Διαταραχές οργασμού στη γυναίκα: Αίτια και Συμβουλές αντιμετώπισης

 21-2-2021

 Παναγιώτης Δημητρίου

Τον 18ο αιώνα αποκαλούσαν τον οργασμό μικρό θάνατο, γιατί οι άνθρωποι έχαναν στιγμιαίως τις αισθήσεις τους.

Η αναπνοή μετατρέπεται σε λαχάνιασμα, η πίεση του αίματος διπλασιάζεται, οι παλμοί της καρδιάς ξεπερνούν τους 160, οι φλέβες στην περιοχή της πυέλου διογκώνονται, το αιδοίο πάλλεται ρυθμικά και ξαφνικά …οργασμός.

Οι γυναίκες περιγράφουν συχνά τον οργασμό σαν στιγμιαία αίσθηση αιώρησης, που σύντομα ακολουθείται από έντονα και ευχάριστα συναισθήματα, τα οποία αρχίζουν από την κλειτορίδα και εξαπλώνονται μέχρι την λεκάνη.

Από εξελικτικής πλευράς ο οργασμός έχει εξελιχθεί για να αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε ζωικά είδη με χαμηλό ποσοστό αναπαραγωγής όπως ο άνθρωπός.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, πολλοί πίστευαν ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές για οργασμό. Αυτή η πεποίθηση απηχούσε την πολιτισμική προκατάληψη ότι το σεξ είναι κάτι που κάνει ο άντρας με την γυναίκα για δική του και μόνο ευχαρίστηση. Ειδικότερα, για τις κυρίες της ανώτερης τάξης η φυσική ευχαρίστηση ήταν απαράδεκτη.

Στις μέρες μας, ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η γυναίκα έχει το ίδιο δικαίωμα στο σεξ με έναν άνδρα. Η γυναίκα έχει το ίδιο δικαίωμα στον οργασμό και την ευχαρίστηση με έναν άνδρα.

Τι γίνεται όμως αν υπάρχουν διαταραχές κατά τον γυναικείο οργασμό ή ακόμα και γυναικεία σεξουαλική ανικανότητα;

Πρωτού, έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Η γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να φτάνει κάθε φορά σε οργασμική κορύφωση, κάτι που φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν ευχαριστήθηκε και δεν απόλαυσε την σεξουαλική επαφή.

Τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας δεν πρέπει να θεωρούν την επίτευξη οργασμού προαπαιτούμενο μίας επιτυχημένης ερωτικής πράξης. Το μυαλό μας δεν πρέπει να κολλάει στο <<πρέπει>> του οργασμού. Πολλοί άνδρες θεωρούν τον εαυτό τους ανίκανο αν δεν φέρουν τη σύντροφο τους σε οργασμό και με την σειρά του αυτό επιβαρύνει συναισθηματικά την ίδια τη γυναίκα κάνοντας την κατάσταση πιο δύσκολη.

Περίπου το 10% των γυναικών δεν είχαν ποτέ οργασμό – είτε με σύντροφο είτε κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.

Η γυναίκα έχει πιο έντονο οργασμό από τον άνδρα;

Σύμφωνα με μελέτες ψυχολόγων, βιολογικών, ουρολόγων και άλλων ερευνητών, η γυναίκα έχει πιο έντονους και πιο πολλούς οργασμούς, επειδή η κλειτορίδα της έχει διπλάσιους νευρικούς υποδοχείς από ότι η βάλανος του πέους του άνδρα. Έχει μελετηθεί από τη Helen o Conel ότι η κλειτορίδα έχει 8000 νευρικές ίνες , που είναι μοιρασμένες σε δύο δέσμες στα δύο σηραγγώδη σώματα που αγκαλιάζουν τον κόλπο.

Αίτια

Αίτια οργασμικής δυσλειτουργίας στην γυναίκα

  • Γήρανση

  • Βαριές και προχωρημένες αρρώστιες

  • Νευρολογικές παθήσεις

  • Ενδοκρινοπάθειες

  • Φλεγμονές

  • Μυϊκές βλάβες

  • Μεταβολικές νόσοι

  • Φάρμακα ( μυοχαλαρωτικά, αντικαταθληπτικά όπως οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης )

  • Κολεόσπασμος

  • Συμφύσεις κλειτορίδας

  • Ανεπαρκής προετοιμασία διεγέρσεως

  • Κακή επικοινωνία

  • Αδυναμία για χαλάρωση

  • Βαρύτερα ψυχολογικά σύνδρομα (οιδιπόδειο, φθόνος για το πέος)

Τα πιο συχνά αίτια είναι η ανεπαρκής προετοιμασία διεγέρσεως, η κακή επικοινωνία και η αδυναμία για χαλάρωση.

