Οι αναλφάβητοι … της Υγείας!

 9-2-2021

 Χελιώτη Αναστασία

Αδιαμφισβήτητα, η ενημέρωση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Μάλιστα, είμαστε εξαιρετικά προνομιούχοι, καθώς, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μέσω μια αναζήτησής στο φυλλομετρητή του υπολογιστή μας, μαθαίνουμε τα κουτσομπολιά διάσημων ανθρώπων μέχρι και τις πολιτικές ή υγειονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, αδυνατούμε να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε και κατ΄επέκτασην να τις κατανοήσουμε ή επικοινωνήσουμε… Κοινώς, παρουσιαζόμαστε ως αναλφάβητοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η εντερική κατανάλωση χλωρίνης στην Αμερική κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του covid-19.

Το παρόν κείμενο θα εστιάσει στον υγειονομικό αναλφαβητισμό και στη στρατηγική αντιμετώπισής του: την Εγγραμματοσύνη της Υγείας.

Ο ορισμός της εγγραμματοσύνης της υγείας ενημερώθηκε τον Αύγουστο του 2020 με την κυκλοφορία της πρωτοβουλίας “Healthy People 2030” από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχει διττή φύση: ατομική και συλλογική. Η προσωπική παιδεία για την υγεία είναι ο βαθμός στον οποίο τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να βρουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες για να λάβουν τις σχετικές με την υγεία αποφάσεις και ενέργειες για τον ίδιους και τους άλλους. Από την άλλη πλευρά, η οργανωτική παιδεία για την υγεία είναι ο βαθμός στον οποίο οι οργανισμοί επιτρέπουν δίκαια στα άτομα να βρουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες για να ενημερώσουν τις σχετικές με την υγεία αποφάσεις και δράσεις για τον εαυτό τους και τους άλλους. Συνεπώς, δεν επαρκεί η άριστη ενημέρωση των εργαζόμενων της υγείας (πχ ιατροί, νοσηλευτές) αλλά και των οργανισμών ή επιχειρήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αλφαβητισμού για την Υγεία (2009–2012), διαπίστωσε ότι «σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν, έχουν ανεπαρκείς ή προβληματικές δεξιότητες παιδείας στην υγεία επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία τους. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες έχουν βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση και αξιολόγηση των πληροφοριών για την υγεία και τη χρήση τους για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε θέματα όπως ο εμβολιασμός και ο έλεγχος του καρκίνου.

Βασικοί χρήστες συνιστούν: άτομα με οξύ πρόβλημα υγείας, με μακροπρόθεσμο πρόβλημα υγείας, εκείνοι που αναζητούν στοιχεία για λογαριασμό κάποιου άλλου ή είναι υγιείς και επιθυμούν να ενημερωθούν. Παρόλα αυτά, η πρόσβαση θα έπρεπε να είναι κοινή, ανεξάρτητα την πληθυσμιακή ομάδα (πχ έγκυες γυναίκες, έφηβοι).

Οι συνέπειες του χαμηλού εγραμματισμού υγείας περιλαμβάνουν την αδυναμία επικοινωνίας και συνεννόησης των ασθενών με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και την περιορισμένη χρήση του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη, περιορίζεται η ικανότητα των ασθενών να ερμηνεύουν βασικά εργαστηριακά αποτελέσματα (όπως η χοληστερόλη και το σάκχαρο), τις δόσεις των φαρμάκων και να κατανοούν τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Επίσης, τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται όπως και οι εθνικές δαπάνες για την υγεία.

Βέβαια, οι ευθύνες δεν επιρρίπτονται ολοκληρωτικά στους δέκτες των υπηρεσιών υγείας. Στα «άλλοθί» τους υπάγονται η ασάφεια στη διατύπωση των πληροφοριών, η παρουσία συναισθηματικής φόρτισης απειλώντας την παρεξήγησή τους, η πλάνη των επαγγελματιών υγείας ότι οι επεξηγήσεις δεν είναι απαραίτητες και ,ταυτόχρονα, η ντροπή των παραληπτών να τις ζητήσουν. Σε αυτά προστίθενται, η χαλαρή διάθεση των οργανισμών, συστημάτων και διαδικασιών υγειονομικής περίθαλψης, οι παραπλανητικές διαφημίσεις, τεχνάσματα και η κινδυνολογία.

