Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Σύφιλη: Τρόποι μετάδοσης και παθογενετικός μηχανισμός, επιδημιολογία, εργαστηριακή διάγνωση, κλινικές εκδηλώσεις και θεραπεία
20-4-2021
Αθανάσιος Σπυριδώνης
Τρεπονήματα
Το πιο σημαντικό είδος τρεπονήματος στον άνθρωπο που προκαλεί νόσο είναι το Treponema pallidum, το οποίο αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα του αφροδίσιου νοσήματος σύφιλη. Η ενδημική σύφιλη(bejel) προκαλείται επίσης από το υποείδος Τ.endemicum και η τροπική μόρωση(yaws) από το Τ.pentenue. Αυτά τα δύο τελευταία νοσήματα δεν συγκαταλέγονται στα αφροδίσια. Επομένως,η σύφιλη προκαλείται από τον παθογενετικό μηχανισμό του βακτηρίου Treponema pallidum σε συνδυασμό με την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή.
Εικόνα 1: Τρεπονήματα-Σπειροχαίτες
Φυσιολογία και δομή Treponema pallidum
Το τρεπόνημα της σύφιλης καλείται και αλλιώς ωχρά σπειροχαίτη και μαζί με τα συγγενή παθογόνα τρεπονήματα είναι λεπτές, σπειροειδείς σπειροχαίτες με αιχμηρά, ευθέα άκρα. Οι βασικές και κλασικές δοκιμασίες ανίχνευσης των σπειροχαιτών, όπως η μικροσκόπηση και η καλλιέργεια έχουν μικρή ευαισθησία, καθώς οι σπειροχαίτες είναι πολύ λεπτές, δεν καλλιεργούνται σε ακυτταρικές καλλιέργειες και δεν χρωνούνται μετά από χρώση Gram ή Giemsa. Ο λόγος αποτυχίας για να αναπτυχθεί το T. pallidum in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα) είναι το γεγονός πως ο κύκλος του τρικαρβοξυλικού οξέος απουσιάζει από αυτά τα μικρόβια και έτσι τα τελευταία βασίζονται στους μηχανισμούς ενέργειας των ξενιστών για να επιβιώσουν. Ακόμη, οι σπειροχαίτες είναι μικροαερόφιλα ή αλλιώς αναερόβια βακτήρια, γεγονός που καθιστά την παρουσία οξυγόνου τοξική για την επιβίωση τους. Αυτό συνεπάγεται το γεγονός ότι τα βακτήρια αυτά δεν έχουν γονίδια που εκφράζουν ένζυμα, όπως η καταλάση και η δισμουτάση υπεροξειδίου και έτσι δεν μπορούν να προστατευθούν από την τοξικότητα του οξυγόνου.
Εικόνα 2: Δομή πρωτοπλασματικού κυλίνδρου, κυτταροπλασματικής μεμβράνης και στρώματος πεπτιδογλυκάνης T.pallidum. Αναπαρίστανται τα περιπλασματικά μαστίγια σε μορφή σπείρας, χαρακτηριστικό των σπειροχαιτών μεταξύ της εξωτερικής μεμβράνης και της κυτταροπλασματικής σε ηλεκτρονική μικροσκοπία(Εικόνα c).
Πηγή: Peeling, R. W., Mabey, D., Kamb, M. L., Chen, X. S., Radolf, J. D., & Benzaken, A. S. (2017). Syphilis. Nature reviews. Disease primers, 3, 17073.
