Covid-19 και Εμβολιασμός Ευπαθών Ομάδων: Η περίπτωση του Καρκίνου
22-3-2021
Αικατερίνη Παπαδοπούλου

Παρασκευή 19/03/2021 άνοιξε η αυλαία για τον εμβολιασμό (κατά της νόσου covid-19) ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, γίνεται προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου ως εξής:
1η ομάδα: Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
2η ομάδα: Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, τα οποία υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
3η ομάδα: Άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
4η ομάδα: Ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
5η ομάδα: Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (χρόνιο-αναπνευστικό νόσημα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, διάμεση πνευμονοπάθεια).
6η ομάδα: Σοβαρή καρδιακή νόσος (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, σοβαρή ηπατική νόσος).
7η ομάδα: Άτομα σε ανοσοκαταστολή (αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου).
Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.
Σε τι χρησιμεύουν τα εμβόλια…
Ο εμβολιασμός ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών νόσων στις οποίες μπορεί να εκτίθενται οι άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο εμβολιασμός αποτρέπει την προσβολή από νόσους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από μια νόσο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ηπιότερα και η ανάρρωση ταχύτερη.
Ορισμένες από τις νόσους έναντι των οποίων μας προστατεύουν τα εμβόλια:
Ηπατίτιδα Α και Β
Τέτανος, διφθερίτιδα, κοκίτης
Μηνιγγίτιδα
Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
Γρίπη
Ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά
Πολιομυελίτιδα
Τέτανος
Φυματίωση
Οφέλη για όλους!
Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν λοιμώδη νόσο σε άλλους. Έτσι, τα άτομα που εμβολιάζονται συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
βρέφη
παιδιά
ηλικιωμένοι
άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς.
Οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τον εμβολιασμό των άλλων, διότι κατά αυτόν τον τρόπο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί στην κοινότητα.
Απαιτείται μεγάλος αριθμός εμβολιασμών προκειμένου να επιτευχθεί η εν λόγω συλλογική ανοσία. Όταν μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάζεται, οι αλυσίδες λοιμώξεων διακόπτονται. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), απαιτείται να εμβολιαστεί το 95 % του πληθυσμού κατά της ιλαράς, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου στην κοινότητα.
◊Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19?
Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται ενάντια σ’ αυτήν.
→Δημιουργία Ανοσίας
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο δημιουργείται ανοσοαπόκριση.
Τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις για τη δημιουργία ανοσίας. Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.
◊Πώς Λειτουργούν Τα Εμβόλια Που Αγοράζει Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή?
→Εμβόλια Νουκλεϊκού Οξέος (MRNA) {Biontech/Pfizer | Moderna | Curevac}
Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.
→Εμβόλια βασισμένα σε πρωτεΐνη {SANOFI/GSK}
Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Τα τμήματα αυτά αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει ότι η εν
λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και να ανταποκριθεί με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.
→Εμβόλια ιικού φορέα {ASTRAZENECA ¦ JOHNSON & JOHNSON}
Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.
-
ΕΑΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΚΤΕΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ COVID-19, Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΤΗΝ COVID-19. Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Η ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ.
Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς Ομάδες είναι και οι Καρκινοπαθείς υπό αγωγή (τα στοιχεία των οποίων αναφέρουν τα είδη του καρκίνου καθώς επίσης και τα ICD τους παρατίθενται στην παρακάτω εικόνα).


◊Πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο να εμβολιάζονται έναντι της COVID-19?
Οι ασθενείς με καρκίνο που έχουν μολυνθεί με COVID-19 έχουν συνολικά αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας κατά 21,2% , σε σύγκριση με το 8,7% όσων δεν έχουν καρκίνο, ενώ για τους καπνιστές η θνησιμότητα αυξάνεται στο 31,1%. Με στατιστικές όπως αυτές, πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 το συντομότερο δυνατό?
Οι εθνικοί οργανισμοί έχουν υποστηρίξει την ιεράρχηση των εμβολιασμών COVID-19 για άτομα με καρκίνο, δεδομένου του κινδύνου από τη διάγνωση, της μειωμένης ανοσολογικής λειτουργίας που οφείλεται σε ορισμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες και της παρουσίας άλλων συννοσηροτήτων. Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας , η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής , η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός καρκινοπαθών παρέχει περισσότερα οφέλη από τον κίνδυνο εκδήλωσης παρενεργειών και θα πρέπει να προσφέρεται σε ασθενείς, εφόσον κανένα από τα συστατικά του εμβολίου δεν αντενδείκνυται.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι παρόλο που ορισμένοι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένη ανταπόκριση στο εμβόλιο, αυτό μπορεί ακόμη να αποδώσει κάποιο όφελος, όπως τη μείωση του κινδύνου ή τη σοβαρότητα της μόλυνσης από COVID-19.
