For Living More⚕️

🚑 Εφημερεύοντα φαρμακεία / Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης 🚑

Βρες τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων 💊

 

ΓΥΝΑΙΚΑ

Πλήρες Οδηγός Εγκυμοσύνης: Έλεγχος κύησης, Μηνιαίες εξετάσεις, Παρακολούθηση εγκυμοσύνης

9-12-2019

 Ιλόνα Καστρίτση

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση την οποία κάθε μητέρα πρέπει να βιώνει. Είναι το σωματικό και συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το νεογνό.

Όπως ήδη γνωρίζουμε η εγκυμοσύνη προκύπτει από την γονιμοποίηση ενός μόνο ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο τα οποία συντήκονται και δημιουργούν το ζυγωτό. Το ζυγωτό είναι ουσιαστικά το πρώτο κύτταρο του εμβρύου. Στη συνέχεια γίνεται πολλαπλασιασμός πολλών κυττάρων, καθώς το ζυγωτό ξεκινάει και διαιρείται. Το έμβρυο βρίσκεται στον πλακούντα και έρχεται σε επαφή με τα θρεπτικά του συστατικά και με πολλά συστήματα της μητέρας.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά.

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι υπάρχει εγκυμοσύνη ;

1. Τα τεστ κυήσεως : Βασίζονται στην ανίχνευση χημικών ουσιών (δεικτών) που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, δηλαδή ουσίες που βρίσκονται στα ούρα και στο αίμα. Ο πρώτος δείκτης που χρησιμοποιήθηκε ήταν η χοριακή γοναδοτροπίνη. Τα τεστ εγκυμοσύνης δεν αποτελούν την πιο αξιόπιστη πηγή, καθώς πολλές φορές μπορεί να προκύψει εσφαλμένο αποτέλεσμα, ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό. Χορηγείται στα φαρμακεία και αποτελεί την πρώτη μέθοδο ανίχνευσης κύησης. Η κατάλληλη ημέρα μέτρησης είναι 24 μέρες μετά τη σύλληψη ώστε να πιάσει και το τεστ που γίνεται στα ούρα. Είναι προτιμότερο τα πρωινά ούρα καθώς είναι πιο συμπυκνωμένα.

2. Αιματολογικές εξετάσεις: Στο αίμα της εγκύου περιμένουμε να βρούμε μειωμένη αιμοσφαιρίνη (για αυτό το λόγο παρέχεται σε όλες τις εγκύους) λόγω αύξησης του μεγέθους του εμβρύου και αύξησης του όγκου του πλάσματος. Επιπλέον θα βρούμε αυξημένα λευκά και αυξημένα αιμοπετάλια. Η τιμή των αιμοπεταλίων είναι πολύ χρήσιμη ως ένδειξη για τυχόν αιμορραγίες.

3. Εργαστηριακός έλεγχος: Μέτρηση γοναδοτροπίνης (β-HCG) . Η β-HCG αρχίζει να παράγεται όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα του πλακούντα δηλαδή μετά την έβδομη ημέρα. Ταυτόχρονα με τη γοναδοτροπίνη ζητάμε άλλη μία ορμόνη, την προγεστερόνη , η οποία μας δείχνει πόσο ομαλή είναι η εξέλιξη του εμβρύου. Στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, χορηγούμε τεράστια ποσά προγεστερόνης μέχρι και τον τρίτο μήνα διότι προσπαθούμε να εμφυτεύσουμε τεχνητά το ωάριο. ΔΗΛΑΔΗ: ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ= ΧΑΜΗΛΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΩΣΤΑ Η ΕΚΓΥΜΟΣΥΝΗ .