Επιδημιολογία σύφιλης
Η σύφιλη είναι διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο, ενώ χαρακτηριστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέχει την τρίτη σε συχνότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μικροβιακή νόσο( μετά από τις λοιμώξεις των Clamydia trachomatis και Neisseria gonorrhoeae). Κυρίως παρατηρείται σε ομοφυλόφιλους άνδρες ( MSM)σε μεγάλη συχνότητα, ιδίως σε όσους δεν κάνουν χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανιχνεύεται ποσοστό πληθυσμού ετεροφυλόφιλων ενεργών σεξουαλικά ανθρώπων που να έχουν εμφανίσει σύφιλη. Η επίπτωση της νόσου ελαττώθηκε στη δεκαετία του 1940, μετά την εμφάνιση της πενικιλλίνης, ενώ νωρίτερα το ποσοστό θνησιμότητας από την σύφιλη θεωρούταν αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής. Ωστόσο, περιοδικές εξάρσεις εμφάνισης της νόσου, αποδιδόμενες σε αλλαγές της σεξουαλικής συμπεριφοράς παρατηρήθηκαν παρά την εμφάνιση της πενικιλλίνης τη δεκαετία του 1960 με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και τη δεκαετία του 1990 με την αύξηση της πορνείας, λόγω κοκαΐνης κρακ, ενώ στο διάστημα μεταξύ 2000-2012, η επίπτωση της νεοαποκτηθείσας νόσου αυξάνεται ετησίως. Το 2012 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν περίπου 50.000 νέα περιστατικά σύφιλης, εκ των οποίων τα 15.667 ήταν πρώτου και δεύτερου σταδίου, η πιο λοιμογόνος μορφή της νόσου. Δυστυχώς, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί με σύφιλη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον HIV, όταν υπάρχουν αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα. Η σύφιλη εμφανίζεται αποκλειστικά στον άνθρωπο και δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί, φυσικοί ξενιστές. Η ωχρά σπειροχαίτη είναι ευαίσθητη στην ξηρασία και τα απολυμαντικά. Σήμερα, η θεραπεία της σύφιλης είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη με την χρήση πενικιλλίνης. Ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσής της είναι όπως προαναφέρθηκε η σεξουαλική επαφή, ωστόσο μεταδίδεται και συγγενώς από μολυσμένο μεταγγιζόμενο αίμα, μέσω αμυχών, εκδορών και ασυνεχειών του δέρματος, μέσω χρήσης μολυσμένων συρίγγων σε ναρκομανείς και διαπλακουντιακά μέσω του ομφάλιου λώρου από την μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο. Προφυλακτικό εμβόλιο για την πρόληψη εμφάνισης σύφιλης, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Η σύφιλη δεν είναι και τόσο μεταδοτική, το ποσοστό μετάδοσης κατά την σεξουαλική επαφή εκτιμάται στο 30%, ενώ η μολυσματικότητα της επηρεάζεται από το στάδιο της νόσου στον μολυσματικό σύντροφο. Η ωχρά σπειροχαίτη μεταδίδεται κυρίως στα πρώτα στάδια της νόσου, όταν υπάρχουν πολλές σπειροχαίτες σε υγρές δερματικές και βλεννογόνιες βλάβες. Στα αρχικά στάδια της νόσου, παρατηρείται βακτηριαιμία που μπορεί να διατηρηθεί έως και 8 χρόνια, αν δεν χορηγηθεί θεραπεία.
Εικόνα 3 Περιστατικά σύφιλης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2012 σε διεθνή γεωγραφική κατανομή.
Πηγή: Peeling, R. W., Mabey, D., Kamb, M. L., Chen, X. S., Radolf, J. D., & Benzaken, A. S. (2017). Syphilis. Nature reviews. Disease primers, 3, 17073.
Παθογένεση και ανοσία ξενιστή
Το μικρόβιο της σύφιλης είναι ικανό να αντιστέκεται στον μηχανισμό φαγοκυττάρωσης του ξενιστή και μπορεί να προσδεθεί στην ινωδονεκτίνη των κυττάρων του ξενιστή, επάγοντας βλάβη ιστών. Το τρεπόνημα αυτό στερείται μέρος λιποπρωτεϊνών στην κυτταροπλασμτική του μεμβράνη, με αποτέλεσμα η απουσία αυτών των ειδικών αντιγόνων να καθιστά τον μικροοργανισμό ικανό να διαφεύγει από τον μηχανισμό άμυνας του ξενιστή. Μετά από ανάλυση αλληλουχίας του γονιδιώματος του T. pallidum ανιχνεύθηκαν 5 αιμολυσίνες, που δεν είναι γνωστό βέβαια ακόμα, αν προκαλούν βλάβες των ιστών του ξενιστή. Πάντως, η έρευνα καταδεικνύει πως οι βλάβες και οι αλλοιώσεις των ιστών, που παρατηρούνται στην σύφιλη, είναι αποτέλεσμα της ανοσοαπάντησης του ξενιστή στην λοίμωξη.
