Χτίσιμο κοιλιακών, παχυσαρκία, ανορεξία: Συζήτηση με τον διατροφολόγο Βασίλη Κατσίλα

 25-7-2020

 Παναγιώτης Δημητρίου

Ο Βασίλειος Κατσίλας Ε. είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Ειδικός Αθλητικής Διατροφής

Τελικά ισχύει ότι οι κοιλιακοί «χτίζονται» στην κουζίνα; Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν αθλητή που θέλει να πετύχει έντονη γράμμωση κοιλιακών;

«Οι κοιλιακοί χτίζονται με γυμναστική και αποκαλύπτονται με τη σωστά καθοδηγούμενη διατροφή», θα ήταν ένας πιο δόκιμος όρος που θα μπορούσε να περιγράψει εν συντομία το ρητό που εντόνως κυκλοφορεί.

Οι βασικές συμβουλές που θα έδινα σε κάποιον και ειδικά σε έναν αθλητή είναι:

1. Ποσοτικός και ποιοτικός ύπνος, όπου το άτομο θα συμπληρώνει 7 τουλάχιστον ώρες ύπνου σε σκοτεινό περιβάλλον, απαλλαγμένο από ήχους και ενοχλήσεις. (π.χ. η τηλεόραση και το κινητό επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης).

Επίσης, όσο τον δυνατόν πιο κοντά στις 11:00 το βράδυ, χωρίς να απομακρυνόμαστε σε περαιτέρω βραδινές ώρες, μιας και η πραγματική επαναδόμηση των κατεστραμμένων μυϊκών ομάδων γίνεται τη νύχτα μεταξύ 11-6, βάση του κιρκάδιου ρυθμού του ανθρώπινου σώματος.

2. Συνέπεια σε καλά σχεδιασμένο προπονητικό πλάνο, χωρίς να ακολουθούμε τις συμβουλές που βλέπουμε και ακούμε από τον περίγυρο και το Διαδίκτυο. Η παρακολούθηση ενός ορθά σχεδιασμένου πλάνου από έναν επαγγελματία θα μας δώσει τα αισθητικά αποτελέσματα που επιθυμούμε.

3. Ένα διαιτητικό πλάνο, που δεν θα έχει περιοριστικό χαρακτήρα, με πλήθος φρούτων και λαχανικών με στόχο την παροχή βιταμινών, φυτικών ινών, πρεβιοτικών και ενυδάτωσης. Επαρκής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι άψητοι ανάλατοι καρποί και, τέλος, ποιοτικούς υδατάνθρακες από διάφορες πηγές.

Όλα τα παραπάνω με την κατάλληλη καθοδήγηση, συνέπεια και απόλαυση των όσων πραγματοποιούνται, θα οδηγήσουν στη γράμμωση των κοιλιακών.

Ποιές είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες πηγές υδατάνθρακα;

 

Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για την προάσπιση της βέλτιστης υγείας και ευημερίας του ανθρώπινου σώματος.

Στις καλύτερες πηγές κατατάσσονται οι τροφές που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μπορούν να αξιοποιηθούν από το σώμα μας.

Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και διάφορες εκδοχές αυτών, όπως τα ζυμαρικά από όσπρια. Τα φρούτα που περιέχουν πληθώρα απλών σακχάρων όμως, μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, φυτικές ίνες και αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για την εντερική μικροχλωρίδα μας. Πολύ σημαντικά και στη βάση της μεσογειακής διατροφής τα όσπρια, τα οποία καλό είναι να μουσκεύονται τουλάχιστον 1 μέρα πριν και να αλλάζουμε το νερό ανά 3-4 ώρες, ώστε να τα απαλλάξουμε από τις λεκτίνες και να είναι πιο εύπεπτα. Τέλος, οι πατάτες (προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος) αποτελούν ιδανική πηγή καλών υδατανθράκων.

