Ινομυαλγία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
4-1-2021
Η ινομυαλγία αποτελεί ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, δυσκαμψία, διαταραγμένο ύπνο, εύκολη κόπωση και πολλαπλά σημεία ευαισθησίας, η κατανομή των οποίων είναι ευρεία και συμμετρική. Η διάγνωσή της αποτελεί πρόκληση, καθώς δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις για να την επιβεβαιώσουν, ενώ πρώτα πρέπει να αποκλεισθεί ένα πλήθος άλλων παθήσεων.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ:
Η συχνότητα της είναι αρκετά υψηλή, μιας και υπολογίστηκε ότι προσβάλλεται το 3-6% του πληθυσμού. Οι γυναίκες υπερισχύουν με αναλογία 9:1 έναντι του ανδρικού φύλου, ενώ η μέγιστη επίπτωση καταγράφεται σε ηλικία 70-79 ετών. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σπανίως στα παιδιά.
ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ:
Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, θεωρούνται υπεύθυνα τα μη φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και οι αλλαγές στον τρόπο που το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται τα ερεθίσματα του πόνου. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία πονούν πιο πολύ και πιο συχνά σε σχέση με τους μη πάσχοντες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται υπεραλγησία. Οι μηχανισμοί που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την παθολογική αντίληψη του πόνου περιλαμβάνουν τα εξής:
-
Διαταραγμένος ύπνος: οι ασθενείς δεν αναπαύονται ακόμα και μετά από ύπνο 8 ωρών. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ύπνου δείχνει διάσπαση του φυσιολογικού ύπνου σταδίου 4 (NREM) από πολλαπλές επαναλαμβανόμενες παρεμβολές κυμάτων άλφα.
-
Ανεπάρκεια σεροτονίνης: ρυθμίζει τον πόνο και τον ύπνο NREM.
-
Μειωμένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης: χρησιμεύει στην αναγέννηση και τη δύναμη των μυών και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του σταδίου 4 του ύπνου.
-
Αύξηση της νευροδιαβιβαστικής ουσίας P στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
-
Διαταραχή του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια που οδηγεί σε μειωμένη απάντηση της κορτιζόλης στο στρες.
-
Δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
-
Ελάττωση της αιματικής ροής σε θάλαμο, κερκοφόρο πυρήνα, κέλυφος γέφυρας (ανιχνεύεται διενεργώντας υπολογιστική τομογραφία εκπομπής απλού φωτονίου-SPECT). Όλες αυτές οι περιοχές σχετίζονται με την αντίληψη, την αφομοίωση και την επεξεργασία του πόνου.
-
Ψυχικές διαταραχές: κατάθλιψη, άγχος, υποχονδρίαση, σωματοποίηση.
-
Οικογενής: έχουν βρεθεί γονίδια σε οικογένειες ατόμων με ινομυαλγία που σχετίζονται με την απάντηση του νευρικού συστήματος στον πόνο και μερικά από αυτά με την κατάθλιψη και το άγχος. Γι’ αυτό και έχει παρατηρηθεί ότι η αντικαταθλιπτική αγωγή μειώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ:
Η εμφάνιση του συνδρόμου μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από εκλυτικούς παράγοντες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εκδηλώνεται μετά από συναισθηματική ένταση, λοιμώξεις, σωματική νόσο, χειρουργική επέμβαση, υποθυρεοειδισμό, τραυματισμό, ηπατίτιδα C, HIV, παρβοϊό Β19 ή νόσο Lyme.
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι μη ειδικά και αλληλοεπικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων παθήσεων.
-
Γενικευμένος βύθιος μυοσκελετικός πόνος: ο πόνος ξεκινάει από μια περιοχή, όπως οι ώμοι, ο αυχένας ή η οσφύς και τελικά γίνεται διάχυτος. Υπάρχει συνεχώς, ανεξάρτητα από το αν γίνεται σωματική προσπάθεια ή όχι.
-
Δυσκαμψία: κυρίως το πρωί, η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μερικούς ασθενείς βελτιώνεται, ενώ σε άλλους παραμένει.
