Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Όλοι το έχουμε ακούσει αλλά πόσοι πραγματικά το γνωρίζουμε

22-3-2021

Αρετή Πανουτσακοπούλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(WHO) χαρακτηρίζεται ως η «οξεία εστιακή νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, με αιφνίδια ή ταχεία εμφάνιση συμπτωμάτων που παραμένουν, όταν δεν πρόκειται για παροδικό επεισόδιο, για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών». Διακρίνεται σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν η παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου διακοπεί ξαφνικά από θρόμβο, έμβολο ή στένωση κάποιου αγγείου και αιμορραγικό, όταν ένα αγγείο ραγεί και έτσι διαχέεται αίμα στους χώρους που περιβάλλουν τους νευρώνες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν και το Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο (ΠΙΕ), του οποίου τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες, το Θρομβωτικό ΑΕΕ μεγάλων αγγείων, το οποίο οφείλεται σε απόφραξη μεγάλου εγκεφαλικού αγγείου από θρόμβο, το ΑΕΕ μεγάλων αγγείων(Κενοτοπιώδη Έμφρακτα), το οποίο οφείλεται σε απόφραξη μικρών κλάδων των μεγάλων εγκεφαλικών αρτηριών και τέλος το Καρδιοεμβολικό ΕΕ, το οποίο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος από κολπική μαρμαρυγή συνήθως εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα και σφηνώνει σε κάποιο στενό αγγείο. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από δύο τύπους αιμορραγικών ΑΕΕ, την ενδοεγκεφαλική και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Τα συχνότερα αίτια είναι η υπέρταση, η ρήξη ενός εύθρυπτου τοιχώματος με αθηρωματική πλάκα και ο τραυματισμός.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:

Τροποποιήσιμοι:

  • Κάπνισμα

  • Χρήση κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών ουσιών

  • Αλκοόλ

  • Καρδιοπάθειες, ιδίως η κολπική μαρμαρυγή

  • Υπέρταση

  • Υπερλιπιδαιμία και υπερχοληστερολαιμία

  • Καθιστική ζωή

  • Χρήση αντισυλληπτικών δισκίων ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Μη τροποποιήσιμοι:

  • Ηλικία άνω των 65 ετών

  • Ασυμπτωματικό φύσημα στις καρωτίδες(υποδεικνύει αθηρωσκλήρυνση)

  • Σακχαρώδης διαβήτης

  • Κληρονομικότητα και οικογενειακό ιστορικό

  • Παλαιότερο εγκεφαλικό επεισόδιο

  • Εθνικότητα, φύλο

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ:

  • Αιφνίδια αδυναμία, αιμωδία(μούδιασμα) ή απώλεια αισθητικότητας στο πρόσωπο, άνω ή κάτω άκρο

  • Αιφνίδια δυσκολία στη όραση

  • Αιφνίδια σύγχυση, διαταραχή της ομιλίας

  • Αιφνίδια κεφαλαλγία

  • Αιφνίδια δυσκολία στη βάδιση, ζάλη, απώλεια ισορροπίας

  • Λιποθυμία

Αν παρατηρηθούν κάποια από τα παραπάνω σημεία, καλό είναι ο ασθενής ή κάποιος από το περιβάλλον να καλέσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΜΥΘΟΙ VS ΑΛΗΘΕΙΕΣ:

Χορήγηση ασπιρίνης

Η χορήγηση ασπιρίνης πρέπει να αποφεύγεται έως ότου διαγνωστεί το είδος του εγκεφαλικού, καθώς σε περίπτωση αιμορραγικού επεισοδίου μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία.