 

Ποίες είναι όμως οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε μήνα μία έγκυος για την παρακολούθηση της κατάστασης της;

Μηνιαίες εξετάσεις

1) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ: Στην εξέταση αίματος, μπορεί να αντιληφθεί η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων , των λευκών αλλά και αιμοπεταλίων , καθώς και ο έλεγχος για τυχόν ύπαρξη κάποιας μολυσματικής ασθένειας, πχ ηπατίτιδα, ιός AIDS (HIV) , τοξόπλασμα ή η ύπαρξη στίγματος (RH) . Το ΄΄στίγμα΄΄ , δηλαδή η μεσογειακή αναιμία, είναι μια κληρονομική σοβαρή μορφή αναιμίας κατά την οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει αιμοσφαιρίνη. Η μεσογειακή αναιμία μεταδίδεται στο παιδί από υγιείς γονείς, οι οποίοι όμως είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου της β-σφαιρίνης. Συνεπώς μπορεί να γίνει και η εντόπιση του ‘’στίγματος΄΄.

2) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ: Με τις ουρολογικές εξετάσεις, μπορεί να διαπιστωθεί κάποια πρωτεινοουρία,που σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα στα νεφρά. Επιπλέον μπορεί να διαπιστωθεί κάποια πυοουρία, ή αιματουρία, για την διαπίστωση κάποιον λοιμώξεων. Τέλος μπορούμε να ελέγξουμε κάποια γλυκοζουρία, η οποία αποτελεί ένδειξη για διαβήτη και μπορεί εύκολα έτσι να προκληθεί κάποια πάθηση ουροποιητικού.

3) ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ: Ο έλεγχος των αντισωμάτων γίνεται με την εξέταση Coombs. Σε αυτή την εξέταση μετράμε τον αριθμό των αντισωμάτων, σε μηνιαία βάση. Η μέτρηση αντισωμάτων γίνεται γύρω στην έκτη εβδομάδα. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, ή δίδυμης κύησης χορηγούμε κορτιζόνη (τα γλυκοκορτικοειδή, επιταχύνουν την ανάπτυξη και παραγωγή των επιφανειοδραστικών παραγόντων.

4) ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΡΟΥ: Στον ορό μπορούμε να μετρήσουμε το ποσό του σιδήρου, του σακχάρου, της ουρίας , της κρεατινίνης και του ουρικού οξέος. Επιπλέον μπορεί να γίνει η μέτρηση των χολικών αλάτων και της άμεσης χολερυθρίνης. Η μέτρηση της ουρίας, της κρεατινίνης και του ορικού οξέος, μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του νεφρού.

5) ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Με τις βιοχημικές εξετάσεις μπορούμε να μετρήσουμε νεφρική αλλά και ηπατική λειτουργία καθώς και ομοιοστασία γλυκόζης.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ:

1. ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ: Αποτελεί κύρια απεικονιστική μέθοδο, λόγω διαθεσιμότητας, χαμηλού κόστους και έλλειψης παρενεργειών. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πρώιμη και όψιμη εμβρυική περίοδο, καθώς και να ανιχνεύσουμε το μέγεθος του πλακούντα , πολλαπλές κυήσεις και τη διάγνωση ανωμαλιών. Τέλος μπορούμε να κάνουμε και κάποιες μετρήσεις πχ κεφαλουραίο μήκος .

2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ (CT) ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΉ (MRI) ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ: Μέσω αυτής γίνεται λεπτομερειακή περιγραφή τυχόν ανωμαλιών και εμβρυική θεραπεία.

3. ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ: Αποτελεί προγεννητική διαγνωστική διαδικασία. Γίνεται την 15η με 18η εβδομάδα. Παίρνουμε δείγμα αμνιακού υγρού από το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας και της μήτρας. (15-20 ml ) .Αποτελεί ένα υπερηχογραφικό έλεγχο της θέσης του εμβρύου.

4. ΑΝΑΛΥΣΗ Α ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ (AFP) : Πρόκειται για μια γλυκοπρωτεινη, που παράγεται στο ήπαρ, στο έντερο και στο ομφαλικό κυστίδιο , έχει υψηλές συγκεντρώσεις στο αμνιακό υγρό και εμφανίζει ανωμαλίες του Κεντρικού νευρικού συστήματος.

5. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Με αυτή την μέθοδο έχουμε ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και διαταραχές του μεταβολισμού.

