Τελικά έχω θυροειδή?

8-3-2020

Ιλόνα Καστρίτση

Ας ξενκινήσουμε από τα βασικά.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας ;

Ο θυρεοειδής αδένας, είναι ένας ενδοκρινής αδένας που εντοπίζεται στον πρόσθιο τράχηλο και αποτελείται από δύο λοβούς (δεξιό και αριστερό) , οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Ενίοτε μπορεί να υπάρχει και μία μικρή προσεκβολή που να ξεκινάει από τον ισθμό που ονομάζεται πυραμοειδής λοβός. Ιστολογικά αποτελείται κυρίως από τα θυρεοειδικά θυλάκια που είναι κλειστοί σφαιροειδείς σχηματισμοί που καλύπτονται εσωτερικά από κυβοειδές επιθήλιο(θυλακιώδη κύτταρα) στο εσωτερικό των οποίων υπάρχει μία άμορφη ουσία που ονομάζεται κολλοειδές και αποτελείται από μία πρωτε’ι’νη που ονομάζεται θυρεοσφαιρίνη. Πρόκειται για μία πρωτε’ι’νη με 115 μόρια τυροσίνης καθένα από τα οποία μπορεί να ιωδιωθεί μία (Μόνο –ιωδοτυροσίνη- MIT) ή δύο φορές (Δι-ιωδοτυροσίνη –DIT) . Εκκρίνεται από τα θυλακιώδη κύτταρα προς τα θυρεοειδικά θυλάκια και αποτελεί πρόδρομη ουσία των θυρεοειδικών ορμονών. Τα πρόδρομα αυτά μόρια ενώνονται και σχηματίζουν τις θυρεοειδικές ορμόνες, μια διαδικασία που επιτελείται πάνω στο μόριο της TG μέσω του ενζύμου της θυρεοειδικής περοξειδάσης.

ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση μέσω ενός μηχανισμού αρνητικής ανατροφοδότησης. Η TRH(Thyrotrophinreleasing hormone) συντίθεται στον υποθάλαμο και η έκκριση της αυξάνει με την ελάττωση των θυρεοειδικών ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα. Μεταφέρεται στην υπόφυση με το πυλαίο σύστημα υποθαλάμου-υπόφυσης όπου συνδέεται με υποδοχείς στη μεμβράνη των θυρεοτροπικών κυττάρων της υπόφυσης. Εκεί προκαλεί την έκκριση της TSH η οποία με τη σειρά της συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων των θυλακίων και επάγει την απελευθέρωση των τελικών θυρεοειδικών ορμονών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

Ο θυρεοειδής ρυθμίζει

1)το μεταβολισμό όλων των ιστών μέσω της παραγωγής της T4 και Τ3 που προσδένονται στους περιφερικούς ιστούς στον ειδικό τους υποδοχέα

2) τα επιπέδα του ασβεστίου στο αίμα με την καλσιτονίνη μέσω του ειδικού υποδοχέα της στους οστεοκλάστες (αναστέλλει την λειτουργία τους) , τα νεφρά(μειώνει την επαναρρόφηση ασβεστίου) και το έντερο(μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου)

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ;

Όπως γνωρίζουμε ο θυρεοειδισμός χωρίζεται σε υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό. Η βασικότερη και πιο γνωστή διαφορά είναι ότι ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με απώλεια σωματικού βάρους, ενώ ο υποθυρεοειδισμός με αύξηση του σωματικού βάρους. Πώς εκδηλώνεται όμως ο υπερ και ο υποθυρεοειδισμός;

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με

1)απώλεια βάρους

2) δυσανεξία στη ζέστη

3) Υπεριδρωσία (χαρακτηριστικά παλαμών)

4) Δερματικές εκδηλώσεις όπως λεύκη

5)Τριχόπτωση

6)Ταχυκαρδία, αρρυθμίες (συχνότερα κολπική μαρμαρυγή)

7)Διάρροιες

8)Κόπωση

9)Διαταραχές στο ΚΝΣ πχ( δυσκολίες στη συγκέντρωση)

10) Αρθραλαλγίες

11) Διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

1. Αύξηση σωματικού βάρους

2. Υποθερμία

3. Ξηροδερμία

4. Οιδήματα

5. Βραδυκαρδία

6. Δυσκολιότητα

7. Κόπωση

8. Κατάθλιψη

9. Νωθρά-καθυστερημένα αντανακλαστικά

10. Αρθραλαλγίες

11. Διαταραχές κύκλου στις γυναίκες

Ένα άλλο και εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το σε ποιους ασθενείς πρέπει να κάνουμε εξέταση θυρεοειδούς.