Αυτό δε σημαίνει πως πέρα από τα άλλοθι δεν υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια…

Η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου οι καταναλωτές να συμμετέχουν στις αποφάσεις για την υγεία τους (στο σχεδιασμό του πλάνου φροντίδας κ.α.). Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πληροφοριών είναι ελεύθερα αναρτημένο στο Διαδίκτυο… δίχως να είναι προσβάσιμες από τον καθένα. Οι ανεπαρκείς δεξιότητες για αναζήτηση, αξιολόγηση και χρήση των πληροφοριών, η έλλειψη φυσικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τα κίνητρα και η έλλειψη γνωστικών δεξιοτήτων αποτελούν μερικά από τα εμπόδια.

Οι παρεμβάσεις Πληροφορικής και Τεχνολογίας, αναφορικά με την ενίσχυση των δεξιοτήτων των καταναλωτών, περιλαμβάνουν την κάλυψη των προαναφερθέντων εμποδίων. Ενισχύουν άμεσα τις διαδικτυακές δεξιότητες όπως την αυτο-αποτελεσματικότητα για αναζήτηση πληροφοριών υγείας, την κριτική αξιολόγηση και συζήτησή τους με έναν πάροχο υγείας. Συνεπώς, αυξάνεται η υγειονομική γνώση, βελτιώνεται ο χειρισμός των πληροφοριών και καλλιεργείται η ετοιμότητα των ασθενών. Απόρροια αυτών, είναι οι βελτιωμένες συμπεριφορές υγείας. Ωστόσο, η πρόσβαση σε μη ρυθμιζόμενες και ποικίλες ποιοτικές ή μη πληροφορίες στο Διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλωστε, είναι γνωστή η έξαρση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια…

Επιπρόσθετα, ο ιατρικός πατερναλισμός εξασθενεί στα τέλη του 20ου αιώνα και η «ενημερωμένη επιλογή» προχωρά στο να γίνει ο κύριος στόχος των επαγγελματικών υπηρεσιών. Οι υποστηρικτές της εγγραμματοσύνης της υγείας επαναπροσδιόρισαν τους στόχους και τις υποκείμενες υποθέσεις τους. Η ικανότητα λήψης και κατανόησης πληροφοριών σχετικά με θέματα υγείας και ιατρικών υπηρεσιών, επιτρέπει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Ο Jodi Duckhorn, κοινωνικός επιστήμονας και διευθυντής του τομέα Επικοινωνίας στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει δημιουργήσει μια σχετική κλίμακα αξιολόγησης. Η ερώτηση: «Είστε άνετα να ρωτήσετε το γιατρό σας όταν λάβετε μια εργαστηριακή αναφορά και δεν καταλαβαίνετε τα αποτελέσματα;» αποτελεί ένα δείγμα αυτής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γνωστικές δεξιότητες και οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή πλοήγηση στα σύγχρονα συστήματα υγείας.

Η ενσωμάτωση της συμπεριφορικής θεωρίας σε λογικά μοντέλα επιτρέπει τον πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό προγραμμάτων συνδέοντας αποτελεσματικά ιδέες για να εξηγηθούν οι υποκείμενες υποθέσεις του προγράμματος. Προβάλλεται η σαφήνεια σε ένα παρατηρήσιμο συμβάν, χαρακτηρίζοντας συστηματικά τη σχέση της παρατήρησης με ένα σύνολο μεταβλητών. Τα θετικά οφέλη της αξιολόγησης με βάση τη θεωρία περιλαμβάνουν πλεονεκτήματα για τον προγραμματισμό και την τροποποίηση του προγράμματος, αύξηση της γνώσης σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την αλλαγή της.