Η σημασία της διάγνωσης

Αν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα καλό είναι να επισκεφθείτε από νωρίς τον γιατρό σας.

Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει την κατάστασή σας και να παράσχει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Οι περισσότερες γυναίκες με προβληματική σεξουαλική λειτουργία δεν τολμούν να εκφράσουν το πρόβλημα στο γιατρό τους.

Η προσέγγιση της γυναίκας με σεξουαλική δυσλειτουργία αρχίζει με τη λήψη του ιστορικού, με την κλινική εξέταση και με κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο.

Πρέπει να προσδιορισθεί, επίσης, εάν το πρόβλημα είναι πρόσφατο ή χρόνιο και ένα σχετίζεται με μία προβληματική σχέση ή με βαθύτερες συναισθηματικές συγκρούσεις.

Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και να παρουσιάζετε όλα τα στοιχεία στο γιατρό σας.

Στο ιστορικό είναι σημαντικό να διαπιστωθεί εάν υπήρξε σεξουαλική ασέλγεια, βιασμούς, αιμομιξία ή σεξουαλική παρενόχληση και να παραπεμφθεί η ασθενής για κατάλληλη ψυχολογική θεραπεία.

Ανεπαρκής προετοιμασία διεγέρσεως και έλλειψη προκαταρτικών

Η θηλυκή σεξουαλικότητα έχει πολλά στοιχεία που αξίζει να μελετηθούν.

Το ένα στοιχείο σχετίζεται με την αίσθηση κενού που δημιουργείται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και τον κόλπο, σε συνδυασμό με ένα είδος τραύματος που προκαλείται με τη σεξουαλική επαφή στις γυναικείες κοιλότητες.

Το άλλο στοιχείο συνδέεται με το απροσπέλαστο, από αισθητικής πλευράς, των εσωτερικών γεννητικών οργάνων και πιο συγκεκριμένα της μήτρας και των ωοθηκών.

Αυτή η ανατομική ιδιορρυθμία συνδέεται με τα όργανα της ηδονής και με τα όργανα της γονιμότητας, που σκοπό έχουν την διαιώνιση του ανθρώπου.

Η ανατομία των γεννητικών οργάνων στη γυναίκα επιβάλλει αλλά και εξασφαλίζει όχι μόνο σεξουαλική δεκτικότητα και αισθησιακή ικανοποίηση αλλά και την επιθυμία για δημιουργικότητα και αναπαραγωγή.

Ο συνδυασμός αυτός σωματικής και ψυχικής υγείας αποτελεί για την κάθε γυναίκα βαθύτερη αιτία πραγματικής χαράς.

Η ερωτική πράξη προϋποθέτει μία προκαταρτική φάση προετοιμασίας και ευχάριστου παιχνιδιού, που είναι λιγότερο απαραίτητη στον άνδρα.

Στη γυναίκα η σεξουαλική διέγερση προϋποθέτει γενικότερες βαθύτερες αντιδράσεις σε όλο το σώμα και την ψυχή, πράγμα που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, τόσο για την υποδοχή του συντρόφου της όσο και για την ολοκλήρωση του οργασμού.

Δυστυχώς στις μέρες όλο και περισσότερα ζευγάρια < <βιάζονται>> και ξεχνάνε τα προκαταρτικά. Το σεξ απαιτεί υπομονή και χρόνο. Τα προκαταρτικά είτε μιλάμε για ένα ερωτικό μασάζ είτε για στοματικό έρωτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα φέρει τον οργασμό. Ο οργασμός είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Για συμβουλές πάνω στο ερωτικό μασάζ μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο μου (Έξι συμβουλές για να της χαρίσεις το τέλειο ερωτικό μασάζ).

Εγκυμοσύνη και διαταραχές οργασμού

Στο 90% των εγκύων κύριο πρόβλημα είναι η μειωμένη κλειτοριδική αισθητικότητα, η έλλειψη επιθυμίας και τα οργαμικά προβλήματα γίνονται πιο έντονα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης,

Εμμηνόπαυση και διαταραχές οργασμού

Κατά την εμμηνόπαυση αναφέρεται μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και ευχαρίστηση. Η θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα, ενώ επαναφέρει την ύγρανση του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα δεν είναι διαπιστωμένο εάν αποκαθιστά τη σεξουαλική απάντηση του ασθενούς.