Ανύψωση ποδιών

Δεν ανυψώνουμε τα πόδια για να μην επιτείνουμε προβλήματα υπέρτασης

Προτροπή για κατανάλωση νερού

Επειδή το αντανακλαστικό της κατάποσης ενδέχεται να έχει αδρανοποιηθεί, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΕΕ:

Ισχαιμικό

Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό πρόκλησης του ισχαιμικού ΑΕΕ, η αιματική ροή μειώνεται ή και διακόπτεται με ολέθρια αποτελέσματα για τον εγκεφαλικό ιστό και τον πάσχοντα. Όταν η CBF (Cerebral Blood Flow= εγκεφαλική αιματική ροή) μειωθεί κατά 50 %(<25ml/100gr/min) τα θρεπτικά αποθέματα και το οξυγόνο εξαντλούνται σε λίγα λεπτά. Όταν η CBF μειωθεί ακόμα περισσότερο (<18ml/100gr/min) ακολουθεί σοβαρή μείωση του αερόβιου μεταβολισμού και ελάττωση του παραγόμενου ATP με συνέπεια τη διαταραχή της μεμβράνης του εγκεφαλικού κυττάρου, η οποία θα οδηγήσει σε ιοντική ανισορροπία.

Αιμορραγικό

Στην ενδοκράνια εγκεφαλική αιμορραγία η βλάβη επιφέρει άμεση απελευθέρωση αίματος στο εγκεφαλικό παρέγχυμα προκαλώντας διάσχιση και διαχωρισμό του εγκεφαλικού. Επιπλέον, η αιφνίδια δημιουργία αιματώματος εντός της κρανιακής κοιλότητας αυξάνει τον όγκο του περιεχομένου του κρανίου, την ενδοκράνια πίεση και οδηγεί σε εγκεφαλική ισχαιμία. Δημιουργείται οίδημα γύρω από το αιμάτωμα μέσα σε 3 ώρες από τη ρήξη του αγγείου, το οποίο κορυφώνεται σε 10-20 ημέρες και κινητοποιούνται μηχανισμοί φλεγμονώδους απάντησης. Στην υπαραχνοειδή αιμορραγία η απελευθέρωση αίματος στον υπαραχνοειδή χώρο αυξάνει την ενδοκράνια πίεση, η οποία μειώνει την εγκεφαλική ροή, προκαλώντας δευτεροπαθώς ισχαιμία. Το εγκεφαλικό οίδημα είναι αναπόφευκτο και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την εγκεφαλική ισχαιμία και την ενδοκράνια πίεση δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ:

ΝΕΥΡΙΚΟ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ

ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ

Αγνωσία

Βλάβη αναπνευστικού κέντρου

Δυσφαγία

Ακράτεια ούρων

Ημιπληγία

Διαταραχές επικοινωνίας(αγραφία)

Απόφραξη αεροφόρων οδών

Πρόβλημα στο αντανακλαστικό εμέτου

Συχνουρία

Ημιπάρεση

Οπτικά ελλείμματα(ημιανοψία)

Μειωμένη ικανότητα για βήχα

Ενσφήνωση κοπράνων

Επίσχεση ούρων

Αγκυλώσεις αρθρώσεων

Γνωστικές αλλαγές(απώλεια μνήμης, απόσπαση προσοχής)

Δυσκοιλιότητα

Νεφρολιθίαση

Διαταραχές συμπεριφοράς(φόβος, εχθρικότητα)

Αυξημένη ενδοκράνια πίεση κεφαλαλγία, ίλιγγος

Μεταβολές επιπέδου συνείδησης

Απώλεια αισθητικότητας (αφής, πόνου)

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί αν πρόκειται για ισχαιμικό ή αιμορραγικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λήψη ενός προσεκτικού ιστορικού, με τη φυσική εξέταση, με νευρολογική εξέταση και τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Σε όλους τους ασθενείς με υποψία ΑΕΕ πραγματοποιούνται:

  • αξονική τομογραφία

  • γενική αίματος(αιμοπετάλια), ΤΚΕ

  • βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, ουρία, ηλεκτρολύτες-Na,χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)

  • κορεσμός οξυγόνου

  • γενική ούρων

  • ΗΚΓ και υπέρηχοι καρδίας ή/και καρωτίδων

  • Χρόνος προθρομβινης/INR, μερικής θρομβοπλαστίνης

  • Καρδιακά ένζυμα(τροπονίνη)

Προαιρετικά ενδέχεται να πραγματοποιηθούν:

  • αγγειογραφία του εγκεφάλου,

  • μαγνητική τομογραφία,

  • ηλεκτροεγκεφαλογράφημα,

  • διακρανική εξέταση της ροής αίματος Doppler και Doppler καρωτίδων.