6. ΒΙΟΨΙΑ ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΛΑΧΝΗΣ: Αποτελεί προγεννητική διαγνωστική διαδικασία. Μπορεί να γίνει ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών την 10η με 12η εβδομάδα κύησης. Το δείγμα παίρνεται από το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας και της μήτρας και διατραχηλικά.

7. ΕΜΒΡΥΟΣΚΟΠΗΣΗ: Χρησιμοποιούνται φωτιστικά όργανα οπτικών ινών. Ανιχνεύονται τυχόν ανωμαλίες του εμβρύου. Γίνεται τη 17η με 20η εβδομάδα κύησης. Βιοψία εμβρυικών ιστών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟΣ

1) ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η διατροφή αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα καθώς το μωρό λαμβάνει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξή του. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, κρέας (αποφύγετε το κόκκινο) και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε ψάρια με πολύ μαγνήσιο όπως ξιφίας και λευκός τόνος. Αποφύγετε τους μη παστεριωμένους χυμούς και τα ωμά κρέατα ή ψάρια (πχ σούσι) .ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ ΦΑΓΗΤΑ. Τέλος καταναλώστε πολύ νερό. Επίσης περιορίστε τον καφέ και αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την ενδομήτρια ανάπτυξη και μπορεί να εμφανιστεί κάποιο σύνδρομο στο νεογνό, το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού.

2) ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά, στον εγκέφαλο του μωρού αλλά και στον πνεύμονα, καθώς συνδέεται με ασθένειες όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια ή άσθμα. Λόγω καπνίσματος μπορεί να εμφανιστεί μειωμένη ενδομήτρια ανάπτυξη, το νεογνό θα έχει μικρότερο βάρος. Τέλος μπορεί να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 6 με 8 εβδομάδες.

3) ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΗΠΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Κατά την γυμναστική ενδυναμώνονται οι μύες και τα κόκκαλα της εγκύου καθώς προετοιμάζεται και για την ανερχόμενη γέννα της. Καλό είναι μία μορφή αερόβιας άσκησης, χωρίς πολλά βάρη, καθώς καταπονείτε τη μέση σας και επιβαρύνετε την κατάσταση σας. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιο γυμναστή για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε.

4) ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΑ: Αποφύγετε τα καλλυντικά, τα σπρέι, τα οξυζενέ μαλλιών αλλά και διάφορα χημικά που σχετίζονται με δουλειές του σπιτιού όπως για παράδειγμα απορρυπαντικά, καθαριστικά και πολλά άλλα.

5) ΟΧΙ ΦΑΡΜΑΚΑ: Τα φάρμακα έχει διαπιστωθεί ότι διαταράσσουν την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης , και μπορούν προκαλέσουν προβλήματα στην κύηση και στο ίδιο το έμβρυο. Μην λάβετε κανένα φάρμακο χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου σας.

6)ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ. Το άγχος μπορεί να σταθεί τροχοπέδη και στην σωματική αλλά και στην ψυχική σας υγεία, αλλά να επηρεάσει και άμεσα και έμμεσα το ίδιο το έμβρυο. Έχει διαπιστωθεί από σχετική έρευνα ότι από το υπερβολικό στρες, υπάρχει κίνδυνος να γεννηθεί ανάποδα το μωρό σας. ΟΠΟΤΕ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ !!

Η εγκυμοσύνη αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο τρυφερή και όμορφη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Πρόκειται για το συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το παιδί της στα πρώιμα στάδια πριν έρθει στον κόσμο. Η γέννηση ενός ξεχωριστού ανθρώπου στην κοινωνία. Για αυτό το λόγο αποβάλλετε το άγχος και τις ανησυχίες σας και απολαύστε την ομορφότερη περίοδο που διανύετε στη ζωή σας!!!!

