Η Ζωή μας με τον Κορονοϊό-Οδηγίες και επικοινωνία με τα παιδιά

12-3-2020

Βασιλική Βλάχα

Γράφει η Βασιλική Βλάχα, M.D., Ph.D., FAAPΠαιδίατρος Αιματολόγος

Έχετε όλοι ακούσει για την πανδημία του κορονοϊού και δεν θα σας κουράσω με επιδημιολογικά στοιχεία. Θυμίζω μόνο ότι η λοίμωξη από κορονοϊό έχει θνητότητα στα παιδιά 0.2% ενώ στις ευπαθείς ομάδες φτάνει το 14%.

Είναι ένας νέος ιός. Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία. Δεν υπάρχει εμβόλιο. Δεν ξέρουμε αν μεταλλάσσεται. Δεν ξέρουμε αν θα μειωθεί η εξάπλωσή του με τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Το άγνωστο λοιπόν μας φοβίζει και στη Ελλάδα έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα που δεν μπορούν να συνδεθούν με άτομα που έχουν ταξιδέψει  σε χώρες υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί γύρω μας.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του κορονοϊού σήμερα είναι η αποφυγή  της έκθεσής μας.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Συχνά τα συμπτώματα είναι ήπια όπως βήχας, πυρετός, ρινίτιδα, πονόλαιμος. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως επιδεινώνονται με δυσκολία στην αναπνοή, ταχύπνοια, πόνος στο στήθος, μελάνιασμα στα χείλη και έντονη κακουχία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2- 14 μέρες από την έκθεση στον ιό.

Επειδή η θνητότητα είναι αυξημένη στις ευπαθείς ομάδες αναφέρω τις ομάδες υψηλού κινδύνου  

1.       Τα άτομα άνω των 60-65 χρονών. Αυξάνει η θνητότητα με την αύξηση της ηλικίας

2.       Τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα υπερτασικά άτομα

3.       Τα άτομα με  πνευμονοπάθειες συμπεριλαμβανομένου και του βρογχικού άσθματος

4.       Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς π.χ.  άτομα με νεοπλασματικά νοσήματα σε θεραπεία, άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, άτομα που λαμβάνουν χρονίως κορτιζόνη,  άτομα που πάσχουν από ανοσοανεπάρκεια, άτομα που πάσχουν από HIV κ.λπ.

Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνιστάται να μένουν σπίτι και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους που συχνάζουν πολλά άτομα.

5.       Μια άλλη ιδιαίτερη ομάδα υψηλού κινδύνου ίσως αποτελούν  τα υγιή άτομα με ιδιαίτερη γενετική ευαισθησία στον ιό. Δυστυχώς κανείς  μας δεν γνωρίζει αν ανήκει σ αυτή την ομάδα.

Η λοίμωξη των παιδιών από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα τα παιδιά δεν παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία λοίμωξης στον κορονοϊό. Επίσης όταν νοσούν η λοίμωξή τους δεν είναι πιο σοβαρή από εκείνη των ενηλίκων. Συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, βήχα, συνάχι, πυρετό, πονόλαιμος, ίσως και από το γαστρεντερικό όπως διάρροια και εμετό

Τα παιδιά  σύμφωνα από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

 

Τρόποι μετάδοσης

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που πρέπει να μπουν στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας για να μολυνθούμε. Σταγονίδια εκπέμπουμε με το βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα, ακόμη και με την ομιλία. Η απόσταση μετάδοσης  συνήθως είναι τα 2 μέτρα αλλά μπορεί να φτάνει και σε μεγαλύτερη απόσταση και σ αυτό βοηθάει η χρήση κλιματιστικού. Το ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες για διάστημα από λίγες ώρες μέχρι και μέρες, ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας. Όμως δεν θεωρείται αυτός ο τρόπος η κύρια πηγή  μετάδοσης του ιού.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από το μητρικό γάλα. Είναι προφανές όμως ότι η μητέρα μπορεί να το μεταδώσει τη λοίμωξη στο μωρό κατά τον θηλασμό μέσω των σταγονιδίων αν υπάρχει στο ρινοφάρυγγά της

Επίσης δεν γνωρίζουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μετάγγιση μέσω παραγόντων αίματος, αν και έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς, ως τρόπος θεραπείας, αντισώματα από πάσχοντες που είχαν αναρρώσει.