Εκτός από τους συμπτωματικούς ασθενείς και όσους ασθενείς είναι υπό αγωγή για γνωστή διαταραχή του θυρεοειδούς έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας κάνουμε

1. Σε νεογνά

2. Σε εγκύους με την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης

Επιπλέον ασθενείς στους οποίους κάνουμε έλεγχο χωρις απαραιτήτωνς να υπάρχουν συμπτώματα θυρεοειδικής διαταραχής θεωρούνται

1. Άτομα με ιστορικό θυρεοειδή

2. Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα

3. Άτομα με διαταραχές κύκλου

4. Άτομα με διαταραχές λιπιδίων. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ασθενείς με υπερλιπιδαιμία στους οποίους διαπιστώθηκε υποθυρεοειδισμός η έναρξη θεραπείας με λεβοθυροξίνη οδήγησε σε ύφεση την υπερλιπιδαιμία σε ποσοστό μέχρι και 75 %. Έτσι συστήνεται από πολλές επιστημονικές εταιρείες η εξέταση της TSH σε κάθε νέα διάγνωση της υπερλιπιδαιμίας

Ωστόσο , λόγω του εύρους των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, συχνά ο γιατρός θα βρεθεί να σκέφτεται πιθανή νόσο του θυρεοειδή και να ζητάει έλεγχο θυρεοειδούς, συχνά και με μόνο στόχο τον αποκλεισμό της συμμετοχής νοσήματος του θυρεοειδή στην συμπτωματολογία του ασθενούς.

 

Συνεπώς ποια είναι τα νοσήματα του υπερ και του υποθυρεοειδισμού αντίστοιχα ;

 

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Νοσήματα υπερθυρεοειδισμόυ αποτελούν οι :

1. Νόσος Graves

2. Τοξικό αδένωμα

3. Τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη

4. Υποξεία θυρεοειδίτιδα (οξεία φάση)

5. Εξωγενής λήψη θυρεοειδικών ορμονών

6. Άλλες θυρεοειδίτιδες

 

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

1. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

2. Ιατρογενής(μεταγχειρητική, μετά από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο)

3. Έλλειψη ιωδίου

4. Υποξεία θυρεοειδίτιδα (υποξεία φάση)

5. Άλλες θυρεοειδίτιδες

6. Κεντρικής αιτιολογίας (ανεπάρκεια υπόφυσης)

7. Φαρμακευτικής αιτιολογίας (Λίθιο, αμιοδαρόνη)

8. Ιδιοπαθής υποθυρεοειδισμός

9. Συγγενής υποθυρεοειδισμός

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ;

1. TSH (0,5-5 Mu/L) => είναι η πρώτη εξέταση που κάνουμε. Αν είναι φυσιολογική μπορούμε να σταματήσουμε τον έλεγχο

2. Η FT4

3. H FT3

4. TG=> μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καρκινικός δείκτης για καρκίνο του θυρεοειδούς που προέρχεται από τα κύτταρα των θυλακίων αλλά και για την διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού από εξωγενή λήψη θυρεοειδικών ορμονών (σε αυτή την περίπτωση θα είναι μειωμένη σε σχέση με το φυσιολογικό)

5. Thyroid stimulating Immunoglobulin=> ειδική εξέταση για τη νόσο Graves αλλά εξαιρετικά ακριβή και όχι διαθέσιμη στα περισσότερα νοσοκομεία. Χρήσιμη όταν υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα με άτυπες εκδηλώσεις νόσου Graves.

6. Αντιθυρεοειδικά αντισώματα (AntiTPO, antiTG) => ειδικά για νόσο Hashimoto. Αν βρεθούν παρόντα σε νόσο Graves μπορεί να σημαίνουν ότι θα εξελιχθεί σε νόσο Hashimoto.