Παθήσεις του ΚΝΣ και διαταραχές οργασμού

Υπάρχουν παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Πάρκινσον και τέλος τα τραύματα του νωτιαίου μυελού που κάνουν τις ασθενείς ανοργασμικές και θα πρέπει να εφαρμόζετε η κατάλληλη θεραπεία.

Κολπόσπασμος και διαταραχές οργασμού

Είναι η χωρίς τη θέληση της γυναίκας σύσπαση των μυών του περινέου, με αποτέλεσμα το σπασμό του κόλπου, που καθιστά αδύνατη ή δύσκολη τη συνουσία ή ακόμα και τη γυναικολογική εξέταση.

Ωστόσο, ο κολεόσπασμος δεν αποτελεί συνηθισμένη αιτία οργασμικής διαταραχής.

Αντιμετώπιση και συμβουλές

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που το αίτιο δυσλειτουργίας είναι οργανικό ο γιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας ταξινομούνται σε ορμονικά και αγγειοδραστικά, αναλόγως του τρόπου δράσης τους. Ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει για το τι χρειάζεται και δεν θα πρέπει μόνες να προβείται σε κάποια θεραπεία.

Επικοινωνία και σεξ

Καλή επικοινωνία = Καλύτερη σχέση και καλύτερο σεξ

Είναι σημαντικό να εκφράζετε στον σύντροφο σας όλες σας τις σκέψεις που αφορούν την ερωτική πράξη και να μην διστάζετε να του μιλάτε ακόμα και για πράγματα που η κοινωνία εσφαλμένα θεωρεί ταμπού.

Αν κάτι δεν σας αρέσει κατά την ερωτική πράξη ή αισθάνεστε να σας ενοχλεί πρέπει να του το λέτε. Επίσης, δεν είναι κακό πολλές φορές να τον καθοδηγείτε και αν του δείχνετε με τον τρόπο σας τι σας αρέσει και πως.

Μην καταπιέζετε τις σεξουαλικές σας σκέψεις και επιθυμίες

Πολλές συντηρητικές γυναίκες αισθάνονται φόβο μήπως θεωρηθούν σαν υπερβολικά σεξουαίκές και αυτό αναστέλλει τον αυθορμητισμό και τη διέγερση τους.

Ακόμα και ο φόβος για κάποια μη επιθυμητή εγκυμοσύνη έχει πολλές φορές αποδοθεί στη δυσκολία επίτευξης οργασμού.

Μην καταπιέζετε αυτά που νιώθετε και θέλετε.

Για τους άντρες που διαβάζουν το άρθρο έχω να προτείνω να κάνουν την σύντροφο τους να αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό της και να της δημιουργούν το συναίσθημα ότι μπορεί αν εκφράσει κάθε ερωτική της σκέψη και φετιχ.

Κλειδώστε τις προσδοκίες στο συρτάρι

Αφήστε τις προσδοκίες και απλά κάντε έρωτα. Μην έχετε στο μυαλό σας συνεχώς το πώς θα έπρεπε να ήταν ένας οργασμός ή πόσο θα έπρεπε να διαρκέσει.

Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή.

Και να θυμάστε ο οργασμός είναι για την δική σας ευχαρίστηση – όχι για το εγώ του συντρόφου σας .Εάν η πίεση οφείλεται στα συναισθήματα ανεπάρκειας του συντρόφου σας, στην απογοήτευσή του ή χειρότερα στον θυμό του, η αντιμετώπιση θα πρέπει να επικεντρώνεται στη σχέση του ζευγαριού.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.healthline.com/health/orgasmic-dysfunction
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorgasmia/symptoms-causes/syc-20369422
  3. https://www.webmd.com/sexual-conditions/features/cant-orgasm-heres-help-for-women
  4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21553769.2019.1664642
  5. https://www.healthdirect.gov.au/difficulty-reaching-female-orgasm

 

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram

| Επικοινωνία | Η ομάδα μας | Διαφημιστείτε στη truemed.gr|  | Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Copyright©Truemed | |Για περισσότερη ζωή |
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

Διαταραχές οργασμού στη γυναίκα: Αίτια και Συμβουλές αντιμετώπισης

 21-2-2021

 Παναγιώτης Δημητρίου

Τον 18ο αιώνα αποκαλούσαν τον οργασμό μικρό θάνατο, γιατί οι άνθρωποι έχαναν στιγμιαίως τις αισθήσεις τους.