Με βάση τα  αυτά στοιχεία φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε την επαφή με τον ιό, όμως αξίζει να προσπαθήσουμε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Πώς θα προφυλαχτούμε από τον κορονοϊό

1.       Συστηματικό και συχνό  πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο τρεχούμενο νερό να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με 70% αλκοόλη

2.       Να μην βάζουμε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια

3.       Να αποφεύγουμε τις χειραψίες και τις αγκαλιές

4.       Να μένουμε σε απόσταση  τουλάχιστον του ενός μέτρου από τον συνομιλητή μας

5.       Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες στο σπίτι και στο χώρο εργασίας  2 και 3 φορές τη μέρα με συμπυκνωμένη χλωρίνη σε διάλυση 4 κουταλάκια του γλυκού σε 1 λίτρο νερό. Να απομακρύνουμε από τα δωμάτια τα αντικείμενα που δεν καθαρίζονται εύκολα π.χ. χαλιά, διακοσμητικά μαξιλάρια κ.λπ.

6.       Να καθαρίζουμε με απολυμαντικά τους διακόπτες τα χερούλια, τα τηλέφωνα, τα πληκτρολόγια ακόμη και τα κλειδιά μας. Μεγάλη σημασία έχει ο καθαρισμός του τραπεζιού και του πάγκου της κουζίνας

7.       Να αερίζουμε τους χώρους διαμονής και εργασίας

8.       Να μην τρώμε και πίνουμε στους χώρους εργασίας.

9.       Οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ να είναι σύντομες και στοχευμένες. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής.  Προτιμήστε τα συσκευασμένα προϊόντα. Τα προϊόντα που αγοράσατε μην τα τοποθετείται άμεσα στον πάγκο της κουζίνας  ή στα ντουλάπια μπορεί να έχουν πάνω τον ιό.

10.   Μην παίρνετε τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ.

11.   Αποφύγετε τις επισκέψεις των παιδιών στις ευπαθείς ομάδες πχ παππούδες και γιαγιάδες (τα παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς)

12.   Τα χρήματα, οι πιστωτικές κάρτες και τα κινητά τηλέφωνα μπορεί επίσης να φέρουν τον ιό.

13.   Αποφύγετε τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους π.χ καφετέριες, παιδότοπους, φροντιστήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.

 

Αν έχετε ήπια συμπτώματα του αναπνευστικού

·   ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

1.       Mην κυκλοφορείτε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν και άλλα άτομα

2.       Να πλένετε συστηματικά τα χέρια σας

3.       Στο σπίτι περιοριστείτε σε ένα δωμάτιο

4.       Να καθαρίζονται συχνά οι επιφάνειες του σπιτιού

5.       Οι ενήλικες να φορούν μάσκα

6.   Να πετάτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σε κλειστό κάδο

7.  Μην επισκέπτεστε τα ιδιωτικά ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Μιλήστε  πρώτα τηλεφωνικά με τον γιατρό σας για να σας δώσει συμβουλές. Αν χρειαστεί να καλέσετε το ΕΚΑΒ ενημερώστε ότι έχετε συμπτώματα του αναπνευστικού

8.       Ο ΕΟΔΥ παρέχει πληροφορίες στο τηλέφωνο 1135 για όσους  έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού και προβληματίζονται για το επόμενο βήμα αντιμετώπισης

9. Τα άτομα που είναι σε περιορισμό στο σπίτι γιατί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό να παραμένουν ΑΥΣΤΗΡΑ στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα δωμάτιο του σπιτιού και με ΑΥΣΤΗΡΕΣ συνθήκες καθαρισμού και αερισμού  των χώρων και των επιφανειών.