7. Calcitonin=> καρκινικός δείκτης για το μυελογενές καρκίνωμα θυρεοειδούς.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ;

Η TSH από μόνη της είναι επαρκής ως αρχική εξέταση για την πιθανότητα παρουσίας διαταραχών της λειτουργίας του θυρεοειδή.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΕΡ/ΥΠΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ;

Παθολογικά αυξημένη ή μειωμένη TSH με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σε ασθενή δίχως συμπτώματα που να σχετίζονται με υπερ/υποθυρεοειδισμό ή με ελάχιστα συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με υπερ/υποθυρεοειδισμό. Αποτελεί σχετική ένδειξη ότι ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον σε κλινική νόσο.

 

 

ΠΟΤΕ ΔΙΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟ ΥΠΕΡ/ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ;

Στον υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη( δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την συνολική επιβίωση των ασθενών αν και εμφανίζουν σπανιότερα όσοι λάβουν θεραπεία επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Στον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, όπου η εξέλιξη σε κλινικό υποθυρεοειδισμό είναι περίπου 4-18% ανά έτος, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ομάδες ασθενών που έχει νόημα να ξεκινήσουμε νωρίτερα θεραπεία γιατί έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινικό υποθυρεοειδισμό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ασθενείς αυτοί είναι όσοι έχουν:

1. TSH> 10m U/L

2. Παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων

3. Βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό νοσημάτων θυρεοειδή

4. Ιστορικό ακτινοβόλησης θυρεοειδή

5. Υπερλιπιδαιμία

 

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ 6 -8 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΖΗΤΑΜΕ TSH ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ.

 

 

Παρακάτω φαίνεται ο αλγόριθμος της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς :

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :

1. Όταν μειώνονται τα επίπεδα του θυρεοειδή, η TSH αυξάνεται.

2. Στην εγκυμοσύνη οι πρωτε’ι’νες , που αυξάνονται έχουν θυρεοειδικές ορμόνες.

3. Σε μία γυναίκα που είναι υπερθυρεοειδική πριν μείνει έγκυος, αυξάνουμε τη δόση του φαρμάκου για να μην εκτεθεί το έμβρυο σε υποθυρεοειδισμό.

4. Η TSH σε τρίμηνο εγκυμοσύνης είναι σε πολύ χαμηλά όρια περίπου 0,25-2

5. Σε εγκύους που έχουν αυξημένο ιώδιο, εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός.

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ:

ΠΡΩΤΟ

Ασθενής έχει φυσιολογική TSH , φυσιολογική FT3, FT4 και θετικά αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Νοσεί ή όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ασθενής δεν νοσεί. Δεν θέλει θεραπεία και δεν πρέπει να χορηγηθούν αντιθυρεοειδικά αντισώματα.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ

Ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο. Έχει ιστορικό θυρεοειδούς και ζητάει εξετάσεις. Ζητάμε TSH. Αν η TSH είναι φυσιολογική, τότε δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο.

Αν όμως έρθει παθολογική τιμή TSH, όχι ακραία όμως τότε πρέπει να ζητήσουμε επανάληψή της σε 6 με 8 εβδομάδες και την επόμενη φορά που θα έρθει στο νοσοκομείο ζητάμε FT4.

 

ΤΡΙΤΟ

Άρρωστος έρχεται στο νοσοκομείο με δυσκοιλιότητα. Μετα από μία εβδομάδα, έχει βελτιωθεί η κατάστασή του. Η TSH είναι αυξημένη με φυσιολογική FT4 (χωρίς συμπτώματα). Δίνουμε θεραπεία ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είτε χορηγήσουμε θεραπεία είτε όχι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά. Όσοι ασθενείς πήραν θυρεοειδική αγωγή σε αυτή την περίπτωση οδηγήθηκαν σε θάνατο. (υποκλινικός υποθυρεοειδισμός).

Εφόσον έχετε κάποια συμτπώματα ή υποψίες καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

 

ΠΗΓΕΣ

1. Ovid technologies, Inc

2. Clinical trials.gov

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Τελικά έχω θυροειδή?