Οι υδατάνθρακες, που καλό είναι να αποφεύγουμε, είναι εκείνοι που μας εφοδιάζουν με αρκετά απλά σάκχαρα και δεν περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και είναι εξευγενισμένοι (έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία).

Οι τροφές που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά προκαλούν το πάγκρεας να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, γεγονός που προοδευτικά θα οδηγήσει σε εναπόθεση λίπους.

Τέτοιοι υδατάνθρακες είναι τα γλυκά, τα μπισκότα, οι πάστες, τα κέικ, τα αναψυκτικά τα διάφορα σιρόπια, τα επεξεργασμένα δημητριακά που περιέχουν επιπλέον σάκχαρα, τα τρόφιμα που έχουν αποφλοιωθεί και δεν είναι ολικής άλεσης, διάφορα αρτοσκευάσματα που περιέχουν διογκωτικά και τα προϊόντα άλευρος που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία.

Δεν πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη ζωή μας, όμως οφείλουμε να τα τρώμε με μέτρο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση και η αντιμετώπιση της οφείλει να είναι πολύπλευρη. Σε έναν άνθρωπο που είναι παχύσαρκος δεν μπορεί να του αποδοθεί ότι απλά τρώει παραπάνω, καθώς πίσω από το αυξημένο σωματικό λίπος βρίσκονται καταπιεσμένα συναισθήματα, ανικανοποίητες ανάγκες, ένα νοσηρό περιβάλλον, κακή οικονομική κατάσταση, θέματα ψυχολογίας, κληρονομική προδιάθεση, έλλειψη διατροφικής διαπαιδαγώγησης και, σε μικρότερο βαθμό, ενδοκρινολογικές παθήσεις.

Η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα αν το άτομο επιθυμεί πραγματικά να κάνει την αλλαγή στη ζωή του και να μην το κάνει απλά για να χάσει λίπος. Το κίνητρο για αλλαγή δεν θα πρέπει να αφορά μονάχα την απώλεια λίπους αλλά και καθημερινές αλλαγές που θα βοηθούν το άτομο να αντιλαμβάνεται τα θετικά οφέλη της αλλαγής και θα το βοηθήσουν να το συντηρήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Μέτρα πορείας που βοηθούν κατά την στοχοθέτηση είναι η αλλαγή στην ενέργεια και την αντοχή, η διάθεση, οι αιματολογικές εξετάσεις, η ευκολότερη αναπνοή, η ποιότητα του ύπνου και πολλά ακόμα.

Μια πολυπαραγοντική νόσος χρειάζεται και μια διεπιστημονική ομάδα που θα βοηθήσει το άτομα να κάνουν την αλλαγή. Η συμβολή ενός πτυχιούχου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Γυμναστή και Ψυχολόγου είναι ουσιαστικά βήματα για την επιτυχή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Το άτομο θα εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να μπορέσει να αλλάξει τρόπο σκέψης και όχι απλά έναν αριθμό στη ζυγαριά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανορεξίας;

Ψυχογενής ανορεξία: Πρόκειται για ηθελημένη απουσία διατροφής. Ένα άτομο με ψυχογενή ανορεξία ζυγίζει λιγότερο από το 85% του αναμενόμενου βάρους για την ηλικία και το ύψος του.

Κάποιες από τις κόκκινες σημαίες για να εντοπίσουμε την ανορεξία είναι:

  • Παράλειψη γευμάτων
  • Υιοθέτηση μιας υπερβολικά περιοριστικής διατροφής (Vegan,νηστεία κ.ά.)
  • Υπερβολική εστίαση στην υγιεινή διατροφή
  • Ειδικά γεύματα, αντί για ό,τι τρώει η οικογένεια
  • Απόσυρση από κανονικές κοινωνικές δραστηριότητες
  • Επίμονη ανησυχία & παράπονο για την ύπαρξη λίπους
  • Συζήτηση για απώλεια βάρους
  • Συναισθήματα ενοχής – ντροπής γύρω από τις διατροφικές συνήθειες
  • Συχνή δίαιτα
  • Άγχος που σχετίζεται με συγκεκριμένα τρόφιμα
  • Παράλειψη γευμάτων
  • Χρόνιες διακυμάνσεις βάρους
  • Αισθήματα ενοχής και ντροπής που σχετίζονται με το φαγητό
  • Ανησυχία με την τροφή, το βάρος και την εικόνα του σώματος που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής
  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου γύρω από τα τρόφιμα
  • Καταναγκαστικές διατροφικές συνήθειες
  • Χρήση της άσκησης, του περιορισμού των τροφίμων, της νηστείας ή του καθαρισμού για να «καλυφθούν τα κακά τρόφιμα» που καταναλώνοντα