10.       Εγώ, προσωπικά παρέχω εξ αποστάσεως συμβουλευτική μέσω Skype ή Viber

Η χρήση  ιατρικής μάσκας

Η χρήση της μάσκας έχει συζητηθεί πολύ. Η παρούσα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να φορούν μάσκα μόνο τα άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό ή εκείνοι που φροντίζουν άτομα με ανάλογα συμπτώματα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς πλέον είναι  εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να αποκτήσει ιατρική μάσκα. Αν όμως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των μελετών ότι ο ιός μεταδίδεται σε απόσταση και πάνω των 2 μέτρων και μένει για αρκετό διάστημα στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας.

Αυτοί που φοράνε μάσκα θα πρέπει να ακολουθούν κάποιες οδηγίες όπως να μην την πιάνουν στο εξωτερικό της μέρος που μπορεί να είναι μολυσμένο και να την πετάν σε κλειστό κάδο. Μη ξεχνάμε ότι οι μάσκες είναι μιας χρήσεως.

Μιλήστε και εξηγείστε στα παιδιά

Τα παιδιά ακόμη και από την ηλικία τεσσάρων ετών μπορούν καταλάβουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Αντιλαμβάνονται την ανησυχία των γονέων και γι αυτό χρειάζεται να τους μιλήσετε και να τους εξηγήσετε με απλά λόγια τι συμβαίνει χωρίς να όμως να κινδυνολογείτε. Δείξτε σοβαρότητα αλλά και αισιοδοξία.

1. Εξηγήστε με απλά λόγια για τον ιό που «πετάει» γύρω μας όταν βήχουμε ή όταν φτερνιζόμαστε και μπορεί να μπει μέσα μας και να μας αρρωστήσει

2. Δείξτε τους πως να πλένουν τα χέρια ίσως τραγουδώντας ταυτόχρονα ένα τραγουδάκι διάρκειας περίπου 20 δευτερολέπτων. Έχετε αντισηπτικά διαθέσιμα στο σπίτι.

3.  Θυμίστε  επανειλημμένως να μην βάζουν τα χέρια στο πρόσωπό τους και αντικείμενα στο στόμα.

4. Δείξτε τους όταν βήχουν πως να βάζουν τον αγκώνα στο στόμα και όχι την παλάμη. Αν χρησιμοποιήσουν χαρτομάντηλο  να το πετάξουν σε έναν κλειστό κάδο που θα έχετε γι αυτό το σκοπό και να πλύνουν τα χέρια

5. Τα σχολεία έκλεισαν για να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι. Μην πηγαίνετε με τα παιδιά σε κλειστούς χώρους

6. Οργανώστε παιχνίδια στη ύπαιθρο με μπάλα, σχοινάκι, ποδήλατο, ρακέτες κ.λ.π.

7. Οι έφηβοι να αποφεύγουν τις καφετέριες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

8. Ελέγξετε τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα παιδιά μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μπορεί οι πληροφορίες αυτές να τους δημιουργήσουν έντονο άγχος. Εξηγείστε τους

Δεν είναι μια απλή γρίπη όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Πρόκειται για μία νέα, άγνωστη πανδημία χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία των νοσούντων ή προληπτικό εμβόλιο. Κάποιοι θα νοσήσουν και θα αναρρώσουν χωρίς επιπλοκές. Για κάποιους όμως συνανθρώπους μας μπορεί η νόσος να είναι  θανατηφόρα. Ας ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες προστασίας για να προστατευτούμε εμείς αλλά και οι συνάνθρωποί μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ας κρατηθούμε υγιείς μέχρι οι επιστήμονες βρουν τρόπο αντιμετώπισής της λοίμωξης.

