).

Βαθμός 2: Οι σύνδεσμοι είναι μερικώς σχισμένοι. . Σε αυτήν την περίπτωση, Ο γιατρός πιθανότατα θα ακινητοποιήσει τον αντίχειρα σε γύψο ή νάρθηκα που φοριέται διαρκώς τις πρώτες 3 περίπου εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ο νάρθηκας μπορεί να αφαιρεθεί μόνο για να εκτελεστούν ασκήσεις ενδυνάμωσης του αντίχειρα. Ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται να φοράει τον νάρθηκα ο ασθενής είναι 4-6 εβδομάδες.

Βαθμός 3: Οι σύνδεσμοι έχουν σχιστεί τελείως (απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση-συρραφή συνδέσμου με οστική άγκυρα).

→Οι τραυματισμοί που δεν αντιμετωπίζονται σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αδυναμία, πόνο ή αρθρίτιδα.

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.