Η αναπνοή μετατρέπεται σε λαχάνιασμα, η πίεση του αίματος διπλασιάζεται, οι παλμοί της καρδιάς ξεπερνούν τους 160, οι φλέβες στην περιοχή της πυέλου διογκώνονται, το αιδοίο πάλλεται ρυθμικά και ξαφνικά …οργασμός.

Οι γυναίκες περιγράφουν συχνά τον οργασμό σαν στιγμιαία αίσθηση αιώρησης, που σύντομα ακολουθείται από έντονα και ευχάριστα συναισθήματα, τα οποία αρχίζουν από την κλειτορίδα και εξαπλώνονται μέχρι την λεκάνη.

Από εξελικτικής πλευράς ο οργασμός έχει εξελιχθεί για να αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε ζωικά είδη με χαμηλό ποσοστό αναπαραγωγής όπως ο άνθρωπός.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, πολλοί πίστευαν ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές για οργασμό. Αυτή η πεποίθηση απηχούσε την πολιτισμική προκατάληψη ότι το σεξ είναι κάτι που κάνει ο άντρας με την γυναίκα για δική του και μόνο ευχαρίστηση. Ειδικότερα, για τις κυρίες της ανώτερης τάξης η φυσική ευχαρίστηση ήταν απαράδεκτη.

Στις μέρες μας, ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η γυναίκα έχει το ίδιο δικαίωμα στο σεξ με έναν άνδρα. Η γυναίκα έχει το ίδιο δικαίωμα στον οργασμό και την ευχαρίστηση με έναν άνδρα.

Τι γίνεται όμως αν υπάρχουν διαταραχές κατά τον γυναικείο οργασμό ή ακόμα και γυναικεία σεξουαλική ανικανότητα;

Πρωτού, έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Η γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να φτάνει κάθε φορά σε οργασμική κορύφωση, κάτι που φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν ευχαριστήθηκε και δεν απόλαυσε την σεξουαλική επαφή.

Τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας δεν πρέπει να θεωρούν την επίτευξη οργασμού προαπαιτούμενο μίας επιτυχημένης ερωτικής πράξης. Το μυαλό μας δεν πρέπει να κολλάει στο <<πρέπει>> του οργασμού. Πολλοί άνδρες θεωρούν τον εαυτό τους ανίκανο αν δεν φέρουν τη σύντροφο τους σε οργασμό και με την σειρά του αυτό επιβαρύνει συναισθηματικά την ίδια τη γυναίκα κάνοντας την κατάσταση πιο δύσκολη.

Περίπου το 10% των γυναικών δεν είχαν ποτέ οργασμό – είτε με σύντροφο είτε κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.

Η γυναίκα έχει πιο έντονο οργασμό από τον άνδρα;

Σύμφωνα με μελέτες ψυχολόγων, βιολογικών, ουρολόγων και άλλων ερευνητών, η γυναίκα έχει πιο έντονους και πιο πολλούς οργασμούς, επειδή η κλειτορίδα της έχει διπλάσιους νευρικούς υποδοχείς από ότι η βάλανος του πέους του άνδρα. Έχει μελετηθεί από τη Helen o Conel ότι η κλειτορίδα έχει 8000 νευρικές ίνες , που είναι μοιρασμένες σε δύο δέσμες στα δύο σηραγγώδη σώματα που αγκαλιάζουν τον κόλπο.

Αίτια

Αίτια οργασμικής δυσλειτουργίας στην γυναίκα

  • Γήρανση

  • Βαριές και προχωρημένες αρρώστιες

  • Νευρολογικές παθήσεις

  • Ενδοκρινοπάθειες

  • Φλεγμονές

  • Μυϊκές βλάβες

  • Μεταβολικές νόσοι

  • Φάρμακα ( μυοχαλαρωτικά, αντικαταθληπτικά όπως οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης )

  • Κολεόσπασμος

  • Συμφύσεις κλειτορίδας

  • Ανεπαρκής προετοιμασία διεγέρσεως

  • Κακή επικοινωνία

  • Αδυναμία για χαλάρωση

  • Βαρύτερα ψυχολογικά σύνδρομα (οιδιπόδειο, φθόνος για το πέος)

Τα πιο συχνά αίτια είναι η ανεπαρκής προετοιμασία διεγέρσεως, η κακή επικοινωνία και η αδυναμία για χαλάρωση.

