Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: αιτιοπαθογένεια, διάγνωση θεραπεία

 15-2-2021

 Αγγελική Παναγοπούλου

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία ανατομική περιοχή που εντοπίζεται στην άρθρωση του καρπού. Αποτελεί στενό πέρασμα, με εύρος όσο το πάχος του δείκτη του χεριού, μέσα από το οποίο διέρχονται οι 9 τένοντες των καμπτήρων των δακτύλων του άνω άκρου και το μέσο νεύρο. Αφορίζεται από τα οστά του καρπού προς τα κάτω και τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού προς τα άνω.

Το μέσο νεύρο σχηματίζεται από τη συμβολή 4 νευρικών ριζών του βραχιονίου πλέγματος (Α61) και πορεύεται στην έσω επιφάνεια του βραχίονα και την πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου, έως ότου φτάσει στον καρπό περνώντας μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Παρέχει κινητική νεύρωση στους μυς του αντιβραχίου και του χεριού, οι οποίοι συμβάλλουν στον πρηνισμό του αντιβραχίου, την κάμψη του καρπού και των τριών πρώτων δακτύλων της άκρας χείρας, την αντίθεση και την απαγωγή του αντίχειρα. Δίνει τρεις αισθητικούς κλάδους (παλαμιαίο δερματικό, κερκιδικό, ωλένιο), οι οποίοι νευρώνουν την κερκιδική πλευρά των 2/3 της παλάμης και την καμπτικής επιφάνειας του 1ου,2ου,3ου και του κερκιδικού ημίσεος του 4ου δακτύλου. Χορηγεί, επίσης, κλάδους για την αισθητικότητα της ραχιαίας επιφάνειας του ωλένιου ημίσεος της άπω φάλαγγας του αντίχειρα, του 2ου, 3ου και του κερκιδικού ημίσεος του 4ου δακτύλου.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πιο συχνή παγιδευτική νευροπάθεια του άνω άκρου και προκαλείται από την συμπίεση του μέσου νεύρου καθώς αυτό πορεύεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

Αιτιοπαθογένεια:

Τα αίτια πίεσης του μέσου νεύρου μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια.

Οι κυριότερες αιτίες οξείας πίεσης είναι:

 • Τραύμα: αποτελεί το συχνότερο αίτιο οξείας πίεσης και συνήθως αφορά κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας ή εξάρθρημα καρπού. Συχνά εμφανίζεται μετά από πλημμελή θέση πώρωσης κατάγματος κερκίδας ή μετά από ακινητοποίηση του καρπού σε υπερβολική κάμψη και ωλένια απόκλιση.

 • Οίδημα.

Οι συνηθέστερες αιτίες πίεσης σε χρόνια βάση είναι:

 • Συγγενής στενός καρπιαίος σωλήνας.

 • Συστηματικές νόσοι: ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη (στο 3ο τρίμηνο κυρίως), εμμηνόπαυση, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια.

 • Επαναλαμβανόμενη μηχανική καταπόνηση του χεριού λόγω επαγγέλματος: χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού υπολογιστή, χειρωνακτικές εργασίες, δακτυλογράφηση, πιάνο.

 • Όγκοι: γάγγλια, λιπώματα, ξανθώματα ή ακόμη και υπεράριθμοι μύες της πηχεοκαρπικής.

Υπάρχουν και μερικοί ασθενείς που εμφανίζονται με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά η αιτία είναι άγνωστη. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει, ότι η εμφάνιση του συνδρόμου σε αυτές τις περιπτώσεις συνδέεται με μη ειδικές και ρευματοειδούς αιτιολογίας τενοντοελυτρίτιδες.

Κλινική εικόνα:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρατηρείται στο 3,8% του γενικού πληθυσμού, κυρίως σε άτομα 30-60 ετών, ενώ η γυναίκες νοσούν 5 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η αυξημένη πρόσληψη άλατος, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι άλγος, που μπορεί να αντανακλά μέχρι τον ώμο και συχνά διακόπτει τον νυχτερινό ύπνο, αιμωδίες, καυσαλγία, υπαισθησία και παραισθησία στη περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου. Τα συμπτώματα αυτά είναι εντονότερα τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, γιατί τη νύχτα, λόγω της κάμψης του καρπού, το εύρος του καρπιαίου σωλήνα μειώνεται και το μέσο νεύρο πιέζεται εντονότερα. Αρκετές φορές υποχωρούν με ήπιες ασκήσεις των δακτύλων και του καρπού.