  • Εργαστηριακές εξετάσεις για έλεγχο επιπέδων γλουταμινικού στο αίμα και λιποπρωτεΐνης-συσχετιζόμενης φωσφολιπάσης α2

  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση για λήψη ΕΝΥ (εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΤΕΠ:

ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ

Η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η θρομβόλυση με χορήγηση συστηματικού ιστικού ενεργοποιητή του πλασμινογόνου(t-PA), η οποία πρέπει να διενεργείται μέσα στις 3 πρώτες ώρες, ώστε να επιφέρει τα μέγιστα οφέλη. Η υποστηρικτική φροντίδα και αντιμετώπιση του ασθενή με ισχαιμικό ΑΕΕ περιλαμβάνει:

  1. Υποστήριξη αναπνοής: Γίνεται με χορήγηση οξυγόνου με ρινική κάνουλα, διασωλήνωση ή μηχανικό αερισμό. Ο κορεσμός οξυγόνου πρέπει να διατηρείται μεγαλύτερος του 94%.Η διασωλήνωση πραγματοποιείται όταν η κλίμακα Γλασκόβης είναι ≤8.
  2. Θέση ασθενή: Συνιστάται η τοποθέτηση ασθενή σε ύπτια θέση με ανύψωση κατά 15-30ο, ώστε να ελέγχεται η ενδοκράνια πίεση.
  3. Αιμοδυναμική Υποστήριξη:
      • Ρύθμιση ΑΠ: Η αύξηση ΑΠ είναι ευεργετική για την εξασφάλιση ικανοποιητικής εγκεφαλικής ροής. Σε ασθενείς που μπορεί να εφαρμοστεί θρομβόλυση η ΑΠ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 180/110 mmHg, ενώ με το πέρας της θρομβόλυσης η ΑΠ πρέπει να είναι <180/105mmHg

      • Καρδιακή λειτουργία: Συνεχής ΗΚΓκαρδιογραφική παρακολούθηση.

      • Χορήγηση υγρών: Χορήγηση N/S 0.9% και όχι D/W 5%, καθώς παρατηρείται υπεργλυκαιμία και αυξάνεται η πιθανότητα εγκεφαλικού οιδήματος

      • Μέτρηση Γλυκόζης Αίματος: Οι τιμές γλυκόζης πρέπει να κυμαίνονται από 140-180mg/100ml. Η υπεργλυκαιμία πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό οίδημα.

      • Θερμοκρασία: Η αυξημένη θερμοκρασία λόγω φλεγμονής αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά.

      • Αντιπηκτική – Αντιαιμοπεταλιακή αγωγή: Συνιστάται η χορήγηση ασπιρίνης 325mg τις πρώτες 24-48 ώρες από την έναρξη συμπτωμάτων. Επίσης, τοποθετείται καθετήρας κύστεως και ρινογαστρικός σωλήνας.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ

Α) Εγκεφαλική αιμορραγία (ΕΑ)

Πρωταρχικό μέλημα είναι η εξασφάλιση των αεραγωγών και της αναπνευστικής λειτουργίας. Γίνεται χορήγηση οξυγόνου και σε κλίμακα Γλασκόβης ≤8, πραγματοποιείται διασωλήνωση. H ρύθμιση της ενδοκράνιας πίεσης επιτυγχάνεται με τοποθέτηση καθετήρα μέτρησης ενδοκράνιας πίεσης, ο οποίος συνδέεται με μετατροπέα πίεσης και οθόνη παρακολούθησης. Για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας χορηγούνται οπιοειδή, ενώ λαμβάνονται και μέτρα για μια πιθανή επιληπτική κρίση με χορήγηση αντιεπιληπτικών. Επίσης, η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 37,5ο C και τα επίπεδα γλυκόζης να κυμαίνονται μεταξύ 70-155 mg/dl. Ο ασθενής θα πρέπει να εισαχθεί στη ΜΕΘ για τη νοσηλεία, ενώ μπορεί να διενεργηθεί και εμβολισμός του ραγέντος αγγείου με τη βοήθεια ψηφιακού αγγειογράφου. Η χειρουργική αντιμετώπιση επιβάλλεται στην περίπτωση αιμορραγίας στην παρεγκεφαλίδα, συμπίεσης του εγκεφαλικού στελέχους ή υδροκέφαλου στις κοιλίες.