→Οδηγίες για τον εμβολιασμό σε ασθενείς με καρκίνο:
Δεδομένου του κινδύνου σοβαρών εκβάσεων ή ακόμη και θανάτου από μόλυνση από COVID-19, τα άτομα με καρκίνο πρέπει να έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό. Τον Ιανουάριο του 2021, το National Comprehensive Cancer Network κυκλοφόρησε προκαταρκτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό COVID-19 για άτομα με καρκίνο:
- Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό (ομάδα προτεραιότητας CDC 1b ή 1c).
- Όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν ενεργή θεραπεία πρέπει να εμβολιάζονται, κατανοώντας τους περιορισμούς των δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
- Καθυστέρηση του εμβολιασμού σύμφωνα με τις οδηγίες για το ευρύ κοινό (π.χ. πρόσφατη έκθεση σε λοίμωξη ή θεραπεία COVID-19, COVID-19 εντός προηγούμενων 90 ημερών) και για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα ή μηχανικά κύτταρα (π.χ. κύτταρα CAR T) μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
- Οι φροντιστές και τα άτομα που ζουν στον ίδιο χώρο ή στενές επαφές θα πρέπει να ανοσοποιούνται όταν είναι δυνατόν.
-
Μετά τον εμβολιασμό, οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις τρέχουσες οδηγίες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους από τον COVID-19 (π.χ. φορώντας μάσκες προσώπου, κοινωνικές αποστάσεις, πλύσιμο των χεριών) επειδή τα εμβολιασμένα άτομα, αν και ασυμπτωματικά, ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό.
-
Ακόμη, το National Comprehensive Cancer Network υποστηρίζει ότι όλα τα άτομα που βρίσκονται σε ενεργό θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, άλλη θεραπεία) για καρκίνο πρέπει να λάβουν το εμβόλιο, με κάποιες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την ανοσοκαταστολή και το χρονοδιάγραμμα (πλήρες έγγραφο: στο NCCN.org/covid-19).
-
Η Society for ImmunoTherapy of Cancer (SITC) επικροτεί την παγκόσμια βιοϊατρική κοινότητα για τη συνεργασία της για την ανάπτυξη και έγκριση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων SARS-CoV-2 με πρωτοφανείς ταχύτητες και υποστηρίζει τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία.
Συμπερασματικά, κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός κατά του ιού Covid-19, τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και στους ανθρώπους που νοσούν με καρκίνο και βρίσκονται υπό αγωγή. Ο εμβολιασμός θα θωρακίσει τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού, δημιουργώντας ανοσία, η επιτακτικότητα της οποίας είναι φανερή και αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό γιατί πρέπει να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες κι εν προκειμένω οι καρκινοπαθείς, ώστε να μην κινδυνεύσουν εάν κι εφόσον νοσήσουν από τον ιό.
Με τον εμβολιασμό, όμως, θα κερδιθεί και το μέχρι σήμερα αυτονόητο, δηλαδή η επιστροφή όλων στην κανονικότητα που προσέφερε η προ covid εποχή!
Πηγές:
- https://emvolio.gov.gr
- https://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu
- https://voice.ons.org/news-and-views/should-patients-with-cancer-receive-covid-19-vaccines-heres-what-oncology-nurses
- https://www.nccn.org/about/news/newsinfo.aspx?NewsID=2552
- https://www.sitcancer.org/aboutsitc/press-releases/2020/sitc-statement-sars-cov-2-vaccination-cancer-immunotherapy
TrueMed-ForLivingMore
Κοινοποιήστε



Οργασμική Κεφαλαλγία: Μια Πρωτοπαθής Κεφαλαλγία Συνδεδεμένη με τη Σεξουαλική Δραστηριότητα
Η οργασμική κεφαλαλγία είναι μια σπάνια μορφή κεφαλαλγίας που συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και εμφανίζεται είτε βαθμιαία είτε ξαφνικά

PPCM: Μυοκαρδιοπάθεια Εγκυμοσύνης
Οι μυοκαρδιοπάθειες αποτελούν πρωτοπαθείς παθήσεις του καρδιακού μυός που ταξινομούνται βάση την παθολογική ανατομία του καρδιακού μυός και την παθοφυσιολογία του.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr


© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.