Εικόνα 4
Α) Διείσδυση σπειροχαίτη στο ενδοθήλιο σε απεικόνιση ηλεκτρονικής μικρογραφίας Β) Ανοσοϊστοχημική δοκιμασία. Αναπαρίστανται τρεπονήματα που μολύνουν ιστούς Γ) Ενεργός φαγοκυττάρωση σπειροχαιτών από φαγοκύτταρα κατόπιν οψωνινοποίησης. Εικόνα από μικροσκόπιο ανοσοφθορισμού Δ) Ορός ασθενούς που δείχνει σπειροχαίτες κατόπιν διάσπασης τους από φαγολυσσοσωμάτια. Εικόνα από μικροσκόπιο ανοσοφθορισμού.
Πηγή: : Peeling, R. W., Mabey, D., Kamb, M. L., Chen, X. S., Radolf, J. D., & Benzaken, A. S. (2017). Syphilis. Nature reviews. Disease primers, 3, 17073.
Κλινικά νοσήματα
Η κλινική πορεία της σύφιλης περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
- Η πρωτογενής που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών ελκών στο σημείο ενοφθαλμισμού του μικροβίου. Η βλάβη εμφανίζεται μετά από 10-90 μέρες από το χρόνο προσβολής, διαβρώνεται μετέπειτα και μετατρέπεται σε σκληρό, ανώδυνο έλκος με υπεργερμένη παρυφή. Ιστολογικά παρατηρούνται ,χαρακτηριστικά, ενδαρτηρίτιδα και περιαρτιδίτιδα με διήθηση έλκους από πολυμορφοπύρηνα και μακροφάγα. Ο μικροοργανισμός επιβιώνει λόγω της παρουσίας πολλών σπειροχαιτών στο σημείο της βλάβης παρά τη φαγοκυττάρωση. Σε αρκετούς ασθενείς παρατηρείται επιχώρια λεμφαδενοπάθεια και βακτηριαιμία, ενώ το έλκος ιάται μόνο του εντός 2 μηνών, δίνοντας ψευδή αίσθηση ανακούφισης.
- Στην δευτερογενή σύφιλη παρατηρούνται διάσπαρτες κλινικές αλλοιώσεις σε όλη την επιφάνεια του σώματος με χαρακτηριστικές βλατιδώδεις, κηλιδοβλατιδώδεις ροδάνθες και φλύκταινες, ιδιαίτερα σε περιοχές αντιβραχίου και πελμάτων,που μπορούν να μετατραπούν σε συφιλιδικές πλάκες, εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία. Το δευτερογενές στάδιο είναι εξαιρετικά μολυσματικό, ενώ τα εξανθήματα υποχωρούν και η νόσος μπορεί να οδηγηθεί σε λανθάνουσα μορφή ή σε όψιμη φάση, αν δεν χορηγηθεί θεραπεία. Σε άλλα συμπτώματα της νόσου συγκαταλέγονται:
- Συμπτώματα γριππώδους συνδρόμου
- Κυνάγχη
- Μυαλγίες, ανορεξία
- Λεμφαδενοπάθεια και γενικευμένο βλεννογονοδερματικό εξάνθημα
- Η τριτογενής σύφιλη αφορά ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία και περιλαμβάνει διάχυτη και χρόνια φλεγμονή με κοκκιωματώδεις βλάβες και ιστικές καταστροφές σε κάθε όργανο, όπως στον εγκέφαλο(νευροσύφιλη), άνοια, τύφλωση, προσβολή οστών και άλλα.
Εργαστηριακή διάγνωση και θεραπεία
- Η ανίχνευση της σύφιλης βασίζεται σε μεθόδους κλασσικής μικροσκόπησης σε σκοτεινό πεδίο με ειδικές φθορίζουσες χρωστικές
- Ανίχνευση σπειροχαιτών από εξιδρώματα δερματικών βλαβών και ελκών από το σημείο ενοφθαλμισμού στο πρωτογενές και δευτερογενές στάδιο
- Δοκιμασίες ανοσοφθορισμού που έχουν μεγάλη ευαισθησία
- Μοριακές μεθόδους όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ( PCR)με μεγάλη ευαισθησία
- Ανίχνευση αντισωμάτων που αποτελούν και μεθόδους εκλογής
Μη ειδικές τρεπονημικές αντιδράσεις:
DRL* ( Venereal Disease Research Laboratory )
RPR ( Rapid Plasma Reagin )
USR * ( Unheated Serum Reagin )
TRUST ( Toluidin Read Unheated Serum Test )
Χρησιμοποιούν ως αντιγόνο σύμπλεγμα καρδιολιπίνης . Είναι όλες κροκυδοαντιδράσεις , ποιοτικές και ποσοτικές.
