Επιληψία: τι πρέπει να γνωρίζετε

14-5-2021

Χαριτωμένη Λώλου

Η επιληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του νευρικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από την προδιάθεση του εγκεφάλου να παράγει επιληπτικές κρίσεις επαναλαμβανόμενα. Οι τελευταίες τώρα, είναι ένα παροξυσμικό γεγονός, επαναλαμβανόμενων ηλεκτρικών εκφορτίσεων των νευρώνων του εγκεφαλικού φλοιού με ταυτόχρονη διαταραχή σωματικών και νοητικών λειτουργιών. Προκειμενού να τεθεί η διάγνωση, αυτού του συνδρομού, αρκεί μία τουλάχιστον κρίση σχετιζόμενη με ταυτοποιήσιμη εγκεφαλική διαταραχή.

Η αιτιολογία της νόσου διακρίνεται σε συμπτωματική, κρυπτογενής και ιδιοπαθής. Αναλυτικότερα, ως αίτιο ενοχοποιείται μια βλάβη που απεικονίζεται και μπορεί να οφείλεται σε φλοιϊκες δυσπλασίες, λοιμώξεις και γενικότερα αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου ( ΑΕΕ, όγκοι εγκεφάλου, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις). Πολλές περιπτώσεις ‘’κρυπτογενών’’ αντιμετωπίζονται ως συμπτωματικές κάθως και οι ίδιες, είτε παραμένουν ασαφείς , είτε αποτελούν χωροταξικές αλλαγές στην φυσιολογία του εγκεφάλου. Τέλος, μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης επιληψιών, είναι πολυγονιδιακής αιτιολόγιας.

Ανάλογα με την εντόπιση της νευρικής εκφόρτισης και το βαθμό εξάπλωσης στα υπόλοιπα νευρικά κύτταρα, η επιληψία διακρίνεται σε μερική / εστιακή και σε γενικευμένη. Στην πρώτη περίπτωση εντοπίζονται οι απλές και οι σύνθετες, με κινητικά, αισθητικά και ψυχικά φαινόμενα με ή χωρίς απώλεια συνείδησης. Από την άλλη, στις γενικευμένες επιληψίες συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός τύπου κρίσεις . Διακρίνονται σε κρίσεις με τονικοκλονικούς σπασμούς, κρίσεις αφαίρεσεων, μυοκλονικές, τονικές και ατονικές. Η ταξινόμηση αυτή πήρε χώρα ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το τύπο της κρίσης.

Η διάγνωση θα τέθει με την αξιολόγηση των κλινικών στοιχείων. Σημαντικός παράγοντας για αυτό, είναι η διάρκεια του επεισοδιου και τα μεταγενέστερα συμπτώματα που έλαβαν χώρα, όπως η υπνηλία, το πλαϊνό δήγμα της γλώσσας, οι ανοιχτοί οφθαλμοί. Η εμφάνιση δύο απρόκλητων επιληπτικών κρίσεων με μεσοδιάστημα μεταξύ του άνω των 24 ωρών θα οδηγήσει ασφαλώς στην ονοματογένεση της νόσου. Στις ημέρες μας σημαντική βοήθεια για την ακρίβεια στην περιγραφή των συμπτωμάτων αποτελεί η βιντεοσκόπηση, η 24ωρη video-ΗΕΓ καταγραφή στις ειδικές μονάδες καταγραφής κρίσεων. Ωστόσο θα πρέπει να επανεξετάζεται η διάγνωση στην περίπτωση της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας, δηλαδή μιας επιληψίας που δεν ρυθμίζεται με την χορήγηση φαρμάκων.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα λειτουργεί ως αρώγος στην νευροαπεικόνιση και στην αντικειμενική νευρολογική εξέταση. Για την ακρίβεια, η εύρεση επιληπτόμορφων ανωμαλιών στο ΗΕΓ, αυξάνει την πιθανότητα το επεισόδιο αυτό να είναι όντως επιληπτικό. Φυσικά, υπάρχει περίπτωση η εξέταση να είναι φυσιολογική σε άτομο διαγνωσμένο με επιληψία. Συνεπώς, μια θετική εξέταση από το ΗΕΓ και συνυπάρχοντα επεισόδια οδηγούν στην επιβεβαίωση της νόσου και στην ταξινόμηση.

Η θεραπεία είναι πάνω στην κρίση, στην νόσο και κύριως προφυλακτικά για αυτήν. Αρχικά, η αντιμετώπιση μιας μονήρους επιληπτικής κρίσης είναι: η απομάκρυνση αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στον ασθενή, και προστασία του κεφαλιού με μαλακά αντικείμενα, την τοποθέτηση του ασθενούς σε πλαϊνη θέση, χρονομέτρηση της κρίσης και άμεση επικοινωνία με το νοσοκομείο. Η αντιεπιληπτική αγωγή ξεκίνα προκείμενου να προληφθεί η επόμενη κρίση. Γνωστά φάρμακα είναι η λαμοτριγίνη, η βιγκαμπατρίνη , φελβαμάτη κτλ. Αυτά, όπως και τα υπόλοιπα φάρμακα λειτουργούν στους αναστολείς διαύλων Να και Ca, και στους GABAεργικοί μηχανισμους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρήζει σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε ηλικιωμένους, σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, καθώς και στην συνοσηρότητα.

Τέλος, 30 λεπτά ή περισσότερα συνεχόμενων κρίσεων ή υποτροπιαζουσών κρίσεων χωρίς ανάκτηση της συνείδησεως ή των φυσιολογικών νευρολογικών λειτουργιών απαίτει άμεση μεταφόρα του ασθενούς στο νοσοκομείο, καθώς χαρακτηρίζεται ως ‘’status epilepticus’’ και αποτελεί υπερεπείγον περιστατικό.

Βιβλιογραφία:

Bertram G. Katzung (2009) Βασική & Κλινική Φαρμακολογία, Εκδόσεις Broken Hill , Κύπρος

Βενετίκου Μ. & Ιατράκης Γ. (2015) Εγχειρίδιο Παθολογίας ,Εκδόσεις Ζεβελεκάκη , Αθήνα

Βασιλόπουλος (2016) Νευρολογία, Εκδόσεις Broken Hill , Κύπρος

Οι φωτογραφίες είναι από το Google Images.

επείγον περιστατικό.

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Αρθρογράφος

Εκπαίδευση

Απόφοιτη γενικού λυκείου (ΓΕΛ) (Απολυτήριο με γενική βαθμολογία 18,5)
Προπτυχιακή φοιτήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
III.Επαγγελματική εμπειρία.
Προωθητική εμπειρία:
για την Canon και την Microsoft,
για την ERGO σε Μαραθώνιο,
Πάροχη βοήθειας σε κατάστημα ενδυμάτων και υποδυμάτων.

Άλλες γνώσεις

Κάτοχος πτυχίου αγγλικών (επιπέδου Β2)
Καλή γνώση υπολογιστών

Επιμορφώσεις

Παρακολούθηση σεμιναρίου πρώτων βοηθειών
Παρακολούθηση σεμιναρίου για το «Καρκίνου του μαστού»
Παρακουληθηση σεμιναριου ΕΝΕ, στα πλαισια «Μετεγχειρητικής αποκατάστασης»

Αριθμός άρθρων που έχει γράψει στην Truemed:  1