8-3-2020

Ιλόνα Καστρίτση

Ας ξενκινήσουμε από τα βασικά.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας ;

Ο θυρεοειδής αδένας, είναι ένας ενδοκρινής αδένας που εντοπίζεται στον πρόσθιο τράχηλο και αποτελείται από δύο λοβούς (δεξιό και αριστερό) , οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Ενίοτε μπορεί να υπάρχει και μία μικρή προσεκβολή που να ξεκινάει από τον ισθμό που ονομάζεται πυραμοειδής λοβός. Ιστολογικά αποτελείται κυρίως από τα θυρεοειδικά θυλάκια που είναι κλειστοί σφαιροειδείς σχηματισμοί που καλύπτονται εσωτερικά από κυβοειδές επιθήλιο(θυλακιώδη κύτταρα) στο εσωτερικό των οποίων υπάρχει μία άμορφη ουσία που ονομάζεται κολλοειδές και αποτελείται από μία πρωτε’ι’νη που ονομάζεται θυρεοσφαιρίνη. Πρόκειται για μία πρωτε’ι’νη με 115 μόρια τυροσίνης καθένα από τα οποία μπορεί να ιωδιωθεί μία (Μόνο –ιωδοτυροσίνη- MIT) ή δύο φορές (Δι-ιωδοτυροσίνη –DIT) . Εκκρίνεται από τα θυλακιώδη κύτταρα προς τα θυρεοειδικά θυλάκια και αποτελεί πρόδρομη ουσία των θυρεοειδικών ορμονών. Τα πρόδρομα αυτά μόρια ενώνονται και σχηματίζουν τις θυρεοειδικές ορμόνες, μια διαδικασία που επιτελείται πάνω στο μόριο της TG μέσω του ενζύμου της θυρεοειδικής περοξειδάσης.

ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση μέσω ενός μηχανισμού αρνητικής ανατροφοδότησης. Η TRH(Thyrotrophinreleasing hormone) συντίθεται στον υποθάλαμο και η έκκριση της αυξάνει με την ελάττωση των θυρεοειδικών ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα. Μεταφέρεται στην υπόφυση με το πυλαίο σύστημα υποθαλάμου-υπόφυσης όπου συνδέεται με υποδοχείς στη μεμβράνη των θυρεοτροπικών κυττάρων της υπόφυσης. Εκεί προκαλεί την έκκριση της TSH η οποία με τη σειρά της συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων των θυλακίων και επάγει την απελευθέρωση των τελικών θυρεοειδικών ορμονών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

Ο θυρεοειδής ρυθμίζει

1)το μεταβολισμό όλων των ιστών μέσω της παραγωγής της T4 και Τ3 που προσδένονται στους περιφερικούς ιστούς στον ειδικό τους υποδοχέα

2) τα επιπέδα του ασβεστίου στο αίμα με την καλσιτονίνη μέσω του ειδικού υποδοχέα της στους οστεοκλάστες (αναστέλλει την λειτουργία τους) , τα νεφρά(μειώνει την επαναρρόφηση ασβεστίου) και το έντερο(μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου)

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ;

Όπως γνωρίζουμε ο θυρεοειδισμός χωρίζεται σε υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό. Η βασικότερη και πιο γνωστή διαφορά είναι ότι ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με απώλεια σωματικού βάρους, ενώ ο υποθυρεοειδισμός με αύξηση του σωματικού βάρους. Πώς εκδηλώνεται όμως ο υπερ και ο υποθυρεοειδισμός;

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με

1)απώλεια βάρους

2) δυσανεξία στη ζέστη

3) Υπεριδρωσία (χαρακτηριστικά παλαμών)

4) Δερματικές εκδηλώσεις όπως λεύκη

5)Τριχόπτωση

6)Ταχυκαρδία, αρρυθμίες (συχνότερα κολπική μαρμαρυγή)

7)Διάρροιες

8)Κόπωση

9)Διαταραχές στο ΚΝΣ πχ( δυσκολίες στη συγκέντρωση)

10) Αρθραλαλγίες

11) Διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

1. Αύξηση σωματικού βάρους

2. Υποθερμία

3. Ξηροδερμία

4. Οιδήματα

5. Βραδυκαρδία

6. Δυσκολιότητα

7. Κόπωση

8. Κατάθλιψη

9. Νωθρά-καθυστερημένα αντανακλαστικά

10. Αρθραλαλγίες

11. Διαταραχές κύκλου στις γυναίκες

Ένα άλλο και εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το σε ποιους ασθενείς πρέπει να κάνουμε εξέταση θυρεοειδούς.