Μονόδρομος δείχνει η ανάπτυξη διαισθητικών ιστοτόπων και ψηφιακών εργαλείων υγείας προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμα και κατανοητά από όλους τους χρήστες. Χαρακτηριστικά ας αναφερθούν: «Health Literacy Online», «AHRQ Health Literacy Universal Precautions Toolkit», «Training from CDC». Στη συνέχεια, συστήνεται η ευαισθητοποίηση κοινωνικών οργανισμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καταλυτικός κρίνεται ο ρόλος του σχολείου όπου μαθήματα όπως η «Αγωγή της Υγείας» έχουν αρχίσει να εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών. Ας μην ξεχνάμε πως, Ο αλφαβητισμός επηρεάζεται όχι μόνο από γνωστικά, ατομικιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και από τη σωρευτική επίδραση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αξίζει να επισημανθεί πως στο σημερινό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς δεν αναμένεται να «λειτουργούν» και να συμμορφώνονται, αλλά να ενεργούν ως ενημερωμένοι και υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων. Οι δραματικές προσωπικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις επηρεάζουν την κακή παιδεία. Με τη βελτίωση της παιδείας για θέματα υγείας, ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να πλοηγηθεί με επιτυχία στον περίπλοκο λαβύρινθο υγειονομικής περίθαλψης ακολουθώντας υγιή και παραγωγική καθημερινότητα. Εξάλλου, είναι καθήκον μας ως πολίτες να φροντίζουμε την υγεία μας ώστε και η κοινωνία να λειτουργεί εύρυθμα.

Βιβλιογραφία

  1. Car J. et al., Interventions for enhancing consumer’s online health literacy, Cohrane Database of Systematic Reviews, Version published: 15/6/11. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007092.pub2
  2. CDC, Website, What is Health Literacy?, Accessed via: (https://www.cdc.gov/healthliteracy/learn/index.html )
  3. FDA, Website, Making Decisions for Your Health: Getting the Info You Need, Accessed via: (https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/making-decisions-your-health-getting-info-you-need )
  4. Health.gov, Website, Health Literacy Online – A Guide for Simplifying the User Experience, Accessed via: (https://health.gov/healthliteracyonline/ )
  5. MedlinePlus, Website, Health Literacy, Accessed via: (https://medlineplus.gov/healthliteracy.html )
  6. NIH, Website, Health Literacy, Accessed via: (https://www.nih.gov/institutes-nih/nih-office-director/office-communications-public-liaison/clear-communication/health-literacy )
  7. Samerski S., Health literacy as a social practice: Social and empirical dimensions of knowledge on health and healthcare, Social Science & Medicine, Volume 226, 2019,Pages 1-8,ISSN 0277-9536, https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2019.02.024. Accessed via: (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953619300917)
  8. Ross W. et al., A Theory-Based Approach to Improving Health Literacy, Accessed via: (https://www.researchgate.net/publication/228605893_A_Theory-Based_Approach_to_Improving_Health_Literacy )

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Οι αναλφάβητοι … της Υγείας!

 9-2-2021

 Χελιώτη Αναστασία

Αδιαμφισβήτητα, η ενημέρωση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Μάλιστα, είμαστε εξαιρετικά προνομιούχοι, καθώς, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μέσω μια αναζήτησής στο φυλλομετρητή του υπολογιστή μας, μαθαίνουμε τα κουτσομπολιά διάσημων ανθρώπων μέχρι και τις πολιτικές ή υγειονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, αδυνατούμε να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε και κατ΄επέκτασην να τις κατανοήσουμε ή επικοινωνήσουμε… Κοινώς, παρουσιαζόμαστε ως αναλφάβητοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η εντερική κατανάλωση χλωρίνης στην Αμερική κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του covid-19.

