Drunkorexia: μία αναδυόμενη διατροφική διαταραχή

21-3-2021

Καραγιαννίδη Αθανασία

Τι είναι;

 

Ο όρος drunkorexia αναφέρεται στο φαινόμενο κατά το οποίο το άτομο στερείται ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψής του, ώστε να είναι σε θέση να καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Αυτές οι ποσότητες αντιστοιχούν σε 4 ή 5 ποτά μετά από ένα γεύμα για τις γυναίκες και τους άντρες αντίστοιχα. Αυτός ο ορισμός αναφέρεται σε μία νέα μη φυσιολογική και επικίνδυνη διατροφική συνήθεια, κυρίως διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, αν και έχει επίσης σημειωθεί σε νεαρούς άνδρες. Η επιλογή της ακραίας νηστείας γίνεται ώστε να ακολουθηθεί υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς να υπάρχει η ανησυχία για την πρόσληψη θερμίδων και ώστε το άτομο να μπορεί να απολαύσει τα αποτελέσματα του αλκοόλ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ύπουλη διαταραχή η οποία κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια ιδίως σε πανεπιστημιακές κοινότητες. Φαίνεται να επηρεάζει κυρίως νεαρά κορίτσια ηλικίας 18 με 23 σε ποσοστό 30% (σύμφωνα με έρευνα του university of Missouri) αλλά και αγόρια σε ελαφρώς μικρότερο ποσοστό.

Αιτίες

Τα άτομα ενδέχεται να εμπλέκονται σε αλκοολικές συμπεριφορές για πολλούς άλλους ψυχολογικούς λόγους, εκτός από τον έλεγχο του βάρους. Πολλές φορές, η διατροφική διαταραχή χρησιμεύει ως μηχανισμός αντιμετώπισης ενός υποκειμένου προβλήματος όπως:

α) η σεξουαλική επίθεση ή η λεκτική βία

β) ένα τραυματικό συμβάν ζωής ή κάποια άλλη τραυματική εμπειρία

γ) ο θάνατος ενός αγαπημένου ατόμου

δ) ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής των γονέων

ε) σε περιόδους άγχους, οι άνθρωποι μπορεί να περιορίσουν τις θερμίδες επειδή η διατροφή είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους μπορούν να έχουν τον έλεγχο

στ) η δυσαρέσκεια που μπορεί να έχει ένα άτομο για το σώμα του, γεγονός για το οποίο βρέθηκαν ισχυρές συσχετίσεις και στους άντρες και στις γυναίκες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η drunkorexia συνδέεται με συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή στην οποία το αλκοόλ αποτελεί το μέσο που διευκολύνει την εκκαθαριστική συμπεριφορά (εμετός) ή την διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων που συνδέονται με το φαγητό (υπερφαγία, νευρική ανορεξία, βουλιμία).Όσον αφορά τα νεαρά κορίτσια και αγόρια υπάρχουν κάποιες διαφορές στην αιτιολογία.

Τα κορίτσια τα οποία δε νιώθουν άνεση με το σώμα τους, που πιστεύουν ότι η εικόνα τους είναι αποκρουστική, νιώθουν πως ζυγίζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε, πως δεν έχουν τις τέλειες αναλογίες και γενικότερα το σώμα εκείνο που προβάλλεται ως ιδανικό, βρίσκουν
αυτό τον τρόπο διαφυγής.

Τα αγόρια από την άλλη φαίνεται πως η τάση τους προς το φαινόμενο δεν έχει να κάνει τόσο με την εικόνα τους, αλλά κυρίως αποτελεί ένα μέσο εξοικονόμησης χρημάτων. Τρώγοντας λιγότερο, μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για αλκοόλ.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής περιλαμβάνουν εμετούς, μη φυσιολογικό ρυθμό αναπνοής, αυξημένη αναταραχή, συμπτώματα αναιμίας, δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία σε κινήσεις, όπως επίσης και αδυναμία στο ξύπνημα.

Επιπτώσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι επανειλημμένα επεισόδια κατάχρησης αλκοόλ σε συνδυασμό με τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης, μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμίες, δηλητηρίαση, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιθετικής ή απερίσκεπτης συμπεριφοράς και μακροπρόθεσμα σε κύρωση του ήπατος και γνωστική εξασθένηση. Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι επιτρέπει την αιθανόλη φτάσει στο αίμα πιο γρήγορα και αυξάνει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, με ταχύτητα απειλητική για τη ζωή.

