Παιδιά και τερηδόνα: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

25-5-2021

Σοφία Μιρζαμπεκιάν

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που υποστηρίζουν την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία των νεογιλών δοντιών, αφού στη θέση τους θα ανατείλλουν τα μόνιμα δόντια, τα οποία θα είναι υγιή και σκληρά.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, καθώς ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι τα νεογιλά δόντια που φέρουν βλάβες όπως τερηδόνα, θα επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και τη διαδικασία διάπλασης των μόνιμων.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, τα τελευταία να παρουσιάζουν προβλήματα σχεδόν αμέσως μετά την αλλαγή τους.

Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η σχολαστική φροντίδα της στοματικής υγιεινής των παιδιών από πολύ νεαρή ηλικία, διότι η αδαμαντίνη είναι αρκετά πιο ευάλωτη, σε σχέση με αυτή των μόνιμων δοντιών. Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Το σωστό και τακτικό βούρτσισμα και η τήρηση των γενικών κανόνων στοματικής υγιεινής είναι μείζονος σημασίας, όμως μερικές φορές αυτό δεν είναι αρκετό και απαιτείται θεραπεία.

Τερηδόνα

Η τερηδόνα αποτελεί μία πολυπαραγοντική νόσο μικροβιακής αιτιολογίας που προσβάλλει τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς (αδαμαντίνη και οδοντίνη), προκαλώντας τη σταδιακή απομεταλλικοποίησή τους.

Η κύρια αιτία εμφάνισης τερηδόνας στα νεογιλά δόντια είναι η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων όπως γλυκίσματα, χυμοί και ανθρακούχα αναψυκτικά πλούσια σε σάκχαρα, καθώς και η ελλιπής εκπαίδευση των παιδιών, πάνω στις τεχνικές βουρτσίσματος και στοματικής υγιεινής.

Παράλληλα, αρκετοί γονείς στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσφέρουν γλυκούς χυμούς και γάλα, τα οποία όμως είναι πλούσια σε σάκχαρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται ήδη από πολύ μικρή ηλικία η τερηδόνα του μπιμπερό, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας ελαττώνεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό η ποσότητα και ταχύτητα ροής του σάλιου, που έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα οξέα που παράγονται από τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Κύρια συμπτώματα τερηδόνας

Στα αρχικά στάδια της τερηδονικής εξεργασίας το παιδί δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Αρχικά, τα οξέα που παράγονται από τη ζύμωση των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων από τους μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας, προκαλούν διάβρωση της αδαμαντίνης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μικρή τρύπα πάνω στο δόντι. Εφόσον αυτό δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η βλάβη προχωράει σε μεγαλύτερο βάθος, φτάνοντας στην μαλακότερη οδοντίνη, απ’όπου πλέον η τερηδόνα εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς, προσβάλλοντας ακόμη και τον υποκείμενο πολφό.

Μερικές από τις ενδείξεις ύπαρξης τερηδονικής βλάβης στα δόντια, είναι οι παρακάτω:

  • Στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών εμφανίζονται σκούρες και λευκές κηλίδες
  • Η επιφάνεια του δοντιού γίνεται αρκετά τραχιά
  • Κατά τη διάρκεια του φαγητού, τα δόντια αρχίζουν να πονάνε και να αντιδρούν στο κρύο και το ζεστό, αλλά και σε γεύσεις όπως το γλυκό ή το ξινό.
  • Συχνά προκαλείται κακοσμία
  • Σε προχωρημένο στάδιο, γίνεται πλέον αισθητή η ανοιχτή κοιλότητα (τρύπα) που προκαλείται από τη καταστροφή της αδαματίνης.

Λόγοι θεραπείας νεογιλών δοντιών

  1. Η διάπλαση των μόνιμων δοντιών λαμβάνει χώρα λίγο πριν από την εμφάνισή τους στη στοματική κοιλότητα. Σχηματίζονται στα ούλα, λαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία από τα νεογιλά. Στη περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα, η λοίμωξη μπορεί να εισχωρήσει υποουλικά και να εξαπλωθεί εύκολα στα ριζικά κανάλια.

Η πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών λόγω προχωρημένης τερηδόνας, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο σχηματισμό της γνάθου, με αποτέλεσμα να προκύψει στο μέλλον κακή σύγκλειση (σχέσεις άνω με κάτω γνάθο) και διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης.

  1. Η παραμελημένη τερηδόνα νεογιλών δοντιών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές της στοματικής υγείας, όπως πολφίτιδα και περιοδοντίτιδα, λόγω των οποίων μπορεί να εμφανιστούν κύστεις στη ριζική ζώνη, καθώς και στο υπόστρωμα ενός μόνιμου δοντιού.
  1. Η εμφάνιση τερηδόνας στα νεογιλά δόντια αποτελεί κυρίως ένδειξη μη τήρησης των κανόνων στοματικής υγιεινής, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υποδεικνύει δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, η λοίμωξη από τερηδόνα μπορεί να εξαπλωθεί αιματογενώς σε διάφορα σημεία του οργανισμού και να προκαλέσει ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, γαστρίτιδα και ενδοκαρδίτιδα.
  1. Μέσω της απώλειας νεογιλών δοντιών, ένα παιδί δε θα είναι ικανό να μασήσει και να πέψει σωστά τη τροφή, με αποτέλεσμα ένα ανεπαρκώς επεξεργασμένο κομμάτι τροφής που θα εισέλθει στον γαστρεντερικό σωλήνα να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές.

Πρόληψη

Η πρόληψη της τερηδόνας νεογιλών δοντιών περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της ευαισθησίας των δοντιών σε τερηδονικές βλάβες.

Η πρόληψη βασίζεται κυρίως στη σωστή διατροφή, στη καλή στοματική υγεινή και στους τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο.

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να παρακολουθούν στενά την κατάσταση της στοματικής υγιεινής των παιδιών τους και να καθαρίζουν σχολαστικά τα δόντια τους με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με επαρκή ποσότητα φθορίου.

Η διατροφή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος φθοράς των δοντιών, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση τυποποιημένων τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και να αντικατασταθούν με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Επιπλέον, για τη διατήρηση μιας υγιούς οδοντοστοιχίας, καλό είναι να προστεθούν στο διαιτολόγιο των παιδιών τροφές πλούσεις σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Επομένως, οι γονείς θα πρέπει να ενσταλάξουν στα παιδιά τους μια κουλτούρα στοματικής υγιεινής από αρκετά νεαρή ηλικία, υποδεικνύοντας τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας θετικής στάσης απέναντι στην επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.