Το παρόν κείμενο θα εστιάσει στον υγειονομικό αναλφαβητισμό και στη στρατηγική αντιμετώπισής του: την Εγγραμματοσύνη της Υγείας.

Ο ορισμός της εγγραμματοσύνης της υγείας ενημερώθηκε τον Αύγουστο του 2020 με την κυκλοφορία της πρωτοβουλίας “Healthy People 2030” από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχει διττή φύση: ατομική και συλλογική. Η προσωπική παιδεία για την υγεία είναι ο βαθμός στον οποίο τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να βρουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες για να λάβουν τις σχετικές με την υγεία αποφάσεις και ενέργειες για τον ίδιους και τους άλλους. Από την άλλη πλευρά, η οργανωτική παιδεία για την υγεία είναι ο βαθμός στον οποίο οι οργανισμοί επιτρέπουν δίκαια στα άτομα να βρουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες για να ενημερώσουν τις σχετικές με την υγεία αποφάσεις και δράσεις για τον εαυτό τους και τους άλλους. Συνεπώς, δεν επαρκεί η άριστη ενημέρωση των εργαζόμενων της υγείας (πχ ιατροί, νοσηλευτές) αλλά και των οργανισμών ή επιχειρήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αλφαβητισμού για την Υγεία (2009–2012), διαπίστωσε ότι «σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν, έχουν ανεπαρκείς ή προβληματικές δεξιότητες παιδείας στην υγεία επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία τους. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες έχουν βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση και αξιολόγηση των πληροφοριών για την υγεία και τη χρήση τους για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε θέματα όπως ο εμβολιασμός και ο έλεγχος του καρκίνου.

Βασικοί χρήστες συνιστούν: άτομα με οξύ πρόβλημα υγείας, με μακροπρόθεσμο πρόβλημα υγείας, εκείνοι που αναζητούν στοιχεία για λογαριασμό κάποιου άλλου ή είναι υγιείς και επιθυμούν να ενημερωθούν. Παρόλα αυτά, η πρόσβαση θα έπρεπε να είναι κοινή, ανεξάρτητα την πληθυσμιακή ομάδα (πχ έγκυες γυναίκες, έφηβοι).

Οι συνέπειες του χαμηλού εγραμματισμού υγείας περιλαμβάνουν την αδυναμία επικοινωνίας και συνεννόησης των ασθενών με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και την περιορισμένη χρήση του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη, περιορίζεται η ικανότητα των ασθενών να ερμηνεύουν βασικά εργαστηριακά αποτελέσματα (όπως η χοληστερόλη και το σάκχαρο), τις δόσεις των φαρμάκων και να κατανοούν τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Επίσης, τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται όπως και οι εθνικές δαπάνες για την υγεία.

Βέβαια, οι ευθύνες δεν επιρρίπτονται ολοκληρωτικά στους δέκτες των υπηρεσιών υγείας. Στα «άλλοθί» τους υπάγονται η ασάφεια στη διατύπωση των πληροφοριών, η παρουσία συναισθηματικής φόρτισης απειλώντας την παρεξήγησή τους, η πλάνη των επαγγελματιών υγείας ότι οι επεξηγήσεις δεν είναι απαραίτητες και ,ταυτόχρονα, η ντροπή των παραληπτών να τις ζητήσουν. Σε αυτά προστίθενται, η χαλαρή διάθεση των οργανισμών, συστημάτων και διαδικασιών υγειονομικής περίθαλψης, οι παραπλανητικές διαφημίσεις, τεχνάσματα και η κινδυνολογία.

Αυτό δε σημαίνει πως πέρα από τα άλλοθι δεν υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια…

Η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου οι καταναλωτές να συμμετέχουν στις αποφάσεις για την υγεία τους (στο σχεδιασμό του πλάνου φροντίδας κ.α.). Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πληροφοριών είναι ελεύθερα αναρτημένο στο Διαδίκτυο… δίχως να είναι προσβάσιμες από τον καθένα. Οι ανεπαρκείς δεξιότητες για αναζήτηση, αξιολόγηση και χρήση των πληροφοριών, η έλλειψη φυσικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τα κίνητρα και η έλλειψη γνωστικών δεξιοτήτων αποτελούν μερικά από τα εμπόδια.