Εκτός από τους συμπτωματικούς ασθενείς και όσους ασθενείς είναι υπό αγωγή για γνωστή διαταραχή του θυρεοειδούς έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας κάνουμε

1. Σε νεογνά

2. Σε εγκύους με την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης

Επιπλέον ασθενείς στους οποίους κάνουμε έλεγχο χωρις απαραιτήτωνς να υπάρχουν συμπτώματα θυρεοειδικής διαταραχής θεωρούνται

1. Άτομα με ιστορικό θυρεοειδή

2. Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα

3. Άτομα με διαταραχές κύκλου

4. Άτομα με διαταραχές λιπιδίων. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ασθενείς με υπερλιπιδαιμία στους οποίους διαπιστώθηκε υποθυρεοειδισμός η έναρξη θεραπείας με λεβοθυροξίνη οδήγησε σε ύφεση την υπερλιπιδαιμία σε ποσοστό μέχρι και 75 %. Έτσι συστήνεται από πολλές επιστημονικές εταιρείες η εξέταση της TSH σε κάθε νέα διάγνωση της υπερλιπιδαιμίας

Ωστόσο , λόγω του εύρους των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, συχνά ο γιατρός θα βρεθεί να σκέφτεται πιθανή νόσο του θυρεοειδή και να ζητάει έλεγχο θυρεοειδούς, συχνά και με μόνο στόχο τον αποκλεισμό της συμμετοχής νοσήματος του θυρεοειδή στην συμπτωματολογία του ασθενούς.

 

Συνεπώς ποια είναι τα νοσήματα του υπερ και του υποθυρεοειδισμού αντίστοιχα ;

 

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Νοσήματα υπερθυρεοειδισμόυ αποτελούν οι :

1. Νόσος Graves

2. Τοξικό αδένωμα

3. Τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη

4. Υποξεία θυρεοειδίτιδα (οξεία φάση)

5. Εξωγενής λήψη θυρεοειδικών ορμονών

6. Άλλες θυρεοειδίτιδες

 

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

1. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

2. Ιατρογενής(μεταγχειρητική, μετά από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο)

3. Έλλειψη ιωδίου

4. Υποξεία θυρεοειδίτιδα (υποξεία φάση)

5. Άλλες θυρεοειδίτιδες

6. Κεντρικής αιτιολογίας (ανεπάρκεια υπόφυσης)

7. Φαρμακευτικής αιτιολογίας (Λίθιο, αμιοδαρόνη)

8. Ιδιοπαθής υποθυρεοειδισμός

9. Συγγενής υποθυρεοειδισμός

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ;

1. TSH (0,5-5 Mu/L) => είναι η πρώτη εξέταση που κάνουμε. Αν είναι φυσιολογική μπορούμε να σταματήσουμε τον έλεγχο

2. Η FT4

3. H FT3

4. TG=> μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καρκινικός δείκτης για καρκίνο του θυρεοειδούς που προέρχεται από τα κύτταρα των θυλακίων αλλά και για την διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού από εξωγενή λήψη θυρεοειδικών ορμονών (σε αυτή την περίπτωση θα είναι μειωμένη σε σχέση με το φυσιολογικό)

5. Thyroid stimulating Immunoglobulin=> ειδική εξέταση για τη νόσο Graves αλλά εξαιρετικά ακριβή και όχι διαθέσιμη στα περισσότερα νοσοκομεία. Χρήσιμη όταν υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα με άτυπες εκδηλώσεις νόσου Graves.

6. Αντιθυρεοειδικά αντισώματα (AntiTPO, antiTG) => ειδικά για νόσο Hashimoto. Αν βρεθούν παρόντα σε νόσο Graves μπορεί να σημαίνουν ότι θα εξελιχθεί σε νόσο Hashimoto.