Επιπλέον, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ενυδάτωση και στην διατήρηση μετάλλων και θρεπτικών συστατικών, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνέπειες του υποσιτισμού και επιδεινώνοντας τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου. Ενδεικτικά, όσον αφορά την έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων, η έλλειψη σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, οδηγεί σε έλκη στο στόμα και σκισίματα στις άκρες των χειλιών, ενώ η αιμορραγία στα ούλα μπορεί να προκληθεί από έλλειψη βιταμίνης C.

Αυτές οι επιβλαβείς συνέπειες είναι συνήθως πιο συχνές στις γυναίκες, δεδομένης της μειωμένης ικανότητας μεταβολισμού του αλκοόλ.
Καθώς η διαταραχή αυτή ενέχει τον κίνδυνο εθισμού στο αλκοόλ, μακροπρόθεσμα, υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος για ηπατική νόσο, πεπτικά προβλήματα, καρδιαγγειακά προβλήματα, βλάβη στα μάτια καθώς και σεξουαλική δυσλειτουργία.Διαγνωστικά κριτήρια

❏ Ο ασθενής να κάνει κατάχρηση στην κατανάλωση του αλκοόλ όπως ορίζεται από Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού (4 ποτά για τις γυναίκες και 5 για τους άντρες, σε διάστημα 2 ωρών).

❏ Ο ασθενής αξιολογεί τον εαυτό του μόνο βάσει του σχήμα και το βάρος του σώματός του.

❏ Ο ασθενής ακολουθεί τουλάχιστον μία (1) από τις ακόλουθες αντισταθμιστικές συμπεριφορές κατά μέσο όρο μία φορά το μήνα για τουλάχιστον 3 διαδοχικούς μήνες:

α) παραλείπει γεύματα για να ελέγξει το βάρος του (<1200 kcal/ημέρα),

β) ασκείται για 2 ώρες ή περισσότερο σε μια μέρα για την αντιστάθμιση των
θερμίδων που καταναλώνονται από το φαγητό,

γ) χρησιμοποιεί καθαρτικά για τον έλεγχο του βάρους,

δ) χρησιμοποιεί διεγερτικά για τον έλεγχο του βάρους,

ε) αυτοπροκαλεί εμετό μετά ή κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ,

στ) καταναλώνει τεράστιες ποσότητες αλκοόλ στοχεύοντας στην πρόκληση εμετού,

ζ) περιορίζει τις θερμίδες ώστε να μεθύσει γρηγορότερα ή πιο βαριά.

❏ Η διαταραχή δεν εμφανίζεται μόνο όταν ο ασθενής πάσχει από βουλιμία.

❏ Ο ασθενής εμφανίζει σοβαρή δυσφορία και εξασθένηση.

Τι πρέπει να γίνει;

Δεδομένης της αύξησης αυτού του φαινομένου, είναι σημαντικό να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η επικράτησή του, ειδικά ανάμεσα σε νεαρά άτομα. Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να εκτιμήσουν το μέγεθος αυτού του διαγνωστικού φαινομένου και τις πιθανές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές του, ώστε να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό, καθώς επίσης να εφοδιαστεί με γνώση και η επιστημονική κοινότητα. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να αναπτυχθούν προγράμματα πρόληψης που στοχεύουν εκείνους τους μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται η συγκεκριμένη διαταραχή.

Βιβλιογραφία:

1. Lupi, M., Martinotti, G., & Di Giannantonio, M. (2017). Drunkorexia: an emerging trend in young adults. Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 22(4), 619–622.
2. Thompson-Memmer, C., Glassman, T., & Diehr, A. (2018). Drunkorexia: A new term and diagnostic criteria. Journal of American College Health, 1–7.
3. Hunt, T. K., & Forbush, K. T. (2016). Is “drunkorexia” an eating disorder, substance use disorder, or both? Eating Behaviors, 22, 40–45.
4. https://www.onmed.gr/ygeia/story/366168/elleipsi-vitaminon-metallon-simadia-sta-mallia-sto-stoma-sta-matia
5. https://www.psychology.gr/eating-disorders/780-drunkorexia.html
6. https://www.lifezone.gr/diatrofi/gia-ygeia-eveksia/845-drunkorexia-.html

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.