Επιφανειακές μυκητιάσεις – λοιμώξεις και δερματοπάθειες

10-5-2021

Αθανάσιος Σπυριδώνης

Γιωργαλλής Μάριος

Οι μυκητιάσεις των στιβάδων του δέρματος και της δομής του είναι πολύ συνηθισμένες. Αυτές οι λοιμώξεις γενικά διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τους σχηματισμούς που αποικίζουν ή διεισδύουν οι μύκητες.

Αίτια των επιφανειακών μυκητιάσεων είναι μύκητες που αποικίζουν τις κερατινοποιημένες εξωτερικές στιβάδες του δέρματος, τις τρίχες και τα νύχια. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από αυτούς τους μικοοργανισμούς προκαλούν μικρή ή καμία ανοσολογική απάντηση στον ξενιστή και είναι μη καταστροφικές, ως εκ τούτου ασυμπτωματικές. Αυτές είναι συνήθως μόνο αισθητικού ενδιαφέροντος και είναι εύκολο να διαγνωσθούν και θα θεραπευτούν.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι συνήθως επιφανειακή μυκητίαση που εμφανίζεται παγκοσμίως. Σε ορισμένα τροπικά περιβάλλοντα μπορεί να προσβάλει έως και το 60% του πληθυσμού. Προκαλείται από τα λιπότροφα είδη ζυμομυκήτων του συμπλέγματος της Malassezia furfur: Μ.furfur, M.sympodialis. M.globosa, M.restricta, M.slooffiae, M.obtusa, M.dermatis, M.japonica και M.yamatoensis. Κατά την τρέχουσα κλινική αναφορά, είναι αρκετό να αναφερόμαστε στους μικροοργανισμούς ως μέλη του συμπλέγματος της M.furfur.

  • Μορφολογία

Όταν παρατηρούνται σε δερματικά ξέσματα, τα μέλη του συμπλέγματος της M.furfur, εμφανίζονται ως συσσώρευση σφαιρικών ή ωοειδών όμοιων με ζυμομύκητες κυττάρων, με παχύ τοίχωμα και με διάμετρο 3-8μm. Τα ζυμοκύτταρα μπορεί να αναμειγνύονται με κοντές, σπανίως διακλαδιζόμενες υφές που τείνουν να τοποθετούνται άκρο προς άκρο. Τα όμοια με ζυμοκύτταρα κύτταρα αντιπροσωπεύουν φιαλοκονίδια και παρουσιάζουν πολικές εκβλαστήσεις με «παρύφη» ή στεφάνη γύρω από το σημείο έναρξης της εκβλάστης στο γονικό κύτταρο. Σε καλλιέργειες σε κοινό θρεπτικό υλικό που περιέχει ή έχει επιστρωθεί με ελαιόλαδο τα είδη του συμπλέγματος της M.furfur αναπτύσσουν κιτρινωπές προς υποφαίες αποικίες σαν ζύμες.

  • Επιδημιολογία

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι νόσημα υγειών ατόμων που εμφανίζει παγκοσμίως, αλλά επιπολάζει περισσότερο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Συνηθέστερα προσβάλλονται νεαροί ενήλικες, δεν προσβάλλονται τα ζώα και η μόλυνση στον άνθρωπο πιστεύεται ότι προέρχεται από την άμεση ή έμμεση μεταφορά μολυσμένου υλικού κερατίνης από το ένα άτομο στο άλλο.

  • Κλινικά σύνδρομα

οι βλάβες της ποικιλόχρους πιτυρίασης είναι μικρές υπόχρωμές ή υπέρχρωμες κηλίδες. Συχνότερα προσβάλουν τον ανώτερο κορμό, βραχίονες, θώρακα, ώμους, λαιμό, πρόσωπο αλλά και ολόκληρο το σώμα. Οι αλλοιώσεις είναι ακανόνιστές, καλώς αφοριζόμενες, δυσχρωματικές πλάκες ,οι οποίες μπορούν να προεξέχουν και να καλύπτονται από πολύ λεπτά λέπια. Επειδή τα είδη της Malassezia τείνουν να εμπλέκονται στην παραγωγή μελανίνης, οι βλάβες είναι υπομελαγχρωματικές σε μελαμψά άτομα,ενώ σε ανοικτόχρωμα άτομα οι βλάβες έχουν ροδόχροη απόχρωση. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

  • Κνησμός
  • Θυλακίτιδα
  • Αποφρακτική δακρυοκυστίτιδα
  • Σμηγματοροική δερματίτιδα ειδικότερα σε ασθενείς με AIDS

