Ο ρόλος του νοσηλευτή στην διαχείρηση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

30-4-2022

Σεβαστοπούλου Ελευθερία

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ) αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία ένα βρέφος ηλικίας μικρότερης του ενός έτους πεθαίνει ξαφνικά, σε απρόβλεπτο χρόνο. Το βασικό χαρακτηριστικό του Συνδρόμου είναι πως ο θάνατος παραμένει ανεξήγητος μετά από την μελέτη των αποτελεσμάτων μιας πλήρους αυτοψίας, την εξέταση της σκηνής του θανάτου και τη λήψη και μελέτη του ιστορικού της οικογένειας του βρέφους. Οι περισσότεροι θάνατοι από ΣΑΒΘ, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να συμβούν και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σύνδρομο χαρακτηρίζεται και ως «διάγνωση αποκλεισμού», γιατί η διάγνωση δίνεται μόνο μετά από αποκλεισμό άλλων διαγνώσεων όπως ασφυξία, λοιμώξεις, ασθένειες κ.α.

Υπάρχουν τρεις βασικές θεωρίες σχετικά με τη πρόκληση του ΣΑΒΘ. Πρώτη θεωρία είναι αυτή του Τριπλού Ρίσκου. Σύμφωνα με τον μοντέλο Triple-Risk, για να επέλθει θάνατος απο ΣΑΒΘ πρέπει να ισχύουν τρεις προϋποθέσεις: το μωρό είναι ευάλωτο λόγω υποκείμενης βλάβης ή διαταραχής, βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης στην οποία τα συστήματά του μπορούν να αποσταθεροποιηθούν προσωρινά και τέλος, εκτίθεται σε έναν ή περισσότερους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Δεύτερη θεωρία είναι η νευρολογική. Σύμφωνα με αυτήν, ο θάνατος απο ΣΑΒΘ είναι πολύ πιο πιθανός σε βρέφη που γεννιούνται με εγκεφαλικές ανωμαλίες, σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις, όπως έλλειψη οξυγόνου, υπερθέρμανση κ.α. Τρίτη βασική θεωρία είναι η γενετική – γονιδιακή θεωρία, κατά την οποία γονιδιακές μεταλλάξεις και πολυμορφισμοί μπορούν να επιτρέψουν σε εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου να προκαλέσουν θάνατο απο ΣΑΒΘ. Μερικοί ακόμα παράγοντες κινδύνου είναι η προωρότητα, οι λοιμώξεις του βρέφους, το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, η μεταγεννητική έκθεση του βρέφους σε καπνό, η θέση ύπνου και οι κίνδυνοι που προκύπτουν απο τον ύπνο σε κοινό κρεβάτι με τους γονείς.

Ο νοσηλευτής έχει έναν σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση του ΣΑΒΘ, σε τριπλό επίπεδο. Αρχικά, οι νοσηλευτές που εργάζονται σε μονάδες νεογνών οφείλουν να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για το συγκεκριμένο σύνδρομο, ώστε να ασκούν όλα τα προληπτικά μέτρα κατά την παραμονή των βρεφών στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό οι νοσηλευτές να είναι πρόθυμοι και να επιχειρούν την εκπαίδευση των γονέων. Δίνοντας στους γονείς τις κατάλληλες πληροφορίες για το ΣΑΒΘ, τη πρόληψή του και τους παράγοντες κινδύνου, πριν αλλά και μετά τη γέννηση, οι νοσηλευτές μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους και επιτυγχάνουν την εκπαίδευση των γονέων. Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό οι νοσηλευτές να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς. Έτσι, οι γονείς νιώθουν την άνεση να απευθυνθούν στους νοσηλευτές για τυχόν απορίες, ενώ ταυτόχρονα οι νοσηλευτές μπορούν να παρέμβουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς, παρακολουθώντας την έκθεση του βρέθους στους παράγοντες κινδύνου σε βάθος χρόνου.

Ο ρόλος της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και της Μονάδας Παρακολούθησης Νεογνών είναι κι αυτός εκπαιδευτικός και προληπτικός. Οι νοσηλεύτριες και οι μαίες που εργάζονται σε αυτές τις μονάδες είναι υπεύθυνες για την σταθεροποίηση και την πρωταρχική φροντίδα της υγείας του νεογνού. Έχοντας κατά νου πως το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου έχει συσχετιστεί με παράγοντες όπως η προωρότητα και ορισμένες προδιαθέσεις γενετικής φύσεως, είναι σημαντικό οι νοσηλευτές να δίνουν την κατάλληλη έμφαση στη πρόληψη του ΣΑΒΘ για αυτές τις περιπτώσεις. Για αυτό τον λόγο πρέπει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και πριν την αποχώρηση από τη κλινική, τα βρέφη να έχουν «εκπαιδευτεί» και να έχουν συνηθίσει τον ύπνο στην ύπτια θέση.

Τα πρωτόκολλα σχετικά με το ΣΑΒΘ είναι αρκετά ολοκληρωμένα και δίνουν σε γονείς και φροντιστές, πολλές βοηθητικές συμβουλές σχετικά με τον σωστό ύπνο ενός βρέφους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για αιφνίδιο θάνατο. Παρόλα αυτά, η ιατρική και η νοσηλευτική είναι δύο επιστήμες που συνεχώς εξελίσσονται και νέα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες και μελέτες, βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια. Λόγω αυτής της συνεχούς εξέλιξης του κλάδου, είναι λογικό και επόμενο να προκύπτουν σε βάθος χρόνου νέα δεδομένα και ίσως νέες οδηγίες για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Οπότε, υπάρχει χώρος για βελτίωση των ισχυόντων πρωτοκόλλων, η οποία θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα στη πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

Πηγές:

Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Sudden Unexpected Infant Death and Sudden Infant Death Syndrome. Retrieved from https://www.cdc.gov/sids/Parents-Caregivers.htm
Willinger, A., Ko, C.W., Hoffman, H.J., Kessler, R.C. & Corwin, M.G. (2000). Factors associated with caregivers’ choice of infant sleep position: The National Infant Sleep Position Study. Journal of the American Medical Association, 283, pp.2135-2142
Panigrahy, A., Filiano, J., Sleeper, L.A., et al. (2000). Decreased serotonergic receptor binding in rhombic lipderived regions of the medulla oblongata in the SIDS. Journal of Neuropathology and Experimental Neurology, 59, pp.377-384
Lewak, N. (2012). Prone sleeping is a risk for SIDS, not for suffocation. Pediatrics, 130, pp.1389-1390.
Γεωργαράκη, Δ., Γεωργακοπούλου, Β. & Γασπαράτου, Α. (2016). Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ο Συμβουλευτικός Ρόλος της Νοσηλευτικής.

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.