Τρόποι αποφυγής της ακμής από την ζωή μας

28-4-2021

Μαρία Μιχαλούδη

ΓΕΝΙΚΑ

Η ακμή αποτελει την πιο κοινή κατασταση του δέρματος, δεν είναι απειλητική για την ζωή, ωστόσο μπορεί να είναι επώδυνη, κυρίως όταν είναι σοβαρή. Η κοινή ακμή αποτελει μια δερματική διαταραχή που εντοπίζεται συνήθως κατά την διάρκεια της εφηβείας, με ποίκιλα στάδια σοβαρότητας. Προσβάλλει περισσότερο από το 85% του πληθυσμού μεταξυ ηλικιών 15-25 ετών. Στους άνδρες είναι πιο συνηθισμένη κατά την διάρκεια της εφηβικής ηλικίας ενώ στις γυναίκες κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης.

ΠΩΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ

Η ακμή χαρακτηρίζεται ανάλογα με τον τύπο και την σοβαρότητα της κατάστασης. Διακρίνεται σε φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη. Οι τρείς τύποι εμφάνισης της είναι:

Η φαγεσωρικη

Η βλατιδοφλυκταινωδης

Η κυστική

 

1) Η φαγεσωρικη ακμή ορίζεται ως μη φλεγμονώδης με λευκούς η κλειστούς φαγεσωρες, η με μαύρους η ανοιχτούς φαγεσωρες.

Όσον αφορά, τα λευκά στίγματα η ανοιχτοί φαγεσωρες, γίνονται αντιληπτά όταν το άνοιγμα στο δέρμα είναι κλειστό και μοιάζουν με μικρά εξογκώματα στο χρωμα του δέρματος.

Ενώ τα μαύρα στίγματα η κλειστοί φαγεσωρες, γίνονται αντιληπτά όταν ο πόρος είναι ανοιχτός και περιβάλλεται από μαύρους δερματικούς νεκρωμένους ιστούς, προσδίδοντας τους μαύρη εμφάνιση.

2) Η βλατιδοφλυκταινωδης ακμή ορίζεται ως φλεγμονώδης με μικρες βλατίδες και φλύκταινες που περιέχουν ένα κεντρικό πυρήνα με πυώδες υλικό.

3) Η οζοκυστικη ακμή ορίζεται ως φλεγμονώδης με έλκη η κύστες μεγαλύτερες των 5mm σε διάμετρο. Οι συγκεκριμένες κύστες ενδέχεται να είναι τοπικές η να σχηματίζουν δέσμες αποστημάτων κατω από την επιφάνεια του δέρματος. Η κυστική ακμή αποτελει σοβαρό τύπο ακμής και είναι απαραίτητη η επιθετική αγωγή.

 

Κατηγορίες με βάση την σοβαρότητα

 

Η σοβαρότητα της ακμής κυμαίνεται σε ήπια (μαύρα ή λευκά στίγματα που εξελίσσονται σε σπυράκια), μέτρια (περισσότερα σπυράκια και σε μεγαλύτερη έκταση) ή βαριά (φλύκταινες, οζίδια, κύστες).

 

Ορισμοί κατανόησης

Οι φλεγμονώδεις βλάβες είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν ουλές στο δέρμα .Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Οι βλατίδες είναι μικρές, κόκκινες, ανυψωμένες προσκρούσεις που δημιουργούνται από φλεγμονώδη ή μολυσμένα θυλάκια τρίχας.

 • Τα φλύκταινα είναι μικρά κόκκινα σπυράκια που έχουν πύον στις άκρες τους.

 • Τα οζίδια είναι στερεά, συχνά επώδυνα εξογκώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας.

 • Οι κύστες είναι μεγάλα εξογκώματα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα σας και περιέχουν πύον και συνήθως είναι οδυνηρά.

 

Τι είναι η ακμή

 

Η ακμή είναι μια διαταραχή του τριχοσμηγματογονου θύλακος (τρίχας και σμηγματογόνου αδένα) ο οποίος δια μέσου ενός πόρου εκβάλει προς την επιφάνεια του δέρματος. Όσον αφορά, τους σμηγματογόνους αδένες βρίσκονται στην μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος με εξαίρεση στα πέλματα και παλάμες, βέβαια οι μεγαλύτεροι αδένες βρίσκονται στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφάλης και το όσχεο. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν, μια λιπαρή ουσία (σμήγμα), την οποία εκκρίνουν κατευθείαν στο θύλακο της τρίχας. Η δημιουργία σμήγματος πραγματοποιείται ως απόκριση στον άμεσο ορμονικό ερεθισμό από αρχικά ανδρογόνα στους άνδρες και από τα επινεφριδιακά και ωοθηκικά στις γυναίκες.

