Κίνδυνος: Τροφές που προκαλούν Καρκίνο

16-11-2019

Παναγιώτης Δημητρίου

 O καρκίνος είναι μία ομάδα ασθενειών σχετικών με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη και πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Κατά πόσο άραγε οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου? Ποιες τροφές πρέπει να προσέχουμε?

Ενώ το επιπλέον βάρος είναι ένα πρόβλημα (η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου), τα τρόφιμα γενικά δεν είναι τόσο καρκινογόνα όσο άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ακτινοβολία και οι ιοί.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ας δούμε ποιές τροφές καλό είναι να περιορίσουμε:

  • Επεξεργασμένα κρέατα

Τα «προϊόντα» κρέατος, όπως τα λουκάνικα, τα hot dog και τα σαλαμάκια, είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους για να τα κάνουν να δείχνουν πιο φρέσκα, ζουμερά και ελκυστικά. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.

Μία έκθεση του IARC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 18 τοις εκατό.

  • Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs)

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs) είναι φυτά ή ζώα που δημιουργούνται με την εισαγωγή γονιδίων από ένα είδος σε άλλο. Οι GMOs αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

Τροφές προερχόμενες από GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιεινή διατροφή και πρέπει να τους αποφεύγουμε. Μπορεί οι έρευνες να μην έχουν δείξει 100% την σύνδεση τους με την εμφάνιση καρκίνου, ωστόσο καλό είναι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις να δρούμε προληπτικά .

Δυστυχώς, οι GMOs είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, κανόλα). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

  • Τηγανητά ή πολύ αλατισμένα τρόφιμα

Η υψηλή πρόσληψη αλατισμένων ψαριών, λαχανικών τουρσί και αλμυρών σνακ συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου.

Επίσης οι άντρες που καταναλώνουν τηγανητά περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, αυξάνουν κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

H Dr Janet L. Stanford (Public Health Sciences Division, Fred Hutch ) είχε αναφέρει μετά από μία μελέτη της στο ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο Fred Hutchinson ότι «Μια θεωρία για το λόγο που τα τηγανητά προκαλούν καρκίνο είναι ότι τα λάδια όταν καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως συμβαίνει όταν τηγανίζουμε) σχηματίζουν δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις, όπως για παράδειγμα το ακρυλαμίδιο, που βρίσκεται στις τηγανητές πατάτες»

  • Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων

Τα πόπκορν αποτελούν τελετουργικό μέρος όταν είναι να παρακολουθήσουμε κάποια ταινία. Πλέον δεν χρειάζεται να πάτε στο σινεμά για να απολαύσετε ένα κουβά με ποπ κορν. Αρκεί να έχετε στο σπίτι σας ένα φούρνο μικροκυμάτων και μπορείτε να απολαύσετε όσα ποπκόρν θέλετε. Κατά πόσο όμως αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας?

Η σύνδεση ανάμεσα στο ποπκόρν μικροκυμάτων και τον καρκίνο δεν προέρχεται από το ίδιο το ποπκόρν, αλλά από τις χημικές ουσίες που ονομάζονται PFCs ( υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες) οι οποίες περιέχονται στις σακούλες των ποπκόρν.

Αυτά τα χημικά περιέχονται και σε άλλες συσκευασίες τροφίμων (κουτιά πίτσας,teflon pans) καθώς και σε υφάσματα .

  • Καυτά ροφήματα

Η κατανάλωση πολύ ζεστού καφέ, τσαγιού ή σούπας σε τακτική βάση σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

  • Τρόφιμα σε κονσέρβες

Οι κονσέρβες περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται ΒΡΑ (δισφαινόλη Α), το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα, την καρδιοπάθεια και σε αρκετές άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Μάλιστα λόγω της οξύτητάς τους, οι κονσέρβες με ντομάτες θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες καθώς το κόκκινο αυτό φρούτο απορροφά το συγκεκριμένο χημικό ευκολότερα από άλλες τροφές.

  • Ζάχαρη

 Η ζάχαρη εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη ορισμένων ειδών καρκίνου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας γερμανικός βιοχημικός ο Otto Warburg παρατήρησε ότι τα καρκινικά κύτταρα συχνά βασίζονται στη ζάχαρη για να τροφοδοτήσουν την παραγωγική τους ανάπτυξη.

O Dr. Lewis Cantley (Meyer Cancer Center at Weill Cornell Medicine in New York) πιστεύει ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί να ξεκινήσουν λόγω υψηλών επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα μας. Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές και αναβολικές ορμόνες στο σώμα και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα (ισορροπία ζαχάρου).

Συμπερασματικά να θυμάστε ότι δεν είναι κακό να επιδοθείτε σε αυτά τα τρόφιμα μία στο τόσο. Το κλειδί είναι να έχετε μέτρο στην κατανάλωση τους και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη .

H ομάδα της TrueMed θα απαντήσει όλα σας τα μηνύματα για τυχόν απορίες.