TrueMed-ForLivingMore

Tags :

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κοινοποιήστε 

Δες επίσης

 Τι είναι ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος?(collect & freeze)

 Πρακτικές συμβουλές ομορφιάς για γυναίκες

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

ΓΥΝΑΙΚΑ

Πλήρες Οδηγός Εγκυμοσύνης: Έλεγχος κύησης, Μηνιαίες εξετάσεις, Παρακολούθηση εγκυμοσύνης

9-12-2019

 Ιλόνα Καστρίτση

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση την οποία κάθε μητέρα πρέπει να βιώνει. Είναι το σωματικό και συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το νεογνό.

Όπως ήδη γνωρίζουμε η εγκυμοσύνη προκύπτει από την γονιμοποίηση ενός μόνο ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο τα οποία συντήκονται και δημιουργούν το ζυγωτό. Το ζυγωτό είναι ουσιαστικά το πρώτο κύτταρο του εμβρύου. Στη συνέχεια γίνεται πολλαπλασιασμός πολλών κυττάρων, καθώς το ζυγωτό ξεκινάει και διαιρείται. Το έμβρυο βρίσκεται στον πλακούντα και έρχεται σε επαφή με τα θρεπτικά του συστατικά και με πολλά συστήματα της μητέρας.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά.

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι υπάρχει εγκυμοσύνη ;

1. Τα τεστ κυήσεως : Βασίζονται στην ανίχνευση χημικών ουσιών (δεικτών) που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, δηλαδή ουσίες που βρίσκονται στα ούρα και στο αίμα. Ο πρώτος δείκτης που χρησιμοποιήθηκε ήταν η χοριακή γοναδοτροπίνη. Τα τεστ εγκυμοσύνης δεν αποτελούν την πιο αξιόπιστη πηγή, καθώς πολλές φορές μπορεί να προκύψει εσφαλμένο αποτέλεσμα, ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό. Χορηγείται στα φαρμακεία και αποτελεί την πρώτη μέθοδο ανίχνευσης κύησης. Η κατάλληλη ημέρα μέτρησης είναι 24 μέρες μετά τη σύλληψη ώστε να πιάσει και το τεστ που γίνεται στα ούρα. Είναι προτιμότερο τα πρωινά ούρα καθώς είναι πιο συμπυκνωμένα.

2. Αιματολογικές εξετάσεις: Στο αίμα της εγκύου περιμένουμε να βρούμε μειωμένη αιμοσφαιρίνη (για αυτό το λόγο παρέχεται σε όλες τις εγκύους) λόγω αύξησης του μεγέθους του εμβρύου και αύξησης του όγκου του πλάσματος. Επιπλέον θα βρούμε αυξημένα λευκά και αυξημένα αιμοπετάλια. Η τιμή των αιμοπεταλίων είναι πολύ χρήσιμη ως ένδειξη για τυχόν αιμορραγίες.

3. Εργαστηριακός έλεγχος: Μέτρηση γοναδοτροπίνης (β-HCG) . Η β-HCG αρχίζει να παράγεται όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα του πλακούντα δηλαδή μετά την έβδομη ημέρα. Ταυτόχρονα με τη γοναδοτροπίνη ζητάμε άλλη μία ορμόνη, την προγεστερόνη , η οποία μας δείχνει πόσο ομαλή είναι η εξέλιξη του εμβρύου. Στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, χορηγούμε τεράστια ποσά προγεστερόνης μέχρι και τον τρίτο μήνα διότι προσπαθούμε να εμφυτεύσουμε τεχνητά το ωάριο. ΔΗΛΑΔΗ: ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ= ΧΑΜΗΛΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΩΣΤΑ Η ΕΚΓΥΜΟΣΥΝΗ .