Σε σοβαρότερες μορφές, παρατηρείται αδυναμία απαγωγής και αντίθεσης του αντίχειρα, καθώς επηρεάζεται ο βραχύς απαγωγός και ο αντιθετικός του αντίχειρα, και αδυναμία κάμψης των δακτύλων που προκαλείται από μύες που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Αποτέλεσμα είναι η ελαττωμένη ικανότητα σύλληψης της άκρας χειρός και ο ασθενής δεν μπορεί να συγκρατήσει αντικείμενα, όπως στυλό, μαχαίρι, πιρούνι, ποτήρι. Εμφανίζει δυσκολία στις λεπτές κινήσεις, όπως το κούμπωμα του πουκαμίσου, ενώ σε περιπτώσεις χρόνιων σοβαρών βλαβών μπορεί να παρατηρηθεί ατροφία μυών της άκρας χειρός, με συχνότερα παρατηρούμενη την ατροφία του θέναρος.

Ατροφία θέναρος ως αποτέλεσμα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα:

Διάγνωση:

Η διάγνωση προκύπτει από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και τη φυσική εξέταση.

 • Δοκιμασία Phalen: Ο ασθενής κρατάει τους καρπούς σε πλήρη κάμψη πιέζοντας τις ραχιαίες επιφάνειες των άκρων χειρών μεταξύ τους, ενώ οι αγκώνες είναι σε κάμψη, για 60 δευτερόλεπτα. Η δοκιμασία αυτή έχει μεγάλη ευαισθησία και όταν βγει θετική, δηλαδή όταν αναπαραχθούν συμπτώματα όπως αιμωδίες, καυσαλγία και παραισθησίες, είναι παθογνωμονική.

 • Δοκιμασία Tinel: Ο εξεταστής χτυπά επαναλαμβανόμενα και ελαφρώς τον καρπό στην πορεία του μέσου νεύρου και το τεστ είναι θετικό όταν προκληθεί αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης με κατεύθυνση τον αντίχειρα, τον δείκτη ή το μέσο δάκτυλο.

 • Flick sign: Ο ασθενής τινάζει το χέρι του για να ανακουφιστεί από συμπτώματα, όπως το άλγος και οι αιμωδίες.

 • Δοκιμασία κάμψης του καρπού και συμπίεσης του μέσου νεύρου: Ο αγκώνας βρίσκεται σε έκταση και ο καρπός σε κάμψη 60ο .Ο εξεταστής εφαρμόζει συνεχόμενη πίεση με τον αντίχειρά του πάνω στο μέσο νεύρο και το τεστ θεωρείται θετικό, όταν υπάρξει αναπαραγωγή των συμπτωμάτων εντός 30 δευτερολέπτων.

 • Νευροφυσιολογικός έλεγχος: Η ηλεκτρική αγωγιμότητα του τμήματος του μέσου που διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα είναι μειωμένη σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται σε τμήμα άλλου νεύρου, όπως το κερκιδικό ή το ωλένιο, που δεν διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα.

 • Υπέρηχος: Πραγματοποιείται κυρίως σε ασθενείς με άτυπα συμπτώματα. Είναι χρήσιμος για ανάδειξη αιτιών, όπως γάγγλια, θρομβώσεις αγγείων, πάχυνση εγκάρσιου συνδέσμου και για παροχή ανατομικών πληροφοριών όταν πρόκειται να ακολουθήσει χειρουργείο.