Η σημασία της διάγνωσης

Αν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα καλό είναι να επισκεφθείτε από νωρίς τον γιατρό σας.

Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει την κατάστασή σας και να παράσχει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Οι περισσότερες γυναίκες με προβληματική σεξουαλική λειτουργία δεν τολμούν να εκφράσουν το πρόβλημα στο γιατρό τους.

Η προσέγγιση της γυναίκας με σεξουαλική δυσλειτουργία αρχίζει με τη λήψη του ιστορικού, με την κλινική εξέταση και με κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο.

Πρέπει να προσδιορισθεί, επίσης, εάν το πρόβλημα είναι πρόσφατο ή χρόνιο και ένα σχετίζεται με μία προβληματική σχέση ή με βαθύτερες συναισθηματικές συγκρούσεις.

Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και να παρουσιάζετε όλα τα στοιχεία στο γιατρό σας.

Στο ιστορικό είναι σημαντικό να διαπιστωθεί εάν υπήρξε σεξουαλική ασέλγεια, βιασμούς, αιμομιξία ή σεξουαλική παρενόχληση και να παραπεμφθεί η ασθενής για κατάλληλη ψυχολογική θεραπεία.

Ανεπαρκής προετοιμασία διεγέρσεως και έλλειψη προκαταρτικών

Η θηλυκή σεξουαλικότητα έχει πολλά στοιχεία που αξίζει να μελετηθούν.

Το ένα στοιχείο σχετίζεται με την αίσθηση κενού που δημιουργείται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και τον κόλπο, σε συνδυασμό με ένα είδος τραύματος που προκαλείται με τη σεξουαλική επαφή στις γυναικείες κοιλότητες.

Το άλλο στοιχείο συνδέεται με το απροσπέλαστο, από αισθητικής πλευράς, των εσωτερικών γεννητικών οργάνων και πιο συγκεκριμένα της μήτρας και των ωοθηκών.

Αυτή η ανατομική ιδιορρυθμία συνδέεται με τα όργανα της ηδονής και με τα όργανα της γονιμότητας, που σκοπό έχουν την διαιώνιση του ανθρώπου.

Η ανατομία των γεννητικών οργάνων στη γυναίκα επιβάλλει αλλά και εξασφαλίζει όχι μόνο σεξουαλική δεκτικότητα και αισθησιακή ικανοποίηση αλλά και την επιθυμία για δημιουργικότητα και αναπαραγωγή.

Ο συνδυασμός αυτός σωματικής και ψυχικής υγείας αποτελεί για την κάθε γυναίκα βαθύτερη αιτία πραγματικής χαράς.

Η ερωτική πράξη προϋποθέτει μία προκαταρτική φάση προετοιμασίας και ευχάριστου παιχνιδιού, που είναι λιγότερο απαραίτητη στον άνδρα.

Στη γυναίκα η σεξουαλική διέγερση προϋποθέτει γενικότερες βαθύτερες αντιδράσεις σε όλο το σώμα και την ψυχή, πράγμα που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, τόσο για την υποδοχή του συντρόφου της όσο και για την ολοκλήρωση του οργασμού.

Δυστυχώς στις μέρες όλο και περισσότερα ζευγάρια < <βιάζονται>> και ξεχνάνε τα προκαταρτικά. Το σεξ απαιτεί υπομονή και χρόνο. Τα προκαταρτικά είτε μιλάμε για ένα ερωτικό μασάζ είτε για στοματικό έρωτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα φέρει τον οργασμό. Ο οργασμός είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Για συμβουλές πάνω στο ερωτικό μασάζ μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο μου (Έξι συμβουλές για να της χαρίσεις το τέλειο ερωτικό μασάζ).

Εγκυμοσύνη και διαταραχές οργασμού

Στο 90% των εγκύων κύριο πρόβλημα είναι η μειωμένη κλειτοριδική αισθητικότητα, η έλλειψη επιθυμίας και τα οργαμικά προβλήματα γίνονται πιο έντονα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης,

Εμμηνόπαυση και διαταραχές οργασμού

Κατά την εμμηνόπαυση αναφέρεται μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και ευχαρίστηση. Η θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα, ενώ επαναφέρει την ύγρανση του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα δεν είναι διαπιστωμένο εάν αποκαθιστά τη σεξουαλική απάντηση του ασθενούς.