Οι παρεμβάσεις Πληροφορικής και Τεχνολογίας, αναφορικά με την ενίσχυση των δεξιοτήτων των καταναλωτών, περιλαμβάνουν την κάλυψη των προαναφερθέντων εμποδίων. Ενισχύουν άμεσα τις διαδικτυακές δεξιότητες όπως την αυτο-αποτελεσματικότητα για αναζήτηση πληροφοριών υγείας, την κριτική αξιολόγηση και συζήτησή τους με έναν πάροχο υγείας. Συνεπώς, αυξάνεται η υγειονομική γνώση, βελτιώνεται ο χειρισμός των πληροφοριών και καλλιεργείται η ετοιμότητα των ασθενών. Απόρροια αυτών, είναι οι βελτιωμένες συμπεριφορές υγείας. Ωστόσο, η πρόσβαση σε μη ρυθμιζόμενες και ποικίλες ποιοτικές ή μη πληροφορίες στο Διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλωστε, είναι γνωστή η έξαρση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια…

Επιπρόσθετα, ο ιατρικός πατερναλισμός εξασθενεί στα τέλη του 20ου αιώνα και η «ενημερωμένη επιλογή» προχωρά στο να γίνει ο κύριος στόχος των επαγγελματικών υπηρεσιών. Οι υποστηρικτές της εγγραμματοσύνης της υγείας επαναπροσδιόρισαν τους στόχους και τις υποκείμενες υποθέσεις τους. Η ικανότητα λήψης και κατανόησης πληροφοριών σχετικά με θέματα υγείας και ιατρικών υπηρεσιών, επιτρέπει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Ο Jodi Duckhorn, κοινωνικός επιστήμονας και διευθυντής του τομέα Επικοινωνίας στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει δημιουργήσει μια σχετική κλίμακα αξιολόγησης. Η ερώτηση: «Είστε άνετα να ρωτήσετε το γιατρό σας όταν λάβετε μια εργαστηριακή αναφορά και δεν καταλαβαίνετε τα αποτελέσματα;» αποτελεί ένα δείγμα αυτής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γνωστικές δεξιότητες και οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή πλοήγηση στα σύγχρονα συστήματα υγείας.

Η ενσωμάτωση της συμπεριφορικής θεωρίας σε λογικά μοντέλα επιτρέπει τον πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό προγραμμάτων συνδέοντας αποτελεσματικά ιδέες για να εξηγηθούν οι υποκείμενες υποθέσεις του προγράμματος. Προβάλλεται η σαφήνεια σε ένα παρατηρήσιμο συμβάν, χαρακτηρίζοντας συστηματικά τη σχέση της παρατήρησης με ένα σύνολο μεταβλητών. Τα θετικά οφέλη της αξιολόγησης με βάση τη θεωρία περιλαμβάνουν πλεονεκτήματα για τον προγραμματισμό και την τροποποίηση του προγράμματος, αύξηση της γνώσης σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την αλλαγή της.