-
Κόπωση
-
Διαταραχές του ύπνου: το πρωί αισθάνονται έντονη εξάντληση, ενώ ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν.
-
Αιμωδίες
-
Φαινόμενο Raynaud
-
Διαταραχές αντίληψης, δυσκολία στη σκέψη, απώλεια πρόσφατης μνήμης
-
Κεφαλαλγία, ζάλη, ανησυχία, κατάθλιψη
-
Ευερέθιστο έντερο και ουροδόχος κύστη
-
Σύνδρομο ανήσυχων κνημών
-
Ξηρότητα στόματος
-
Δερματικές ευαισθησίες ή εξανθήματα
-
Δυσμηνόρροια
-
Εμβοές
Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία περισσότερα ευαίσθητα σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα (tender points). Η εξέτασή τους γίνεται με τον εξεταστή να πιέζει αυτές τις θέσεις εφαρμόζοντας δύναμη 4 κιλών, δηλαδή μέχρι να ασπρίσει το νύχι του ή μέσω ειδικού αλγόμετρου. Αυτά τα σημεία είναι 18 και εντοπίζονται στην κατάφυση του υποϊνιακού στη βάση του κρανίου, στην πρόσθια όψη των διαστημάτων μεταξύ των εγκάρσιων αποφύσεων των σπονδύλων Α5-Α7, στη μέση θέση του άνω ορίου του τραπεζοειδούς μυός, πάνω από την άκανθα της ωμοπλάτης κοντά στο έσω όριό της, στη δεύτερη πλευροχονδρική σύνδεση, στον έξω επικόνδυλο, στο άνω έξω τεταρτημόριο των γλουτών, στην οπίσθια όψη της προεξοχής του τροχαντήρα και στο έσω λιπώδες σώμα του γόνατος. Όλα αυτά τα σημεία εντοπίζονται αμφοτερόπλευρα.
Αυτό που λαμβάνουμε κυρίως υπ’ όψιν είναι το πόσα σημεία πάσχουν και όχι τόσο η ένταση του πόνου.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Η διάγνωση είναι δύσκολη και βασίζεται στο λεπτομερές ιστορικό και τη πλήρη φυσική εξέταση, αφού δεν υπάρχουν εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις που να μπορούν να βοηθήσουν. Για το λόγο αυτό, υπολογίστηκε πως καθυστερεί κατά μέσο όρο 5 χρόνια.
Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το American College of Rheumatology (ACR) και πρέπει να πληρούνται όλα προκειμένου να θεωρηθεί ότι το άτομο πάσχει από ινομυαλγία:
-
Υπάρχει γενικευμένο άλγος τουλάχιστον 5-6 περιοχών.
-
Τα συμπτώματα παραμένουν για τουλάχιστον 3 μήνες.
-
Widespread Pain Index (WPI) ≥7 και Symptom Severity Scale Score (SSS) ≥5 ή WPI:4-6 και SSS≥9.
-
Η διάγνωση της ινομυαλγίας είναι έγκυρη ανεξάρτητα από άλλες διαγνώσεις και δεν αποκλείει την παρουσία άλλων κλινικά σημαντικών ασθενειών.
Το WPI αντιπροσωπεύει τις περιοχές που εμφανίζει πόνο ο ασθενής. Το SS score προκύπτει αξιολογώντας τα συμπτώματα: κόπωση, μη αναζωογονητικός ύπνος, γνωσιακά και σωματικά συμπτώματα. Κάθε ένα από αυτά τα 4 συμπτώματα βαθμολογείται από 0 έως 3, ανάλογα με τη σοβαρότητα εμφάνισής του (0: ελάχιστη σοβαρότητα, 3: μέγιστη σοβαρότητα). Επομένως, το SS score κυμαίνεται από 0 έως 12.
Τα κριτήρια αυτά έχουν πολύ καλή ειδικότητα και ευαισθησία, αν και δεν τα πληρούν όλοι οι ασθενείς με ινομυαλγία.
Η μυοσκελετική και νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογικές, ενώ δεν προκύπτουν παθολογικά ευρήματα από τον εργαστηριακό έλεγχο.