 • Ακτινογραφία πηχεοκαρπικής: Χρησιμοποιείται για αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Θεραπεία:

Αν το σύνδρομο ανακαλυφθεί τυχαία μετά από νευροφυσιολογικό έλεγχο, δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά προτείνεται παρακολούθηση. Όταν όμως εμφανιστούν συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία συστήνεται σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα ή όταν το σύνδρομο εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη, διότι συνήθως μετά το πέρας της κύησης τα συμπτώματα υποχωρούν. Οι μορφές της είναι η ανάπαυση και η τροποποίηση δραστηριοτήτων, η χρήση νυχτερινού νάρθηκα που κρατάει τον καρπό σε ουδέτερη θέση, ενώ αποτελεσματικά έχει φανεί ότι είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κορτικοστεροειδή, τα οποία σε από του στόματος χορήγηση είναι αποτελεσματικά για 2-4 εβδομάδες, ενώ όταν εγχύονται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα υπό υπερηχογραφικό έλεγχο δρουν για μεγαλύτερο διάστημα. Τέλος, η φυσικοθεραπεία φαίνεται να βοηθάει στην καλύτερη ολίσθηση του μέσου νεύρου εντός του καρπιαίου σωλήνα. Οι παράγοντες μη επιτυχίας της συντηρητικής θεραπείας περιλαμβάνουν την ηλικία άνω των 50 ετών, διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από 10 μήνες, μόνιμες διαταραχές της αισθητικότητας και θετικό Phalen test σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε σοβαρές μορφές του συνδρόμου συστήνεται χειρουργείο, το οποίο γίνεται ενδοσκοπικά ή ανοιχτά, με σκοπό την απελευθέρωση του μέσου νεύρου.

 • Ενδοσκοπικό χειρουργείο: Μέσω μιας τομής, 1 εκατοστό κεντρικότερα της πηχεοκαρπικής πτυχής, γίνεται διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου με τη βοήθεια ειδικής λεπίδας, με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

 • Ανοιχτό χειρουργείο: Η προσπέλαση γίνεται ωλενίως της πτυχής του θέναρος και στη συνέχεια διατέμνεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος και αφαιρούνται τα φλεγμονώδη έλυτρα των καμπτήρων. Το τραύμα συγκλείνεται με αραιά ράμματα και το άκρο τοποθετείται σε ανάρροπη θέση τις πρώτες μέρες. Συστήνεται άμεση ελεύθερη κίνηση των δαχτύλων και της πηχεοκαρπικής μετεγχειρητικά.

Οι ασθενείς επιστρέφουν κατά μέσο όρο 1 εβδομάδα νωρίτερα στην εργασία τους με την ενδοσκοπική τεχνική. Ο πόνος και το μούδιασμα φεύγουν γρήγορα μετά το χειρουργείο, ενώ η αδυναμία υποχωρεί σε μεγαλύτερο διάστημα. Ωστόσο, αυτό βασίζεται στο χρονική διάρκεια και το μέγεθος πίεσης του νεύρου. Οι συνηθέστερες επιπλοκές του χειρουργείο είναι το αιμάτωμα, η μόλυνση και η κάκωση του μέσου νεύρου.

Συμπερασματικά:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που προκαλείται από πλήθος αιτιών και παρουσιάζεται κυρίως με αισθητικές και κινητικές διαταραχές. Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων που θα αναφέρει ο ασθενής και η σωστή φυσική εξέταση θα οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωσή του, με σκοπό την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών όπως η ατροφία μυών, ο περιορισμός της κινητικότητας και η απώλεια της αισθητικότητας της άκρας χειρός. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση, σε περιπτώσεις ασθενών που προσέρχονται αιτιώμενοι τα παραπάνω συμπτώματα.

Βιβλιογραφία:

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: αιτιοπαθογένεια, διάγνωση θεραπεία

 15-2-2021

 Αγγελική Παναγοπούλου

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία ανατομική περιοχή που εντοπίζεται στην άρθρωση του καρπού. Αποτελεί στενό πέρασμα, με εύρος όσο το πάχος του δείκτη του χεριού, μέσα από το οποίο διέρχονται οι 9 τένοντες των καμπτήρων των δακτύλων του άνω άκρου και το μέσο νεύρο. Αφορίζεται από τα οστά του καρπού προς τα κάτω και τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού προς τα άνω.