Δρ. Βασιλική Βλάχα | 6955735369| vasovlaha@gmail.com|

 

/Η Βασιλική Βλάχα απέκτησε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Hasboro Children’s Hospital του Πανεπιστημίου Brown. Έχει επικυρώσει την εκπαίδευσή της στην Παιδιατρική με την κατοχή των American Boards of Pediatrics/

 

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Η Ζωή μας με τον Κορονοϊό-Οδηγίες και επικοινωνία με τα παιδιά

12-3-2020

Βασιλική Βλάχα

Γράφει η Βασιλική Βλάχα, M.D., Ph.D., FAAPΠαιδίατρος Αιματολόγος

Έχετε όλοι ακούσει για την πανδημία του κορονοϊού και δεν θα σας κουράσω με επιδημιολογικά στοιχεία. Θυμίζω μόνο ότι η λοίμωξη από κορονοϊό έχει θνητότητα στα παιδιά 0.2% ενώ στις ευπαθείς ομάδες φτάνει το 14%.

Είναι ένας νέος ιός. Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία. Δεν υπάρχει εμβόλιο. Δεν ξέρουμε αν μεταλλάσσεται. Δεν ξέρουμε αν θα μειωθεί η εξάπλωσή του με τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Το άγνωστο λοιπόν μας φοβίζει και στη Ελλάδα έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα που δεν μπορούν να συνδεθούν με άτομα που έχουν ταξιδέψει  σε χώρες υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί γύρω μας.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του κορονοϊού σήμερα είναι η αποφυγή  της έκθεσής μας.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Συχνά τα συμπτώματα είναι ήπια όπως βήχας, πυρετός, ρινίτιδα, πονόλαιμος. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως επιδεινώνονται με δυσκολία στην αναπνοή, ταχύπνοια, πόνος στο στήθος, μελάνιασμα στα χείλη και έντονη κακουχία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2- 14 μέρες από την έκθεση στον ιό.

Επειδή η θνητότητα είναι αυξημένη στις ευπαθείς ομάδες αναφέρω τις ομάδες υψηλού κινδύνου  

1.       Τα άτομα άνω των 60-65 χρονών. Αυξάνει η θνητότητα με την αύξηση της ηλικίας

2.       Τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα υπερτασικά άτομα

3.       Τα άτομα με  πνευμονοπάθειες συμπεριλαμβανομένου και του βρογχικού άσθματος

4.       Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς π.χ.  άτομα με νεοπλασματικά νοσήματα σε θεραπεία, άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, άτομα που λαμβάνουν χρονίως κορτιζόνη,  άτομα που πάσχουν από ανοσοανεπάρκεια, άτομα που πάσχουν από HIV κ.λπ.

Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνιστάται να μένουν σπίτι και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους που συχνάζουν πολλά άτομα.

5.       Μια άλλη ιδιαίτερη ομάδα υψηλού κινδύνου ίσως αποτελούν  τα υγιή άτομα με ιδιαίτερη γενετική ευαισθησία στον ιό. Δυστυχώς κανείς  μας δεν γνωρίζει αν ανήκει σ αυτή την ομάδα.

Η λοίμωξη των παιδιών από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα τα παιδιά δεν παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία λοίμωξης στον κορονοϊό. Επίσης όταν νοσούν η λοίμωξή τους δεν είναι πιο σοβαρή από εκείνη των ενηλίκων. Συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, βήχα, συνάχι, πυρετό, πονόλαιμος, ίσως και από το γαστρεντερικό όπως διάρροια και εμετό

Τα παιδιά  σύμφωνα από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.

 

Τρόποι μετάδοσης

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που πρέπει να μπουν στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας για να μολυνθούμε. Σταγονίδια εκπέμπουμε με το βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα, ακόμη και με την ομιλία. Η απόσταση μετάδοσης  συνήθως είναι τα 2 μέτρα αλλά μπορεί να φτάνει και σε μεγαλύτερη απόσταση και σ αυτό βοηθάει η χρήση κλιματιστικού. Το ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες για διάστημα από λίγες ώρες μέχρι και μέρες, ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας. Όμως δεν θεωρείται αυτός ο τρόπος η κύρια πηγή  μετάδοσης του ιού.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από το μητρικό γάλα. Είναι προφανές όμως ότι η μητέρα μπορεί να το μεταδώσει τη λοίμωξη στο μωρό κατά τον θηλασμό μέσω των σταγονιδίων αν υπάρχει στο ρινοφάρυγγά της

Επίσης δεν γνωρίζουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μετάγγιση μέσω παραγόντων αίματος, αν και έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς, ως τρόπος θεραπείας, αντισώματα από πάσχοντες που είχαν αναρρώσει.