Θετικοποιούνται εντός δύο εβδομάδων από την μόλυνση Υψηλός τίτλος ( 1/512 ) στο δεύτερο στάδιο. Θετικές σε χαμηλούς τίτλους (1/16) στην πρώιμη λανθάνουσα .Όψιμη λανθάνουσα, τρίτο στάδιο : ποικίλη ευαισθησία κομμιωματώδης μορφή θετικές δοκιμασίες μη ειδικών τρεπονηματικών μεθόδων. Καρδιαγγειακή και νευροσύφιλη : πιθανόν αρνητικές
Κατόπιν θεραπείας: Εάν η θεραπεία αρχίσει πριν την θετικοποίησή τους ουδέποτε θετικοποιούνται . Εάν η θεραπεία αρχίσει στο τέλος του πρώτου σταδίου αρνητικοποιούνται εντός του πρώτου έτους . Εάν η θεραπεία αρχίσει στο δεύτερο στάδιο αρνητικοποιούνται εντός δύο ετών. Λανθάνουσα, τρίτο στάδιο: δύσκολα αρνητικοποιούνται Α.ύξηση τίτλου κατά 4 ή περισσότερες φορές μετά την θεραπεία δηλώνει υποτροπή ή αναμόλυνση ή αποτυχία θεραπείας.
Εικόνα 5: Αραιώσεις αίματος για παρακολούθηση τίτλου μετά από τη θεραπεία με μη τρεπονηματική δοκιμασία
Ειδικές Τρεπονημικές αντιδράσεις
FTA – Abs(Fluorescent Treponemal Antibody Absorption )
FTA – Abs – DS ( Fluorescent Treponemal Antibody Absorption Double Staining )
EIA IgG και IgM TPHA ( Treponema Pallidum Haemagglutination Assay )
MHA – TP( Micro Haemagglutination Assay for antibodies to Treponema Pallidum )
TPPA ( Treponema Pallidum Particle Agglutination test )
- Επιβεβαιώνουν ή αποκλείουν τα αποτελέσματα των μη τρεπονημικών αντιδράσεων
- Καθορίζουν την διάγνωση στην όψιμη λανθάνουσα και το τρίτο στάδιο
- Δεν επηρεάζονται από την θεραπεία
- Παραμένουν εφόρου ζωής θετικές ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα της νόσου
Η θεραπεία της σύφιλης είναι απλή και περιλαμβάνει τη χορήγηση ενδομυϊκώς 2,4 IU βενζαθενικής πενικιλλίνης G εφάπαξ στα πρώιμα στάδια της νόσου ή και μεγαλύτερων , επαναλαμβανόμενων δόσεων στα πιο όψιμα στάδια. Σε όσους ασθενείς είναι αλλεργικοί στην πενικιλλίνη, μπορεί να χορηγηθεί αζιθρομυκίνη και δοξυκλίνη. Πάντως, η πενικιλλίνη αποτελεί το αντιβιοτικό εκλογής για τη θεραπεία της σύφιλης.