Παθήσεις του ΚΝΣ και διαταραχές οργασμού

Υπάρχουν παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Πάρκινσον και τέλος τα τραύματα του νωτιαίου μυελού που κάνουν τις ασθενείς ανοργασμικές και θα πρέπει να εφαρμόζετε η κατάλληλη θεραπεία.

Κολπόσπασμος και διαταραχές οργασμού

Είναι η χωρίς τη θέληση της γυναίκας σύσπαση των μυών του περινέου, με αποτέλεσμα το σπασμό του κόλπου, που καθιστά αδύνατη ή δύσκολη τη συνουσία ή ακόμα και τη γυναικολογική εξέταση.

Ωστόσο, ο κολεόσπασμος δεν αποτελεί συνηθισμένη αιτία οργασμικής διαταραχής.

Αντιμετώπιση και συμβουλές

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που το αίτιο δυσλειτουργίας είναι οργανικό ο γιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας ταξινομούνται σε ορμονικά και αγγειοδραστικά, αναλόγως του τρόπου δράσης τους. Ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει για το τι χρειάζεται και δεν θα πρέπει μόνες να προβείται σε κάποια θεραπεία.

Επικοινωνία και σεξ

Καλή επικοινωνία = Καλύτερη σχέση και καλύτερο σεξ

Είναι σημαντικό να εκφράζετε στον σύντροφο σας όλες σας τις σκέψεις που αφορούν την ερωτική πράξη και να μην διστάζετε να του μιλάτε ακόμα και για πράγματα που η κοινωνία εσφαλμένα θεωρεί ταμπού.

Αν κάτι δεν σας αρέσει κατά την ερωτική πράξη ή αισθάνεστε να σας ενοχλεί πρέπει να του το λέτε. Επίσης, δεν είναι κακό πολλές φορές να τον καθοδηγείτε και αν του δείχνετε με τον τρόπο σας τι σας αρέσει και πως.

Μην καταπιέζετε τις σεξουαλικές σας σκέψεις και επιθυμίες

Πολλές συντηρητικές γυναίκες αισθάνονται φόβο μήπως θεωρηθούν σαν υπερβολικά σεξουαίκές και αυτό αναστέλλει τον αυθορμητισμό και τη διέγερση τους.

Ακόμα και ο φόβος για κάποια μη επιθυμητή εγκυμοσύνη έχει πολλές φορές αποδοθεί στη δυσκολία επίτευξης οργασμού.

Μην καταπιέζετε αυτά που νιώθετε και θέλετε.

Για τους άντρες που διαβάζουν το άρθρο έχω να προτείνω να κάνουν την σύντροφο τους να αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό της και να της δημιουργούν το συναίσθημα ότι μπορεί αν εκφράσει κάθε ερωτική της σκέψη και φετιχ.

Κλειδώστε τις προσδοκίες στο συρτάρι

Αφήστε τις προσδοκίες και απλά κάντε έρωτα. Μην έχετε στο μυαλό σας συνεχώς το πώς θα έπρεπε να ήταν ένας οργασμός ή πόσο θα έπρεπε να διαρκέσει.

Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή.

Και να θυμάστε ο οργασμός είναι για την δική σας ευχαρίστηση – όχι για το εγώ του συντρόφου σας .Εάν η πίεση οφείλεται στα συναισθήματα ανεπάρκειας του συντρόφου σας, στην απογοήτευσή του ή χειρότερα στον θυμό του, η αντιμετώπιση θα πρέπει να επικεντρώνεται στη σχέση του ζευγαριού.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.healthline.com/health/orgasmic-dysfunction
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorgasmia/symptoms-causes/syc-20369422
  3. https://www.webmd.com/sexual-conditions/features/cant-orgasm-heres-help-for-women
  4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21553769.2019.1664642
  5. https://www.healthdirect.gov.au/difficulty-reaching-female-orgasm

 

TrueMed-ForLivingMore

Κοινοποιήστε 

Βρείτε μας στο Facebook 

Και στο Instagram

Επικοινωνία
 Η ομάδα μας
Διαφημιστείτε στη truemed.gr
Όροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Copyright©Truemed
Για περισσότερη ζωή
Designed – Developed by Premiumweb.gr

 

© 2019 TrueMed Media. All rights reserved. Our website services, content, and products are for informational purposes only. TrueMed Media does not provide medical advice, diagnosis, or treatment.

+ posts

Το μέλος αυτό έχει μπει στην ομάδα της TrueMed, αλλά ακόμα δεν εχει συνεισφέρει κάποιο άρθρο στην σελίδα μας.