 

Ποίες είναι όμως οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε μήνα μία έγκυος για την παρακολούθηση της κατάστασης της;

Μηνιαίες εξετάσεις

1) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ: Στην εξέταση αίματος, μπορεί να αντιληφθεί η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων , των λευκών αλλά και αιμοπεταλίων , καθώς και ο έλεγχος για τυχόν ύπαρξη κάποιας μολυσματικής ασθένειας, πχ ηπατίτιδα, ιός AIDS (HIV) , τοξόπλασμα ή η ύπαρξη στίγματος (RH) . Το ΄΄στίγμα΄΄ , δηλαδή η μεσογειακή αναιμία, είναι μια κληρονομική σοβαρή μορφή αναιμίας κατά την οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει αιμοσφαιρίνη. Η μεσογειακή αναιμία μεταδίδεται στο παιδί από υγιείς γονείς, οι οποίοι όμως είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου της β-σφαιρίνης. Συνεπώς μπορεί να γίνει και η εντόπιση του ‘’στίγματος΄΄.

2) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ: Με τις ουρολογικές εξετάσεις, μπορεί να διαπιστωθεί κάποια πρωτεινοουρία,που σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα στα νεφρά. Επιπλέον μπορεί να διαπιστωθεί κάποια πυοουρία, ή αιματουρία, για την διαπίστωση κάποιον λοιμώξεων. Τέλος μπορούμε να ελέγξουμε κάποια γλυκοζουρία, η οποία αποτελεί ένδειξη για διαβήτη και μπορεί εύκολα έτσι να προκληθεί κάποια πάθηση ουροποιητικού.

3) ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ: Ο έλεγχος των αντισωμάτων γίνεται με την εξέταση Coombs. Σε αυτή την εξέταση μετράμε τον αριθμό των αντισωμάτων, σε μηνιαία βάση. Η μέτρηση αντισωμάτων γίνεται γύρω στην έκτη εβδομάδα. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, ή δίδυμης κύησης χορηγούμε κορτιζόνη (τα γλυκοκορτικοειδή, επιταχύνουν την ανάπτυξη και παραγωγή των επιφανειοδραστικών παραγόντων.

4) ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΡΟΥ: Στον ορό μπορούμε να μετρήσουμε το ποσό του σιδήρου, του σακχάρου, της ουρίας , της κρεατινίνης και του ουρικού οξέος. Επιπλέον μπορεί να γίνει η μέτρηση των χολικών αλάτων και της άμεσης χολερυθρίνης. Η μέτρηση της ουρίας, της κρεατινίνης και του ορικού οξέος, μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του νεφρού.

5) ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Με τις βιοχημικές εξετάσεις μπορούμε να μετρήσουμε νεφρική αλλά και ηπατική λειτουργία καθώς και ομοιοστασία γλυκόζης.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ:

1. ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ: Αποτελεί κύρια απεικονιστική μέθοδο, λόγω διαθεσιμότητας, χαμηλού κόστους και έλλειψης παρενεργειών. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πρώιμη και όψιμη εμβρυική περίοδο, καθώς και να ανιχνεύσουμε το μέγεθος του πλακούντα , πολλαπλές κυήσεις και τη διάγνωση ανωμαλιών. Τέλος μπορούμε να κάνουμε και κάποιες μετρήσεις πχ κεφαλουραίο μήκος .

2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ (CT) ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΉ (MRI) ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ: Μέσω αυτής γίνεται λεπτομερειακή περιγραφή τυχόν ανωμαλιών και εμβρυική θεραπεία.

3. ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ: Αποτελεί προγεννητική διαγνωστική διαδικασία. Γίνεται την 15η με 18η εβδομάδα. Παίρνουμε δείγμα αμνιακού υγρού από το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας και της μήτρας. (15-20 ml ) .Αποτελεί ένα υπερηχογραφικό έλεγχο της θέσης του εμβρύου.

4. ΑΝΑΛΥΣΗ Α ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ (AFP) : Πρόκειται για μια γλυκοπρωτεινη, που παράγεται στο ήπαρ, στο έντερο και στο ομφαλικό κυστίδιο , έχει υψηλές συγκεντρώσεις στο αμνιακό υγρό και εμφανίζει ανωμαλίες του Κεντρικού νευρικού συστήματος.

5. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Με αυτή την μέθοδο έχουμε ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και διαταραχές του μεταβολισμού.

