Σωστή διατροφή για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
26-11-2020
Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας του οργανισμού και κατά συνέπεια της υγείας μας.
Aυτές τις ημέρες ακούμε πολλά σχετικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και τις τροφές ή τα συμπληρώματα που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά μας.
Πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τρόφιμα που να έχουν συσχέτιση με τον κορονοϊο, καθώς πρόκειται για μια πολύ καινούργια κατάσταση και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα διασαφηνίσει το νέο στέλεχος του ιού. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να “ενισχύσει” τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να ΜΗΝ νοσήσουμε από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) ! Σίγουρα όμως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό θα μας βοηθήσει να έχουμε μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουμε και αυξημένες πιθανότητες το σώμα μας να αντιμετωπίσει καλύτερα τη κατάσταση αυτή.
Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή μας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ώστε τα βιολογικά συστήματα του οργανισμού μας να λειτουργήσουν σωστά :
-
Βιταμίνη C ( πορτοκάλι , ακτινίδιο , πιπεριά κ.α ) Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη στην καθημερινότητα. Το να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Η απάντηση είναι όχι. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή της βιταμίνης C, αν καταναλώνετε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι αρκετά για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C.
-
Βιταμίνη D ( σολομός ,σαρδέλα , μανιτάρια κ.α) Η βιταμίνη D, αποτελεί ένα από τα πολυσυζητημένα μικροθρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί συσχετίζουν την έλλειψή της με υψηλά ποσοστά γρίπης και θνησιμότητας. Επιπλέον, έχει φανεί κάποια συσχέτιση από μελέτες με την ευεργητική της δράση σε καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού. Πιο συγκεκριμένα για τη λοίμωξη Covid-19, από πρόσφατες μελέτες φαίνεται πως η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην παραγωγή πεπτιδίων του αναπνευστικό επιθήλιο που δρουν αντιμικροβιακά. Ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.
-
Βιταμίνες συμπλέγματος Β (δημητριακά , λαχανικά , φρούτα κ.α. ) Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν σε διεργασίες που σχετίζονται άμεσα με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βιταμίνη Β6 που φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή μεταβολιτών που ρυθμίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού.
-
Ψευδάργυρο ( όσπρια , κόκκινο κρέας , ξηροί καρποί κ.α. ) Φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικό και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση.
-
Προβιοτικά ( κεφίρ, φρέσκο γιαούρτι , λαχανικά τουρσί κ.α. ) Τα προβιοτικά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων.
-
Συνένζυμο Q10 ( κρέας , ψάρια λαχανικά κ.α ) Το συνένζυμο Q10 ή ουμπικινόλη, είναι αντιοξειδωτικό διατροφικό στοιχείο, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού
Όλα τα παραπάνω συστατικά και φυσικά μια καθημερινή φυσική δραστηριότητα ( sms 6 ) όποια είναι εφικτή για το καθένα μας μπορεί να εμπλέκονται θετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες των επίσημων φορέων δημόσιας υγείας και έχοντας όλοι μας με αίσθημα ατομικής ευθύνης . Η πανδημία αυτή έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας ωστόσο είναι σημαντικό να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας και όσο πιο σύντομα να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωή μας.
Καλή υπομονή σε όλους μας !
Κοινοποιήστε
Οξύ αορτικό σύνδρομο
Μυοσκελετικές παθήσεις και φυσικοθεραπεία – Η Κική Βατμανίδου απαντά
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι μυοσκελετικών παθήσεων και ποιοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να τις προκαλέσουν;
Μπόχτη Μαγδαληνή
Ονομάζομαι Μπόχτη Μαγδαληνή και σπούδασα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, από όπου και αποφοίτησα το 2012 όπου και εκπόνησα την πτυχιακή ερευνητική εργασία με τίτλο «Παχυσαρκία και Κατάθλιψη».
Τη χρονική περίοδο 2012 -2013 πραγματοποίησα τη πρακτική της άσκηση στο Διαιτολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών « Ο Ευαγγελισμός» .
Το έτος 2015-2016 ολοκλήρωσα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία Διατροφή με κατεύθυνση Κλινική Διατροφή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ( European University Cyprus) καθώς πραγματοποίησα και την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Απολλώνειο Λευκωσίας.
Παρακολούθησα το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές .
Από το 2017 διατηρώ Διαιτολογικό γραφείο MedNutri στη πόλη της Πρέβεζα.
Επιστημονικά άρθρα μου πάνω σε θέματα διατροφής μπορείτε να βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα www.atpreveza.gr
Είμαι τακτικό μέλος της Ε.Δ.Δ.Ε ( Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας ) ενώ διδάσκω και Στοιχεία Διαιτητικής στο Δ.ΙΕΚ Πρέβεζας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram
| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr| | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.