TrueMed-For Living More

https://www.fixntalk.gr/

Tags :

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ

ΑΙΤΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ

Κοινοποιήστε 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Διατροφη

Κίνδυνος: Τροφές που προκαλούν Καρκίνο

16-11-2019

Παναγιώτης Δημητρίου

 O καρκίνος είναι μία ομάδα ασθενειών σχετικών με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη και πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Κατά πόσο άραγε οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου? Ποιες τροφές πρέπει να προσέχουμε?

Ενώ το επιπλέον βάρος είναι ένα πρόβλημα (η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου), τα τρόφιμα γενικά δεν είναι τόσο καρκινογόνα όσο άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ακτινοβολία και οι ιοί.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ας δούμε ποιές τροφές καλό είναι να περιορίσουμε:

  • Επεξεργασμένα κρέατα

Τα «προϊόντα» κρέατος, όπως τα λουκάνικα, τα hot dog και τα σαλαμάκια, είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους για να τα κάνουν να δείχνουν πιο φρέσκα, ζουμερά και ελκυστικά. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.

Μία έκθεση του IARC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 18 τοις εκατό.

  • Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs)

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs) είναι φυτά ή ζώα που δημιουργούνται με την εισαγωγή γονιδίων από ένα είδος σε άλλο. Οι GMOs αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

Τροφές προερχόμενες από GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιεινή διατροφή και πρέπει να τους αποφεύγουμε. Μπορεί οι έρευνες να μην έχουν δείξει 100% την σύνδεση τους με την εμφάνιση καρκίνου, ωστόσο καλό είναι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις να δρούμε προληπτικά .

Δυστυχώς, οι GMOs είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, κανόλα). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

  • Τηγανητά ή πολύ αλατισμένα τρόφιμα

Η υψηλή πρόσληψη αλατισμένων ψαριών, λαχανικών τουρσί και αλμυρών σνακ συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου.

Επίσης οι άντρες που καταναλώνουν τηγανητά περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, αυξάνουν κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

H Dr Janet L. Stanford (Public Health Sciences Division, Fred Hutch ) είχε αναφέρει μετά από μία μελέτη της στο ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο Fred Hutchinson ότι «Μια θεωρία για το λόγο που τα τηγανητά προκαλούν καρκίνο είναι ότι τα λάδια όταν καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως συμβαίνει όταν τηγανίζουμε) σχηματίζουν δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις, όπως για παράδειγμα το ακρυλαμίδιο, που βρίσκεται στις τηγανητές πατάτες»

  • Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων

Τα πόπκορν αποτελούν τελετουργικό μέρος όταν είναι να παρακολουθήσουμε κάποια ταινία. Πλέον δεν χρειάζεται να πάτε στο σινεμά για να απολαύσετε ένα κουβά με ποπ κορν. Αρκεί να έχετε στο σπίτι σας ένα φούρνο μικροκυμάτων και μπορείτε να απολαύσετε όσα ποπκόρν θέλετε. Κατά πόσο όμως αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας?

Η σύνδεση ανάμεσα στο ποπκόρν μικροκυμάτων και τον καρκίνο δεν προέρχεται από το ίδιο το ποπκόρν, αλλά από τις χημικές ουσίες που ονομάζονται PFCs ( υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες) οι οποίες περιέχονται στις σακούλες των ποπκόρν.

Αυτά τα χημικά περιέχονται και σε άλλες συσκευασίες τροφίμων (κουτιά πίτσας,teflon pans) καθώς και σε υφάσματα .

  • Καυτά ροφήματα

Η κατανάλωση πολύ ζεστού καφέ, τσαγιού ή σούπας σε τακτική βάση σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

  • Τρόφιμα σε κονσέρβες

Οι κονσέρβες περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται ΒΡΑ (δισφαινόλη Α), το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα, την καρδιοπάθεια και σε αρκετές άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Μάλιστα λόγω της οξύτητάς τους, οι κονσέρβες με ντομάτες θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες καθώς το κόκκινο αυτό φρούτο απορροφά το συγκεκριμένο χημικό ευκολότερα από άλλες τροφές.

  • Ζάχαρη

 Η ζάχαρη εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη ορισμένων ειδών καρκίνου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας γερμανικός βιοχημικός ο Otto Warburg παρατήρησε ότι τα καρκινικά κύτταρα συχνά βασίζονται στη ζάχαρη για να τροφοδοτήσουν την παραγωγική τους ανάπτυξη.

O Dr. Lewis Cantley (Meyer Cancer Center at Weill Cornell Medicine in New York) πιστεύει ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί να ξεκινήσουν λόγω υψηλών επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα μας. Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές και αναβολικές ορμόνες στο σώμα και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα (ισορροπία ζαχάρου).

Συμπερασματικά να θυμάστε ότι δεν είναι κακό να επιδοθείτε σε αυτά τα τρόφιμα μία στο τόσο. Το κλειδί είναι να έχετε μέτρο στην κατανάλωση τους και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη .

H ομάδα της TrueMed θα απαντήσει όλα σας τα μηνύματα για τυχόν απορίες.

TrueMed-For Living More

Κοινοποιήστε 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.