7. Calcitonin=> καρκινικός δείκτης για το μυελογενές καρκίνωμα θυρεοειδούς.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ;

Η TSH από μόνη της είναι επαρκής ως αρχική εξέταση για την πιθανότητα παρουσίας διαταραχών της λειτουργίας του θυρεοειδή.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟΣ ΥΠΕΡ/ΥΠΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ;

Παθολογικά αυξημένη ή μειωμένη TSH με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σε ασθενή δίχως συμπτώματα που να σχετίζονται με υπερ/υποθυρεοειδισμό ή με ελάχιστα συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με υπερ/υποθυρεοειδισμό. Αποτελεί σχετική ένδειξη ότι ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον σε κλινική νόσο.

 

 

ΠΟΤΕ ΔΙΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΥΠΟΚΛΙΝΙΚΟ ΥΠΕΡ/ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ;

Στον υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη( δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την συνολική επιβίωση των ασθενών αν και εμφανίζουν σπανιότερα όσοι λάβουν θεραπεία επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Στον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, όπου η εξέλιξη σε κλινικό υποθυρεοειδισμό είναι περίπου 4-18% ανά έτος, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ομάδες ασθενών που έχει νόημα να ξεκινήσουμε νωρίτερα θεραπεία γιατί έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινικό υποθυρεοειδισμό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ασθενείς αυτοί είναι όσοι έχουν:

1. TSH> 10m U/L

2. Παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων

3. Βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό νοσημάτων θυρεοειδή

4. Ιστορικό ακτινοβόλησης θυρεοειδή

5. Υπερλιπιδαιμία

 

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ 6 -8 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΖΗΤΑΜΕ TSH ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ.

 

 

Παρακάτω φαίνεται ο αλγόριθμος της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς :

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :

1. Όταν μειώνονται τα επίπεδα του θυρεοειδή, η TSH αυξάνεται.

2. Στην εγκυμοσύνη οι πρωτε’ι’νες , που αυξάνονται έχουν θυρεοειδικές ορμόνες.

3. Σε μία γυναίκα που είναι υπερθυρεοειδική πριν μείνει έγκυος, αυξάνουμε τη δόση του φαρμάκου για να μην εκτεθεί το έμβρυο σε υποθυρεοειδισμό.

4. Η TSH σε τρίμηνο εγκυμοσύνης είναι σε πολύ χαμηλά όρια περίπου 0,25-2

5. Σε εγκύους που έχουν αυξημένο ιώδιο, εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός.

 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ:

ΠΡΩΤΟ

Ασθενής έχει φυσιολογική TSH , φυσιολογική FT3, FT4 και θετικά αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Νοσεί ή όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ασθενής δεν νοσεί. Δεν θέλει θεραπεία και δεν πρέπει να χορηγηθούν αντιθυρεοειδικά αντισώματα.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ

Ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο. Έχει ιστορικό θυρεοειδούς και ζητάει εξετάσεις. Ζητάμε TSH. Αν η TSH είναι φυσιολογική, τότε δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο.

Αν όμως έρθει παθολογική τιμή TSH, όχι ακραία όμως τότε πρέπει να ζητήσουμε επανάληψή της σε 6 με 8 εβδομάδες και την επόμενη φορά που θα έρθει στο νοσοκομείο ζητάμε FT4.

 

ΤΡΙΤΟ

Άρρωστος έρχεται στο νοσοκομείο με δυσκοιλιότητα. Μετα από μία εβδομάδα, έχει βελτιωθεί η κατάστασή του. Η TSH είναι αυξημένη με φυσιολογική FT4 (χωρίς συμπτώματα). Δίνουμε θεραπεία ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είτε χορηγήσουμε θεραπεία είτε όχι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά. Όσοι ασθενείς πήραν θυρεοειδική αγωγή σε αυτή την περίπτωση οδηγήθηκαν σε θάνατο. (υποκλινικός υποθυρεοειδισμός).

Εφόσον έχετε κάποια συμτπώματα ή υποψίες καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

 

ΠΗΓΕΣ

1. Ovid technologies, Inc

2. Clinical trials.gov

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.