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Είναι σημαντικό να αποκλειστεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν προκαλούνται από άλλες διαταραχές όπως:
-
Ρευματολογικές παθήσεις: ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σύνδρομο Sjogren.
-
Ψυχιατρικά νοσήματα: άγχος, κατάθλιψη.
-
Νευρολογικές διαταραχές: πολλαπλή σκλήρυνση, μυασθένεια Gravis.
-
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: ξεκινά περισσότερο αιφνίδια και παρουσιάζει συμπτώματα ιογενούς συνδρομής.
-
Πολυμυοσίτιδα: έχει μυϊκή αδυναμία σε εγγύτερους μυς και αυξημένα μυϊκά ένζυμα.
-
Ρευματική πολυμυαλγία: χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και άλγος σε κεντρικότερους μυς και αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η θεραπεία της ινομυαλγίας στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πρώτος στόχος είναι η βελτίωση του ύπνου, γι’ αυτό και χορηγείται αμιτριπτυλίνη 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Δίνονται αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ασθενούς. Σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας, ενώ συνίσταται κλοναζεπάμη αν συνυπάρχει σύνδρομο ανήσυχων κνημών. Τέλος, επιπλέον βοήθεια παρέχει η φυσικοθεραπεία, αλλά και η αλλαγή του τρόπου ζωής από τον ίδιο τον ασθενή.
Είναι φανερό, επομένως, πως απαιτείται συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα και να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση της ασθένειας.
ΠΟΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ:
Η εξέλιξη της ινομυαλγίας ποικίλει. ‘Αλλοτε, εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται μόνιμο άλγος και αίσθημα κόπωσης παρά την αγωγή. Γενικά, η πρόγνωση είναι καλύτερη σε ασθενείς που θεραπεύονται εξωνοσοκομειακά, καθώς μετά από 2 χρόνια το 24% αυτών ήταν σε ύφεση, ενώ το 47% δεν πληρούσε πια τα κριτήρια της ACR για ινομυαλγία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που συχνά διαλάθει της προσοχής μας. Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται μια σειρά γιατρών και νιώθουν απογοητευμένοι, καθώς πέρα από τον πόνο που αισθάνονται, δεν διαπιστώνεται κάποιο παθολογικό εύρημα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα τους πολλές φορές να αποδίδονται σε αγχωτικές και νευροφυτικές διαταραχές. Παρεξηγούνται από τους άλλους, διαταράσσονται οι διαπροσωπικές και οι εργασιακές τους σχέσεις, ο περίγυρός τους δεν τους κατανοεί και απομακρύνονται από όλους, με συνέπεια την εμφάνιση κατάθλιψης. Επομένως, κάθε κλινικός γιατρός πρέπει να συμπεριλάβει στη διαφορική του διάγνωση την ινομυαλγία σε κάθε περίπτωση χρόνιου πόνου και απουσία άλλων κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
-
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049017216302086?via%3Dihub
-
HARRISON: Εσωτερική Παθολογία (17η έκδοση). Anthony s. Fauci, Eugene Braunwald, Dennis L. Kasper, Stephen L. Hauser, Dan L. Longo, J. Larry Jameson, Joseph Loscalzo.p. 2198-2200.
TrueMed-ForLivingMore
Κοινοποιήστε
Οξύ αορτικό σύνδρομο
Μυοσκελετικές παθήσεις και φυσικοθεραπεία – Η Κική Βατμανίδου απαντά
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι μυοσκελετικών παθήσεων και ποιοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να τις προκαλέσουν;
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.
Ινομυαλγία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Η ινομυαλγία αποτελεί ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, δυσκαμψία, διαταραγμένο ύπνο, εύκολη κόπωση και πολλαπλά σημεία ευαισθησίας, η κατανομή των οποίων είναι ευρεία και συμμετρική. Η διάγνωσή της αποτελεί πρόκληση, καθώς δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις για να την επιβεβαιώσουν, ενώ πρώτα πρέπει να αποκλεισθεί ένα πλήθος άλλων παθήσεων.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ:
Η συχνότητα της είναι αρκετά υψηλή, μιας και υπολογίστηκε ότι προσβάλλεται το 3-6% του πληθυσμού. Οι γυναίκες υπερισχύουν με αναλογία 9:1 έναντι του ανδρικού φύλου, ενώ η μέγιστη επίπτωση καταγράφεται σε ηλικία 70-79 ετών. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σπανίως στα παιδιά.
ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ:
Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, θεωρούνται υπεύθυνα τα μη φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και οι αλλαγές στον τρόπο που το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται τα ερεθίσματα του πόνου. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία πονούν πιο πολύ και πιο συχνά σε σχέση με τους μη πάσχοντες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται υπεραλγησία. Οι μηχανισμοί που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την παθολογική αντίληψη του πόνου περιλαμβάνουν τα εξής:
-
Διαταραγμένος ύπνος: οι ασθενείς δεν αναπαύονται ακόμα και μετά από ύπνο 8 ωρών. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ύπνου δείχνει διάσπαση του φυσιολογικού ύπνου σταδίου 4 (NREM) από πολλαπλές επαναλαμβανόμενες παρεμβολές κυμάτων άλφα.
-
Ανεπάρκεια σεροτονίνης: ρυθμίζει τον πόνο και τον ύπνο NREM.
-
Μειωμένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης: χρησιμεύει στην αναγέννηση και τη δύναμη των μυών και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του σταδίου 4 του ύπνου.
-
Αύξηση της νευροδιαβιβαστικής ουσίας P στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
-
Διαταραχή του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια που οδηγεί σε μειωμένη απάντηση της κορτιζόλης στο στρες.
-
Δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
-
Ελάττωση της αιματικής ροής σε θάλαμο, κερκοφόρο πυρήνα, κέλυφος γέφυρας (ανιχνεύεται διενεργώντας υπολογιστική τομογραφία εκπομπής απλού φωτονίου-SPECT). Όλες αυτές οι περιοχές σχετίζονται με την αντίληψη, την αφομοίωση και την επεξεργασία του πόνου.
-
Ψυχικές διαταραχές: κατάθλιψη, άγχος, υποχονδρίαση, σωματοποίηση.
-
Οικογενής: έχουν βρεθεί γονίδια σε οικογένειες ατόμων με ινομυαλγία που σχετίζονται με την απάντηση του νευρικού συστήματος στον πόνο και μερικά από αυτά με την κατάθλιψη και το άγχος. Γι’ αυτό και έχει παρατηρηθεί ότι η αντικαταθλιπτική αγωγή μειώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ:
Η εμφάνιση του συνδρόμου μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από εκλυτικούς παράγοντες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εκδηλώνεται μετά από συναισθηματική ένταση, λοιμώξεις, σωματική νόσο, χειρουργική επέμβαση, υποθυρεοειδισμό, τραυματισμό, ηπατίτιδα C, HIV, παρβοϊό Β19 ή νόσο Lyme.
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι μη ειδικά και αλληλοεπικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων παθήσεων.
-
Γενικευμένος βύθιος μυοσκελετικός πόνος: ο πόνος ξεκινάει από μια περιοχή, όπως οι ώμοι, ο αυχένας ή η οσφύς και τελικά γίνεται διάχυτος. Υπάρχει συνεχώς, ανεξάρτητα από το αν γίνεται σωματική προσπάθεια ή όχι.
-
Δυσκαμψία: κυρίως το πρωί, η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μερικούς ασθενείς βελτιώνεται, ενώ σε άλλους παραμένει.
-
Κόπωση
-
Διαταραχές του ύπνου: το πρωί αισθάνονται έντονη εξάντληση, ενώ ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν.
