Τα οφέλη του καφέ

9-3-2021

Πλάτων Παπαγεωργίου

Ο καφές κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Σταθερά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον International Coffee Organization, καταναλώνονται ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα περίπου 10.000.000 τόνοι καφέ. Αν και πολλά ερωτήματα σχετικά με την επίδραση του καφέ στην υγεία έχουν απασχολήσει ειδικούς και μη, νέα στοιχεία από έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους ιστότοπους ( MedScape ) σχετικά με την υγεία, έρχεται να δώσει χρήσιμες πληροφορίες.

Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στο ακαδημαϊκό περιοδικό Annals of Internal Medicine υποδεικνύουν ότι ο καφές μπορεί να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής και για πρώτη φορά τον συνδέουν σαν παράγοντα μειωμένης θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.

Ο καφές στο καρδιαγγειακό σύστημα

Το 2012 το πανεπιστήμιο της Βοστόνης εξέδωσε μια μελέτη η οποία παρουσιάζει τον καφέ να έχει καρδιοπροστατευτική δράση όταν καταναλώνεται σε συγκεκριμένες δόσεις ημερισίως.

Τα οφέλη συνεχίζουν και στην επίδραση του στον εγκέφαλο. Πολλαπλές μελέτες στην Σουηδία, την Ιαπωνία και Η.Π.Α, αναφέρονται επιπρόσθετα στην προστατευτική δράση του καφέ στην μείωση του κίνδυνου για εγκεφαλικό επεισόδιο έως και 25%.

Τα οφέλη στον διαβήτη

Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η τακτική κατανάλωση ορισμένης ποσότητας καφέ ημερισίως βοηθούν στον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης και στην σταθερή έκκριση ινσουλίνης, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι ευεργετικές αυτές δράσεις οφείλονται πιθανά στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του χλωρογενικού οξέος μέσω αναστολής απελευθέρωσης γλυκόζης, κύριου συστατικού του καφέ.

Καρκίνος

Γνωστός για την μεταλλαξογόνο δράση του, ο καφές συσχετίζεται για πρώτη φορά με προστασία έναντι του καρκίνου. Συγκεκριμένα έχει γίνει σύνδεση με μείωση των παρακάτω τύπων καρκίνου: Ενδομητρίου, Προστάτη, Στήθους, Βασικοκυτταρικού, Ορθού και Μελανώματος.

Επιπρόσθετα οφέλη στο νευρικό σύστημα

Τα οφέλη του καφέ βρίσκουν τόπο και στο νευρικό σύστημα με προστασία έναντι του εκφυλισμού των νευρώνων, της συσσώρευσης σωμάτων Lewy ( άνοια ), της νόσου του Parkinson και ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης κατά 15-20%.

Τα αρνητικά του καφέ

Μετά τα πολυάριθμα οφέλη του καφέ σειρά έχουν οι παράγοντες κινδύνου. Εκεί βρίσκονται: η αυξημένη πιθανότητα υπέρτασης, αϋπνίας και άγχους. Αμφιλεγόμενη θεωρείται ακόμα η ανώτερη επιτρεπτή δόση καφεϊνης με θανατηφόρο να θεωρείται αυτή άνω των 10g σε ένα 24ωρο.

Συμπεράσματα

Ο καφές δικαίως όχι μόνο για την γεύση και την επίδραση στην λειτουργικότητα μας αλλά και χάρη στην θετική επίδραση στην υγεία έχει κερδίσει την θέση του σχεδόν σε κάθε πρωινό ξύπνημα και την κατανάλωση του στην διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο τα όρια της κατανάλωσης για να εποφεληθεί κάποιος από τα παραπάνω ευρήματα ορίζονται στα 200-300mg καφεϊνης ημερισίως περίπου δηλαδή 2.5 κούπες καφέ η 4-7 δώσεις εσπρέσο. Υπερβαίνοντας τα όρια αυτά, αυξάνονται και οι κίνδυνοι.

Βιβλιογραφία

Συγγραφέας

Πλάτων Παπαγεωργίου 3ο ετής φοιτητής Ιατρικής Πανεπιστήμιο Πατρών

TrueMed-ForLivingMore

 

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.