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η βουλιμία;

 

Ένα εύκολο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τη βουλιμία είναι το παρακάτω, όπου το άτομο εκφράζει τα συναισθήματά του και κατευθύνει τις ανάγκες του καταναλώνοντας τροφή.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχει κακή διάθεση, κάτι που θα οδηγήσει το άτομο σε κατανάλωση τροφής.

Η εσφαλμένη εικόνα σώματος και το αίσθημα πάχους θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ή, ιδιαίτερα, όταν υπάρχει παραβίαση ενός κανόνα που έχει θέσει το άτομο σε σχέση με την τροφή, όπως για παράδειγμα, να μη φάει το γλυκό που έχει στο ψυγείο, αν τελικά δεν ακολουθήσει τον κανόνα και το καταναλώσει το άτομο οδηγείται σε περαιτέρω κατανάλωση τροφής.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τύψεις και ενοχές στο άτομο οδηγώντας το στο να καταφύγει σε περιοριστικές πρακτικές, όπως αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες, υπεργυμναστική ή ακόμη και σε εκκαθαριστικές μεθόδους. Βασικό χαρακτηριστικό είναι το «όλα η τίποτα».

Αυτό καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην υπογλυκαιμία και την πείνα, την έλλειψη βιταμινών, την ανισορροπία νευροδιαβιβαστών, με σημαντικότερο τη σεροτονίνη. Επομένως, το άτομο οδηγείται πάλι σε υπερκατανάλωση τροφής.

Για να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της βουλιμίας, το άτομο χρειάζεται διατροφική εκπαίδευση στο να μη βλέπει τα τρόφιμα ως καλά ή κακά, παχυντικά η αδυνατιστικά. Με οργανωμένα και σωστά συνδυασμένα τρόφιμα θα επιτευχθεί η βέλτιστη ρύθμιση της γλυκόζης και με τη βοήθεια της συμβουλευτικής θα καταλάβει τη διαφορά της συναισθηματικής με την πραγματική πείνα. Σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες και πολλές ακόμη τεχνικές, αλλά και με την κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα, το άτομο θα καταφέρει να απεμπλακεί από τη διατροφική διαταραχή της βουλιμίας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

 

Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής, η οποία πραγματεύεται τις διατροφικές διαταραχές και την άσκηση. Τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής εφαρμογής «Athlisis» που δημιουργήθηκε για Διαιτολόγους-Διατροφολόγους και ευελπιστώ, ως συνιδρυτής της, να γίνει η δυνατότερη επιστημονική εφαρμογή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ολοκλήρωση του βιβλίου μου με του οποίου τη συγγραφή ασχολούμαι τα τελευταία 2 χρόνια. Τέλος, τη συμμετοχή μου σε επιστημονικές διαλέξεις καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές.

 

Πού μπορεί να σε βρει κάποιος ;

 

Η έδρα μου βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, όπου αναλαμβάνω τα περιστατικά μου δια ζώσης και μέσω Skype. Οι λογαριασμοί στους οποίους μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη δουλειά μου είναι το Instagram: bill_kats _nutritionist και η σελίδα μου στο Facebook: Basilhs Katsilas

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις τους μύθους που περιβάλλουν την καθημερινή σου διατροφική συμπεριφορά!