Εικόνα 1: Ποικιλόχρους πιτυρίαση στην οπίσθια επιφάνεια του κορμού

  • Εργαστηριακή διάγνωση:

Η εργαστηριακή διάγνωση της ποικιλόχρους πιτυρίασης γίνεται με άμεση παρατήρηση και μικροσκοπική εξέταση των μυκήτων και λεπιών της επιδερμίδας σε 10% HCl με ή χωρίς λευκό Calcofluol ή με περιοδικό οξύ-PAS. Ακόμη, και με λυχνία Wood από την περιοχή της βλάβης, φθορίζουν με κιτρινωπό χρώμα οι βλάβες. Μέθοδος εκλογής για την διάγνωση είναι και η καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας συνθετικά μυκητολογικά θρεπτικά υλικά εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο. Η ανάπτυξη των αποικιών που μοιάζουν με ζύμες εμφανίζεται μετά από επώαση στους 30οC επί 5-7 ημέρες. Στην μικροσκόπηση οι αποικίες αποτελούνται από εκβλαστάνοντα κύτταρα όμοια με ζυμομύκητες με περιστασιακές υφές.

Εικόνα 2: Μικροσκοπική παρατήρηση Malassezia furfur

  • Θεραπεία

Τοπική χρήση αζολών ή σαμπουάν θειώδες σελήνιο. Στην πιο εξαπλωμένη λοίμωξη μπορεί να χορηγηθεί από του στόματος κετοκοναζόλη ή ιτρακοναζόλη.

 

Μέλαινα πιτυρίαση (tinea nigra)

Πρόκειται για μία επιφανειακή φαιοϋφομυκητίαση που προκαλείται από τον μαύρο μύκητα Hortaea werneckii.

Εικόνα 3: Βλάβες σε μέλαινα πιτυρίαση

 

  • Μορφολογία

Στην μικροσκόπηση ο H.werneckii εμφανίζεται ως φαιόχρωμος μύκητας με υφές με διαφράγματα, που παρουσιάζουν συχνές διακλαδώσεις 1,5-3,0 μm. Επίσης, υπάρχουν αρθροκονίδια και επιμήκη εκβλαστάνοντα κύτταρα. Ο H.werneckii αναπτύσσεται σε κοινά θρεπτικά μυκητολογικά υλικά σε Sabouraud dextrose agar στους 25οC, όπου εμφανίζεται ως μαύρος νηματοειδής μύκητας που παράγει δακτυλιοκονίδια.

Εικόνα 4: Υφές και διαφράγματα H.werneckii

 

  • Επιδημιολογία

Η μέλαινα πιτυρίαση είναι τροπική ή υποτροπική πάθηση, μεταδίδεται με τραυματικό ενοφθαλμισμό του μύκητα στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας. Είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Αφρική, στην Ασία και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Συχνότερα, προσβάλλονται παιδιά και νεαροί ενήλικοι και πιο συχνά τα θήλεα άτομα.

 

Λευκή τριχοφυτίαση

Η λευκή τριχοφυτίαση είναι μία επιφανειακή λοίμωξη των τριχών που προκαλείται από ζυμομύκητες του γένους Trichosporon. Η μικροσκοπική παρατήρηση αναδεικνύει μορφολογικά στοιχεία υφών, τα αρθροκονίδια( ορθογώνια κύτταρα που προκύπτουν από τεμαχισμό των υφών των κυττάρων) και βλαστοκονίδια(εκβλαστάνοντα ζυμοκύτταρα). Η πάθηση ενδημεί κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και σχετίζεται με την κακή υγιεινή. Η λευκή τριχοφυτίαση προσβάλλει τις τρίχες της βουβωνικής χώρας και της μασχάλης. Ο μύκητας περικυκλώνει τη ρίζα της τρίχας και σχηματίζει ένα λευκό προς καφέ οίδημα κατά μήκος του στελέχους της τρίχας. Τα εξογκώματα είναι μαλακά και κολλώδη, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν και η μόλυνση δεν προκαλεί βλάβη στη ρίζα της τρίχας.