Αρθρογράφος
ΗΑικατερίνη Παπαδοπούλουγεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1998 στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας, από τον οποίο και κατάγεται, μεγαλώνοντας μέχρι και την ενηλικίωσή της στη Σκύδρα, μια κωμόπολη στον ίδιο νομό. Όσοι τη γνωρίζουν θα πουν ότι είναι δυναμική, αισιόδοξη και ανεξάρτητη. Η ίδια δηλώνει ερωτευμένη με την ποίηση και τη λογοτεχνία και λατρεύει τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, τα σκυλιά. Καθημερινότητά της αποτελεί μια βόλτα στη θάλασσα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και η γυμναστική -κυρίως το περπάτημα- γιατί είναι καλό να γυμνάζεται το πνεύμα όμως εξίσου καλό είναι να γυμνάζεται και το σώμα!
Οι επιστήμες υγείας της κέντριζαν από μικρή το ενδιαφέρον. Η ενασχόλησή της μάλιστα με τον εθελοντισμό σε τοπική κοινότητα και η χαρά που παίρνουν οι άνθρωποι στη σκέψη ότι κάποιος νοιάζεται για την υγεία και τη φροντίδα τους, την έκαναν να αγαπήσει τη νοσηλευτική και να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί μαζί της επαγγελματικά. Γιατί η νοσηλευτική αποτελεί προσφορά και κατάθεση, τόσο υλική όσο και συναισθηματική.
Πλέον, είναι απόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με επίδοση ΄΄Άριστα΄΄, και εγγεγραμμένη στο μητρώο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος. Στόχος της είναι να φτάσει μέχρι εκεί που δεν μπορεί και να επιτύχει όλους τους σκοπούς της: να είναι άριστα καταρτισμένη, άψογη επαγγελματίας και άνθρωπος με ενσυναίσθηση, χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι υπηρετούν την επιστήμη της υγείας. Οι τομείς που βρίσκει περισσότερο ενδιαφέροντες και με τους οποίους ασχολείται επιστημονικά από την αρχή των σπουδών της είναι η Ογκολογία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Εκπαίδευση στη Νοσηλευτική.
Λοιπά προσόντα
Ξένες γλώσσες
Αγγλικά[Advanced] Test of Interactive English, C1 Level (ACELS) ACELS (Quality and Qualifications Ireland (QQI))
Ειδικές γνώσεις
Γνώσεις Η/Υ ΠτυχίοECDL - Global Intermediate C,στις εξής6ενότητες: Windows, Word, Excel, Internet, Access, PowerPoint
Γνώση Πρώτων Βοηθειών ΠτυχίοBasic Life Support (BLS) (ΚΑΡΠΑ) ERC QUALIFICATIONS from 08/05/2018 to 08/05/2021
Συνέδρια – Επιμορφωτικά σεμινάρια
Πέραν των δεκάδων επιμορφωτικών σεμιναρίων που έχει παρακολουθήσει, παρατίθενται κάτωθι οι συμμετοχές της σε συνέδρια με κριτές, στα οποία εργασίες της παρουσιάστηκαν άλλες σαν επίσημες προφορικές ανακοινώσεις και άλλες σανe-posters.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ:
1. Παπαδοπούλου Α., Σταϊκούρα Μ., Μετοχιανάκη Α., Οικονομική κρίση και πρόληψη του καρκίνου: νοσηλευτική θεώρηση. 6ο Συμπόσιο του Τομέα της Νοσηλευτικής Ογκολογίας (ΤΟΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), Αθήνα, 9-11 Νοεμβρίου 2018.(Επίσημη προφορική ανακοίνωση).
2. Παπαδοπούλου Α., Σταϊκούρα Μ., Μετοχιανάκη Α., Ψυχοκοινωνική υποστήριξη οικογένειας παιδιών με αιματολογικές κακοήθειες. 6ο Συμπόσιο του Τομέα της Νοσηλευτικής Ογκολογίας (ΤΟΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), Αθήνα, 9-11 Νοεμβρίου 2018.(e-poster).
3. Παπαδοπούλου Α., Σταϊκούρα Μ., Διαταραχές της γονιμότητας σε άνδρες νεαρούς ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες. 7ο Συμπόσιο του Τομέα της Νοσηλευτικής Ογκολογίας (ΤΟΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), Τρίπολη, 8-10 Νοεμβρίου 2019.(e-poster).