Εικόνα: 6 : Παρακολούθηση ορολογικών δοκιμασιών στη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης
Ψευδώς θετικές ορολογικές αντιδράσεις για τη σύφιλη
- Μη τρεπομηνικές δοκιμασίες
- Ίωση
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- Οξεία ή χρόνια νόσος
- Εγκυμοσύνη
- Πρόσφατος εμβολιασμός
- Εθισμός σε τοξικές ουσίες
- Λέπρα
- Ελονοσία
- Τρεπονηματικές δοκιμασίες
- Πυοδερματίτιδα
- Δερματικά νεοπλάσματα
- Κοινή ακμή
- Μυκητιάσεις
- Βουβωνικές εξελκώσεις
- Ψωρίαση
- Έρπης γεννητικών οργάνων
Συμπέρασματα: Η σύφιλη είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος του ανθρώπου, οφειλόμενη στο βακτήριο Treponema pallidum. Τα στάδια της νόσου είναι 3, το πρωτογενές, το δευτερογενές και τριτογενές στάδιο. Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κηλιδώδεις ροδάνδες, ανώδυνα έλκη, βλατιδώδεις ροδάνθες, φλύκταινες και κοκκιώματα στη χρόνια μορφή σε όλο το σώμα με ιστικές αλλοιώσεις και βλάβες. Η μετάδοση μπορεί να γίνεται κάθετα κατά την σεξουαλική επαφή και με την μη χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή. Η διάγνωση της σύφιλης έγκειται στην μικροσκόπηση, τις ανοσολογικές και μοριακές μεθόδους, ενώ πολύ σημαντική είναι η επιβεβαίωση της νόσου με ειδικές τρεπονημικές αντιδράσεις σε συνδυασμό με τις μη τρεπονημικές, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών ορολογικών αντιδράσεων. Η θεραπεία γίνεται με χορήγηση ενδομυϊκής πενικιλλίνης βενζαθενικής ή τετρακυκλίνης σε περιπτώσεις αλλεργικών ατόμων στην πενικιλλίνη. Σημαντικό είναι να παρακολουθείται το παράθυρο ορομετατροπής μετά τη θεραπεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η θεραπεία της νόσου ή εμμένουσα λοίμωξη. Ασθενείς με σύφιλη ενέχουν μεγάλο κίνδυνο να προσβληθούν και από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Επιτυχής θεραπεία ασθενούς παρατηρείται όταν διαπιστωθεί υποτετραπλασιασμός του τίτλου αραίωσης των μη τρεπονημικών αντιδράσεων, ενώ οι τρεπονημικές αντιδράσεις μπορούν να παραμείνουν θετικές για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και εφόρου ζωής μετά την θεραπεία. Εμβόλιο για την πρόληψη της σύφιλης δεν υπάρχει. Τέλος, η ενημέρωση του πληθυσμού για τον κίνδυνο μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η τήρηση ασφαλών πρακτικών όπως της χρήσης προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή, η αποφυγή εναλλαγής ερωτικών συντρόφων, η έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, της επικινδυνότητας της νόσου, καθώς και η αναζήτηση θεραπείας με τον θεράποντα ιατρό στα πρώιμα στάδια της νόσου θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της συχνότητας μικροβιακών λοιμώξεων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων, όπως της σύφιλης και να βελτιώσουν της ποιότητα ζωής και την ασφαλή ερωτική συνουσία, μειώνοντας τους κινδύνους που ενέχονται.
Βιβλιογραφία
A)Άρθρα σε Pubmed:
Peeling, R. W., Mabey, D., Kamb, M. L., Chen, X. S., Radolf, J. D., & Benzaken, A. S. (2017). Syphilis. Nature reviews. Disease primers, 3, 17073.
Dupin N. Syphilis [Syphilis]. Rev Med Interne. 2016 Nov;37(11):735-742.
Tampa M, Sarbu I, Matei C, Benea V, Georgescu SR. Brief history of syphilis. J Med Life. 2014 Mar 15;7(1):4-10
Merson JR, Shehu M. Syphilis. JAAPA. 2019 May;32(5):59-60.
Mattei PL, Beachkofsky TM, Gilson RT, Wisco OJ. Syphilis: a reemerging infection. Am Fam Physician. 2012 Sep 1;86(5):433-40.
- B) Συγγράμματα
Εισαγωγή στη Μικροβιολογία 2η έκδοση, Tortora Gerard, Funke Berdell, Case Christine
Μικροβιολογία, Mims Cedric A.,Playfair J.,Roitt I.,Wakelin D.,WIlliams R
Ιατρική Μικροβιολογία, Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller
Ιατρική Μικροβιολογία, Greenwood D., Slack R
Αθανάσιος Σπυριδώνης
Βιοϊατρικός Επιστήμονας BSc, MSc
Μεταπτυχιακός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
TrueMed-ForLivingMore
Κοινοποιήστε
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS): Μια Συχνή Ορμονική Διαταραχή
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών χαρακτηρίζεται από την παρουσία μικρών κύστεων στις ωοθήκες, ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τη γονιμότητα και την εξωτερική εμφάνιση.
Εθίζουν οι βενζοδιαζεπίνες;
Ο εθισμός στις βενζοδιαζεπίνες συνδέεται με τον τρόπο που αυτές αλληλεπιδρούν με το κεντρικό νευρικό σύστημα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.