Με βάση τα  αυτά στοιχεία φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε την επαφή με τον ιό, όμως αξίζει να προσπαθήσουμε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Πώς θα προφυλαχτούμε από τον κορονοϊό

1.       Συστηματικό και συχνό  πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο τρεχούμενο νερό να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με 70% αλκοόλη

2.       Να μην βάζουμε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια

3.       Να αποφεύγουμε τις χειραψίες και τις αγκαλιές

4.       Να μένουμε σε απόσταση  τουλάχιστον του ενός μέτρου από τον συνομιλητή μας

5.       Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες στο σπίτι και στο χώρο εργασίας  2 και 3 φορές τη μέρα με συμπυκνωμένη χλωρίνη σε διάλυση 4 κουταλάκια του γλυκού σε 1 λίτρο νερό. Να απομακρύνουμε από τα δωμάτια τα αντικείμενα που δεν καθαρίζονται εύκολα π.χ. χαλιά, διακοσμητικά μαξιλάρια κ.λπ.

6.       Να καθαρίζουμε με απολυμαντικά τους διακόπτες τα χερούλια, τα τηλέφωνα, τα πληκτρολόγια ακόμη και τα κλειδιά μας. Μεγάλη σημασία έχει ο καθαρισμός του τραπεζιού και του πάγκου της κουζίνας

7.       Να αερίζουμε τους χώρους διαμονής και εργασίας

8.       Να μην τρώμε και πίνουμε στους χώρους εργασίας.

9.       Οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ να είναι σύντομες και στοχευμένες. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής.  Προτιμήστε τα συσκευασμένα προϊόντα. Τα προϊόντα που αγοράσατε μην τα τοποθετείται άμεσα στον πάγκο της κουζίνας  ή στα ντουλάπια μπορεί να έχουν πάνω τον ιό.

10.   Μην παίρνετε τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ.

11.   Αποφύγετε τις επισκέψεις των παιδιών στις ευπαθείς ομάδες πχ παππούδες και γιαγιάδες (τα παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς)

12.   Τα χρήματα, οι πιστωτικές κάρτες και τα κινητά τηλέφωνα μπορεί επίσης να φέρουν τον ιό.

13.   Αποφύγετε τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους π.χ καφετέριες, παιδότοπους, φροντιστήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.

 

Αν έχετε ήπια συμπτώματα του αναπνευστικού

·   ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

1.       Mην κυκλοφορείτε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν και άλλα άτομα

2.       Να πλένετε συστηματικά τα χέρια σας

3.       Στο σπίτι περιοριστείτε σε ένα δωμάτιο

4.       Να καθαρίζονται συχνά οι επιφάνειες του σπιτιού

5.       Οι ενήλικες να φορούν μάσκα

6.   Να πετάτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σε κλειστό κάδο

7.  Μην επισκέπτεστε τα ιδιωτικά ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Μιλήστε  πρώτα τηλεφωνικά με τον γιατρό σας για να σας δώσει συμβουλές. Αν χρειαστεί να καλέσετε το ΕΚΑΒ ενημερώστε ότι έχετε συμπτώματα του αναπνευστικού

8.       Ο ΕΟΔΥ παρέχει πληροφορίες στο τηλέφωνο 1135 για όσους  έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού και προβληματίζονται για το επόμενο βήμα αντιμετώπισης

9. Τα άτομα που είναι σε περιορισμό στο σπίτι γιατί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό να παραμένουν ΑΥΣΤΗΡΑ στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα δωμάτιο του σπιτιού και με ΑΥΣΤΗΡΕΣ συνθήκες καθαρισμού και αερισμού  των χώρων και των επιφανειών.

