Ηλεκτική η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα; Τι να επιλέξω;

5-4-2020

Τζαφέρη Ελεάννα

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών παίζει πρωταρχικό ρόλο στην καλή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το βούρτσισμα των δοντιών, μειώνοντας το φορτίο της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, αποτρέπει την εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, κυρίως σε συνδυασμό με την χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας. Τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από τη χρήση χειροκίνητης ή ήλεκτρικής οδοντόβουρτσας.

Το αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το κίνητρο, η γνώση και η επιδεξιότητα του καθενός. Πράγματι σε πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν δημοσιευτεί έρευνες που αποδεικνύουν ότι η εμφάνιση οδοντικών ασθενειών είναι μεγάλη, παρά την συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αδυναμία των ασθενών να αφαιρέσουν αποτελεσματικά την οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Καθημερινά βουρτσίζουμε τα δόντια μας για πολλούς λόγους: για να νιώσουμε φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση, να έχουμε ένα ωραίο χαμόγελο, να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αναπνοή και τις ασθένειες του στόματος. Η επιλογή του καθενός στην οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιήσει γίνεται κυρίως με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις, το κόστος, την διαθεσιμότητα και τις συστάσεις του οδοντιάτρου του.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση τόσο η ηλεκτρική όσο και η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση την οδοντικής πλάκας που είναι υπεύθυνη για πολλές ασθένειες των δοντιών. Κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 60’ και από τότε καθιερώθηκαν ως μία εναλλακτική στη χρήση της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας. Ο τρόπος λειτουργίας τους προσομοιάζει τις κινήσεις της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας με μεγάλης συχνότητας πλευρικές και περιστροφικές κινήσεις της κεφαλής τους, συχνά σε συνδυασμό με δονητικές κινήσεις.

Πλεονεκτήματα

 • Αποτελεσματικότερη στην αφαίρεση την οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μειώνουν περισσότερη οδοντική πλάκα σε σύγκριση με τις χειροκίνητες. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι μετά από 3 μήνες χρήσης τους, η οδοντική πλάκα μειώθηκε κατά 21% και η ουλίτιδα κατά 11%. Ακόμα πιο αποτελεσματικές είναι αυτές που εκτελούν περιστροφικές κινήσεις και όχι μόνο δονητικές.

 • Χρήσιμη για άτομα με μειωμένη κινητικότητα

Σε αντίθεση με μία χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, η ηλεκτρική εκτελεί από μόνη της το βούρτσισμα των δοντιών χωρίς να απαιτεί την κίνηση των χεριών μας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να την τοποθετούμε στην επιφάνεια των δοντιών και να περιμένουμε να κάνει αυτή την δουλειά της. Το γεγονός αυτό την καθιστά κατάλληλη για άτομα που δυσκολεύονται λόγω μειωμένης κινητικότητας, όπως άτομα με αρθρίτιδα ή αναπτυξιακές αναπηρίες.

 • Ασφαλής για τα ούλα

Δεδομένου ότι η χρήση τους γίνεται σωστά, οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες του εμπορίου διαθέτουν ένδειξη που ενημερώνει τον χρήστη όταν ασκεί υπερβολική πίεση στα ούλα και στα δόντια, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί βλάβες των ούλων και καταστροφή του σμάλτου των δοντιών.

 • Αυξάνει την συγκέντρωση στη διαδικασία του βουρτσίσματος

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα τείνουν να είναι πιο συγκεντρωμένα καθόλη την διαδικασία, αυξάνοντας έτσι την επίδοσή τους στον καθαρισμό των δοντιών.

 • Διευκολύνει τα άτομα που υπόκεινται σε ορθοδοντική θεραπεία

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές στον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών σε άτομα με ορθοδοντικές συσκευές, καθώς έκαναν το βούρτσισμα πιο εύκολο. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην επηρεάζει τα άτομα που έχουν μία καλή στοματική υγεία – είτε χρησιμοποιούν ηλεκτρική, είτε χειροκίνητη οδοντόβουρτσα – και υποβάλλονται σε ορθοδοντικές θεραπείες.