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή | Υγειά-διατροφή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Χτίσιμο κοιλιακών, παχυσαρκία, ανορεξία: Συζήτηση με τον διατροφολόγο Βασίλη Κατσίλα

 25-7-2020

 Παναγιώτης Δημητρίου

Ο Βασίλειος Κατσίλας Ε. είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Ειδικός Αθλητικής Διατροφής

Τελικά ισχύει ότι οι κοιλιακοί «χτίζονται» στην κουζίνα; Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν αθλητή που θέλει να πετύχει έντονη γράμμωση κοιλιακών;

«Οι κοιλιακοί χτίζονται με γυμναστική και αποκαλύπτονται με τη σωστά καθοδηγούμενη διατροφή», θα ήταν ένας πιο δόκιμος όρος που θα μπορούσε να περιγράψει εν συντομία το ρητό που εντόνως κυκλοφορεί.

Οι βασικές συμβουλές που θα έδινα σε κάποιον και ειδικά σε έναν αθλητή είναι:

1. Ποσοτικός και ποιοτικός ύπνος, όπου το άτομο θα συμπληρώνει 7 τουλάχιστον ώρες ύπνου σε σκοτεινό περιβάλλον, απαλλαγμένο από ήχους και ενοχλήσεις. (π.χ. η τηλεόραση και το κινητό επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης).

Επίσης, όσο τον δυνατόν πιο κοντά στις 11:00 το βράδυ, χωρίς να απομακρυνόμαστε σε περαιτέρω βραδινές ώρες, μιας και η πραγματική επαναδόμηση των κατεστραμμένων μυϊκών ομάδων γίνεται τη νύχτα μεταξύ 11-6, βάση του κιρκάδιου ρυθμού του ανθρώπινου σώματος.

2. Συνέπεια σε καλά σχεδιασμένο προπονητικό πλάνο, χωρίς να ακολουθούμε τις συμβουλές που βλέπουμε και ακούμε από τον περίγυρο και το Διαδίκτυο. Η παρακολούθηση ενός ορθά σχεδιασμένου πλάνου από έναν επαγγελματία θα μας δώσει τα αισθητικά αποτελέσματα που επιθυμούμε.

3. Ένα διαιτητικό πλάνο, που δεν θα έχει περιοριστικό χαρακτήρα, με πλήθος φρούτων και λαχανικών με στόχο την παροχή βιταμινών, φυτικών ινών, πρεβιοτικών και ενυδάτωσης. Επαρκής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι άψητοι ανάλατοι καρποί και, τέλος, ποιοτικούς υδατάνθρακες από διάφορες πηγές.

Όλα τα παραπάνω με την κατάλληλη καθοδήγηση, συνέπεια και απόλαυση των όσων πραγματοποιούνται, θα οδηγήσουν στη γράμμωση των κοιλιακών.

Ποιές είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες πηγές υδατάνθρακα;

 

Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για την προάσπιση της βέλτιστης υγείας και ευημερίας του ανθρώπινου σώματος.

Στις καλύτερες πηγές κατατάσσονται οι τροφές που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μπορούν να αξιοποιηθούν από το σώμα μας.

Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και διάφορες εκδοχές αυτών, όπως τα ζυμαρικά από όσπρια. Τα φρούτα που περιέχουν πληθώρα απλών σακχάρων όμως, μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, φυτικές ίνες και αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για την εντερική μικροχλωρίδα μας. Πολύ σημαντικά και στη βάση της μεσογειακής διατροφής τα όσπρια, τα οποία καλό είναι να μουσκεύονται τουλάχιστον 1 μέρα πριν και να αλλάζουμε το νερό ανά 3-4 ώρες, ώστε να τα απαλλάξουμε από τις λεκτίνες και να είναι πιο εύπεπτα. Τέλος, οι πατάτες (προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος) αποτελούν ιδανική πηγή καλών υδατανθράκων.