Εικόνα 5: Μικροσκοπική ανάδειξη μορφολογίας υφών και διαφραγμάτων Trichosporon sp

  • Εργαστηριακή διάγνωση

Η διάγνωση των χαρακτηριστικών ειδών του γένους Trichosporon που προκαλούν λευκή τριχοφυτίαση γίνεται με μικροσκοπική εξέταση και παρατήρηση της χαρακτηριστικής μορφολογίας των αρθροκονιδίων και της καλλιέργειας σε μυκητολογικά θρεπτικά υλικά χωρίς κυκλοεξιμίδη. Τα είδη του γένους αυτού σχηματίζουν αποικίες στεγνές, ρυτιδωμένες κιτρινωπού χρώματος. Πιο ειδικές εξετάσεις για την ταυτοποίηση του γένους είναι η δοκιμασία αφομίωσης σακχάρων, η αφομίωση νιτρικού καλίου(αρνητική), η παραγωγή ουρεάσης(θετική) και η μορφολογία σε άγαρ καλαμποκάλευρου.

Εικόνα 6 : Αποικίες γένους Trichosporon σε SDA agar. Απεικονίζονται αποικίες στεγνές, ρυτιδωμένες κιτρινωπού χρώματος

  • Θεραπεία

Η θεραπευτική αγωγή για την εκρίζωση του μύκητα είναι η εφαρμογή τοπικά αζολών. Η βελτιωμένη υγιεινή, το ξύρισμα των μολυσμένων τριχών, είναι επίσης αποτελεσματικά και συνήθως αναιρούν την αναγκαιότητα ιατρικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

Μέλαινα τριχοφυτίαση

Πρόκειται για πάθηση που προσβάλλει τις τρίχες και ιδιαίτερα το τριχωτό της κεφαλής. Ο αιτιολογικός παράγοντας της μέλαινας τριχοφυτίασης είναι ο Piedraia hortae. Ο μικροοργανισμός αναπτύσσεται ως έγχρωμος νηματοειδής μύκητας(καφέ προς ερυθρόμαυρος). Καθώς προχωρά ο χρόνος της καλλιέργειας, σχηματίζονται ατρακτοειδή ασκοσπόρια μέσα σε εξειδικευμένους ασκούς. Η μέλαινα τριχοφυτίαση δεν είναι συνηθισμένη και η ύπαρξη της έχει αναφερθεί σε τροπικές περιοχές στην Λατινική Αμερική και στην Κεντρική Αφρική. Θεωρείται ότι είναι πάθηση κακής υγιεινής. Η μέλαινα τριχοφυτίαση εκδηλώνεται ως μικροί σκουρόχρωμοι όζοι που περιβάλλουν τα στελέχη των τριχών. Είναι ασυμπτωματική και γενικά αφορά στο τριχωτό της κεφαλής. Η μάζα υφών συγκρατείται με την σεξουαλική φάση του μύκητα, την συμπαγή ουσία που περιέχει ασκούς και ασκοσπόρια. Η εξέταση του όζου αποκαλύπτει διακλαδισμένες μελαγχρωματικές υφές που συγκρατούνται με μία συμπαγή ουσία. Ο μύκητας μπορεί να καλλιεργηθεί σε κοινά μυκητολογικά υλικά. Η μικροσκοπική παρατήρηση των ασκών είναι χαρακτηριστική του P.hortae. Η θεραπεία γίνεται με κούρεμα και κατάλληλο και τακτικό πλύσιμο.

Εικόνα 7 : Αναπαράσταση μορφολογίας μικροσκοπικά και μακροσκοπικών αποικιών του μύκητα P.hortae

  • Βιβλιογραφία
  1. Εισαγωγή στη Μικροβιολογία 2η έκδοση, Tortora Gerard, Funke Berdell, Case Christine
  2. Μικροβιολογία, Mims Cedric A.,Playfair J.,Roitt I.,Wakelin D.,WIlliams R
  3. Ιατρική Μικροβιολογία, Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller
  4.  Ιατρική Μικροβιολογία, Greenwood D., Slack R.
  5. ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Στέλιος Π. Χατζηπαναγιώτου, Νικόλαος-Στέφανος Λεγάκης
Αθανάσιος Σπυριδώνης Βιοϊατρικός Επιστήμονας-Μεταπτυχιακός Υπότροφος BSc, MSc  Ε.ΔΙ.Π Τμήματος Ιατρικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, συνεπικουρικά με 
Γιωργαλλής Μάριος, Κτηνίατρος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας BSc