Το μέσο νεύρο σχηματίζεται από τη συμβολή 4 νευρικών ριζών του βραχιονίου πλέγματος (Α61) και πορεύεται στην έσω επιφάνεια του βραχίονα και την πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου, έως ότου φτάσει στον καρπό περνώντας μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Παρέχει κινητική νεύρωση στους μυς του αντιβραχίου και του χεριού, οι οποίοι συμβάλλουν στον πρηνισμό του αντιβραχίου, την κάμψη του καρπού και των τριών πρώτων δακτύλων της άκρας χείρας, την αντίθεση και την απαγωγή του αντίχειρα. Δίνει τρεις αισθητικούς κλάδους (παλαμιαίο δερματικό, κερκιδικό, ωλένιο), οι οποίοι νευρώνουν την κερκιδική πλευρά των 2/3 της παλάμης και την καμπτικής επιφάνειας του 1ου,2ου,3ου και του κερκιδικού ημίσεος του 4ου δακτύλου. Χορηγεί, επίσης, κλάδους για την αισθητικότητα της ραχιαίας επιφάνειας του ωλένιου ημίσεος της άπω φάλαγγας του αντίχειρα, του 2ου, 3ου και του κερκιδικού ημίσεος του 4ου δακτύλου.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πιο συχνή παγιδευτική νευροπάθεια του άνω άκρου και προκαλείται από την συμπίεση του μέσου νεύρου καθώς αυτό πορεύεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

Αιτιοπαθογένεια:

Τα αίτια πίεσης του μέσου νεύρου μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια.

Οι κυριότερες αιτίες οξείας πίεσης είναι:

 • Τραύμα: αποτελεί το συχνότερο αίτιο οξείας πίεσης και συνήθως αφορά κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας ή εξάρθρημα καρπού. Συχνά εμφανίζεται μετά από πλημμελή θέση πώρωσης κατάγματος κερκίδας ή μετά από ακινητοποίηση του καρπού σε υπερβολική κάμψη και ωλένια απόκλιση.

 • Οίδημα.

Οι συνηθέστερες αιτίες πίεσης σε χρόνια βάση είναι:

 • Συγγενής στενός καρπιαίος σωλήνας.

 • Συστηματικές νόσοι: ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη (στο 3ο τρίμηνο κυρίως), εμμηνόπαυση, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια.

 • Επαναλαμβανόμενη μηχανική καταπόνηση του χεριού λόγω επαγγέλματος: χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού υπολογιστή, χειρωνακτικές εργασίες, δακτυλογράφηση, πιάνο.

 • Όγκοι: γάγγλια, λιπώματα, ξανθώματα ή ακόμη και υπεράριθμοι μύες της πηχεοκαρπικής.

Υπάρχουν και μερικοί ασθενείς που εμφανίζονται με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά η αιτία είναι άγνωστη. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει, ότι η εμφάνιση του συνδρόμου σε αυτές τις περιπτώσεις συνδέεται με μη ειδικές και ρευματοειδούς αιτιολογίας τενοντοελυτρίτιδες.

Κλινική εικόνα:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρατηρείται στο 3,8% του γενικού πληθυσμού, κυρίως σε άτομα 30-60 ετών, ενώ η γυναίκες νοσούν 5 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η αυξημένη πρόσληψη άλατος, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι άλγος, που μπορεί να αντανακλά μέχρι τον ώμο και συχνά διακόπτει τον νυχτερινό ύπνο, αιμωδίες, καυσαλγία, υπαισθησία και παραισθησία στη περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου. Τα συμπτώματα αυτά είναι εντονότερα τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, γιατί τη νύχτα, λόγω της κάμψης του καρπού, το εύρος του καρπιαίου σωλήνα μειώνεται και το μέσο νεύρο πιέζεται εντονότερα. Αρκετές φορές υποχωρούν με ήπιες ασκήσεις των δακτύλων και του καρπού.