Μονόδρομος δείχνει η ανάπτυξη διαισθητικών ιστοτόπων και ψηφιακών εργαλείων υγείας προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμα και κατανοητά από όλους τους χρήστες. Χαρακτηριστικά ας αναφερθούν: «Health Literacy Online», «AHRQ Health Literacy Universal Precautions Toolkit», «Training from CDC». Στη συνέχεια, συστήνεται η ευαισθητοποίηση κοινωνικών οργανισμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καταλυτικός κρίνεται ο ρόλος του σχολείου όπου μαθήματα όπως η «Αγωγή της Υγείας» έχουν αρχίσει να εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών. Ας μην ξεχνάμε πως, Ο αλφαβητισμός επηρεάζεται όχι μόνο από γνωστικά, ατομικιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και από τη σωρευτική επίδραση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αξίζει να επισημανθεί πως στο σημερινό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς δεν αναμένεται να «λειτουργούν» και να συμμορφώνονται, αλλά να ενεργούν ως ενημερωμένοι και υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων. Οι δραματικές προσωπικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις επηρεάζουν την κακή παιδεία. Με τη βελτίωση της παιδείας για θέματα υγείας, ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να πλοηγηθεί με επιτυχία στον περίπλοκο λαβύρινθο υγειονομικής περίθαλψης ακολουθώντας υγιή και παραγωγική καθημερινότητα. Εξάλλου, είναι καθήκον μας ως πολίτες να φροντίζουμε την υγεία μας ώστε και η κοινωνία να λειτουργεί εύρυθμα.

Βιβλιογραφία

  1. Car J. et al., Interventions for enhancing consumer’s online health literacy, Cohrane Database of Systematic Reviews, Version published: 15/6/11. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007092.pub2
  2. CDC, Website, What is Health Literacy?, Accessed via: (https://www.cdc.gov/healthliteracy/learn/index.html )
  3. FDA, Website, Making Decisions for Your Health: Getting the Info You Need, Accessed via: (https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/making-decisions-your-health-getting-info-you-need )
  4. Health.gov, Website, Health Literacy Online – A Guide for Simplifying the User Experience, Accessed via: (https://health.gov/healthliteracyonline/ )
  5. MedlinePlus, Website, Health Literacy, Accessed via: (https://medlineplus.gov/healthliteracy.html )
  6. NIH, Website, Health Literacy, Accessed via: (https://www.nih.gov/institutes-nih/nih-office-director/office-communications-public-liaison/clear-communication/health-literacy )
  7. Samerski S., Health literacy as a social practice: Social and empirical dimensions of knowledge on health and healthcare, Social Science & Medicine, Volume 226, 2019,Pages 1-8,ISSN 0277-9536, https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2019.02.024. Accessed via: (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953619300917)
  8. Ross W. et al., A Theory-Based Approach to Improving Health Literacy, Accessed via: (https://www.researchgate.net/publication/228605893_A_Theory-Based_Approach_to_Improving_Health_Literacy )

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook 

Και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Διοικητικό Μέλος , Αρθρογράφος

Η Αναστασία Χελιώτη γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1999 στην Αθήνα. Κατάγεται από το νομό Κορινθίας όπου και πέρασε τα παιδικά-εφηβικά της χρόνια. Αγαπάει τις μεγάλες βόλτες στη θάλασσα, τη house μουσική και τους χαμογελαστούς ανθρώπους. Αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς της, αποτελούν ένα καλογραμμένο βιβλίο και μια κούπα ζεστού, αρωματικού καφέ.
Σε επαφή με τον κλάδο της υγείας, ήρθε μέσω της μητέρας της η οποία εργάστηκε ως εργαλειοδότρια στο τμήμα του χειρουργείου του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Ωστόσο, ένας σοβαρός τραυματισμός στα 14 της, ήταν η αιτία να γεννηθεί το ενδιαφέρον της για τις επιστήμες της Ιατρικής και της Βιολογίας. Ονειρεύεται να γίνει διδάσκουσα σε ένα έγκριτο ακαδημαϊκό ίδρυμα σχετιζόμενο με την υγειονομική εκπαίδευση.

Σήμερα, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεθοδολογία της έρευνας, τη φιλοσοφία της Νοσηλευτικής και τη γενετική. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, επιθυμεί να ενημερώσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό αποκαλύπτοντας δυσνόητες υγειονομικές διαστάσεις. Πιστεύει πως η Νοσηλευτική είναι ένα παρεξηγημένο επάγγελμα και θέλει να προσφέρει στην αναγνώρισή του από τους Έλληνες πολίτες.