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Αρθρογράφος

O Αθανάσιος Σπυριδώνης γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1998 στο Μαρούσι Αττικής. Κατάγεται από την Καρδίτσα, όπου είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του. Εκεί διένυσε τα παιδικά του και εφηβικά του χρόνια. Αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας του αποτελούν ένας καλός καφές, μία καλή παρέα και μία βόλτα . Το 2016 αποφοιτεί ως αριστούχος από το ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας και καταφέρνει να εισαχθεί μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ενασχόληση του με τον κλάδο της υγείας και της επιστημονικής έρευνας έρχεται από τα 14, λόγω προσωπικού οικογενειακού γιατρού, αλλά και λόγω απώλειας συγγενικού προσώπου. Όνειρο του είναι να εργαστεί σε ερευνητικά, επιστημονικά Ινστιτούτα, όπως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, αλλά και ο ακαδημαϊκός χώρος με ερευνητική καριέρα σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο. Ο αναφερόμενος θεωρεί πως η πανεπιστημιακή παιδεία είναι μία κατάσταση συνεχούς εκμάθησης και αποτελεί παράγοντα αυτοβελτίωσης και εφόδιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Σήμερα, είναι αριστούχος πτυχιούχος απόφοιτος του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ενεργός Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Ο ανωτέρω στελεχώνει σήμερα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό και μεταπτυχιακός υπότροφος το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πλαίσια προγράμματος υλοποίησης πράξης με τίτλο ενσωμάτωση ενισχυτικής διδασκαλίας στο Μάθημα της Μικροβιολογίας ΙΙ σε τριτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές του ανωτέρω τμήματος.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε τομείς της μοριακής βιολογίας, της μικροβιολογίας και μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας, με έμφαση κυρίως στα βακτήρια και στους ιούς, της μοριακής επιδημιολογίας, της μοριακής τυποποίησης και φυλογένεσης, μοριακής γενετικής και ανθρωπίνων νοσημάτων καθώς και σε εφαρμογές της μοριακής Ιατρικής στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία των νοσημάτων του ανθρώπου. Μέσω της πλατφόρμας Truemed.gr και της αφιλοκερδούς προσφοράς του στην ιστοσελίδα με την συγγραφή επιστημονικών άρθρων, επιδιώκει να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό για θέματα ιατρικού και ερευνητικού περιεχομένου, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού , με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη ασθενειών και την επιστημονική καθοδήγηση.

Λοιπά προσόντα

Ξένες Γλώσσες

  • Αγγλικά: Cerificate of Proficiency in English C2

  • Γαλλικά: Certificat pratiue de langue francaise, Universite Paris-Sorbonne C1

  • Γερμανικά: Osterreichisches Sprachdiplom Deutsh B2

  • Ιταλικά: Παρακολουθεί μαθήματα αυτήν την περίοδο σε αρχάριο επίπεδο

Ειδικές Γνώσεις

Βασικός χειρισμός του Microsoft office (word, power point, Windows, Excel, Outlook, Internet Access, SPSS, Mathlab)

  • Δεξιότητες που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή συγγραφή

  • Πνεύμα ομαδικής εργασίας

  • Ανάληψη πρωτοβουλιών και τήρηση των προθεσμιών

  • Ανάληψη ευθυνών και επίτευξη συγκεκριμένων στόχων

Πιστοποιητικά παρακολούθησης επιστημονικών σεμιναρίων/συνεδρίων

  1. Νοέμβριος 2017: 28ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Αθήνα, Ελλάδα. Διοργάνωση: Ελληνική Αιματολογική Εταιρία/Hellenic Society of Heamotology

  1. Οκτώβριος 2020: 3ο Διαδικτυακό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρακλίνιου Διαγνωστικού Ελέγχου(ΕΕΠαΔΕ), Αθήνα, Ελλάδα

  1. Νοέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021

Διαδικτυακό επιστημονικό « Σεμινάριο Υπερηχοανατομίας

Ενότητες: Εισαγωγή στους Υπερήχους, Υπερηχογράφημα Τραχήλου, Υπερηχογράφημα Κοιλίας, Υπερηχογράφημα Μυοσκελετικού Συστήματος, Υπερηχογράφημα Καρδιάς και Υπερηχογράφημα Μαστού

Φορέας διοργάνωσης: Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Εργαστήριο Ανατομίας-Παθολογικής Ανατομίας και Φυσιολογίας-Διατροφής.

  1. 11-12 Δεκεμβρίου 2020:

Διαδικτυακή Διημερίδα «Σύγχρονες Μοριακές Εξελίξεις, Νέα Φάρμακα-Νέες Θεραπείες»

Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου

  1. 11-12 Δεκεμβρίου 2020:

18ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο «Εξελίξεις στην Ογκολογία»

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και το Ολύμπιο Θεραπευτήριον Γενικής Κλινικής Πατρών.