Β) Υπαραχνοειδής αιμορραγία (ΥΑ)

Η αντιμετώπισή της είναι περίπου ίδια με αυτή της ΕΑ. Επειδή ο αγγειόσπασμος και η όψιμη εγκεφαλική ισχαιμία μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του ασθενή, η χορήγηση αναστολέων διαύλων ασβεστίου από το στόμα ( μέσω ρινογαστρικού σωλήνα) είναι χρήσιμη. Η αυξημένη θερμοκρασία πρέπει να εκτιμάται ωριαία και να αντιμετωπίζεται με παρακεταμόλη αρχικά ή χορήγηση οπιοειδών. Η πρόληψη επιληπτικών κρίσεων γίνεται με εξασφάλιση ήρεμου περιβάλλοντος, προστασία αεραγωγού από τραυματισμούς και ύπαρξη δίπλα από τον ασθενή στοματοφαρυγγικού αεραγωγού. Η νοσηλεία πραγματοποιείται στη ΜΕΘ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μαρβάκη Χριστίνα, Κοτανίδου Αναστασία, Παπαγεωργίου Δημήτριος, Καλογιάννη Αντωνία, Επείγουσα Νοσηλευτική, Εκδόσεις Κωνσταντάρας, 2015: 215-235

LeMone Priscilla, Burke Karen, Bauldoff Gerene, Παθολογική-Χειρουργική Νοσηλευτική Κριτική Σκέψη Κατά τη Φροντίδα του Ασθενούς, Ιατρικές Εκδόσεις Λαγός Δημήτριος, 2014, 5η έκδοση, τόμος Β:1727-1734

DeWit C. Susan, Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική Έννοιες και Πρακτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, 2009, τόμος Α:788-805

Παπαδόπουλος Στέφανος Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Ο ρόλος των νοσηλευτών στην πρόληψη, Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση, πτυχιακή εργασία, 2015, Πάτρα

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS): Μια Συχνή Ορμονική Διαταραχή

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS): Μια Συχνή Ορμονική Διαταραχή

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών χαρακτηρίζεται από την παρουσία μικρών κύστεων στις ωοθήκες, ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τη γονιμότητα και την εξωτερική εμφάνιση.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Αρθρογράφος

Η Αρετή Πανουτσακοπούλου γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1998 στην Πάτρα, αλλά μεγάλωσε σε ένα επαρχιακό χωριό λίγο έξω από την πόλη του Αιγίου, ονόματι Καμάρες. Από μικρή ήταν ανήσυχο πνεύμα, η αγαπημένη της ερώτηση είναι το «γιατί;» και πάντα θέλει να ψάχνει για απαντήσεις. Δυναμική, ενθουσιώδης για νέες εμπειρίες και αισιόδοξη. Βλέπει πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και ακόμα και αν δεν υπάρχει, θα φροντίσει να τη δημιουργήσει. Έχει πίστη και ελπίδα στον Άνθρωπο και την μαγεύει το άπειρο της ψυχής. Έχει ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και είναι γεννημένη για να βοηθάει και να προσφέρει.

Το 2016 πέτυχε, έπειτα από πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όμως αποφάσισε να ξαναδώσει εξετάσεις την επόμενη χρονιά για να περάσει στη σχολή των ονείρων της, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι για ακόμη μια φορά η σχολή επιτυχίας της ήταν το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οπότε αποφάσισε και να ξεκινήσει τις σπουδές της, αφού η μοίρα είχε αποφασίσει για αυτήν. Μια απόφαση την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ.