 • Συμβάλλει στη μείωση αποβλήτων

Όταν έρθει η στιγμή για καινούρια οδοντόβουρτσα, στην περίπτωση της ηλεκτρικής θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε μόνο την κεφαλή και όχι ολόκληρη την οδοντόβουρτσα.

Μειονεκτήματα

 • Κόστος

Το κυριότερο μειονέκτημα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι το μεγάλο κόστος τους σε σχέση με μία απλή οδοντόβουρτσα. Γενικά, η τιμή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, καθώς και των ανταλλακτικών κεφαλών τους, είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με την τιμή μιας χειροκίνητης οδοντόβουρτσας. Το γεγονός αυτό κάνει τους καταναλωτές να σκεφτούν αν θα αγοράσουν μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο αυτές όσο και οι απλές μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην υγιεινή του στόματος.

 • Μεταφορά

Ο όγκος της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σε συνδυασμό με την βάση φόρτισης που διαθέτει και απαιτείται για την λειτουργία της είναι βασικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο δύσκολη στη μεταφορά, αλλά και στη χρήση.

 • Αίσθηση

Πολλοί από αυτούς που προτιμούν την απλή οδοντόβουρτσα έναντι της ηλεκτρικής είναι γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την αίσθηση που προκαλεί στο στόμα, ενώ συχνά τους θυμίζει την διαδικασία καθαρισμού στον οδοντίατρο.

Χειροκίνητη οδοντόβουρτσα

Οι απλές οδοντόβουρτσες έκαναν την εμφάνισή τους από το 3000 π.Χ. όταν οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι ξέφτιζαν κλαδάκια και τα χρησιμοποιούσαν ως οδοντόβουρτσες, ενώ οι Άραβες χρησιμοποιούσαν το siwak (arak tree). Από τότε οι οδοντόβουρτσες πέρασαν από πολλά στάδια προκειμένου να εξελιχθούν και να φτάσουν στην μορφή που έχουν σήμερα.

Η χρήση της οδοντόβουρτσας χειρός αποτελεί τον πιο κοινό τρόπο απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας και σύμφωνα με τους ερευνητές αφαιρεί ικανοποιητικά ακόμη και την υποουλική οδοντική μικροβιακή πλάκα, ενώ ταυτόχρονα είναι έυκολη και κατανοητή στην εφαρμογή.

Πλεονεκτήματα

Το κυριότερο πλεονέκτημα της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας σε σύγκριση με την ηλεκτρική είναι το γεγονός ότι είναι αρκετά οικονομικότερη. Μπορούμε να αγοράσουμε μία απλή οδοντόβουρτσα από πολλά διαφορετικά καταστήματα – ακόμη και από ένα περίπτερο. Επίσης, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται φόρτιση ή μπαταρίες την καθιστά εύκολη στη χρήση οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Μειονεκτήματα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσα χειρός τείνουν να βουρτσίζουν πιο βίαια, με αποτέλεσμα να «πληγώνουν» τα ούλα και να προκαλούν τη φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών. Αυτό, συνήθως, οφείλεται στην λανθασμένη εντύπωση των περισσοτέρων ότι όσο πιο δυνατά βουρτσίσουν τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο καθαρισμός των δοντιών. Επιπλέον, ένα μειονέκτημα της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς αδυνατούν να αντιληφθούν ποιο είναι το σωστό μέγεθος και είδος της οδοντόβουρτσας που χρειάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους, λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους στο εμπόριο.