Υπό την αιγίδα της Εταιρίας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος και τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας

  1. 15 Δεκεμβρίου 2020

«WEBINAR TUMOR AGNOSTIC ERA IN ONCOLOGY- NTRK fusions across solid tumors»

Διοργάνωση:Hellenic Society of Medical Oncology & Hellenic Society of Pathology

  1. 16 Δεκεμβρίου 2020

«Ημερίδα Καινοτομίας στην Ογκολογία»

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας

  1. 18-19 Δεκεμβρίου 2020

6ο Μετεκπαιδευτικό Συμπόσιο «Μελάνωμα, Όγκοι Δέρματος- Διαφωνίες& Συμφωνίες»

Διοργάνωση: Ογκολογική Εταιρία Έρευνας και Εκπαίδευσης, με την συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος

  1. 17-20 Δεκεμβρίου 2020

«29ο Διαδικτυακό Πνευμονολογικό Συνέδριο»

Διοργάνωση: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία

  1. 9 Ιανουαρίου 2021

«WEBINAR Η έγκυος και το νεογνό εν μέσω πανδημίας από τον SARS-COV2,διαχείρηση αντιμετώπισης στην Ελληνική πραγματικότητα»

Διοργάνωση: Σύλλογος Επιστημών Μαιών-Μαιευτών Περιφέρειας Ναυπλίου

  1. 13 Ιανουαρίου 2021

«Βασικές γνώσεις για το χειρουργικό σχεδιασμό ηπατεκτομών 2, κύκλος μαθημάτων Χειρουργικής Παθολογίας Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος»

Οργάνωση: Εταιρία Μελέτης των Νόσων του Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος σε συνεργασία με Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας-Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος Θεραπευτηρίου «METROPOLITAN» και Εταιρίας Μελέτης και Θεραπείας της Μεταστατικής Νεοπλασματικής Νόσου.

  1. 15 Ιανουαρίου 2021

«Live Webinar Η πορεία της πανδημίας Covid-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό»

Οργάνωση: Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

  1. 20 Ιανουαρίου 2021

«Live Webinar : «Special issues in biliary surgery technique»

Organised by Study Group for HPB Diseases in Collaboration with the Research and Study Group for Metastatic Cancer Disease and the Department of HPB Surgery and Surgical Oncology, Metropolitan Hospital, Athens, Greece

  1. 27 Ιανουαρίου 2021

«Live Webinar : « Perihilar Cholangiocarcinoma Surgery»

Organised by Study Group for HPB Diseases in Collaboration with the Research and Study Group for Metastatic Cancer Disease and the Department of HPB Surgery and Surgical Oncology, Metropolitan Hospital, Athens, Greece

  1. 5-6 Φεβρουαρίου 2021

«Διαδικτυακή Διημερίδα με θέμα Αναδυόμενες Θεραπευτικές Επιλογές στην Αιματολογία»

Οργάνωση: Εταιρία Μοριακών και Ιατρικών Μελετών σε συνεργασία με την Αιματολογική Κλινική Π.Γ.Ν Λάρισας, με το Γραφείο Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Π.Γ.Ν Λάρισας και το τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

  1. 19-20 Φεβρουαρίου 2021

«e-Congress Άσκηση της Ιατρικής στην εποχή του SARS-CoV-2. Η κριτική ματιά του κλινικού γιατρού»

Οργάνωση: Γ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Ογκολογικό Κέντρο Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης και Έρευνας(ΟΚΙΒΕΕ), Ελληνική Εταιρία Καρκίνου Πνεύμονα(ΕΛΕΚΑΠ).

  1. 20 Φεβρουαρίου 2021

21η Ημερίδα Κλινικής Μικροβιολογίας και Εργαστηριακής διαγνωστικής με θέμα « Η πανδημία του SARS-CoV-2 και η διάγνωση του παθογόνου»

Οργάνωση: Εταιρία Κλινικής Μικροβιολογίας και Εργαστηριακής διαγνωστικής.

Πόλη που θα ήθελε να ζήσει: Ιωάννινα ή Κρήτη

Αγαπημένοι συγγραφείς : Μενέλαος Λουντέμης, Νικόλαος Καζαντζάκης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κωνσταντίνος Καβάφης

Αγαπημένο άθλημα: Taekwondo, Ski

Χόμπι: Ταξίδια, νέες γνωριμίες, βόλτες, ταινίες, Youtube editing

Ρητό που τον αντιπροσωπεύει: «Τα πάντα ρεί», «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed:  3