Σε σοβαρότερες μορφές, παρατηρείται αδυναμία απαγωγής και αντίθεσης του αντίχειρα, καθώς επηρεάζεται ο βραχύς απαγωγός και ο αντιθετικός του αντίχειρα, και αδυναμία κάμψης των δακτύλων που προκαλείται από μύες που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Αποτέλεσμα είναι η ελαττωμένη ικανότητα σύλληψης της άκρας χειρός και ο ασθενής δεν μπορεί να συγκρατήσει αντικείμενα, όπως στυλό, μαχαίρι, πιρούνι, ποτήρι. Εμφανίζει δυσκολία στις λεπτές κινήσεις, όπως το κούμπωμα του πουκαμίσου, ενώ σε περιπτώσεις χρόνιων σοβαρών βλαβών μπορεί να παρατηρηθεί ατροφία μυών της άκρας χειρός, με συχνότερα παρατηρούμενη την ατροφία του θέναρος.

Ατροφία θέναρος ως αποτέλεσμα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα:

Διάγνωση:

Η διάγνωση προκύπτει από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και τη φυσική εξέταση.

 • Δοκιμασία Phalen: Ο ασθενής κρατάει τους καρπούς σε πλήρη κάμψη πιέζοντας τις ραχιαίες επιφάνειες των άκρων χειρών μεταξύ τους, ενώ οι αγκώνες είναι σε κάμψη, για 60 δευτερόλεπτα. Η δοκιμασία αυτή έχει μεγάλη ευαισθησία και όταν βγει θετική, δηλαδή όταν αναπαραχθούν συμπτώματα όπως αιμωδίες, καυσαλγία και παραισθησίες, είναι παθογνωμονική.

 • Δοκιμασία Tinel: Ο εξεταστής χτυπά επαναλαμβανόμενα και ελαφρώς τον καρπό στην πορεία του μέσου νεύρου και το τεστ είναι θετικό όταν προκληθεί αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης με κατεύθυνση τον αντίχειρα, τον δείκτη ή το μέσο δάκτυλο.

 • Flick sign: Ο ασθενής τινάζει το χέρι του για να ανακουφιστεί από συμπτώματα, όπως το άλγος και οι αιμωδίες.

 • Δοκιμασία κάμψης του καρπού και συμπίεσης του μέσου νεύρου: Ο αγκώνας βρίσκεται σε έκταση και ο καρπός σε κάμψη 60ο .Ο εξεταστής εφαρμόζει συνεχόμενη πίεση με τον αντίχειρά του πάνω στο μέσο νεύρο και το τεστ θεωρείται θετικό, όταν υπάρξει αναπαραγωγή των συμπτωμάτων εντός 30 δευτερολέπτων.

 • Νευροφυσιολογικός έλεγχος: Η ηλεκτρική αγωγιμότητα του τμήματος του μέσου που διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα είναι μειωμένη σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται σε τμήμα άλλου νεύρου, όπως το κερκιδικό ή το ωλένιο, που δεν διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα.

 • Υπέρηχος: Πραγματοποιείται κυρίως σε ασθενείς με άτυπα συμπτώματα. Είναι χρήσιμος για ανάδειξη αιτιών, όπως γάγγλια, θρομβώσεις αγγείων, πάχυνση εγκάρσιου συνδέσμου και για παροχή ανατομικών πληροφοριών όταν πρόκειται να ακολουθήσει χειρουργείο.

 • Ακτινογραφία πηχεοκαρπικής: Χρησιμοποιείται για αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Θεραπεία:

Αν το σύνδρομο ανακαλυφθεί τυχαία μετά από νευροφυσιολογικό έλεγχο, δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά προτείνεται παρακολούθηση. Όταν όμως εμφανιστούν συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία συστήνεται σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα ή όταν το σύνδρομο εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη, διότι συνήθως μετά το πέρας της κύησης τα συμπτώματα υποχωρούν. Οι μορφές της είναι η ανάπαυση και η τροποποίηση δραστηριοτήτων, η χρήση νυχτερινού νάρθηκα που κρατάει τον καρπό σε ουδέτερη θέση, ενώ αποτελεσματικά έχει φανεί ότι είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κορτικοστεροειδή, τα οποία σε από του στόματος χορήγηση είναι αποτελεσματικά για 2-4 εβδομάδες, ενώ όταν εγχύονται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα υπό υπερηχογραφικό έλεγχο δρουν για μεγαλύτερο διάστημα. Τέλος, η φυσικοθεραπεία φαίνεται να βοηθάει στην καλύτερη ολίσθηση του μέσου νεύρου εντός του καρπιαίου σωλήνα. Οι παράγοντες μη επιτυχίας της συντηρητικής θεραπείας περιλαμβάνουν την ηλικία άνω των 50 ετών, διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από 10 μήνες, μόνιμες διαταραχές της αισθητικότητας και θετικό Phalen test σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε σοβαρές μορφές του συνδρόμου συστήνεται χειρουργείο, το οποίο γίνεται ενδοσκοπικά ή ανοιχτά, με σκοπό την απελευθέρωση του μέσου νεύρου.