Συνοψίζοντας, αυτό που πρέπει να αντιληφθεί κανείς είναι ότι μπορεί να επιλέξει είτε μία ηλεκτρική είτε μία χειροκίνητη οδοντόβουρτσα και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον καθαρισμό της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις συνήθειες του και τις δεξιότητές του στο βούρτσισμα. Σε αυτή την αναζήτηση μπορεί να συμβουλευτεί τον οδοντίατρο, ο οποίος θα του επιδείξει το σωστό τρόπο βουρτσίσματος ανάλογα με το είδος της οδοντόβουρτσας που αυτός έχει επιλέξει.

Extra tips

Γενικά, επίλεξε μία οδοντόβουρτσα σε μέγεθος που ταιριάζει στο στόμα σου και καλύπτει το κάθε δόντι. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το είδος των θυσάνων της οδοντόβουρτσας. Ξέχασε τις σκληρές οδοντόβουρτσες! Διάλεξε μία μαλακή οδοντόβουρτσα με στρογγυλεμένα άκρα των θυσάνων. Οι μαλακές οδοντόβουρτσες φτάνουν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία των δοντιών, ενώ οι στρογγυλεμένες άκρες των θυσάνων δεν προκαλούν διάβρωση των σκληρών οδοντικών ιστών. Με ήπιες κινήσεις και κρατώντας την οδοντόβουρτσα σε μία γωνία 45ο βούρτσισε όλα τα δόντια σου. Ο χρόνος που απαιτείται για το βούρτσισμα είναι διαφορετικός για κάθε άτομο και εξαρτάται από την κατάσταση της στοματικής του υγείας, τις ανάγκες του και την ικανότητα εφαρμογής των μεθόδων απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας. Συγκεκριμένα, οι δεξιόχειρες υποβουρτσίζουν συνήθως την δεξιά τους πλευρά και οι αριστερόχειρες την αριστερή αντίστοιχα. Για περισσότερες και εξατομικευμένες πληροφορίες συμβουλεύσου τον οδοντίατρο σου!

Τζαφέρη Ελεάννα

Πηγές


TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Δες επίσης

 Πως μπορεί να βελτιωθεί η αισθητική των δοντιών?

 5 συμβουλές για σωστή στοματική υγιεινή

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Ηλεκτική η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα; Τι να επιλέξω;

5-4-2020

Τζαφέρη Ελεάννα

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών παίζει πρωταρχικό ρόλο στην καλή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το βούρτσισμα των δοντιών, μειώνοντας το φορτίο της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, αποτρέπει την εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, κυρίως σε συνδυασμό με την χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας. Τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από τη χρήση χειροκίνητης ή ήλεκτρικής οδοντόβουρτσας.

Το αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το κίνητρο, η γνώση και η επιδεξιότητα του καθενός. Πράγματι σε πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν δημοσιευτεί έρευνες που αποδεικνύουν ότι η εμφάνιση οδοντικών ασθενειών είναι μεγάλη, παρά την συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αδυναμία των ασθενών να αφαιρέσουν αποτελεσματικά την οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Καθημερινά βουρτσίζουμε τα δόντια μας για πολλούς λόγους: για να νιώσουμε φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση, να έχουμε ένα ωραίο χαμόγελο, να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αναπνοή και τις ασθένειες του στόματος. Η επιλογή του καθενός στην οδοντόβουρτσα που θα χρησιμοποιήσει γίνεται κυρίως με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις, το κόστος, την διαθεσιμότητα και τις συστάσεις του οδοντιάτρου του.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση τόσο η ηλεκτρική όσο και η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση την οδοντικής πλάκας που είναι υπεύθυνη για πολλές ασθένειες των δοντιών. Κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 60’ και από τότε καθιερώθηκαν ως μία εναλλακτική στη χρήση της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας. Ο τρόπος λειτουργίας τους προσομοιάζει τις κινήσεις της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας με μεγάλης συχνότητας πλευρικές και περιστροφικές κινήσεις της κεφαλής τους, συχνά σε συνδυασμό με δονητικές κινήσεις.