 

Τι προκαλεί την ακμή

 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση της ακμής, αρκετοί από αυτούς απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ

Μεγάλη ποσότητα λιπαρής ουσίας στον πόρο

Ορισμένα τρόφιμα

 

Ακατάλληλα καλλυντικά

Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος στον πόρο

Στρες

Ανάπτυξη βακτηρίων στον πόρο

Πίεση από αθλητικά κράνη, σφιχτά ρούχα ή σακίδια

Οι ορμόνες

Ρύπανση και υψηλή υγρασία.

Το οικογενειακό ιστορικό

Συμπίεση ή το τρίψιμο του δέρματος πολύ σκληρά

Τα φάρμακα

το τρίψιμο του δέρματος πολύ σκληρά

Η ηλικία

 

 

Πως να προληφθεί η αντιμετωπιστεί

Είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ακμή. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα στο σπίτι για να αποτρέψετε την ακμή μετά τη θεραπεία. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

 1. Πλύση του πρόσωπού δύο φορές την ημέρα με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι ή ειδικό προϊόν καθαρισμού για δέρμα με ακμή.
 1. Αποφυγή του πολύ συχνού πλυσίματος, του καυτού ή του πολύ κρύου νερό καθώς και το έντονου τριψίματος του δέρματος γιατί μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
 2. Μετά το πλύσιμο να πραγματοποιηθεί καλό στέγνωμα του δέρματος χωρίς τρίψιμο με μια καθαρή πετσέτα.
 3. Προσπάθεια αποφυγής του πειράγματος /σπασίματος /άσκηση πίεσης στα σπυράκια καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιμόλυνση ή μόνιμες ουλές.
 4. Αποφυγή αγγίγματος του πρόσωπού με τα χέρια αν δεν είναι καθαρά.
 5. Σε πιθανή ύπαρξη γυαλιών να πραγματοποιείται συχνό καθαρισμό τους.
 6. Σε περίπτωση ύπαρξης σημαδιών ακμής και σε άλλα μέρη του σώματος αποφυγή χρήσης στενών ρούχων που εμποδίζουν τον αερισμό του δέρματος.
 7. Τα κορίτσια, αν κανουν χρήση καλλυντικών ή προϊόντων μακιγιάζ, θα πρέπει αυτά να μην επιδεινώνουν την ακμή. Πριν το βραδινό ύπνο το μακιγιάζ θα πρέπει να απομακρύνεται.
 8. Διατήρηση των μαλλιών καθαρών και περιορισμό της επαφής τους με το πρόσωπο, προκειμένου να αποφύγετε την εναπόθεση σκόνης ή πρόσθετης λιπαρότητας στους πόρους της επιδερμίδας του προσώπου.
 9. Προφύλαξη του δέρματος από τον ήλιο. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν έχει βρεθεί να προστατεύει από την ακμή.

 

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

 Παρόλο που η ακμή δεν θεραπεύεται άμεσα, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά ακολουθώντας τα παραπάνω απλά μέτρα καθημερινής φροντίδας. Σε κάθε περίπτωση, το άτομο είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι η θεραπεία της ακμής χρειάζεται χρόνο, συστηματική καθαριότητα και αρκετή υπομονή.

Η θεραπεία που καθορίζεται, εξαρτάται από τον τύπο και την σοβαρότητα της ακμής, τον τύπο του δέρματος του ατόμου και την παρουσια η την πιθανότητα εμφάνισης ουλών. Η θεραπεία χρειάζεται 6 έως 8 εβδομάδες πρωτου φανεί βελτίωση.

Εάν η αυτοεξυπηρέτηση δεν βοηθήσει στην ακμή , διατίθενται μερικά φάρμακα για την ακμή. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν να σκοτώσουν τα βακτήρια ή να μειώσουν το λάδι στο δέρμα του ατόμου Αυτά περιλαμβάνουν:

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, βρίσκεται σε αρκετές κρέμες κατά της ακμής. Χρησιμοποιείται για να στεγνώσει τα υπάρχοντα σπυράκια και να αποτρέψει νέα. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σκοτώνει επιπλέον τα βακτήρια που δημιουργούν την ακμή.