Αρθρογράφος
O Αθανάσιος Σπυριδώνης γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1998 στο Μαρούσι Αττικής. Κατάγεται από την Καρδίτσα, όπου είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του. Εκεί διένυσε τα παιδικά του και εφηβικά του χρόνια. Αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας του αποτελούν ένας καλός καφές, μία καλή παρέα και μία βόλτα . Το 2016 αποφοιτεί ως αριστούχος από το ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας και καταφέρνει να εισαχθεί μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η ενασχόληση του με τον κλάδο της υγείας και της επιστημονικής έρευνας έρχεται από τα 14, λόγω προσωπικού οικογενειακού γιατρού, αλλά και λόγω απώλειας συγγενικού προσώπου. Όνειρο του είναι να εργαστεί σε ερευνητικά, επιστημονικά Ινστιτούτα, όπως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, αλλά και ο ακαδημαϊκός χώρος με ερευνητική καριέρα σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο. Ο αναφερόμενος θεωρεί πως η πανεπιστημιακή παιδεία είναι μία κατάσταση συνεχούς εκμάθησης και αποτελεί παράγοντα αυτοβελτίωσης και εφόδιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Σήμερα, είναι αριστούχος πτυχιούχος απόφοιτος του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ενεργός Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Ο ανωτέρω στελεχώνει σήμερα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό και μεταπτυχιακός υπότροφος το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πλαίσια προγράμματος υλοποίησης πράξης με τίτλο ενσωμάτωση ενισχυτικής διδασκαλίας στο Μάθημα της Μικροβιολογίας ΙΙ σε τριτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές του ανωτέρω τμήματος.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε τομείς της μοριακής βιολογίας, της μικροβιολογίας και μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας, με έμφαση κυρίως στα βακτήρια και στους ιούς, της μοριακής επιδημιολογίας, της μοριακής τυποποίησης και φυλογένεσης, μοριακής γενετικής και ανθρωπίνων νοσημάτων καθώς και σε εφαρμογές της μοριακής Ιατρικής στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία των νοσημάτων του ανθρώπου. Μέσω της πλατφόρμαςTruemed.grκαι της αφιλοκερδούς προσφοράς του στην ιστοσελίδα με την συγγραφή επιστημονικών άρθρων, επιδιώκει να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό για θέματα ιατρικού και ερευνητικού περιεχομένου, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού , με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη ασθενειών και την επιστημονική καθοδήγηση.
Λοιπά προσόντα
ΞένεςΓλώσσες
|
Ειδικές Γνώσεις |
Βασικός χειρισμός τουMicrosoft office (word, power point, Windows, Excel, Outlook, Internet Access, SPSS, Mathlab)
Δεξιότητες που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή συγγραφή
Πνεύμα ομαδικής εργασίας
Ανάληψη πρωτοβουλιών και τήρηση των προθεσμιών
Ανάληψη ευθυνών και επίτευξη συγκεκριμένων στόχων
Πιστοποιητικά παρακολούθησης επιστημονικών σεμιναρίων/συνεδρίων
Νοέμβριος 2017: 28οΠανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Αθήνα, Ελλάδα. Διοργάνωση: Ελληνική Αιματολογική Εταιρία/Hellenic Society of Heamotology
Οκτώβριος 2020: 3οΔιαδικτυακόΣυνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρακλίνιου Διαγνωστικού Ελέγχου(ΕΕΠαΔΕ),Αθήνα, Ελλάδα
Νοέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021
Διαδικτυακό επιστημονικό «Σεμινάριο Υπερηχοανατομίας
Ενότητες: Εισαγωγή στους Υπερήχους, Υπερηχογράφημα Τραχήλου, Υπερηχογράφημα Κοιλίας, Υπερηχογράφημα Μυοσκελετικού Συστήματος, Υπερηχογράφημα Καρδιάς και Υπερηχογράφημα Μαστού
Φορέας διοργάνωσης: Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Εργαστήριο Ανατομίας-Παθολογικής Ανατομίας και Φυσιολογίας-Διατροφής.
11-12 Δεκεμβρίου 2020:
Διαδικτυακή Διημερίδα«Σύγχρονες Μοριακές Εξελίξεις, Νέα Φάρμακα-Νέες Θεραπείες»
Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου
11-12 Δεκεμβρίου 2020:
18ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο «Εξελίξεις στην Ογκολογία»
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και το Ολύμπιο Θεραπευτήριον Γενικής Κλινικής Πατρών.