Λοιπά προσόντα

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά

Proficiency-University of Michigan (ECCE),ΒαθμόςBProficiency-London University (PTE), Βαθμός B (τιμητικός έπαινος για την επίδοση αυτή από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Κορινθίας)

Ειδικές Γνώσεις

Βασικός χειρισμός τουMicrosoft office (word, power point, movie maker)

Σεμινάρια-Προγράμματα ενασχόλησης

2016-Έφηβη Βουλευτής, ΚΑ’ Σύνοδος, Βουλή των Εφήβων

4/12/2019: Ενημερωτική Ημερίδα για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα AIDS, Σύλλογος Προστασίας Υγείας Περιβάλλοντος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
2/12/2019: «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο», Βανταράκης Απόστολος, Καθηγητής Υγιεινής τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
2/12/2019: «Μετανάστες και Δημόσια Υγεία», με έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα, Βανταράκης Απόστολος, Καθηγητής Υγιεινής τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών15-16/2/2019: «Εκπαιδευτικό εργαστήριο στις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες», Ένωση Φυσικών Ελλάδος Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδος Εργαστήριο Υγειονομικής Φυσικής Υπολογιστικής Νοημοσύνης

17/10/20: Επίσημη προφορική ανακοίνωση στο 13ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέριο της ΕΝΝΕ, Τίτλος παρουσίασης: «Ο ρόλος του νοσηλευτή απέναντι στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων», Συγγραφείς: Κυβετού Μαρία, Χελιώτη Αναστασία. Υπ. Καθηγητής: Ηγουμενίδης Μιχαήλ, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

2020-2021: Παρακολούθηση ετήσιου σεμιναρίου ενδυνάμωσης «Womentors» (Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος». Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.)

30/11/20: Παρακολούθηση του Webinar Πρώτων Βοηθειών από τον οργανισμό KIDS SAVE LIVES με εισηγητή τον κύριο Στεφανάκη Αναστάσιο.

17/1/21: Παρακολούθηση του Webinar Ναυαγοσωστικής από τον οργανισμό KIDS SAVE LIVES με εισηγητή τον κύριο Στεφανάκη Αναστάσιο.

17-19/2/21:ΠαρακολούθησηJournalism forum “Reflect,Reform,Restart” by IMedD: Incubator for Media Education and Development

26-28/2/21: 1st COOPathon, Διοργανωτικός φορέας: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συντονιστές: Γαλεράκης Πολύτιμος, Στεργίου Κων/νος, Επιχειρηματική ιδέα: «11 female», Κατάταξη 4/6.

5/3/21: Journal club Παράρτημα ΕΕΦΙΕ Πάτρας, Webinar με τίτλο: «Συστηματικές ανασκοπήσεις στην Ιατρική: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα»  , Εισηγήσεις: Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής, Δρ. Ιωάννα Χατζηπροδρομίδου, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης Εργαστήριο Υγιεινής

9/2/21 και εξής μέλος της Ε.Ε.Π.Ε.Κ.
1/3/21-4/4/21: Παρακολούθηση ασύγχρονου, εξ’αποστάσεως (μέσω της πλατφόρμας Moodle) επιμορφωτικού σεμιναρίου από την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας με τίτλο: «Ερευνητική Μεθοδολογία: Οργάνωση Έρευνας και Συγγραφής Επιστημονικής Εργασίας». Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παπαδοπούλου Ειρήνη, Διδάκτωρ ελληνικής φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πόλη που θα ήθελε να ζήσει: Λονδίνο

Αγαπημένος συγγραφέας: Ξενόπουλος Γρηγόριος

Αγαπημένο συγκρότημα: Coldplay

Μεγαλύτερος φόβος: Η έλλειψη δημιουργικότητας

Αγαπημένη παιδική ταινία: Η Barbie και ο Καρυοθραύστης

Αγαπημένο quote: (Αλλάζει ανά περιόδους) «Για εκείνο το παρακάτω που αξίζουμε να δούμε…»

Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed:  8