Το θείο είναι ένα φυσικό συστατικό με χαρακτηριστική μυρωδιά που υπάρχει σε μερικές λοσιόν, καθαριστικά και μάσκες.

Η ρεσορκινόλη είναι ένα λιγότερο κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται συνήθως σε σαπούνια και πλύσεις ακμής. Βοηθά στην αποτροπή της σύνδεσης των πόρων.

Σε σοβαρότερες μορφές ακμής με κύστες ή έντονη ακμή στο στήθος και στην πλάτη, η σε περίπτωση που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα. Να ζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή.

TrueMed-ForLivingMore

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Osborn,K.., Watson ,A & Holleran,R(2013)”Νοσηλευτική Αντιμετώπιση Ασθενών με Δερματικά Νοσήματα “Σε:BROKEN HILL PUBLISHERS LTD,Παθολογικη-χειρουργικη νοσηλευτικη:Προετοιμασια για τη Νοσηλευτική πρακτικη.2.Αθηνα :Π.Χ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

 • Le Mone, P., Burke, K. & Bauldoff, G. (2008). “αντιδράσεις στις διαταραχές της δομης και λειτουργίας του καλυπτήριου συστήματος”. Σε: Λαγός, Δημήτριος (2014) Παθολογική-Χειρουργική Νοσηλευτική Κριτική Σκέψη κατά τη Φροντίδα του Ασθενούς. 5. Αθήνα: Λαγός Δημήτριος

 • Από <https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne#tab-causes>

 • Από <https://www.healthline.com/health/skin/acne>

 • https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne#tab-causes>

 • https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne#tab-causes>

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Αρθρογράφος

Η Μαρια Μιχαλουδη γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου το 1998 στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο η μόνιμη κατοικία και ο τόπος που μεγάλωσε ηταν ένα χωριο στην Σιθωνια Χαλκιδικής (το λεγόμενο Μεταγγίτσι Χαλκιδικής). Η Μαρια μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια με πολύ αγάπη και αξίες.

Στην ενασχόληση και η αγάπη της στο τομέα της υγειά συνέβαλε τόσο το γεγονός ότι στο τοπο που μεγάλωσε η παροχή βοήθεια όσον αφορά την υγειά δεν ηταν δεδομένη ,οσο κυρίως η απώλεια ενός πολύ αγαπημένο της προσώπου. Αυτό την δημιούργησε την πεποίθηση ότι<ακόμη και αν ενας άνθρωπος καταφέρει να επιβιώσει με βάση τις γνώσεις της και τις δεξιότητες της > θα είναι ικανοποιημένη .Ένα από τα βασικότερα προσόντα πέρα από τις δεξιότητες και τις γνώσεις για έναν επαγγελματία υγείας για την Μαρια θεωρείται η ΕΥΓΕΝΙΑ & η ΑΝΘΡΩΠΙΑ. Όπως και σημαντικό προσόν για αυτην σε έναν άνθρωπο είναι εξέλιξη σε κάθε επίπεδο(προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικο).

Η Μαρια είναι τελειόφοιτη του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης στο τμήμα της νοσηλευτικής, η μεγάλη της αγάπη στον τομέα της υγειά δεν θέλει να σταθεί μονο σε αυτόν το τομέα ,ωστόσο είναι από τα άτομα που θέλει να γίνονται τα λογία πράξη και μετα να λέγονται.

Αγαπημένοι της τομείς: η καρδιολογική, η παιδιατρική καθώς και η γυναικολογική.

Λοιπά προσόντα

Γνώσεις Η/Υ

Καλή γνώση windows, power point, word, excel, internet, access.

Πιστοποιήσεις

Βασική Υποστήριξη της ζωής και Αυτόματος εξωτερικός Απινίδιστη(BLS/AED)

Παρακολούθηση πολλαπλών σεμιναρίων

Αλλα ενδιαφέροντα

Αγαπά τα παιδιά και την ενασχόληση με αυτά ως babysitting. Την αρέσει η μουσική ο χορός αλλα ιδιαίτερη αδυναμία έχει στην μαγειρική. Λατρεύει την συγγραφή σε οποίο διποτε πλαίσιο( βιβλίου, παραμυθιού, τραγουδιού και άρθρου). Και τον ελεύθερο της χρόνο θέλει να τον περνάει με ανθρώπους ειλικρινείς, εξω καρδιά που να εκτιμούν την παρουσια της στην ζωή τους.

Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed:  1