Πλεονεκτήματα

 • Αποτελεσματικότερη στην αφαίρεση την οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μειώνουν περισσότερη οδοντική πλάκα σε σύγκριση με τις χειροκίνητες. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι μετά από 3 μήνες χρήσης τους, η οδοντική πλάκα μειώθηκε κατά 21% και η ουλίτιδα κατά 11%. Ακόμα πιο αποτελεσματικές είναι αυτές που εκτελούν περιστροφικές κινήσεις και όχι μόνο δονητικές.

 • Χρήσιμη για άτομα με μειωμένη κινητικότητα

Σε αντίθεση με μία χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, η ηλεκτρική εκτελεί από μόνη της το βούρτσισμα των δοντιών χωρίς να απαιτεί την κίνηση των χεριών μας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να την τοποθετούμε στην επιφάνεια των δοντιών και να περιμένουμε να κάνει αυτή την δουλειά της. Το γεγονός αυτό την καθιστά κατάλληλη για άτομα που δυσκολεύονται λόγω μειωμένης κινητικότητας, όπως άτομα με αρθρίτιδα ή αναπτυξιακές αναπηρίες.

 • Ασφαλής για τα ούλα

Δεδομένου ότι η χρήση τους γίνεται σωστά, οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες του εμπορίου διαθέτουν ένδειξη που ενημερώνει τον χρήστη όταν ασκεί υπερβολική πίεση στα ούλα και στα δόντια, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί βλάβες των ούλων και καταστροφή του σμάλτου των δοντιών.

 • Αυξάνει την συγκέντρωση στη διαδικασία του βουρτσίσματος

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα τείνουν να είναι πιο συγκεντρωμένα καθόλη την διαδικασία, αυξάνοντας έτσι την επίδοσή τους στον καθαρισμό των δοντιών.

 • Διευκολύνει τα άτομα που υπόκεινται σε ορθοδοντική θεραπεία

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές στον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών σε άτομα με ορθοδοντικές συσκευές, καθώς έκαναν το βούρτσισμα πιο εύκολο. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην επηρεάζει τα άτομα που έχουν μία καλή στοματική υγεία – είτε χρησιμοποιούν ηλεκτρική, είτε χειροκίνητη οδοντόβουρτσα – και υποβάλλονται σε ορθοδοντικές θεραπείες.

 • Συμβάλλει στη μείωση αποβλήτων

Όταν έρθει η στιγμή για καινούρια οδοντόβουρτσα, στην περίπτωση της ηλεκτρικής θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε μόνο την κεφαλή και όχι ολόκληρη την οδοντόβουρτσα.

Μειονεκτήματα

 • Κόστος

Το κυριότερο μειονέκτημα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι το μεγάλο κόστος τους σε σχέση με μία απλή οδοντόβουρτσα. Γενικά, η τιμή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, καθώς και των ανταλλακτικών κεφαλών τους, είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με την τιμή μιας χειροκίνητης οδοντόβουρτσας. Το γεγονός αυτό κάνει τους καταναλωτές να σκεφτούν αν θα αγοράσουν μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο αυτές όσο και οι απλές μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην υγιεινή του στόματος.

 • Μεταφορά

Ο όγκος της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σε συνδυασμό με την βάση φόρτισης που διαθέτει και απαιτείται για την λειτουργία της είναι βασικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο δύσκολη στη μεταφορά, αλλά και στη χρήση.

 • Αίσθηση

Πολλοί από αυτούς που προτιμούν την απλή οδοντόβουρτσα έναντι της ηλεκτρικής είναι γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την αίσθηση που προκαλεί στο στόμα, ενώ συχνά τους θυμίζει την διαδικασία καθαρισμού στον οδοντίατρο.

Χειροκίνητη οδοντόβουρτσα

Οι απλές οδοντόβουρτσες έκαναν την εμφάνισή τους από το 3000 π.Χ. όταν οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι ξέφτιζαν κλαδάκια και τα χρησιμοποιούσαν ως οδοντόβουρτσες, ενώ οι Άραβες χρησιμοποιούσαν το siwak (arak tree). Από τότε οι οδοντόβουρτσες πέρασαν από πολλά στάδια προκειμένου να εξελιχθούν και να φτάσουν στην μορφή που έχουν σήμερα.