 • Ενδοσκοπικό χειρουργείο: Μέσω μιας τομής, 1 εκατοστό κεντρικότερα της πηχεοκαρπικής πτυχής, γίνεται διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου με τη βοήθεια ειδικής λεπίδας, με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

 • Ανοιχτό χειρουργείο: Η προσπέλαση γίνεται ωλενίως της πτυχής του θέναρος και στη συνέχεια διατέμνεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος και αφαιρούνται τα φλεγμονώδη έλυτρα των καμπτήρων. Το τραύμα συγκλείνεται με αραιά ράμματα και το άκρο τοποθετείται σε ανάρροπη θέση τις πρώτες μέρες. Συστήνεται άμεση ελεύθερη κίνηση των δαχτύλων και της πηχεοκαρπικής μετεγχειρητικά.

Οι ασθενείς επιστρέφουν κατά μέσο όρο 1 εβδομάδα νωρίτερα στην εργασία τους με την ενδοσκοπική τεχνική. Ο πόνος και το μούδιασμα φεύγουν γρήγορα μετά το χειρουργείο, ενώ η αδυναμία υποχωρεί σε μεγαλύτερο διάστημα. Ωστόσο, αυτό βασίζεται στο χρονική διάρκεια και το μέγεθος πίεσης του νεύρου. Οι συνηθέστερες επιπλοκές του χειρουργείο είναι το αιμάτωμα, η μόλυνση και η κάκωση του μέσου νεύρου.

Συμπερασματικά:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που προκαλείται από πλήθος αιτιών και παρουσιάζεται κυρίως με αισθητικές και κινητικές διαταραχές. Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων που θα αναφέρει ο ασθενής και η σωστή φυσική εξέταση θα οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωσή του, με σκοπό την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών όπως η ατροφία μυών, ο περιορισμός της κινητικότητας και η απώλεια της αισθητικότητας της άκρας χειρός. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση, σε περιπτώσεις ασθενών που προσέρχονται αιτιώμενοι τα παραπάνω συμπτώματα.

Βιβλιογραφία:

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook 

Και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Αρθρογράφος

Η Αγγελική Παναγοπούλου γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1998 στην Αθήνα. Κατάγεται από το Αίγιο, όπου και μεγάλωσε. Από πολύ νωρίς είχε ως στόχο να περάσει στην Ιατρική σχολή, γιατί θαύμαζε τον τρόπο που ένας γιατρός μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς του, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Έτσι, πέρασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα φοιτά στο 5ο έτος, ενώ το ενδιαφέρον της εστιάζεται στις χειρουργικές ειδικότητες και στην επειγοντολογία. Αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του Truemed, γιατί την ενθουσίασε το γεγονός ότι τόσα πολλά επιστημονικά θέματα, αναλύονται μέσα από τα άρθρα επαγγελματιών υγείας με τόσο κατανοητό και συγχρόνως επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.

Λοιπά προσόντα:

Ξένες γλώσσες: Αγγλικά : Proficiency – University of Michigan (ECCE)

Γνώσεις Η/Υ: Βασικός χειρισμός του Μicrosoft office (Word, Power point, Excel)

Eλεύθερος χρόνος: Πηγαίνει βόλτες με τις φίλες της, κάνει ταξίδια, βλέπει ταινίες.

Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed:  3