-
Αιμωδίες
-
Φαινόμενο Raynaud
-
Διαταραχές αντίληψης, δυσκολία στη σκέψη, απώλεια πρόσφατης μνήμης
-
Κεφαλαλγία, ζάλη, ανησυχία, κατάθλιψη
-
Ευερέθιστο έντερο και ουροδόχος κύστη
-
Σύνδρομο ανήσυχων κνημών
-
Ξηρότητα στόματος
-
Δερματικές ευαισθησίες ή εξανθήματα
-
Δυσμηνόρροια
-
Εμβοές
Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία περισσότερα ευαίσθητα σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα (tender points). Η εξέτασή τους γίνεται με τον εξεταστή να πιέζει αυτές τις θέσεις εφαρμόζοντας δύναμη 4 κιλών, δηλαδή μέχρι να ασπρίσει το νύχι του ή μέσω ειδικού αλγόμετρου. Αυτά τα σημεία είναι 18 και εντοπίζονται στην κατάφυση του υποϊνιακού στη βάση του κρανίου, στην πρόσθια όψη των διαστημάτων μεταξύ των εγκάρσιων αποφύσεων των σπονδύλων Α5-Α7, στη μέση θέση του άνω ορίου του τραπεζοειδούς μυός, πάνω από την άκανθα της ωμοπλάτης κοντά στο έσω όριό της, στη δεύτερη πλευροχονδρική σύνδεση, στον έξω επικόνδυλο, στο άνω έξω τεταρτημόριο των γλουτών, στην οπίσθια όψη της προεξοχής του τροχαντήρα και στο έσω λιπώδες σώμα του γόνατος. Όλα αυτά τα σημεία εντοπίζονται αμφοτερόπλευρα.
Αυτό που λαμβάνουμε κυρίως υπ’ όψιν είναι το πόσα σημεία πάσχουν και όχι τόσο η ένταση του πόνου.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Η διάγνωση είναι δύσκολη και βασίζεται στο λεπτομερές ιστορικό και τη πλήρη φυσική εξέταση, αφού δεν υπάρχουν εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις που να μπορούν να βοηθήσουν. Για το λόγο αυτό, υπολογίστηκε πως καθυστερεί κατά μέσο όρο 5 χρόνια.
Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το American College of Rheumatology (ACR) και πρέπει να πληρούνται όλα προκειμένου να θεωρηθεί ότι το άτομο πάσχει από ινομυαλγία:
-
Υπάρχει γενικευμένο άλγος τουλάχιστον 5-6 περιοχών.
-
Τα συμπτώματα παραμένουν για τουλάχιστον 3 μήνες.
-
Widespread Pain Index (WPI) ≥7 και Symptom Severity Scale Score (SSS) ≥5 ή WPI:4-6 και SSS≥9.
-
Η διάγνωση της ινομυαλγίας είναι έγκυρη ανεξάρτητα από άλλες διαγνώσεις και δεν αποκλείει την παρουσία άλλων κλινικά σημαντικών ασθενειών.
Το WPI αντιπροσωπεύει τις περιοχές που εμφανίζει πόνο ο ασθενής. Το SS score προκύπτει αξιολογώντας τα συμπτώματα: κόπωση, μη αναζωογονητικός ύπνος, γνωσιακά και σωματικά συμπτώματα. Κάθε ένα από αυτά τα 4 συμπτώματα βαθμολογείται από 0 έως 3, ανάλογα με τη σοβαρότητα εμφάνισής του (0: ελάχιστη σοβαρότητα, 3: μέγιστη σοβαρότητα). Επομένως, το SS score κυμαίνεται από 0 έως 12.
Τα κριτήρια αυτά έχουν πολύ καλή ειδικότητα και ευαισθησία, αν και δεν τα πληρούν όλοι οι ασθενείς με ινομυαλγία.
Η μυοσκελετική και νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογικές, ενώ δεν προκύπτουν παθολογικά ευρήματα από τον εργαστηριακό έλεγχο.
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Είναι σημαντικό να αποκλειστεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν προκαλούνται από άλλες διαταραχές όπως:
-
Ρευματολογικές παθήσεις: ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σύνδρομο Sjogren.
-
Ψυχιατρικά νοσήματα: άγχος, κατάθλιψη.
-
Νευρολογικές διαταραχές: πολλαπλή σκλήρυνση, μυασθένεια Gravis.