Η χρήση της οδοντόβουρτσας χειρός αποτελεί τον πιο κοινό τρόπο απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας και σύμφωνα με τους ερευνητές αφαιρεί ικανοποιητικά ακόμη και την υποουλική οδοντική μικροβιακή πλάκα, ενώ ταυτόχρονα είναι έυκολη και κατανοητή στην εφαρμογή.

Πλεονεκτήματα

Το κυριότερο πλεονέκτημα της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας σε σύγκριση με την ηλεκτρική είναι το γεγονός ότι είναι αρκετά οικονομικότερη. Μπορούμε να αγοράσουμε μία απλή οδοντόβουρτσα από πολλά διαφορετικά καταστήματα – ακόμη και από ένα περίπτερο. Επίσης, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται φόρτιση ή μπαταρίες την καθιστά εύκολη στη χρήση οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Μειονεκτήματα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσα χειρός τείνουν να βουρτσίζουν πιο βίαια, με αποτέλεσμα να «πληγώνουν» τα ούλα και να προκαλούν τη φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών. Αυτό, συνήθως, οφείλεται στην λανθασμένη εντύπωση των περισσοτέρων ότι όσο πιο δυνατά βουρτσίσουν τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο καθαρισμός των δοντιών. Επιπλέον, ένα μειονέκτημα της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς αδυνατούν να αντιληφθούν ποιο είναι το σωστό μέγεθος και είδος της οδοντόβουρτσας που χρειάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους, λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους στο εμπόριο.

Συνοψίζοντας, αυτό που πρέπει να αντιληφθεί κανείς είναι ότι μπορεί να επιλέξει είτε μία ηλεκτρική είτε μία χειροκίνητη οδοντόβουρτσα και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον καθαρισμό της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις συνήθειες του και τις δεξιότητές του στο βούρτσισμα. Σε αυτή την αναζήτηση μπορεί να συμβουλευτεί τον οδοντίατρο, ο οποίος θα του επιδείξει το σωστό τρόπο βουρτσίσματος ανάλογα με το είδος της οδοντόβουρτσας που αυτός έχει επιλέξει.

Extra tips

Γενικά, επίλεξε μία οδοντόβουρτσα σε μέγεθος που ταιριάζει στο στόμα σου και καλύπτει το κάθε δόντι. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το είδος των θυσάνων της οδοντόβουρτσας. Ξέχασε τις σκληρές οδοντόβουρτσες! Διάλεξε μία μαλακή οδοντόβουρτσα με στρογγυλεμένα άκρα των θυσάνων. Οι μαλακές οδοντόβουρτσες φτάνουν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία των δοντιών, ενώ οι στρογγυλεμένες άκρες των θυσάνων δεν προκαλούν διάβρωση των σκληρών οδοντικών ιστών. Με ήπιες κινήσεις και κρατώντας την οδοντόβουρτσα σε μία γωνία 45ο βούρτσισε όλα τα δόντια σου. Ο χρόνος που απαιτείται για το βούρτσισμα είναι διαφορετικός για κάθε άτομο και εξαρτάται από την κατάσταση της στοματικής του υγείας, τις ανάγκες του και την ικανότητα εφαρμογής των μεθόδων απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας. Συγκεκριμένα, οι δεξιόχειρες υποβουρτσίζουν συνήθως την δεξιά τους πλευρά και οι αριστερόχειρες την αριστερή αντίστοιχα. Για περισσότερες και εξατομικευμένες πληροφορίες συμβουλεύσου τον οδοντίατρο σου!

Τζαφέρη Ελεάννα

Πηγές


TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Δες επίσης

 Πως μπορεί να βελτιωθεί η αισθητική των δοντιών?

 5 συμβουλές για σωστή στοματική υγιεινή

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.