6. ΒΙΟΨΙΑ ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΛΑΧΝΗΣ: Αποτελεί προγεννητική διαγνωστική διαδικασία. Μπορεί να γίνει ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών την 10η με 12η εβδομάδα κύησης. Το δείγμα παίρνεται από το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας και της μήτρας και διατραχηλικά.

7. ΕΜΒΡΥΟΣΚΟΠΗΣΗ: Χρησιμοποιούνται φωτιστικά όργανα οπτικών ινών. Ανιχνεύονται τυχόν ανωμαλίες του εμβρύου. Γίνεται τη 17η με 20η εβδομάδα κύησης. Βιοψία εμβρυικών ιστών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟΣ

1) ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η διατροφή αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα καθώς το μωρό λαμβάνει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξή του. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, κρέας (αποφύγετε το κόκκινο) και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε ψάρια με πολύ μαγνήσιο όπως ξιφίας και λευκός τόνος. Αποφύγετε τους μη παστεριωμένους χυμούς και τα ωμά κρέατα ή ψάρια (πχ σούσι) .ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ ΦΑΓΗΤΑ. Τέλος καταναλώστε πολύ νερό. Επίσης περιορίστε τον καφέ και αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την ενδομήτρια ανάπτυξη και μπορεί να εμφανιστεί κάποιο σύνδρομο στο νεογνό, το σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού.

2) ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά, στον εγκέφαλο του μωρού αλλά και στον πνεύμονα, καθώς συνδέεται με ασθένειες όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια ή άσθμα. Λόγω καπνίσματος μπορεί να εμφανιστεί μειωμένη ενδομήτρια ανάπτυξη, το νεογνό θα έχει μικρότερο βάρος. Τέλος μπορεί να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 6 με 8 εβδομάδες.

3) ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΗΠΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Κατά την γυμναστική ενδυναμώνονται οι μύες και τα κόκκαλα της εγκύου καθώς προετοιμάζεται και για την ανερχόμενη γέννα της. Καλό είναι μία μορφή αερόβιας άσκησης, χωρίς πολλά βάρη, καθώς καταπονείτε τη μέση σας και επιβαρύνετε την κατάσταση σας. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιο γυμναστή για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε.

4) ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΑ: Αποφύγετε τα καλλυντικά, τα σπρέι, τα οξυζενέ μαλλιών αλλά και διάφορα χημικά που σχετίζονται με δουλειές του σπιτιού όπως για παράδειγμα απορρυπαντικά, καθαριστικά και πολλά άλλα.

5) ΟΧΙ ΦΑΡΜΑΚΑ: Τα φάρμακα έχει διαπιστωθεί ότι διαταράσσουν την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης , και μπορούν προκαλέσουν προβλήματα στην κύηση και στο ίδιο το έμβρυο. Μην λάβετε κανένα φάρμακο χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου σας.

6)ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ. Το άγχος μπορεί να σταθεί τροχοπέδη και στην σωματική αλλά και στην ψυχική σας υγεία, αλλά να επηρεάσει και άμεσα και έμμεσα το ίδιο το έμβρυο. Έχει διαπιστωθεί από σχετική έρευνα ότι από το υπερβολικό στρες, υπάρχει κίνδυνος να γεννηθεί ανάποδα το μωρό σας. ΟΠΟΤΕ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ !!

Η εγκυμοσύνη αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο τρυφερή και όμορφη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Πρόκειται για το συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το παιδί της στα πρώιμα στάδια πριν έρθει στον κόσμο. Η γέννηση ενός ξεχωριστού ανθρώπου στην κοινωνία. Για αυτό το λόγο αποβάλλετε το άγχος και τις ανησυχίες σας και απολαύστε την ομορφότερη περίοδο που διανύετε στη ζωή σας!!!!

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Δες επίσης

 Τι είναι ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος?(collect & freeze)

 Πρακτικές συμβουλές ομορφιάς για γυναίκες

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

add_action('wp_head', 'wpb_add_googleanalytics'); function wpb_add_googleanalytics() { ? ?php } ?