-
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: ξεκινά περισσότερο αιφνίδια και παρουσιάζει συμπτώματα ιογενούς συνδρομής.
-
Πολυμυοσίτιδα: έχει μυϊκή αδυναμία σε εγγύτερους μυς και αυξημένα μυϊκά ένζυμα.
-
Ρευματική πολυμυαλγία: χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και άλγος σε κεντρικότερους μυς και αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η θεραπεία της ινομυαλγίας στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πρώτος στόχος είναι η βελτίωση του ύπνου, γι’ αυτό και χορηγείται αμιτριπτυλίνη 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Δίνονται αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ασθενούς. Σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας, ενώ συνίσταται κλοναζεπάμη αν συνυπάρχει σύνδρομο ανήσυχων κνημών. Τέλος, επιπλέον βοήθεια παρέχει η φυσικοθεραπεία, αλλά και η αλλαγή του τρόπου ζωής από τον ίδιο τον ασθενή.
Είναι φανερό, επομένως, πως απαιτείται συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα και να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση της ασθένειας.
ΠΟΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ:
Η εξέλιξη της ινομυαλγίας ποικίλει. ‘Αλλοτε, εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται μόνιμο άλγος και αίσθημα κόπωσης παρά την αγωγή. Γενικά, η πρόγνωση είναι καλύτερη σε ασθενείς που θεραπεύονται εξωνοσοκομειακά, καθώς μετά από 2 χρόνια το 24% αυτών ήταν σε ύφεση, ενώ το 47% δεν πληρούσε πια τα κριτήρια της ACR για ινομυαλγία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που συχνά διαλάθει της προσοχής μας. Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται μια σειρά γιατρών και νιώθουν απογοητευμένοι, καθώς πέρα από τον πόνο που αισθάνονται, δεν διαπιστώνεται κάποιο παθολογικό εύρημα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα τους πολλές φορές να αποδίδονται σε αγχωτικές και νευροφυτικές διαταραχές. Παρεξηγούνται από τους άλλους, διαταράσσονται οι διαπροσωπικές και οι εργασιακές τους σχέσεις, ο περίγυρός τους δεν τους κατανοεί και απομακρύνονται από όλους, με συνέπεια την εμφάνιση κατάθλιψης. Επομένως, κάθε κλινικός γιατρός πρέπει να συμπεριλάβει στη διαφορική του διάγνωση την ινομυαλγία σε κάθε περίπτωση χρόνιου πόνου και απουσία άλλων κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
-
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049017216302086?via%3Dihub
-
HARRISON: Εσωτερική Παθολογία (17η έκδοση). Anthony s. Fauci, Eugene Braunwald, Dennis L. Kasper, Stephen L. Hauser, Dan L. Longo, J. Larry Jameson, Joseph Loscalzo.p. 2198-2200.
TrueMed-ForLivingMore
Κοινοποιήστε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook
Και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.
Αρθρογράφος
Η Αγγελική Παναγοπούλου γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1998 στην Αθήνα. Κατάγεται από το Αίγιο, όπου και μεγάλωσε. Από πολύ νωρίς είχε ως στόχο να περάσει στην Ιατρική σχολή, γιατί θαύμαζε τον τρόπο που ένας γιατρός μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς του, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Έτσι, πέρασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα φοιτά στο 5οέτος, ενώ το ενδιαφέρον της εστιάζεται στις χειρουργικές ειδικότητες και στην επειγοντολογία. Αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας τουTruemed, γιατί την ενθουσίασε το γεγονός ότι τόσα πολλά επιστημονικά θέματα, αναλύονται μέσα από τα άρθρα επαγγελματιών υγείας με τόσο κατανοητό και συγχρόνως επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.
Λοιπάπροσόντα:
Ξένεςγλώσσες:Αγγλικά: Proficiency – University of Michigan (ECCE)
Γνώσεις Η/Υ:Βασικόςχειρισμός του Μicrosoft office(Word,Power point,Excel)
Eλεύθερος χρόνος:Πηγαίνει βόλτες με τις φίλες της, κάνει ταξίδια, βλέπει ταινίες.
Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed: 3