Αγαπημένη της ειδικότητα είναι η επείγουσα νοσηλευτική και ο Τομέας Πρώτων Βοηθειών, όπου και παρακολουθεί σεμινάρια για να αποκτήσει τον τίτλο του Διασώστη.

Στον ελεύθερό της χρόνο αγαπάει να συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις, να φτιάχνει γλυκά και φυσικά να τα δοκιμάζει, αλλά πάνω από όλα λατρεύει την οδήγηση. Μια βόλτα με το αμάξι στην παραλία και κατάλληλη μουσική αποτελούν την ψυχοθεραπεία της.

Λοιπά προσόντα

Ξένες Γλώσσες:

  • ΑγγλικάProficiency-University of Michigan
  • ΓερμανικάGoethe-Zertifikat B1

ΓνώσειςΗ/Υ:Unicert Primary

Σεμινάρια-Πιστοποιήσεις-Βεβαιώσεις:

  • 4-5 Νοεμβρίου 2017, 2-3 Νοεμβρίου 2018, 1-3 Νοεμβρίου 2019: συμμετοχή ως εθελόντρια στην αθλητική διοργάνωσηSPARTAN RACE, στη Σπάρτη.
  • 22 Απριλίου 2018 βεβαίωση εθελοντισμού στον «3οΔρόμο Γεμάτο Ιστορία Υπόγεια Πόλη» στη Σπάρτη.
  • 3-6 Μαΐου 2018 πιστοποιητικό παρακολούθησης του 11ουΠανελλήνιου και 10ουΠανευρωπαϊκού Επιστημονικού και Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου, από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος,στη Ζάκυνθο.
  • 3 Ιουνίου 2018, βεβαίωση εθελοντικής συμμετοχής στη διεξαγωγή του αγώνα «Ο δρόμος των Γεφυριών», στον Καραβά Σπάρτης.
  • 9-10 Νοεμβρίου 2018 πιστοποιητικό συμμετοχής στην Επιστημονική Διημερίδα «Η αναπαραγωγή στη σύγχρονη Δυτική Ιατρική», από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στη Σπάρτη.
  • 29 Νοεμβρίου 2018 βεβαίωση συμμετοχής στο βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εξαρτησιογόνες Ουσίες: Χρήση- Κατάχρηση- Εξάρτηση» στη Σπάρτη, από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίαυλος»
  • 23 Μαρτίου 2019, βεβαίωση εθελοντισμού στον «Α’ Λακεδαιμόνιο Αγώνα 130χλμ.»,στη Σπάρτη
  • 14 Απριλίου 2019, βεβαίωση εθελοντικής συμμετοχής στο «IRONMAN70.3COSTA NAVARINO»
  • 18 Μαΐου 2019 πιστοποιητικό συμμετοχής στον αγώνα δρόμου «SPARTA NIGHT RUN2019» στη Σπάρτη, από το Σωματείο ΚΕΑΝ –Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων
  • 22 Μαίου 2019 πιστοποιητικό παρακολούθησης ημερίδας με θέμα «Νεότερα Δεδομένα στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη», που πραγματοποιήθηκε από την 1ηΤΟΜΥ Σπάρτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γ.Ν Σπάρτης και το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας.
  • 8-10 Νοεμβρίου 2019 πιστοποιητικό παρακολούθησης στο «7ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας» από τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος, τον Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Αγαπημένο χρώμα: μπλε, γι’ αυτό και λατρεύει τη θέα της θάλασσας.

Μεγαλύτερος φόβος: Να μην αγαπηθεί

Αγαπημένη Φράση:«Να προσέχεις τον εαυτό σου, γιατί κανένας άλλος δεν θα το κάνει καλύτερα από εσένα τον ίδιον»

Emailεπικοινωνίας:aretipan98@gmail.com

Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed:  1