Υπό την αιγίδα της Εταιρίας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος και τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας
15Δεκεμβρίου 2020
«WEBINAR TUMOR AGNOSTIC ERA IN ONCOLOGY- NTRK fusions across solid tumors»
Διοργάνωση:Hellenic Society of Medical Oncology & Hellenic Society of Pathology
16Δεκεμβρίου 2020
«Ημερίδα Καινοτομίας στην Ογκολογία»
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας
18-19Δεκεμβρίου 2020
6οΜετεκπαιδευτικό Συμπόσιο «Μελάνωμα, Όγκοι Δέρματος- Διαφωνίες& Συμφωνίες»
Διοργάνωση: Ογκολογική Εταιρία Έρευνας και Εκπαίδευσης, με την συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος
17-20Δεκεμβρίου 2020
«29οΔιαδικτυακό Πνευμονολογικό Συνέδριο»
Διοργάνωση: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία
9Ιανουαρίου 2021
«WEBINARΗ έγκυος και το νεογνό εν μέσω πανδημίας από τονSARS-COV2,διαχείρηση αντιμετώπισης στην Ελληνική πραγματικότητα»
Διοργάνωση: Σύλλογος Επιστημών Μαιών-Μαιευτών Περιφέρειας Ναυπλίου
13Ιανουαρίου 2021
«Βασικές γνώσεις για το χειρουργικό σχεδιασμό ηπατεκτομών 2, κύκλος μαθημάτων Χειρουργικής Παθολογίας Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος»
Οργάνωση: Εταιρία Μελέτης των Νόσων του Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος σε συνεργασία με Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας-Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος Θεραπευτηρίου «METROPOLITAN» και Εταιρίας Μελέτης και Θεραπείας της Μεταστατικής Νεοπλασματικής Νόσου.
15Ιανουαρίου 2021
«LiveWebinarΗ πορεία της πανδημίαςCovid-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό»
Οργάνωση: Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.
20Ιανουαρίου 2021
«Live Webinar : «Special issues in biliary surgery technique»
Organised by Study Group for HPB Diseases in Collaboration with the Research and Study Group for Metastatic Cancer Disease and the Department of HPB Surgery and Surgical Oncology, Metropolitan Hospital, Athens, Greece
27Ιανουαρίου 2021
«Live Webinar : « Perihilar Cholangiocarcinoma Surgery»
Organised by Study Group for HPB Diseases in Collaboration with the Research and Study Group for Metastatic Cancer Disease and the Department of HPB Surgery and Surgical Oncology, Metropolitan Hospital, Athens, Greece
5-6Φεβρουαρίου 2021
«Διαδικτυακή Διημερίδα με θέμα Αναδυόμενες Θεραπευτικές Επιλογές στην Αιματολογία»
Οργάνωση: Εταιρία Μοριακών και Ιατρικών Μελετών σε συνεργασία με την Αιματολογική Κλινική Π.Γ.Ν Λάρισας, με το Γραφείο Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Π.Γ.Ν Λάρισας και το τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ
19-20Φεβρουαρίου 2021
«e-CongressΆσκηση της Ιατρικής στην εποχή τουSARS-CoV-2. Η κριτική ματιά του κλινικού γιατρού»
Οργάνωση: Γ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Ογκολογικό Κέντρο Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης και Έρευνας(ΟΚΙΒΕΕ), Ελληνική Εταιρία Καρκίνου Πνεύμονα(ΕΛΕΚΑΠ).
20Φεβρουαρίου 2021
21ηΗμερίδα Κλινικής Μικροβιολογίας και Εργαστηριακής διαγνωστικής με θέμα« Η πανδημία τουSARS-CoV-2 και η διάγνωση του παθογόνου»
Οργάνωση: Εταιρία Κλινικής Μικροβιολογίας και Εργαστηριακής διαγνωστικής.
Πόλη που θα ήθελε να ζήσει:Ιωάννινα ή Κρήτη
Αγαπημένοι συγγραφείς:Μενέλαος Λουντέμης, Νικόλαος Καζαντζάκης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κωνσταντίνος Καβάφης
Αγαπημένο άθλημα: Taekwondo,Ski
Χόμπι: Ταξίδια, νέες γνωριμίες, βόλτες, ταινίες,Youtube editing
Ρητό που τον αντιπροσωπεύει: «Τα πάντα ρεί», «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».
Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed: 3