Οι υδατάνθρακες, που καλό είναι να αποφεύγουμε, είναι εκείνοι που μας εφοδιάζουν με αρκετά απλά σάκχαρα και δεν περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και είναι εξευγενισμένοι (έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία).

Οι τροφές που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά προκαλούν το πάγκρεας να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, γεγονός που προοδευτικά θα οδηγήσει σε εναπόθεση λίπους.

Τέτοιοι υδατάνθρακες είναι τα γλυκά, τα μπισκότα, οι πάστες, τα κέικ, τα αναψυκτικά τα διάφορα σιρόπια, τα επεξεργασμένα δημητριακά που περιέχουν επιπλέον σάκχαρα, τα τρόφιμα που έχουν αποφλοιωθεί και δεν είναι ολικής άλεσης, διάφορα αρτοσκευάσματα που περιέχουν διογκωτικά και τα προϊόντα άλευρος που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία.

Δεν πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη ζωή μας, όμως οφείλουμε να τα τρώμε με μέτρο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση και η αντιμετώπιση της οφείλει να είναι πολύπλευρη. Σε έναν άνθρωπο που είναι παχύσαρκος δεν μπορεί να του αποδοθεί ότι απλά τρώει παραπάνω, καθώς πίσω από το αυξημένο σωματικό λίπος βρίσκονται καταπιεσμένα συναισθήματα, ανικανοποίητες ανάγκες, ένα νοσηρό περιβάλλον, κακή οικονομική κατάσταση, θέματα ψυχολογίας, κληρονομική προδιάθεση, έλλειψη διατροφικής διαπαιδαγώγησης και, σε μικρότερο βαθμό, ενδοκρινολογικές παθήσεις.

Η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα αν το άτομο επιθυμεί πραγματικά να κάνει την αλλαγή στη ζωή του και να μην το κάνει απλά για να χάσει λίπος. Το κίνητρο για αλλαγή δεν θα πρέπει να αφορά μονάχα την απώλεια λίπους αλλά και καθημερινές αλλαγές που θα βοηθούν το άτομο να αντιλαμβάνεται τα θετικά οφέλη της αλλαγής και θα το βοηθήσουν να το συντηρήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Μέτρα πορείας που βοηθούν κατά την στοχοθέτηση είναι η αλλαγή στην ενέργεια και την αντοχή, η διάθεση, οι αιματολογικές εξετάσεις, η ευκολότερη αναπνοή, η ποιότητα του ύπνου και πολλά ακόμα.

Μια πολυπαραγοντική νόσος χρειάζεται και μια διεπιστημονική ομάδα που θα βοηθήσει το άτομα να κάνουν την αλλαγή. Η συμβολή ενός πτυχιούχου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Γυμναστή και Ψυχολόγου είναι ουσιαστικά βήματα για την επιτυχή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Το άτομο θα εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να μπορέσει να αλλάξει τρόπο σκέψης και όχι απλά έναν αριθμό στη ζυγαριά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανορεξίας;

Ψυχογενής ανορεξία: Πρόκειται για ηθελημένη απουσία διατροφής. Ένα άτομο με ψυχογενή ανορεξία ζυγίζει λιγότερο από το 85% του αναμενόμενου βάρους για την ηλικία και το ύψος του.

Κάποιες από τις κόκκινες σημαίες για να εντοπίσουμε την ανορεξία είναι:

  • Παράλειψη γευμάτων
  • Υιοθέτηση μιας υπερβολικά περιοριστικής διατροφής (Vegan,νηστεία κ.ά.)
  • Υπερβολική εστίαση στην υγιεινή διατροφή
  • Ειδικά γεύματα, αντί για ό,τι τρώει η οικογένεια
  • Απόσυρση από κανονικές κοινωνικές δραστηριότητες
  • Επίμονη ανησυχία & παράπονο για την ύπαρξη λίπους
  • Συζήτηση για απώλεια βάρους
  • Συναισθήματα ενοχής – ντροπής γύρω από τις διατροφικές συνήθειες
  • Συχνή δίαιτα
  • Άγχος που σχετίζεται με συγκεκριμένα τρόφιμα
  • Παράλειψη γευμάτων
  • Χρόνιες διακυμάνσεις βάρους
  • Αισθήματα ενοχής και ντροπής που σχετίζονται με το φαγητό
  • Ανησυχία με την τροφή, το βάρος και την εικόνα του σώματος που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής
  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου γύρω από τα τρόφιμα
  • Καταναγκαστικές διατροφικές συνήθειες
  • Χρήση της άσκησης, του περιορισμού των τροφίμων, της νηστείας ή του καθαρισμού για να «καλυφθούν τα κακά τρόφιμα» που καταναλώνοντα

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η βουλιμία;

 

Ένα εύκολο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τη βουλιμία είναι το παρακάτω, όπου το άτομο εκφράζει τα συναισθήματά του και κατευθύνει τις ανάγκες του καταναλώνοντας τροφή.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχει κακή διάθεση, κάτι που θα οδηγήσει το άτομο σε κατανάλωση τροφής.

Η εσφαλμένη εικόνα σώματος και το αίσθημα πάχους θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ή, ιδιαίτερα, όταν υπάρχει παραβίαση ενός κανόνα που έχει θέσει το άτομο σε σχέση με την τροφή, όπως για παράδειγμα, να μη φάει το γλυκό που έχει στο ψυγείο, αν τελικά δεν ακολουθήσει τον κανόνα και το καταναλώσει το άτομο οδηγείται σε περαιτέρω κατανάλωση τροφής.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τύψεις και ενοχές στο άτομο οδηγώντας το στο να καταφύγει σε περιοριστικές πρακτικές, όπως αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες, υπεργυμναστική ή ακόμη και σε εκκαθαριστικές μεθόδους. Βασικό χαρακτηριστικό είναι το «όλα η τίποτα».

Αυτό καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην υπογλυκαιμία και την πείνα, την έλλειψη βιταμινών, την ανισορροπία νευροδιαβιβαστών, με σημαντικότερο τη σεροτονίνη. Επομένως, το άτομο οδηγείται πάλι σε υπερκατανάλωση τροφής.

Για να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της βουλιμίας, το άτομο χρειάζεται διατροφική εκπαίδευση στο να μη βλέπει τα τρόφιμα ως καλά ή κακά, παχυντικά η αδυνατιστικά. Με οργανωμένα και σωστά συνδυασμένα τρόφιμα θα επιτευχθεί η βέλτιστη ρύθμιση της γλυκόζης και με τη βοήθεια της συμβουλευτικής θα καταλάβει τη διαφορά της συναισθηματικής με την πραγματική πείνα. Σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες και πολλές ακόμη τεχνικές, αλλά και με την κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα, το άτομο θα καταφέρει να απεμπλακεί από τη διατροφική διαταραχή της βουλιμίας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

 

Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής, η οποία πραγματεύεται τις διατροφικές διαταραχές και την άσκηση. Τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής εφαρμογής «Athlisis» που δημιουργήθηκε για Διαιτολόγους-Διατροφολόγους και ευελπιστώ, ως συνιδρυτής της, να γίνει η δυνατότερη επιστημονική εφαρμογή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ολοκλήρωση του βιβλίου μου με του οποίου τη συγγραφή ασχολούμαι τα τελευταία 2 χρόνια. Τέλος, τη συμμετοχή μου σε επιστημονικές διαλέξεις καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές.

 

Πού μπορεί να σε βρει κάποιος ;

 

Η έδρα μου βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, όπου αναλαμβάνω τα περιστατικά μου δια ζώσης και μέσω Skype. Οι λογαριασμοί στους οποίους μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη δουλειά μου είναι το Instagram: bill_kats _nutritionist και η σελίδα μου στο Facebook: Basilhs Katsilas

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις τους μύθους που περιβάλλουν την καθημερινή σου διατροφική συμπεριφορά!

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.