10.       Εγώ, προσωπικά παρέχω εξ αποστάσεως συμβουλευτική μέσω Skype ή Viber

Η χρήση  ιατρικής μάσκας

Η χρήση της μάσκας έχει συζητηθεί πολύ. Η παρούσα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να φορούν μάσκα μόνο τα άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό ή εκείνοι που φροντίζουν άτομα με ανάλογα συμπτώματα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς πλέον είναι  εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να αποκτήσει ιατρική μάσκα. Αν όμως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των μελετών ότι ο ιός μεταδίδεται σε απόσταση και πάνω των 2 μέτρων και μένει για αρκετό διάστημα στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας.

Αυτοί που φοράνε μάσκα θα πρέπει να ακολουθούν κάποιες οδηγίες όπως να μην την πιάνουν στο εξωτερικό της μέρος που μπορεί να είναι μολυσμένο και να την πετάν σε κλειστό κάδο. Μη ξεχνάμε ότι οι μάσκες είναι μιας χρήσεως.

Μιλήστε και εξηγείστε στα παιδιά

Τα παιδιά ακόμη και από την ηλικία τεσσάρων ετών μπορούν καταλάβουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Αντιλαμβάνονται την ανησυχία των γονέων και γι αυτό χρειάζεται να τους μιλήσετε και να τους εξηγήσετε με απλά λόγια τι συμβαίνει χωρίς να όμως να κινδυνολογείτε. Δείξτε σοβαρότητα αλλά και αισιοδοξία.

1. Εξηγήστε με απλά λόγια για τον ιό που «πετάει» γύρω μας όταν βήχουμε ή όταν φτερνιζόμαστε και μπορεί να μπει μέσα μας και να μας αρρωστήσει

2. Δείξτε τους πως να πλένουν τα χέρια ίσως τραγουδώντας ταυτόχρονα ένα τραγουδάκι διάρκειας περίπου 20 δευτερολέπτων. Έχετε αντισηπτικά διαθέσιμα στο σπίτι.

3.  Θυμίστε  επανειλημμένως να μην βάζουν τα χέρια στο πρόσωπό τους και αντικείμενα στο στόμα.

4. Δείξτε τους όταν βήχουν πως να βάζουν τον αγκώνα στο στόμα και όχι την παλάμη. Αν χρησιμοποιήσουν χαρτομάντηλο  να το πετάξουν σε έναν κλειστό κάδο που θα έχετε γι αυτό το σκοπό και να πλύνουν τα χέρια

5. Τα σχολεία έκλεισαν για να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι. Μην πηγαίνετε με τα παιδιά σε κλειστούς χώρους

6. Οργανώστε παιχνίδια στη ύπαιθρο με μπάλα, σχοινάκι, ποδήλατο, ρακέτες κ.λ.π.

7. Οι έφηβοι να αποφεύγουν τις καφετέριες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

8. Ελέγξετε τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα παιδιά μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μπορεί οι πληροφορίες αυτές να τους δημιουργήσουν έντονο άγχος. Εξηγείστε τους

Δεν είναι μια απλή γρίπη όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Πρόκειται για μία νέα, άγνωστη πανδημία χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία των νοσούντων ή προληπτικό εμβόλιο. Κάποιοι θα νοσήσουν και θα αναρρώσουν χωρίς επιπλοκές. Για κάποιους όμως συνανθρώπους μας μπορεί η νόσος να είναι  θανατηφόρα. Ας ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες προστασίας για να προστατευτούμε εμείς αλλά και οι συνάνθρωποί μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ας κρατηθούμε υγιείς μέχρι οι επιστήμονες βρουν τρόπο αντιμετώπισής της λοίμωξης.

Δρ. Βασιλική Βλάχα | 6955735369| vasovlaha@gmail.com|

 

/Η Βασιλική Βλάχα απέκτησε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Hasboro Children’s Hospital του Πανεπιστημίου Brown. Έχει επικυρώσει την εκπαίδευσή της στην Παιδιατρική με την κατοχή των American Boards of Pediatrics/

 

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.