4. Παπαδοπούλου Α., Σταϊκούρα Μ., Διαχείριση της διάρροιας σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. 7ο Συμπόσιο του Τομέα της Νοσηλευτικής Ογκολογίας (ΤΟΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), Τρίπολη, 8-10 Νοεμβρίου 2019.(Επίσημη προφορική ανακοίνωση).
5. Παπαδοπούλου Α., Σταϊκούρα Μ., Μπανιώτη Δ., Επικοινωνία στο χώρο του νοσοκομείου και προαγωγή υγείας. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιότητας και Εκπαίδευσης στην Υγεία, Ιωάννινα, 8-9 Νοεμβρίου 2019.(e-poster).
6. Παπαδοπούλου Α., Σταϊκούρα Μ., Διαχείριση stress νοσηλευτών που εργάζονται σε ογκολογικά τμήματα. 1ο Συνέδριο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΓΝΘ), Θεσσαλονίκη, 13-15 Δεκεμβρίου 2019.(e-poster).
7. Παπαδοπούλου Α., Σταϊκούρα Μ., Διαχείριση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η περίπτωση του Κέντρου Υγείας. 1ο Συνέδριο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΓΝΘ), Θεσσαλονίκη, 13-15 Δεκεμβρίου 2019.(e-poster).
8. Σταϊκούρα Μ., Παπαδοπούλου Α. , Μετοχιανάκη Α. Μετεγχειρητική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς. 6ο Συμπόσιο του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας (ΤΟΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ). Αθήνα, 9-11 Νοεμβρίου 2018.
9. Σταϊκούρα Μ., Παπαδοπούλου Α., Παπαντωνοπούλου Μ. Ενδυνάμωση ασθενών με καρκίνο - ο ρόλος του νοσηλευτή.7ο Συμπόσιο του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας (ΤΟΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ). Τρίπολη, 8-10 Νοεμβρίου 2019.
10. Σταϊκούρα Μ., Παπαδοπούλου Α., Παπαντωνοπούλου Μ. Πρόληψη του αλκοολισμού στους νέους – ο ρόλος του νοσηλευτή. 2ο Πανελλήνιο συνέδριο ποιότητας και εκπαίδευσης στην υγεία. Ιωάννινα, 8-9 Νοεμβρίου 2019.
11. Σταϊκούρα Μ., Παπαδοπούλου Α., Παπαντωνοπούλου Μ. Προσβασιμότητα των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας. 1ο Συνέδριο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΓΝΘ). Θεσσαλονίκη, 13-15 Δεκεμβρίου 2019.
12. Μετοχιανάκη Α., Σταϊκούρα Μ., Παπαδοπούλου Α., Ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στον προστάτη μετά από χειρουργική επέμβαση. 6ο Συμπόσιο του Τομέα της Νοσηλευτικής Ογκολογίας (ΤΟΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), Αθήνα, 9-11 Νοεμβρίου 2018.
13. Μπανιώτη Δ., Παπαδοπούλου Α., Χατζηνικολάου Α., Περιβαλλοντική σημασία της τηλεϋγείας διανοσοκομειακά. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιότητας και Εκπαίδευσης στην Υγεία, Ιωάννινα, 8-9 Νοεμβρίου 2019.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ
14. Papadopoulou A., Professional Exhaustion Syndrome (Burnout) and Conflicts between Nurses in the Hospital Environment. Frederick University, Nicosia Cyprus, April, 5th-6th 2019.(e-poster).
15. Staikoura M., Papantonopoulou M., Papadopoulou A., Treatment of Idiopathic Pulmonary. International Conference Nursing – Caring for People in Contemporary Societies. Frederick University, Nicosia Cyprus, April, 5th-6th 2019.
Πόλη που θα ήθελε να ζήσει:Σε οποιαδήποτε, αρκεί να έχει θάλασσα
Αγαπημένος συγγραφέας:Κική Δημουλά
Αγαπημένο συγκρότημα:Πυξ Λαξ
Μεγαλύτερος φόβος:Η έλλειψη δημιουργικότητας και ενδιαφέροντος
Αγαπημένη παιδική ταινία:Τα στρουμφάκια
Αγαπημένοquote: ΄΄Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα…΄΄ (Νίκος Καζαντζάκης)
Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed: 1