Σωστή διατροφή για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας του οργανισμού και κατά συνέπεια της υγείας μας.
Aυτές τις ημέρες ακούμε πολλά σχετικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και τις τροφές ή τα συμπληρώματα που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά μας.
Πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τρόφιμα που να έχουν συσχέτιση με τον κορονοϊο, καθώς πρόκειται για μια πολύ καινούργια κατάσταση και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα διασαφηνίσει το νέο στέλεχος του ιού. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να “ενισχύσει” τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να ΜΗΝ νοσήσουμε από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) ! Σίγουρα όμως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό θα μας βοηθήσει να έχουμε μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουμε και αυξημένες πιθανότητες το σώμα μας να αντιμετωπίσει καλύτερα τη κατάσταση αυτή.
Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή μας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ώστε τα βιολογικά συστήματα του οργανισμού μας να λειτουργήσουν σωστά :
-
Βιταμίνη C ( πορτοκάλι , ακτινίδιο , πιπεριά κ.α ) Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη στην καθημερινότητα. Το να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Η απάντηση είναι όχι. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή της βιταμίνης C, αν καταναλώνετε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι αρκετά για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C.
-
Βιταμίνη D ( σολομός ,σαρδέλα , μανιτάρια κ.α) Η βιταμίνη D, αποτελεί ένα από τα πολυσυζητημένα μικροθρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί συσχετίζουν την έλλειψή της με υψηλά ποσοστά γρίπης και θνησιμότητας. Επιπλέον, έχει φανεί κάποια συσχέτιση από μελέτες με την ευεργητική της δράση σε καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού. Πιο συγκεκριμένα για τη λοίμωξη Covid-19, από πρόσφατες μελέτες φαίνεται πως η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην παραγωγή πεπτιδίων του αναπνευστικό επιθήλιο που δρουν αντιμικροβιακά. Ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.
-
Βιταμίνες συμπλέγματος Β (δημητριακά , λαχανικά , φρούτα κ.α. ) Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν σε διεργασίες που σχετίζονται άμεσα με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βιταμίνη Β6 που φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή μεταβολιτών που ρυθμίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού.
-
Ψευδάργυρο ( όσπρια , κόκκινο κρέας , ξηροί καρποί κ.α. ) Φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικό και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση.
-
Προβιοτικά ( κεφίρ, φρέσκο γιαούρτι , λαχανικά τουρσί κ.α. ) Τα προβιοτικά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων.
-
Συνένζυμο Q10 ( κρέας , ψάρια λαχανικά κ.α ) Το συνένζυμο Q10 ή ουμπικινόλη, είναι αντιοξειδωτικό διατροφικό στοιχείο, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού
Όλα τα παραπάνω συστατικά και φυσικά μια καθημερινή φυσική δραστηριότητα ( sms 6 ) όποια είναι εφικτή για το καθένα μας μπορεί να εμπλέκονται θετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες των επίσημων φορέων δημόσιας υγείας και έχοντας όλοι μας με αίσθημα ατομικής ευθύνης . Η πανδημία αυτή έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας ωστόσο είναι σημαντικό να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας και όσο πιο σύντομα να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωή μας.
Καλή υπομονή σε όλους μας !
Κοινοποιήστε
Μπόχτη Μαγδαληνή
Ονομάζομαι Μπόχτη Μαγδαληνή και σπούδασα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, από όπου και αποφοίτησα το 2012 όπου και εκπόνησα την πτυχιακή ερευνητική εργασία με τίτλο «Παχυσαρκία και Κατάθλιψη».
Τη χρονική περίοδο 2012 -2013 πραγματοποίησα τη πρακτική της άσκηση στο Διαιτολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών « Ο Ευαγγελισμός» .
Το έτος 2015-2016 ολοκλήρωσα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία Διατροφή με κατεύθυνση Κλινική Διατροφή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ( European University Cyprus) καθώς πραγματοποίησα και την πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Απολλώνειο Λευκωσίας.
Παρακολούθησα το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές .
Από το 2017 διατηρώ Διαιτολογικό γραφείο MedNutri στη πόλη της Πρέβεζα.
Επιστημονικά άρθρα μου πάνω σε θέματα διατροφής μπορείτε να βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα www.atpreveza.gr
Είμαι τακτικό μέλος της Ε.Δ.Δ.Ε ( Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας ) ενώ διδάσκω και Στοιχεία Διαιτητικής στο Δ.ΙΕΚ Πρέβεζας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε μας στο Facebook
Και στο Instagram
Επικοινωνία
Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr
© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.
Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.